УКР РУС

"Міг смачно гаркнути, вони разом з Дем’яном і Бєсом були опорою нашої команди" – Іван Яремчук згадав про Андрія Баля

16 червня 2017
Автор: Іван Вербицький

Один з найкращих гравців Динамо 80-х розповів "Футбол 24", яким футболістом і людиною був Баль.

До турніру пам’яті Андрія Баля у Львові залишається десять днів. Нині своїми спогадами про Андрія Михайловича ділиться Іван Яремчук, півоборонець киян та збірної СССР 80-х, котрий відіграв разом із Балем шість повноцінних сезонів.

– За словом у кишеню Андрій не ліз ніколи, – каже Іван Іванович. – Якщо треба, міг смачно гаркнути, вони разом з Дем’яном і Бєсом були опорою нашої команди. Толик, Володя й Андрій на тлі решти представників нашої команди були трохи старшими, тому не дивно, що вони трималися купи й поза полем. А нас, молодших хлопців, підбадьорювали. Баль був неймовірним жартівником, вмів влучно, гостро і необразливо підколоти. Андрій знав сотні анекдотів і коли їх розповідав, ми трималися за животи. Баль був душею команди.

1989-й. Іван Яремчук, Андрій Баль, Валерій Лобановський та вся команда київського Динамо напередодні товариського матчу зі збірною Ізраїлю

Футболістом Андрій теж був прекрасним. Швидкості такої як в Ігорка Бєланова, звісно, вже не мав, але брав своє за рахунок розуміння гри, вмілого вибору позиції. А ще Валерій Лобановський цінував Баля за те, що той міг зіграти на різних позиціях. Більшим універсалом у нас був лише Володя Безсонов. Той хіба у воротах не стояв.

Коли Андрія не стало, мене у Києві не було. Та й до того не бачилися тривалий час. Якось так сталося. Знаю, що останнім часом вони часто грали в футбол з "інтеркасівцем" Серьогою Веселковим. У той страшний день був удома, на Закарпатті, де вже шість років проводжу турнір на свої призи. Зрозуміло, що звістка про смерть Баля шокувала. Він був неймовірно здоровим. У Динамо 80-х у нас взагалі здохляків не було. На серце точно ніхто не жалівся. Та й травматичних було не так вже й багато. То хіба я, Паша Яковенко та Безсонов часто випадали. Інші грали постійно.

Так, стреси, навантаження свій відбиток накласти могли. В роки кар’єри ми знімали напругу за грою в карти. Лупили "джокера". Баль був одним з найкращих… Ех, шкода, що тоді з Бельгією на чемпіонаті світу-1986 усе завершилося так прикро. Судді суддями, але треба було не розкисати і грати до кінця. Ми були сильнішими і мали це доводити. То мав бути пік для всього нашого покоління. Але минулого вже не вернеш…

Бельгія – СССР на ЧС-1986. Матч, після якого Лобановського ледве відкачали

26 червня у Львові відбудуться одразу 4 футбольні події на честь відомого львівського футболіста та тренера Андрія Баля, якого не стало 9 серпня 2014-го. Матчі пройдуть на головній спортивній локації міста – "Арені Львів".

А ще тут відбудеться видовищний поєдинок 100 дітей з різних куточків України, які одночасно вийдуть на поле із легендами футболу. Заходь на https://football24.ua/100kids/ та отримай своє безкоштовне запрошення на свято.

Борис Рассихін: Баль у мене грав за дубль Карпат під іншим прізвищем