УКР РУС

Нідерланди зіграли внічию з Шотландією – геніальний Депай знову рятує "ораньє", а британці дають урок Україні перед Євро

2 червня 2021 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках контрольного матчу суперник України по Євро-2020 дивом врятувався від заслуженої поразки збірній Шотландії.

Товариські матчі
завершено
-

Збірні Нідерландів і Шотландії розпочали підготовку до Євро-2020 контрольним матчем у Португалії. Для українців цей поєдинок був особливо важливим, адже наша національна команда у першому турі зустрінеться саме з "ораньє". Франк де Бур у цій зустрічі вирішив здивувати, зігравши у схемі з трьома захисниками (Тімбер - де Врей - де Лігт). До речі, для 19-річного Тімбера це був дебютний матч у складі першої збірної.

"Україна програє нідерландцям 1:3", – де Бур впевнено оцінив перспективи своєї команди на Євро-2020

Шотландці не могли розраховувати на Флека, у якого коронавірус, та ще шістьох футболістів, які з ним контактували. COVID-19 був і у таборі Нідерландів – його підхопив Сілессен, якого одразу ж шокували виключенням із заявки на Євро. У воротах на матч проти острів'ян поставили 33-річного Крула з Норвіча.

Одразу зі стартовим свистком підопічні Франка де Бура захопили контроль над м'ячем. Шотландці всіма силами оборонялися на власній половині, але вже на 7-й хвилині вони могли пропустити – це Думфріс отримав проникну передачу від Вейналдума й пробив з гострого кута під ближню стійку. Гордон парирував, але м'яч вилетів за межі поля ще в польоті. Здавалося, що це лишень перший дзвіночок, однак команда Стіва Кларка не збиралася просто очікувати на гол у свої ворота.

Шотландія відповіла на удар Думфріса дальнім пострілом центрбека Тірні. М'яч пролетів повз дальній кут. "Ораньє" розіграли удар від воріт через пас низом, але суперник настільки агресивно накрив їх пресингом, що Депай втратив м'яч на власній половині. Армстронг тут же віддав передачу на Хендрі (теж центрбека), а Джек несильно пробив метрів з 23-х – точно в лівий нижній кут! 0:1. Ще за дві хвилини Дайкс міг подвоїти перевагу, увірвавшись на правий край штрафного, але його подальший постріл парирував Крул.

Втім, вже на 17-й хвилині Нідерланди зрівняли рахунок. Вийшло красиво й ефектно: Вейналдум пішов у штрафний на подачу з глибини, скинувши її під удар Депаю з лінії, а той у дотик пробив в правий нижній кут – 1:1! Опорники Шотландії явно проспали цей епізод.

Після такого бадьорого початку можна було сподіватись на веселе продовження, але нічого подібного не сталося. "Ораньє" тримали м'яч 68% ігрового часу, не створивши жодного моменту – навіть по воротах нідерландці не били. Покращити гру не змогла навіть подвійна заміна на 31-й хвилині, коли замість Вейналдума й Френкі де Йонга вийшли Гравенберх і Классен. Шотландія впевнено оборонялася, але біля чужих воріт також нічого цікавого не створювала. За 30 хвилин першого тайму у острів'ян було лишень падіння Дайкса в штрафному, але арбітри не побачили в ньому пенальті.

На перерву команди пішли за нічийного рахунку. Другий тайм вони почали без змін як у кадровому плані, так і в стилістичному – Нідерланди продовжували тримати м'яч без загострення, а Шотландія впевнено тримала суперника на дистанції. Зрештою, на 61-й хвилині не витримав Стів Кларк, який замість Купера, Форреста й Дайкса випустив Галлахера, Фрейзера та Нісбета.

Заміна спрацювала вже на 63-й: Крісті розігнав контратаку лівим напівфлангом і запустив передачу на Робертсона, той прострілив на дальню стійку, а Нісбет спокійно замкнув у дотик – 1:2! Нідерландців розкатали, немов дітей. Ще за три хвилини Тернбулл міг вколотити і третій гол, обігравшись у стіночку з Крісті й закрутивши м'яч з лінії штрафного в ліву дев'ятку. На щастя для нідерландців, сфера пролетіла у сантиметрах від каркасу воріт. "Ораньє" при цьому нічим не відповідали.

