УКР РУС

Мбаппе справді ігнорує Жиру: цифри підтверджують хімію з Бензема, Дешам рятує Францію, розсадивши скандалістів у їдальні

15 червня 2021 Читать на русском
Автор: Вадим Грищук

Сьогодні збірна Франції стартує на чемпіонаті Європи. Розповідаємо, як Кіліан Мбаппе та Олів'є Жиру ледь не втягнули головного фаворита Євро-2020 у великий скандал.

З чого все почалося?

Олів'є Жиру насправді дуже дивний центрфорвард. Принаймні такою є його репутація. Мало хто може заперечити, що це гравець топ-класу. Щоправда, дуже складно пояснити,. Так, за француза говорять його трофеї, серед яких перемоги в Лігах Європи та чемпіонів, а також тріумф на чемпіонаті світу. Однак Жиру ніколи не був головною зіркою команд, які здобували ці перемоги. До прикладу, на російському Мундіалі Олів'є провів усі сім матчів (лише перший розпочав у запасі), але завершив турнір не просто без голів, а навіть без жодного удару в площину. Унікум!

Хто виграє Євро-2020 – як оцінюють шанси збірної України на вихід із групи та чемпіонський титул

Повернення у збірну Франції Каріма Бензема від самого початку сприймалося як ризикована справа. Ніхто не забув конфлікт, який спровокували публічні висловлювання на адресу Жиру. Заспокоїв уболівальників сам винуватець скандалу. "Я вже зустрічався з Жиру в першому матчі Ліги чемпіонів проти Челсі. Ми спокійно розмовляли хвилин п'ять. Що було сказано, те було сказано. Зараз усе скінчено. Найголовніше, будь то він або я, – допомогти збірній Франції піднятися якомога вище", – запевнив Бензема.

Здавалося, інцидент вичерпаний. Дідьє Дешам може спокійно готуватися до старту континентальної першості. Проблеми з'явилися там, де їх ніхто не чекав. Під час товариського матчу проти Болгарії Бензема отримав травму, і його ще у першому таймі замінив Жиру. Олів'є у тій грі оформив дубль, але залишився незадоволеним взаємодією із партнерами, про що необачно заявив публічно. "Іноді я прошу м'яч, і він до мене не доходить. Я намагаюся максимально підказувати своїм партнерам і пропонувати команді рішення. Завдяки двом хорошим гольовим передачам від Бен-Єддера і Павара я зміг добре провести гру, але ми могли б забити більше, якби діяли більш ефективно", – поскаржився Жиру.

Це дуже не сподобалося Кіліану Мбаппе. Він сприйняв усе на свою адресу і поривався піти на прес-конференцію, щоб відповісти партнеру перед ЗМІ. Дідьє Дешам завбачливо не допустив цього, давши можливість форвардам переговорити віч-на-віч. Згодом Мбаппе трохи заспокоївся, але визнав, що ситуація його засмутила: "Те, що Жиру сказав, мене не сильно турбувало. Я нападник, і сам переживаю схожі відчуття 365 разів за гру. Я привітав його в роздягальні, він мені нічого не сказав, а потім я читаю це в пресі. Зрештою, він не сказав нічого поганого. Мене радше розчарував той факт, що він говорив про це публічно. Краще б Жиру підійшов і голосно розповів про це в роздягальні".

Чи справедливі претензії Жиру?

Передусім, варто зауважити, що це не типова поведінка для форварда Челсі. Упродовж своєї кар'єри він привчив до того, що здатен виконувати роль "другого номера" і не створювати через це команді проблем. Що ж сталося у вечір гри з болгарами? Можна знайти два пояснення. По-перше, Жиру абсолютно не розраховував, що його слова аж так засмутять Мбаппе чи будь-кого іншого. Або ж у Олів'є прокинулося почуття егоїзму. Річ у тім, що форвард перебуває дуже близько від того, щоб записати своє ім'я у історію збірної Франції. Завдяки дублю у ворота Болгарії Жиру довів лік своїх голів у складі національної команди до 46-ти. До найкращого бомбардира – Тьєррі Анрі – залишилося лише п'ять м'ячів. Цілком досяжна ціль.

