УКР РУС

Олександрія – Зоря: шикарний матч з якісним, але скандальним арбітражем, проблеми з кондиціями та соціальною дистанцією

30 травня 2020 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Зоря в рамках матчу 24-го туру в меншості зазнала мінімальної поразки від Олександрії.

В день матчу в Олександрії пройшла злива, тому за поле були великі переживання. На щастя, дренаж впорався з водою, а перед грою взагалі стояла сонячна погода при 17 градусах тепла – втім, потім періодично напускався короткий дощик. Вболівальників за межами стадіону не це лякало – тим паче, що їх розважали футболісти. Зокрема, Микита Каменюка по ходу першого тайму фотографував фанатів Зорі.

Десна перемогла Колос на виїзді – чернігівці посунули Динамо на четверту позицію в УПЛ

Перші 20 хвилин поєдинку змусили пишатися за УПЛ – на фоні білоруської ліги це був справжній топ-футбол серйозних європейських команд, на високих швидкостях, з якісним пресингом та моментами. Краще стартували олександрійці, які вже на 2-й хвилині могли відзначитись голом з близької дистанції внаслідок метушні в штрафному гостей – удар Ковальця заблокували, а Третьяков пробив неточно. Зоря одразу ж огризнулася пострілом Третьякова метрів з 17-ти поруч зі стійкою. До 10-ї хвилини вже було ясно зрозуміло, що луганці володітимуть м'ячем, а господарі гратимуть другим номером.

Невеличкий обмін контрвипадами без якісного завершення на 10-х хвилинах несподівано переріс у два гольових епізоди: Паньків після прострілу Кабаєва на 16-й випустив м'яч з рук, але Перовіч не встиг його добити у ворота – Олександрія відповіла двома ударами з меж штрафного після кутового та атаки другим темпом. Ще за хвилину "жовто-чорні" отримали пас за спину й вихід Кабаєва сам на сам, однак в останню мить Пашаєв наздогнав його, заблокувавши постріл метрів з 15-ти. Після цього по воротах господарів пройшло ще два удари – обидва були занадто високими.

Друга половина першого тайму вийшла не такою веселою, але без моментів не залишилась. Зокрема, на 32-й хвилині Третьяков замикав подачу Ковальця головою в протихід воротарю, але Махарадзе спіймав м'яч. Лєднєв на 38-й відповів ударом по центру з дистанції – Паньків зафіксував м'яч з другої спроби. На 39-же Хомченовський обіграв двох захисників, увірвався на край штрафного й вистрілив – рикошет пом'якшив політ м'яча, зробивши його легкою здобиччю для Паньківа. Зрештою, перший тайм завершився без голів.

Другий команди спробували розпочати активно. Так, Олександрія одразу ж заробила штрафний, подачу з якого перехопив Махарадзе, а Зоря на 50-й хвилині відповіла ударом Лєднєва з дистанції – по центру, точно в руки Паньківу. Також стався обмін кросами в штрафний з різним ступінем паніки біля воріт. Після одного з них Михайліченко стріляв з гострого кута, але вийшло дуже неточно. Олександрія ж мала замикання подачі з кутового у виконанні Банади (трішки неточно). Словом, футболісти старалися, але на 60-х хвилинах темп і якість гри почали падати. Втомилася навіть техніка телеканалів Футбол, трансляція яких двічі виходила з ладу.

Володимир Шаран провів серію замін – і тут несподівано пішов дощ. Олександрія занурилася в рідну стихію боротьби на важких полях, притиснувши Зорю по-дорослому – Банада на 67-й хвилині знову неточно замикав навіс з кутового, Задерака на 69-й вривався в штрафний і ледь не перекинув Махарадзе, а на 71-й Заурі витягнув потужний удар Ковальця з близької дистанції.