Франк де Бур на 69-й хвилині вирішив капітально змінити гру, перебудувавшись на 4-3-3. Заради цього він змінив Вейндала, Тімбера й Вегхорста на ван Анхольта, Промеса та Бергейса. Классен почав грати звичну "десятку", Депай залишився на вістрі, ван Анхольт став лівим фулбеком, а Бергейс і Гравенберхом діяли під Мемфісом. Шотландці парирували своїми замінами – Тірні й Робертсона замінив Маккена й Тейлор. Рішення Стіва Кларка спрацювали краще, адже у Нідерландів майже нічого не виходило.

За наступні 15 хвилин після перестановок у "ораньє" можна було згадати тільки вривання Депая на правий край штрафного із заблокованим прострілом та удар Мемфіса зі штрафного у стінку. Все. Стривожений де Бур на 84-й хвилині вирішив випустити Люка де Йонга замість центрбека де Врея, але Шотландія продовжувала тримати гранда на дистанції. Здавалося, що від поразки Нідерланди вже нічого не врятує.

Втім, на 89-й хвилині навала "ораньє" таки принесла успіх. Команда заробила стандарт прямо перед штрафним скоттів, а Депай красивим ударом з нього відправив м'яч під дальню стійку – без шансів для Гордона! 2:2. Цей гол виявився останнім у зустрічі. Мемфіс знову витягнув на собі Нідерланди.

З Нідерландами можна чіплятись за очки

Звісно, не дуже правильно дивитись на результат контрольного матчу й говорити, що тепер Україна точно зачепиться за очки з "ораньє". Це лишень товарняки, в яких перевіряються ігрові зв'язки та вигадуються альтернативні тактики – от і Франк де Бур спробував зіграти в три захисники з різними комбінаціями футболістів, а при переході на 4-3-3 склад взагалі став напіврезервним. Експеримент виявився невдалим, але навіть за таких умов голландці зуміли зачепитись за нічию, забивши два голи. Суто на класі одного виконавця. Саме тому радіти українським вболівальникам зарано.

Втім, нідерландських фанатів навряд чи заспокоює подібне виправдання. Франк де Бур прогнозує перемогу над Україною на Євро з рахунком 3:1, але в нього за спиною немає жодного нормального матчу на чолі збірної – якщо не згадувати про розгром Гібралтару та винос Латвії, звісно ж. За останній рік "ораньє" здобули дві натужні звитяги над Польщею, програвши Мексиці, Італії та Туреччині – причому турки вели 3:0 ще до перерви. Крім того, команда зіграла внічию з Боснією, Італією та Іспанією. Щоправда, вдома боснійців прибили з рахунком 3:1, але гості створили достатньо моментів для камбеку.

Нідерланди досі здатні перемогти будь-кого на голому класі лідерів, але тепер їх теж може переграти будь-яка команда. Навіть кризові середнячки впевнено працюють проти підопічних Франка де Бура – і мова не про глухі автобуси, а про цілком конкурентні поєдинки з хорошими атаками на половині поля "ораньє". При цьому голландці можуть сидіти без моментів тривалий період часу – з шотландцями, наприклад, нічого не виникало з 17-ї по 89-ту хвилини.

Нідерланди при Рональді Кумані теж не були ідеальними, дозволяючи собі нічиї з Північними Ірландіями, але команда регулярно влаштовувала топові атакувальні перформанси й ефектно била топ-збірні. В організаційному плані теж все виглядало зрозуміло – центрхави розумно розвантажували або перевантажували зони, комбінували й забивали. Сьогодні ж все крутиться лишень навколо генія Депая та, в меншій мірі, Вейналдума. Той же Френкі де Йонг став настільки невиразним, що у матчі з шотландцями його замінили вже на 31-й хвилині.

