УКР РУС

Мессі – хитрун Барселони, що обманув світ і правила в моменті з голом, який прибив Ліверпуль

2 травня 2019 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Але йому можна. Лео Мессі – маестро не лише штрафних ударів, а й певних хитрощів. Однак те, як він перевертає мертві для його Барселони матчі у розгроми дає йому на це хитке право.

Усі цифри, які не візьми, показують несправедливість такого жахливого результату. Ліверпуль провів, можливо, найкращий матч ери Клоппа. І тим не менше програв так, що будь-який гол каталонців на Енфілді миттєво прикінчить інтригу – ну, не забити цій команді Вальверде 5 за 90 хвилин! Усе зіпсував Мессі. Хлопець з божественною іскрою в лівій нозі. Володар і повелитель голів, золотих м'ячів, а тепер і правил. Його магія діє на всіх – воротарів, які забувають вбудувати у стінку зайвого гравця (хоч це і так навряд чи допоможе), суддів, що не відсувають м'яч на необхідну відстань, експертів, котрі не можуть зберігати нейтралітет, коли бачать ТАКЕ.

Барселона – Ліверпуль – 3:0 – відео голів та огляд матчу

Команда Клоппа робила усе правильно. Ну, або як книжка пише. Найвищий відсоток володіння м'ячем (53%) проти Барселони на Камп Ноу після візиту Баварії Гвардіоли (55%) у 2015-му. Атаки, удари, впевненість і віра у свої сили. Та на виході ми отримали аналогічний підсумок. І тут, і там до 75-ї хвилини і старту шоу Мессі суперники тримали контроль над результатом і грою. А потім приходив час на дубль великого Лео, який перевертав усе – поразка з рахунком 0:3 для гостей в обох випадках.

В умовах тотального тиску, класного пресингу та відмінного ритму Ліверпуля Мессі помилявся у передачах, віддаючи м'яч супернику в половині випадків за перший тайм. Барса як команда загалом грала з небаченим для себе браком у пасах (лише 448 з 555 знайшли адресат). До перерви каталонці лише двічі завдали влучних ударів, один з яких привів до взяття воріт. Ліверпуль 14 разів пробивав, 6 разів влучаючи у площину, також краще комбінував (474 успішні спроби пасу). Тер Штеген здійснив декілька ключових суперсейвів.

А Вальверде змушений був жертвувати атакою ще більше заради центра поля: Роберто, Бускетс, Відаль, Ракітіч і лише 2 форварди в останні 30 з лишком хвилин – хтось пам'ятає, коли ще Барса виглядала настільки захисною? Ернесто знав, на що він ішов, випускаючи чилійського воїна замість бразильського майже тезки Артура. Вражаючий результат захищає його ідею та жертву володінням. Утім найбільшим його адвокатом виступив ізольований плюс-мінус протягом години Мессі.

Ці неймовірні 98 км/год швидкості польоту м'яча, менше секунди на доставку снаряду в дев'ятку – піца, яку возив би Лео, напевно, ніколи не приходила б холодною. Але так – третій гол прийшов з хитрощами проти правил. Мессі відсунув м'яч метрів на 5 ближче до воріт, ніж відстань, на якій його блокував Фабінью. Лео 3 (ТРИ) рази наближав снаряд до смертельної позиції, рухаючи його ще й трохи вбік, поки Суарес... щось там розповідав усім і сперечався, відволікаючи увагу рефері. Маестро? Так. В усьому.

Бо Лео не тільки забив цей диво-гол, він завів мотор команди, яка змушена була страждати у грі, що їй не властива. У грі, де Барселона надто багато безцінного часу та зусиль витратила на нейтралізацію сили Ліверпуля. Мессі не лише виграв 9 з 12 дуелей 1 на 1, але й став єдиним, хто понад 20 разів вступав у єдиноборства (24) та виграв аж 15. Його особистий рекорд! Так, він схитрував на очах мільйонів. Але виправдав і заслужив це своїм генієм і пекельною працею.

Брутальний українець та провокаційний Балотеллі: епічна реакція зірок футболу на дубль Мессі у ворота Ліверпуля