УКР РУС

Євро-2020: Німеччина – Нідерланди: важка перемога Бундестім, привози найдорожчої оборони та класна атака "ораньє"

25 березня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках 2-го туру відбору до Євро-2020 збірна Німеччини, попри камбек Нідерландів на старті другого тайму, святкувала важку виїзну перемогу (2:3).

Нідерланди вже провели перший матч у групі та мали в активі три очки, тож в разі перемоги над прямим конкурентом вони могли хоча б на кілька днів тримати відрив у шість залікових балів. Німці ж приїхали на Йохан Кройф Арену з двома задачами: впевнено стартувати у відборі до Євро-2020 та взяти реванш за розгром в Амстердамі у Лізі Націй (3:0). Не дивно, що Бундестім пішов у атаку одразу зі свистком.

Нідерланди – Німеччина – відео голів

Перший момент гості створили вже на 2-й хвилині зусиллями Сане та Гнабрі: перший прорвався у карний майданчик та викотив передачу, а другий точно пробив – Сіллессен парирував. Після цього німці продовжили активно шукати слабкощі в обороні суперника та тримати м'яч, але гостроти біля чужих воріт вже не створювали. Нідерланди поступово прокинулись, провели серію позиційних атак та стандартів, однак на 15-й хвилині несподівано пропустили. Шульц відкрився по флангу та отримав передачу на хід, завершивши ривок прострілом у штрафний на Сане; Лерой же скористався падінням Де Лігта та потужно пробив під дальню стійку – 0:1!

В наступні 10 хвилин німці тримали ініціативу, а спантеличені нідерландці старалися знайти свій темп. Зрештою, їм вдалося повернутись у гру, змусивши Йоахіма Льова кілька разів хапатися за голову. На 25-й хвилині Бабел запоров найкращий момент господарів у першому таймі, отримавши передачу від Промеса та метрів з 10-ти пробивши у дальній кут – Нойєр склався та парирував. На 27-й хвилині Мануель знову опинився на висоті, врятувавши після замикання все того ж Бабела з лінії воротарського, а на 32-й взяв слабенький дальній удар Думфріса.

Нічого не віщувало біди для "ораньє", але на 34-й хвилині фатальну помилку допустив їх найкращий захисник. Вірджіл Ван Дейк, який до цього працював, немов годинник, запоров офсайдну помилку та дозволив Гнабрі на лівому фланзі прийняти довгу передачу від Рюдігера. Серж набрав швидкість, змістився до лінії штрафного та шедевральним пострілом поцілив точно у дальню дев'ятку – 0:2! Шок.

Надалі оборона господарів просто розвалилася, що могло призвести до ще двох голів збірної Німеччини. Так, на 39-й хвилині Керер ударом головою під поперечину замкнув подачу Шульца з лівого флангу, а у наступній же атаці Сане вирвався практично віч-на-віч – Сіллессен врятував. Голландці змогли зібратися та видати непогану кінцівку тайму, навіть претендуючи на пенальті після падіння Вейналдума в боротьбі з Рюдігером, але загалом рахунок на табло виглядав закономірним.

Другий тайм став абсолютною протилежністю першому. Господарі з перших хвилин пішли в атаку та вже на 48-й відквитали один м'яч – це Маттейс Де Лігт замкнув прекрасну подачу Депая ударом головою під дальню стійку. На цьому "ораньє" не зупинилися, організувавши кілька швидких атак та небезпечних подач у штрафний. Німці відбивалися й навіть змогли дещо вирівняти матч, але жодної небезпечної атаки підопічні Йоахіма Льова на старті так і не провели.

Коли здалося, що гості закрилися й не дають простору Нідерландам, стався гол. Його передвісником став удар Вейналдума після подачі Депая зі штрафного на 62-й хвилині – Джорджінью вискочив з-за спин та пробив впритул, Нойєр парирував, а лайнсмен просигналізував про офсайд. У наступній атаці Бундестім не врятували ні голкіпер, ні рефері: Депай під час невеличкої паніки німців біля власних воріт обігрався з Вейналдумом та пробив метрів з 11-ти під ближню стійку – 2:2!

Після другого пропущеного м'яча підопічні Йоахіма Льова зібралися та стали грати більш щільно, але розплатою стала відсутність контратакувальної гри аж до останніх хвилин. Нідерланди продовжили тримати ініціативу, виконувати цікаві передачі та комбінації, але нічого більш гострого за панічний момент після кутового на 69-й хвилині створити ніяк не вдавалося – та й той нічим небезпечним не завершився. Протягом 70-х хвилин німці більш-менш вирівняли матч, хоча за такого футболу про перемогу неможливо було навіть мріяти.

