УКР РУС

Барса презентувала Хаві: божевільні співи з Лапортою, зауваження ветеранам, меседж Дембеле і Мессі

8 листопада 2021

Хаві Ернандес береться до виконання обов'язків головного тренера Барселони. "Футбол 24" висвітлював презентацію на Камп Ноу в режимі онлайн.

Онлайн-відеотрансляція презентації Хаві на Youtube-каналі Барселони.

Повна прес-конференція нового головного тренера Барси:

"Порівняння з Гвардіолою? Він найкращий тренер у світі, орієнтир для мене. Пеп зробив неймовірний внесок у розвиток клубу. Я поступаюся у будь-яких порівняннях з ним. Розумію, куди я потрапив, і що від нас вимагають.

Звісно, що ми стурбовані травмами. Ми повинні навести порядок, зрозуміти, в чому проблема і знайти рішення. Це клопітка робота в медичній сфері. У нас є ідея, але треба поговорити з президентом. Гравців потрібно відновити.

Не обов'язково бути жорстким з гравцями. Це питання порядку і правил. Як і в усіх клубах. Коли у мене були правила, все виходило добре. А коли ні, результати погіршувалися. Тут не йдеться про відсутність дисципліни, але має бути порядок.

Ми вже думаємо про Еспаньйол. У нас домашнє дербі. Ми підготуємо команду, аби перемогти. Тут потрібно перемагати кожного дня. Очевидно, що це не найкращий момент в історії клубу.

Так, я хотів би тренувати Мессі, Ето'О або Роналдінью. Мессі побажав мені успіху. Ми більше не можемо думати про гравців, яких у нас немає.

Ми спілкуємося з президентом про багато речей, серед них – і зимовий ринок. У нас є вінгери високого рівня. Нам потрібно відновлювати травмованих. Ми будемо конкурентоспроможними. Я хочу грати з вінгерами.

Коли ми граємо внічию або програємо, є наслідки, адже ми – Барса. Ми повинні змагатися з усіма суперниками, усіма.

Минулі провали? Я не можу говорити про те, чого не пережив. Не можу ставити діагноз проблемі, якої не розумію. Можу лише сказати, що коли були чіткі норми і вимоги, ми виступали добре.

Дембеле, за умови хорошої роботи, може бути найкращим у світі на своїй позиції. У нього має бути переможний менталітет, і ми повинні допомагати йому. Повернення цього гравця на топ-рівень є моїм пріоритетом.

Ветерани? З усіма гравцями план однаковий. Уі вони починають з нуля. Тих, що я знаю, підштовхуватиму найбільше. Хочу, щоб вони були лідерами у роздягальні. Вони дуже важливі, адже мають великий досвід. Я знаю їхні сильні та слабкі сторони. У мене немає проблем з ними. Це капітани, але вимоги до всіх гравців будуть однаковими.

Бразилія хотіла, щоб я допомагав Тите в національній збірній, а потім очолив команду, але я прагнув тренувати Барсу. Це найскладніший клуб у світі. Тут треба перемагати і водночас грати красиво. Фанів потрібно переконувати".

Хаві змушує президента заспівати разом з фанами! Божевілля на Камп Ноу...

Контракт офіційно підписано прямісінько на полі. Легенда вже позує з футболкою Барси. Поруч – дружина і батьки.

Хаві виходить до фанів у компанії Лапорти. Трибуни потужно заряджають: "Хаааааві!". Екс-наставник Аль-Садда швидко розчулився і заплакав.

Нечуваний ажіотаж на Камп Ноу. Іспанські ЗМІ порівнюють атмосферу з презентаціями Суареса або Неймара. Усе готово до появи легенди.

Перші заяви Хаві для Barca TV: "Лапорта зателефонував і промовив: "Це повинен бути ти". Я добре знаю цей клуб. Зараз дуже делікатний момент у нашій історії, як у економічній, так і фінансовій площині. Ветерани? Піке, Альба, Серхі Роберто, Бускетс і тер Штеген були моїми партнерами. Вважаю це плюсом. Я готовий, мені подобаються виклики. Наше завдання – перемагати і насолоджуватися процесом. Вдячний фанам за теплий прийом". Проте, Хаві вважає, що Барселоні потрібна дисципліна. Мовляв, усі повинні рухатися єдиним шляхом.

Коуч Ман Сіті Хосеп Гвардіола спеціально навідався додому, аби підтримати колишнього одноклубника і підопічного. Фото з Лапортою навіює ностальгію. Барса кінця "нульових" була найкращою командою в історії.

Хаві збирається розформувати медичний штаб Барси. Жахлива епідемія травм не залишає іншого виходу. Він хотів би повернути легендарного Рікарда Пруну (на фото нижче), який лікував каталонських зірок з 2007-го по 2020-й. Зараз випускник барселонського університету працює у Аль-Шарджа.

Жоан Лапорта начебто пообіцяв Хаві трьох новачків у зимове трансферне вікно. Зокрема, іспанська преса вже рапортує про контакти "блаугранас" з Седріком Бакамбу – екс-форвардом Вільяреала, у якого взимку завершується контракт з китайським Бейцзін Гоань. Крім цього, команду очікує кадрова чистка. Першою жертвою революції Хаві ризикує стати нідерландський нападник Люк де Йонг, пише Sport.es.

На презентацію нового тренера було продано 25 тисяч квитків. Резонанс – шалений. Для прикладу, останній домашній Барси проти Алавеса відвідали лише 37 тис. осіб. Нагадаємо, що контракт Хаві розрахований до червня 2024-го. Відразу після прильоту з Катару 41-річний наставник відвідав матч дубля каталонців, який розбив молодіжку Севільї (4:0).

Разом з Хаві у Барсі працюватимуть семеро його помічників з Аль-Садда. Усі – іспанці: два асистенти, Оскар Ернандес (рідний брат Хаві) та Серхіо Алегре, тренер з фізпідготовки Іван Торрес, аналітики Давід Пратс, Тоні Лобо і Серхіо Гарсія, а також фізіотерапевт Карлос Ногейра. Президенту Лапорті довелося викупити контракти цих фахівців.

Хаві повернувся додому. Мабуть найкращий півзахисник в історії каталонського клубу має непросту місію – вилікувати команду, що втратила упізнаваний стиль і Мессі. "Ера Хаві", як пише Diario SPORT, розпочинається сьогодні, 8 листопада. Щоправда, уродженцю каталонської Терраси майже два тижні доведеться працювати у неповному складі. Більшість гравців роз'їхалися по національних збірних. Ба більше, підготовка до каталонського дербі (20 листопада) ускладнюється кадровою катастрофою. Хаві не може розраховувати на 11 травмованих (Нето, Ерік, Піке, Дест, Ніко, Серхі Роберто, Педрі, Дембеле, Агуеро, Брейтвейт, Ансу,).

Куман був приречений – Барселона перетворилась у вульгарну команду