УКР РУС

Олександрія відстояла нічию з Гентом в Лізі Європи: Яремчук провалився, Шаран був готовий до всього та надія на плей-офф

3 жовтня 2019 Читать на русском

Олександрія розписала нічию з бельгійським Гентом в рамках 2-го туру групового етапу Ліги Європи. Звіт про матч читайте на "Футбол 24".

Звітний поєдинок команди розпочали без будь-якої розвідки. Вже на першій хвилині олександрійці могли вийти вперед. Мірошніченко подав з лівого флангу, а захисники Гента забули Лучкевича у власному штрафному. Однак із складним ударом Валерія не без проблем впорався голкіпер. Бельгійці відповіли після розіграшу кутового, який заробив Яремчук. Лустіг упіймав м'яч на межі штрафного і потужно пробив поруч зі стійкою воріт Паньківа.

Олександрія – Гент – відео голів

Коли гра, здавалося, трохи заспокоїлася – суперники намагалися підібратися до володінь одна одної, Олександрія прогавила контратаку. Гент за кілька передач подолав усе поле, а Депуатр, хитнувши Пашаєва, ударом з-за меж штрафного відкрив рахунок.

Після пропущеного гола підопічні Володимира Шарана забрали м'яч під свій контроль, але підібратися до володінь Камінскі не вдавалося. Володіння переважно було стерильним, а більшість атак господарі намагалися провести через лівий фланг, куди часто зміщався Кирило Ковалець, намагаючись створити чисельну перевагу. Своєю чергою Гент не планував віддавати ініціативу. Атаки бельгійців виглядали значно гострішими і регулярно завершувалися ударами по воротах.

В середині першої половини Олександрія ледь не відігралася. Банада розігнав контрвипад правим флангом і небезпечно прострілював на межу воротарського майданчика, де Сітало у боротьбі з Лустігом не встиг до м'яча. Гент відповів ударом у стійку Нгаду-Нгаджі після розіграшу кутового. І саме після цього моменту команди, як то кажуть, завелися. Темп гри значно зріс, а команда Шарана почала регулярно загрожувати воротам бельгійців. Зокрема активний Третьяков на 33-й хвилині подав на Банаду, після удару якого Камінскі довелося рятувати свою команду.

Гент: українське тріо, "бліда" столітня історія і тренер-трудяга – представлення суперника Олександрії в Лізі Європи

Завершення першої половини до свого активу може занести Олександрія. Українці помітно притиснули Гент до власних воріт, змусивши захисників "буйволів" працювати на повну потужність. Найбільше старався Треть'яков, подачі якого регулярно призводили до появи небезпечних моментів. Проте до перерви рахунок так більше і не змінився.

Другий тайм розпочався за схожим сценарієм. Гент більше тримав м'яч внизу, а Олександрія атакувала флангами, завершуючи атаки навісними передачами. Цікаво, що у першій 45-хвилинці підопічнім Шарана не вдавалося створити загрози після стандартних положень, а вже на 51-й хвилині ледь не забили після розіграшу штрафного – Гречишкін подав, а Банада, опинившись без опікуна, замість удару по воротах вирішив скинути м'яч партнеру.

Бельгійці почали грати, озираючись на рахунок. Пресинг гостей вже не був настільки інтенсивним, на третині поля господарів нападники Гента майже не заважали захисникам. Олександрія скористалася простором і почала більш обдумано готувати атаки, одна з яких завершилася забитим голом. Третьяков увірвався на правий край штрафного, дещо завозився з м'ячем, але зміг відкинути його під удар Ковальцю. Кирило потужно пробив у дальній кут, Камінскі парирував, а Сітало тут же зіграв на добиванні – 1:1.

Команди й надалі продовжували відповідати атакою на атаку. Для нейтрального вболівальника такий футбол – задоволення. М'яч не затримувався в середині поля. Мав шанс оформити дубль Сітало, але пробив вище. Біля протилежних воріт небезпеку створював Яремчук – спочатку пробити Роману завадив Дубра, а за кілька хвилин із загрозою на пару впоралися Паньків та Бухал.

