УКР РУС

Мілан – Ювентус: К'єза та Дибала прикрили провал Роналду, несподіваний лідер і перервана казка "россонері"

7 січня 2021 Читать на русском
Автор: Вадим Грищук

Мілан поступився Ювентусу в рамках 16-го туру Серії А. Читайте рахунок та огляд матчу Мілан – Ювентус на "Футбол 24".

Цей матч мав стати окрасою початку 2021-го в Серії А. Не судилося. Златан Ібрагімовіч рівно рік тому дебютував за Мілан, але відзначити це на полі не міг. Це вже навіть не новина. Швед продовжує заліковувати травму, а повернення відбудеться лише у другій половині січня. Тому зірковий ветеран традиційно зайняв своє місце на трибунах Сан-Сіро.

Мілан – Ювентус – 1:3 – відео голів та огляд матчу

Остаточно все зіпсував COVID-19. Якщо спочатку здавалося, що вірус просто вирівнює шанси, залишивши поза грою Алекса Сандро та Хуана Куадрадо, то ранкові новини для Мілана стали справжнім шоком. Мінус Анте Ребіч та Раде Круніч. Рівноцінної заміни хорвату немає, але це не критично. В атаку Стефано Піолі має кілька опцій, а от боснієць напередодні гри був безальтернативним. Беннасер досі травмований, а Тоналі у попередньому турі отримав червону. Екстрено закривати позицію вийшов Давіде Калабрія.

Андреа Пірло на лівому фланзі оборони був змушений випускати з перших хвилин Фработту. Джанлука вже на другій хвилині міг віддячити за довіру результатом. Фулбек продерся у чужий штрафний і викотив на Дибалу перед лінією воротарського, але Пауло пробив прямо в руки Доннарумми. Мілан відповів контрвипадом, який завершився ударом Леау – поруч з дальньою стійкою.

Перша п'ятнадцятихвилинка видалася дуже яскравою. Команди не закривалися в обороні й не затримували м'яч у середині поля. Гострішим несподівано був Мілан. Хороший момент був у Хауге, контратаку 4 в 3 завершував Кастільєхо – Щенсни впорався. Ювентус оговтався і небезпечно розіграв стандартне положення, м'яч відскочив до К'єзи, а той поцілив у поперечину. Виявилося, це була лише репетиція. За кілька хвилин все той же К'єза на пару з Дибалою організували гол. Атаканте туринців залишили в дурнях трьох гравців суперника, а удар Федеріко виявився не під силу Доннаруммі.

Мілану знадобився якийсь час, щоб прийти до тями. Це могло завершитися фатально – ще один класний момент був у К'єзи. Однак, якщо й називати найактивнішого гравця, то це Дибала. Через аргентинця, здавалося, йшли усі небезпечні атаки. Пауло підігравав, обігрував і створював моменти. Натомість сказати подібного про Роналду не виходить. Португалець ніби розчинився на полі. Ювентусу не вдавалося закріпитися на третині поля суперника, а динамічний футбол – це не про нинішнього Кріштіану.

Після півгодини гри вже Мілан більше атакував. Гру на себе брали Леау та Чалханоглу. На 35-ту хвилину Щенсни виконав 5 сейвів, три з яких – ключові. Доннаруммі на той момент лише двічі доводилося рятувати. Було помітно, що півзахист "россонері" був не в оптимальному стані. Важко давався якісний перехід в атаку та утримання м'яча в середині поля.

Однак господарі на свій гол явно награли. Нагорода прийшла на 41-й хвилині і, що логічно, після контратаки. Рафаель Леау протягнув м'яч зі своєї половини до штрафного майданчика і викотив під удар у зону напівкола. Туди набіг Калабрія і в дотик зняв павутину з дев'ятки воріт туринців.