За марнотратство, однак, ледь не покарав Хомченовський, який пробивав у падінні в дальній кут після прострілу з лівого флангу – Дмитру трішки забракло точності. Крім того, команди на 70-х хвилинах розмінялися низкою стандартів та шикарних контратак, а після серії замін Віктора Скрипника луганці навіть перехопили ініціативу. Благо, тоді й дощик завершився.

В ендшпілі поєдинку команди носилися в обидва боки, але моментів довгий час не виникало. Проблеми виникали з рішеннями на останній третині, де футболісти дуже багато помилялися – зрештою, це завершилось вилученням Михайліченка, який отримав дві жовті за три хвилини. Втім, у меншості Зоря могла вирвати перемогу, завершивши контратаку на 87-й потужним ударом над поперечиною.

Покарання прийшло миттєво: господарі заробили штрафний, подачу з нього замкнули ударом Банади в стійку, а далі Абу Ханна збив Євгена (хоча той явно пірнав) – пенальті! Гостей міг врятувати VAR, який шукав фол цілих чотири хвилини, і, зрештою, Арановський вказав на "позначку". Гречишкін впевнено розстріляв ворота й приніс Олександрії мінімальну перемогу!

Таким чином, Олександрія набрала 43 очки, залишившись на п'ятій позиції з відставанням від Зорі, Динамо та Десни у три залікових бали. Інтрига в боротьбі за срібло закрутилася до максимуму!

У нас хороший чемпіонат

Перед обсмоктуванням основних моментів матчу Олександрії проти Зорі варто подякувати футболістам за прекрасний чемпіонат. Так, це може звучати дико від автора статті про мертву прем'єр-лігу, на фоні новин з Карпат та інших негараздів, але суто в спортивному сенсі першість реально крута – як і цей матч. Якби ми могли продавати їх у Білорусь, то наші північні сусіди забули б про Вышейшую лигу й дивились би на УПЛ із заздрістю.

Швидкості, гострота, бажання, виконання, навіть телетрансляції – все це, звісно, у нас не на рівні топ-5 чемпіонатів, але певний клас в України таки присутній. Після 75 днів паузи в чемпіонаті наші команди видали дуже інтенсивні й цікаві поєдинки, а режисери показали їх в хорошій якості (хоча й не без проблем). Це нормальний якісний футбол, за який не соромно загалом. Нам є що зберігати й розвивати.

Якщо поглянути на нинішній розіграш УПЛ без упередженості, то побачимо шалену боротьбу за срібло й путівку у ЛЧ одразу в чотирьох клубів з родзинками, які сповідують різний ігровий стиль. Сьогодні п'яте місце відібрало очки у другого й реально увімкнулося в перегони, а завтра – дербі Шахтаря проти Динамо. А уявіть, якби все це мало ще й фінансову стабільність, телепул, нормальне керівництво без підкилимних домовленостей та сірих зарплат, тощо? Ах, мрії...

Команди не готові фізично

Якщо відійти від лірики й зробити конкретні висновки по матчу Олександрії проти Зорі, то найбільше в очі кидалися проблеми з фізикою. Футболісти здорово почали, видали ураганні 20 хвилин в першому таймі, побігали до перерви з трохи меншою гостротою – і просіли одразу після виходу на другий тайм. Вже на 60-й хвилині Кабаєва довелося міняти, адже той валявся за полем із судомами, а крім того серйозно впала якість гри. Команди часто завершували епізоди з бажанням "аби завершити" – наприклад, дальнім неприцільним ударом.

На 60-х хвилинах в Олександрії увімкнулося друге дихання, на 70-х воно прокинулось і у Зорі, але вже на 80-х було помітно, як багато поспішних і неправильних рішень приймають футболісти у зонах перед штрафними майданчиками. Зрештою, це призвело до зовсім необов'язкового вилучення Михайліченка.