Низка замін в обох командах дещо збила загальний темп гри. Однак у Гента вистачило сил на фінальний штурм. Бельгійці змусили Олександрію притиснутися до власних воріт. Кілька стандартів змусили понервувати уболівальників на Арені Львів. Однак рахунок залишився незмінним – 1:1.

Таким чином, після двох турів в турнірній таблиці групи І в Олександрії та Сент-Етьєна по одному набраному очку, а Гент та Вольфсбург мають по чотири залікових пункти. В наступних матчах команди, які мають однакові показники, зіграють між собою.

Шаран був готовий до такого поєдинку

Перед матчем головний тренер Олександрії Володимир Шаран запевняв, що добре вивчив стиль гри Гента та порівняв його з луганською Зорею. Результат поєдинку дає можливість стверджувати, що 48-річний наставник не лукавив. Його підопічні дали гідний бій команді, яка була беззаперечним фаворитом. Що говорити, коли склад "буйволів" за даними Transfermarkt у дев'ять разів дорожчий.


Теплова карта Олександрії – ліворуч

Безумовно, ігрова перевага була у гостей. Команда Йєса Торупа грала першим номером, контролювала м'яч (58% проти 42%) та зробила на 200 пасів більше. Теплова карта доводить, що українська команда з великими складнощами проникала у штрафний суперника. Натомість в Олександрії практично всі захисні показники (відбирання, блокування, перехоплення) вдвічі вищі. Парадоксально виглядає лише статистика воротарів – Паньків здійснив всього один сейв, тоді як у Камінскі їх 4, що знайшло віддзеркалення в оцінках Whoscored – 6.1 у голкіпера господарів (найгірше в команді) та 7.1 у його візаві (третій результат серед гравців Гента).

Загалом з планом на гру, очевидно, Олександрія впоралася. Массіміліано Аллегрі любить повторювати, що рівень команди варто оцінювати по тому, як вона контролює ситуацію у найкращі та найгірші відрізки матчу. Що ж – у свій найкращий підопічні Шарана забили гол, а в моменти найвищої активності Гента зуміли вистояти. Тренер цілком повинен бути задоволений результатом.

Яремчук не виправдав очікувань

Для одного із лідерів Гента звітний поєдинок був дуже важливим. По-перше, Яремчук грав проти своєї колишньої команди. По-друге, поєдинок відбувався у Львові – рідному місті Романа.

Нападник традиційно для себе здійснив величезний обсяг роботи, але ефективності цього вечора йому бракувало. З чотирьох єдиноборств (по два в повітрі і внизу) Яремчук не зумів виграти жодного, точність його пасів склала всього 73%, що замало навіть як для форварда. Додамо сюди чотири втрати і отримаємо найгіршого гравця у складі обох команд за оцінками статистичних порталів Whoscored (5.9) та Sofascore (6.4). Заради справедливості зауважимо, що на сумнівну першість цілком міг претендувати Депуатр, але його врятував забитий м'яч.

Примарна надія на вихід із групи

Олександрія вперше грає у груповому раунді Ліги Європи. Суперники у квартеті доволі серйозні. Але команда Володимира Шарана спочатку "показала зуби" в Німеччині у матчі проти Вольфсбурга (беззаперечного фаворита групи), а сьогодні цілком заслужено набрала перші очки.

Фактично олександрійці вже зіграли проти двох найсильніших команд, а тепер очікують на два поспіль матчі проти Сент-Етьєна. У теперішньому стані французи не виглядають настільки грізним суперником. До того ж "зелені" точно будуть робити ставку на чемпіонат, де наразі команда перебуває у зоні вильоту. Теоретичні шість очок у цих зустрічах можуть дозволити Олександрії претендувати на плей-офф, але питання, чи вистачить їй досвіду та вмінь правильно розподілити навантаження. Хоча за цю команду у Європі точно не соромно.