Кінцівка другого тайму виявилася динамічною. Німці провели серію непоганих контратак і на 84-й могли несподівано забити третій – це Гнабрі обіграв Ван Дейка та пробив з лінії штрафного під ліву стійку, але Сіллессен був на висоті. Нідерланди відповіли гострим прострілом Думфріса на Депая, який лише в останній момент вибили захисники. Гра перестала бути сонною, але все одно виглядала нічийною.

Здавалося, що матч завершиться з рахунком 2:2, але на 90-й хвилині спрацювали заміни Йоахіма Льова: Гюндоган проникною передачею знайшов Ройса, а той з лівого краю штрафного викотив передачу в спини оборонцям на Шульца – Ніко залишалося пробити в дальній кут та принести перемогу своїй збірній. З цим завданням латераль впорався блискуче.

Таким чином, у відбірковій групі С Німеччина набрала три очки та піднялася на другу сходинку, в той час як Нідерланди з аналогічною кількістю залікових балів йдуть третіми. Лідирує збірна Північної Ірландії, в якої наразі шість пунктів, однак у Бундестім на один матч менше.

Молода Німеччина заслужила на перемогу

Рахунок на табло дуже хочеться назвати несправедливим, адже здається, ніби Німеччина не заслужила не перемогу – а то й зовсім повинна була програвати. Подібне враження склалося через важкий другий тайм, в якому до 80-ї хвилини Нідерланди за ударами вели 8:0, за ключовими передачами рахунок становив 7:0, а за кількістю пасів в останню третину поля Нідерланди мали чотирикратну перевагу. Щоправда, половину пострілів по воротах німцям вдалося заблокувати, але три з чотирьох у площину та два голи – це дуже сильний результат.

Тим не менш, не варто забувати про фантастичний перший тайм, в якому німці перестріляли суперника за ударами (6:7, 3:5 за точними) та зробили вдвічі більше ключевих пасів. Гості заслужено вели 0:2, а Гнабрі записав на себе шедевр, обігравши найкращого захисника планети. Все йшло на користь Бундестім, хоча навіть цей ігровий відрізок виглядав неідеально – підопічні Йоахіма Льова при загальній активності загострювали дуже дозовано, а забивали на одразу після посилення атак Нідерландів.

Нестабільність Німеччини можна пояснити молодістю та незіграністю нового проекту Льова. Середній вік цієї команди становить 25,5 років, чого для збірної, враховуючи абсолютно нові оборону та атаку, незвичайний формат півзахисту та необкатану схему, замало. Цей Бундестім оновлений по максимуму, тому нерівне проведення матчу в Амстердамі не виглядає дивним. Тим не менш, німців слід похвалити, адже на фоні титанічних проблем у другому таймі вони змогли вирівняти хід поєдинку.

Так, після 68-ї хвилини лише один з шести ударів господарів не вдалося заблокувати – та й той було завдано з-за меж штрафного, що говорить про якісну позиційну роботу збірної Німеччини. В середині другого тайму німці з великим скрипом, але тримали суперника на дистанції, а коли матч остаточно вирівнявся – пішли за перемогою. В останні 10 хвилин гості завдали три постріли по воротах, два з яких відбулися у карному майданчику та пройшли у площину.

Крім того, в гостей налагодилася гра один в один (1:3 за успішними спробами), а Нідерланди стали частіше фолити на власній половині поля. Все це необов'язково мало завершитись голом Шульца, але він точно не взявся з неба.

Таким чином, молодий незіграний колектив, при погляді на який точно не скажеш "німецька машина" чи "німецький танк", зумів відреагувати на всі проблеми, поставлені Нідерландами протягом матчу. Чорно-білі "орлята" в досить юному для топ-футболу віці не тільки вистояли, а й проявили характер, на фоні втоми забравши кінцівку зустрічі та забивши третій гол – і все це відбулося в Амстердамі. Невже таку перемогу можна назвати несправедливою?

Фланги Німеччини зробили результат

Якщо автором переможного голу не міг стати форвард, то забити точно мав один з латералів. Німці взагалі тяжіли до флангів, атакуючи через них 70% ігрового часу – і переважна кількість найкращих моментів пройшла саме з них. Особливо активними були Керер та Шульц: так, Тільйо мав влаштовувати розгром ще на 39-й хвилині, замикаючи кросс з лівого флангу від Ніко ударом під поперечину – Нідерланди врятував Сіллесен.