Скотти відправили Україні важливий сигнал – Нідерланди не варто боятись. Так, бажано закритись у блоці з трьома захисниками, як це зробив Стів Кларк (благо, Андрій Шевченко вже награв цю схему), але контратакувати необхідно регулярно. При цьому контратакувати потрібно не лишень через довгі закидання на стовба – як показав досвід шотландців, підопічні Франка де Бура дуже вразливі у контролі простору в штрафному та перед ним. Ці зони необхідно насичувати, сміливо комбінуючи в них. "Ораньє" занадто крихкі в організаційному плані.

Крім того, необхідно регулярно перевіряти Нідерланди на предмет дальніх ударів. Чотири з п'яти останніх пропущених голландцями голів стали наслідком пострілів з дистанції – а зараз у "ораньє" ще й немає Сілессена. Крул, при всіх плюсах, не грав би за Норвіч, якби був дуже сильним голкіпером. Той же постріл Хендрі не був аж настільки складним, щоб його пропускати.

Вже давно Нідерланди не виглядали настільки невиразно, як зараз. Втім, два голи у ворота Шотландії, створені з нічого, підтверджують необхідність забивати у ворота "ораньє". Тримати 0:0 у поєдинку проти нинішніх голландців – набагато ризикованіша справа, ніж гра на перемогу. Важливо тільки правильно відпрацювати в позиційному плані.

Депай – головний козир де Бура

Мемфіс на попереднє Євро пробитися не зумів, та і загалом у 2016 році він вважався одним із головним розчарувань європейського футболу. Його перехід з МЮ назад у Ліон здавався початком кінця кар'єри суперзірки – він залишався нею лишень у своєму інстаграмі, де було багато розкішного життя та репу. В збірній від форварда користі теж було мало.

Втім, максимальна впевненість Депая у власних силах вивела його на вершину. Протягом останньох трьох років Мемфіс не змінив свого ставлення до грошей та хіп-хопу, однак при цьому він став одним з найкращих футболістів планети – вже другий сезон поспіль форвард Ліона робить 30 результативних дій у чемпіонаті (20 голів, 10 асистів у сезоні 2020/21), а в збірній вплив Депая ще більший. Вчора він забив свій 25-й гол у складі "ораньє" – у списку бомбардирів Мемфіс залишив за спиною ван Бастена!

Загалом, в 11 останніх поєдинках за клуб і збірну Депай провів 11 голів, віддав 3 асисти й 5 разів взяв нагороду Man of the match. Конкретно ж у складі "ораньє" форвард відзначався результативними діями протягом останніх шести матчів – Мемфіс забив по голу у ворота Боснії та Польщі, оформив дубль з Гібралтаром і Шотландією, а у зустрічах проти Туреччини й Латвії він виконав по асисту. Нападник відверто тягне на своєму горбу нещасну команду Франка де Бура.

Депай – дуже неприємний форвард. Він не прикріплений до конкретної позиції, бігаючи по усіх зонах і насичуючи вільний простір у необхідний момент. Саме завдяки цьому вмінню він і вколотив перший м'яч у ворота Гордона. Крім того, Мемфіс володіє прекрасним ударом. Його вчорашній гол зі штрафного став четвертим, проведеним за збірну зі стандарту – після ЧС-1974 ніхто з них у складі "ораньє" стільки не забивав . Саме тому українцям на Євро бажано уникати фолів перед власним карним майданчиком.

Спробувати зіграти персонально по Мемфісу буде важко. Власне, поки що це нікому не вдавалося. Він – справжній нідерландський Мессі, тільки ще й регулярно забиває у важливих матчах. За кількістю та якістю передач під удар Депай взагалі залишає Ліонеля далеко за спиною.

Картинка клікабельна

Україні на Євро важливо не залишати вільних зон перед штрафним і надійно працювати у підстраховці. Крім того, під злагодженим пресингом Депай може помилитися – саме так сталося перед першим голом Шотландії. Втім, це простіше сказати, ніж зробити. Мемфіс буде "тащити" Нідерланди на Євро, якими б слабкими вони не були.

Євро-2020: Лукаку і Ко мчать за титулом, Росія в очікуванні фіаско та казочка кривдника України – прев'ю групи B