Плюсом для обох колективів можна назвати той факт, що Десна в матчі з Колосом "здулася" вже після 10 перших хвилин у високому темпі, а більшу частину часу грала непереконливо – хоча й непогано відпрацювала наприкінці. Футболістам Зорі й Олександрії вдалося більш-менш рівно розподілити сили на весь поєдинок, а у швидкому темпі вони відбігали довше. Втім, не факт, що з Колосом підопічні Шарана чи Скрипника зіграли б краще за сіверян. В будь-якому випадку, вплив карантину дуже відчувається.

Хороша робота Євгена Арановського та питання до техніки

Центральним епізодом зустрічі, звісно ж, став пенальті у компенсований час. Рішення Євгена Арановського призначити 11-метровий виглядало дуже неоднозначним, адже Євген Банада відверто пірнув – за таке в дворах можуть і побити. Звісно, можна покритикувати Абу Ханну за те, що він дав привід свиснути – контакт був, 100%, але ж у штрафному таких контактів завжди десятки. Згадується байка з 90-х, коли один український рефері так хотів призначити пенальті, що свиснув ще до прильоту подачі до футболістів. "Я ніколи не повірю, що в штрафному ніхто нікого не штовхав" – так він мотивував своє рішення.

Втім, відсутність пенальті викликала б критику Арановского з боку гравців, уболівальників і тренерів олександрійців, адже контакт був. Скандал стався б у будь-якому випадку, адже в цьому рішенні потрібно обирати між законом і тим самим "духом гри". Думаю, в цій ситуації більш важливим індикатором є бажання арбітра докладно розібратися в епізоді – якби він шукав пенальті, то не бігав би біля моніторів чотири хвилини, перевіряючи момент не тільки на фол, але і на офсайд.

Тим паче, що він міг його намалювати і раніше. Ось тут рука Дмитра Хомченовського зустрілася з м'ячем:

А тут Кабаєв малював відмашку Мирошніченка.

Обидва епізоди сталися в першому таймі – в них Арановський не тільки не свиснув пенальті, а й навіть не зупиняв гру. По картках до нього питань також не виникало – зокрема, і у випадку з Михайлічнеком.

Українських арбітрів завжди є за що критикувати – тим паче, коли це персона штибу Євгена Арановського – але сьогодні точно не той випадок. У матчі Олександрії проти Зорі рефері втручався в гру лише в потрібний момент. Він прийняв скандальне рішення в ендшпілі, але воно не могло бути інакшим – в усіх інших випадках Арановський спрацював, як слід.

Більш цікаво, що сталося з VAR під час перегляду відеоповтору. Вочевидь, через дощ виникли проблеми зі звуком – камери знімали, як Арановський бігає від монітора до гарнітури і як вона падає на підлогу. Весь процес затягнувся на чотири хвилини, що забагато для VAR. Тут теж ситуація двозначна: з одного боку – неправильно, коли така дорога техніка виходить з ладу через дощик, але з іншого – арбітру одразу ж подали запасну апаратуру, хоча в нас не прийнято передбачувати різні форс-мажори. Словом, матч був веселим.

Фанати розкачують човен

Матч на КСК Ніка запам'ятався також фанатами, які розташувалися прямо за огорожою стадіону з атрибутикою, барабанами і навіть китайськими ліхтариками. Все це, звісно ж, було круто, але люди не дотримувались жодних рекомендацій щодо соціальної дистанції – навіть масок майже ні в кого не було, з огляду на кадри з трансляцій.

Ми не будемо засуджувати чи виправдовувати цих людей, хоча спалах коронавірусу у Валенсії часто пов'язують з такими ж групами вболівальників під стадіоном на матчі з Аталантою. Будемо сподіватися, що у цих фанатів все буде добре, але ще раз закликаємо – дотримуйтесь рекомендацій! Крім фактора здоров'я, варто не забувати, що Карпати вже розхитали наш дірявий човен УПЛ, а якщо до хвороб у клубах додадуться ще й нові спалахи пандемії в містах (тьху-тьху-тьху) – чемпіонат точно закриють.

Follow me! Соцмережі клубів УПЛ: хто – абсолютний №1, а хто – аутсайдер?