Другий тайм розпочався з контролю Мілана. "Россонері" навіть створили два моменти. Спочатку Хауге не помітив, що Кастільєхо перебуває у хорошій позиції, і атака погасла. Згодом з лінії штрафного стріляв Далот – м'яч летів з-під захисника, і Щенсни довелося добряче постаратися, щоб здійснити черговий сейв.

Якщо порівнювати з першим таймом, то швидкості зменшилися. Але це загальна тенденція для нинішнього сезону. Так, у Серії А була невелика пауза, але попереду знову напружений графік. Передусім, це стосується Мілана, чий пресинг до перерви був значно інтенсивнішим. Господарі все ще намагалися вибігати у контратаки, але й додався новий елемент – розіграші м'яча між захисниками. Але проти Ювентуса економ-режим не працює. Міланці не встигли повернутися після своєї атаки, і К'єза покарав удруге. З-за меж штрафного Федеріко закрутив під самісіньку дальню стійку. З негативного – відразу після цього К'єза покинув поле через ушкодження.

Тренери спробували освіжити гру замінами, але це більше про Пірло. У "б'янконері" на полі з'явилися Кулусевскі, Маккені, Артур та Бернардескі, а у Мілана лише Браїм Діас. Такі зараз ресурси у "червоно-чорних". А третій гол Юве створили саме свіжі футболісти. Кулусевскі здійснив забіг аж у чужий воротарський, де відпасував на Маккені. Американець опинився без опіки і легко переправив м'яч у сітку.

Стефано Піолі зрозумів, що здійснити камбек у його команди банально забракне сил. Саме тому наставник "россонері" з легким серцем випустив на поле низку свіжих футболістів, не боячись знімати з гри лідерів. Останні хвилини минули переважно у боротьбі – засилля фолів та обмаль спроб провести небезпечну атаку.

Зрештою фінальний свисток зафіксував перемогу Ювентуса. Мілан не зміг продовжити свою безпрограшну серію в чемпіонаті, яка тривала з 8 березня минулого року і налічувала 27 матчів. Завдяки поразці Інтера "россонері" залишилися на вершині турнірної таблиці, а туринці лишень повернулися у зону Ліги чемпіонів.

Кадри вирішують усе

Для початку варто зауважити, що навіть без проблем у таборі "россонері" Ювентус був би фаворитом і повинен був би перемагати. Але складна кадрова ситуація суперника значно спростила завдання для Андреа Пірло. Хоча наставник туринців теж добре підготувався. Юве намагався позбавити Мілан його головної зброї – контратак. "Б'янконері" практично відмовилися від високого пресингу. Показник PPDA склав лише 15.23, хоча середнє значення у сезоні для команди 7.83 – перше місце в чемпіонаті.

Мілан навпаки намагався тиснути вже від чужого штрафного і свої середні показники перевершив, дозволяючи Юве робити майже 9 пасів перед втратою м'яча. Це давало свій результат, адже господарі заслужено пішли на перерву за нічийного рахунку. Але команда банально виявилася неготовою підтримувати такий тем протягом усього матчу. Освіжити гру замінами теж ніяк. Втратити відразу 7 важливих гравців – недосяжна розкіш для нинішнього Мілана.

Сьогоднішня перемога гостей означає, що у топ-5 чемпіонатах Європи не залишилося непереможених команд. Мілан може себе тішити, що програв лише в умовах справжньої кризи. Звісно, усім хотілося б побачити це протистояння з Іброю та Беннасером на полі, але для справжнього претендента на титул подібні умови не повинні бути непосильними. Водночас Мілан і не позиціонує себе як фаворита у боротьбі за Скудетто. Керівництво скромно говорить бодай про зону ЛЧ, хоча навіть ця мета не закладена в клубний бюджет. На Сан-Сіро розуміють, що проект потрібно розвивати. Вже найближчим часом очікується закриття трансферів хавбека Куадіо Коне та захисника Мохамеда Сімакана.