Шульц більше за інших заслужив на свій гол. Він зробив дві ключові передачі, в той час як його партнери не змогли виконати більше однієї. Крім того, захисник Хоффенхайма діяв дуже сміливо, тричі йдучи в обіграш – щоправда, жодної успішної спроби в нього не було. Загалом, Ніко дуже добре взаємодіяв між лініями та ефективно навантажував Думфріса, регулярно створюючи зони для Сане та загострюючи ситуації на полі. Показово, що всі голи збірної Німеччини прийшли саме з лівого флангу.

В обороні Шульц та Керер видали справжній перфоменс. На рахунку Ніко чотири спроби відбору, а ще шість виконав Тільйо – обидва жодного разу не помилилися. Кожен з латералів при цьому провів більше десяти єдиноборств, але якщо Шульц виграв лише 6 з 12 епізодів, то Керер набив фантастичну статистику – 11 з 13 спроб виявились вдалими. Зрештою, на рахунку цих футболістів п'ять верхових м'ячів та чотири перехоплення, три з яких належать Шульцу. Шикарний матч.

Оборона та атака тягнули Нідерланди в різних напрямах

Про те, як сильно відрізнявся футбол збірної Нідерландів у першому та більшій частині другого тайму, вже було сказано. Після шедевру Гнабрі на стадіоні встановилася тривожна тиша, на лівці запасних промайнули нотки депресії, а на обличчі Роналда Кумана стала помітною злість. Останнє не дивувало: як прекрасний у минулому захисник, він не мог не помітити жахливих помилок оборони власної команди – і це при тому, що в ній грала найдорожча і, можливо, найкраща пара центрбеків у світі.

Так, у першому голі німцям вдалося створити ізоляцію для швидкого Шульца та Сане. Вона стала наслідком високого пресингу Нідерландів, яким німці дуже добре маніпулювали – Ван Дейк високо зустрічав Гнабрі, Думфріс висмикнувся на Крооса, а за латералем та Сане слідкував лише один Де Лігт.

Шульц отримав передачу на хід, а Де Лігт пішов за Сане. Лерою дуже пощастило з падінням Маттейса, але пасивність Ван Дейка в цьому епізоді викликала дуже багато запитань. Втім цей гол ще можна списати на неідеальну модель пресингу.

Другий гол став чистим привозом Ван Дейка. Вірджіл спочатку запоров офсайдну пастку для Гнабрі, а потім дав йому зміститись на ударну позицію, обіграти себе та пробити у дальню дев'ятку. На 40-й же хвилині оборону Нідерландів роздягнули зовсім непристойно: поки Сане навантажував Де Лігта, Ван Дейк стежив за Гнабрі; несподівано Лерой змінив вектор руху й зайшов за спину Вірджілу, а Серж розрізним пасом вивів партнера віч-на-віч з голкіпером. Ні широкий крок, ні швидкість вже не могли врятувати "ораньє", але Сане вибачив оборону вартістю в 170 мільйонів євро, пробивши слабенько.

Третій гол також став наслідком грубих помилок: Дейлі Блінд не дотримався офсайдної лінії та дозволив пройти проникній передачі Гюндогана на Ройса, а Ван Дейк опинився у напівпозиції – він і простріл особливо не перекривав, і Шульца залишив в повній самотності.

Поки захисники штовхали Нідерланди назад, нестримні Депай і Промес щосили тягнули їх уперед. Обидва виконали найбільшу кількість гострих передч – на їх рахунку 7 з 11 пасів голландців під удар. За переведеннями м'яча в останню третину поля вони також є лідерами зі значним відривом (33 у Мемфіса, 31 у Квінсі й лише у Думфріса стільки ж).

Разом з Вейналдумом Депай ділить перше місце за успішними обіграшами – по дві спроби, які були виконані в ключових зонах. Крім усього, Депай частіше за інших бив по воротах – чотири удари, три з дистанції, два в площину.

Найкращим футболістом збірної Нідерландів виглядав Депай, хоча у першому таймі фантастичні моменти запоров Бабел – втім, їх створили саме Квінсі та Мемфіс. Останній є однозначним лідером команди Кумана: він став причетним до усіх голів "ораньє" у відборі, оформивши 2+2 за системою гол+пас у матчі проти Білорусі (4:0) та 1+1 у битві з Німеччиною. На жаль, цього виявилось замало.