К'єза та Дибала прикрили провал Роналду

Поки був здоровий Альваро Мората, його дует з Роналду був для Пірло непорушним. Найбільше від цього страждав Пауло Дибала. Аргентинець вже не у тому статусі і не на тому етапі кар'єри, коли може задовольнятися лише виходами з лави для запасних. "Десятка" Юве хоче відігравати ключову роль. Саме з цим пов'язані проблеми у переговорах щодо нового контракту, а клуб нібито навіть готовий розглядати пропозиції щодо трансферу гравця.

Травма Морати не залишає головному тренеру вибору. Дибала вдруге поспіль виходить у старті і вдруге творить магію. Проти Удінезе він забив та зробив асист, а сьогодні віддав дві гольові передачі. Цікаво, що спалах Пауло припав на тьмяний матч Роналду. Сьогодні Кріштіану не запам'ятався нічим. Ще в першому таймі у нього була нагода після навісу К'єзи, але це й усе. Португалець часто відходив ближче до лівого флангу і реальної загрози не створював.

Однак головний герой пєдинку – Федеріко К'єза. Він точно провів свій найкращий матч у футболці Ювентуса, а, можливо, й взагалі у кар'єрі. Чудовий перфоманс проти топового суперника. Річ навіть не двох забитих м'ячах. К'єза став лідером за кількістю ударів у площину (4), створених гольових шансів (3) та за фолами (3). Останнє демонструє, що Феде був активним не лише біля чужих воріт. У нього було додаткове завдання – стримувати реактивного Тео. Італієць настільки успішно з цим впорався, що Ернандес не просто нічим не запам'ятався в атаці, а й обидва голи його візаві прийшли саме з лівого флангу оборони Мілана. Зауважте, що на все це К'єзі знадобилося лише 60 хвилин.

Калабрія – справжній символ Мілана

Поки що лідер Серії А на слуху, не лише в Італії, але й у всьому світі. Ще не забуті ті часи, коли "россонері" були в авангарді ієрархії. Коли говорять про нинішній успіх команди, то передусім згадують Златана, Доннарумму, К'яєра, Піолі та плеяду молодих зірок. Чи не найменше уваги отримує той, хто цього справді заслуговує. Йдеться про Давіде Калабрію.

Не так давно клуб справді хотів позбутися свого оборонця. Фулбек не вражав надійністю, а спокуса отримати бодай 10 млн євро за свого вихованця була надто високою. Проте, Калабрія не з тих, хто легко здається. Це стосується як футбольного поля, так і життя. Давіде плідно поспілкувався зі Стефано Піолі, намагаючись зрозуміти вимоги, і взявся за справу. Зараз він один із тих, хто досяг чи не найбільшого прогресу. Перетворився із гравця, який не потрібен своєму клубу, у футболіста національної збірної.

Калабрія заради червоно-чорної футболки ладен на все. Він інколи не філонить. Сумлінно працює і буквально вигризає своє місце під сонцем. Правий захисник "рососнері" найчастіше з усіх в Серії А відбирає м'яч – 4.1 в середньому за гру. Проти Юве він також виконав свою норму, а ще став лідером за перехопленнями (3). І це при тому, що Давіде довелося грати не на своїй позиції. Він, звісно, не зміг дати тієї якості, що й Беннасер чи бодай Тоналі, але все намагався компенсувати своїм старанням. Ми зумисно не починаємо вихваляти його за гол – це, радше, просто бонус.

Нинішній Мілан дуже схожий на свого вихованця. Не так давно, його вже списали, але він не здається. Щосили намагається вигризати своє, готовий жертвувати, працювати на межі можливостей, битися за тих, хто поруч. А ще з усіх сил ставати кращим. Саме такий підхід потрібен, щоб поразка від Ювентуса просто перервала казку "россонері", а не остаточно її знищила.

Аталанта – Парма: Маліновський заряджає на розгром – гольова атака, супермомент, або Хто найкращий у топ-5 лігах