"Була хороша чоловіча розмова": інтерв'ю Бензема – про камбек у збірну, образи Дешама, роль Зідана та сварку з Жиру

Раніше Жиру міг не перейматися через це. На нього не тиснула близькість до вершини, а у збірній практично не було конкурентів. Бензема був у "вигнанні" понад п'ять років, а решта претендентів банально не витримували конкуренції. Арсен Венгер, який купив Жиру в Арсенал і тренував його протягом шести сезонів, вважає, що це справді могло позначитися на психологічному стані футболіста. "Він був у тіні в Челсі, але перебував у центрі уваги Франції. Тепер Жиру перейшов з однієї тіні в іншу, Бензема йде попереду нього. Це викликає невдоволення", – вважає легендарний тренер.

Словом, передумови для такого вибуху емоцій були, але чи справедливі претензії до партнерів? Ситуацію миттєво підхопили ЗМІ. Видання Get French Football News підрахувало, що за майже увесь другий тайм матчу з Болгарією Жиру та Мбаппе не обмінялися жодною передачею. На 84-й хвилині Кіліан покинув поле. Замість нього вийшов Віссам Бен-Єддер, якому вистачило ігрового часу, аби оформити асист на Жиру. Ще більше масла у вогонь підлив статистичний портал Opta. Фахівці підрахували, що у сезоні 2020/21 форвард ПСЖ у матчах за збірну разом із Жиру відіграв 349 хвилин, а з Бензема – 114. При цьому статистика обміну пасами 9:23 на користь тандему з Карімом. Різниця очевидна.

Так, стиль гри Бензема апріорі сприяє кращій взаємодії з іншими гравцями. Він вміє і любить відходити у глибину, розганяти атаки та звільняти зони. Трійка Грізманн-Мбаппе-Бензема практикує постійну зміну позицій. Це не просто ускладнює завдання супернику, але й допомагає форвардам проявити себе. За таких умов кожен із них може опинитися ближче до воріт, покращивши свої шанси на забитий м'яч. З Жиру все інакше. Олів'є виконує роль орієнтира у чужому штрафному. Він залежний від партнерів і водночас змушує їх підлаштовуватися. Не варто виключати, що Мбаппе і раніше не подобався такий розподіл сил, а претензія Жиру стала лише детонатором.

Як це вплинуло на підготовку до Євро?

Тут ми не будемо нічого додумувати, а просто дамо слово тим, хто перебуває у розташуванні команди – Дідьє Дешаму та його гравцям. Важливо, що ніхто не робить вигляду, ніби нічого не трапилося. Водночас трагедії у цьому непорозумінні також ніхто не вбачає. Головний тренер збірної Франції взагалі вважає побідні ситуації звичними: "Це відбувається постійно. Нападник каже, що робить ривки, а півзахисники йому не пасують. Півзахисники у відповідь звинувачують у всьому нападника. Так, іноді дійсно не віддають якійсь пас, але це все залежить від ситуації. Зрештою, якщо вони вибирають індивідуальну дію, а не пас партнеру, то це гра змусила їх так зробити. У футболіста є право вирішувати в таких епізодах".

Також Дешам підтвердив, що провів розмову з Мбаппе. Це Євро для фахівця може стати знаковим, він має шанси підкорити вершину, яка не далася нікому, – виграти чемпіонати світу та Європи у статусі як гравця, так і тренера. Для цього важливо підтримувати правильну атмосферу. Навіть у їдальні Дідьє розсадив гравців, врахувавши їхні зв'язки у повсякденному житті. Цікаво, що Грізманн, Жиру та Бензема обідають поруч, а от Мбаппе опинився в іншій компанії.

Франція – Німеччина: анонс матчу Євро-2020

Потрібно віддати належне Дешаму. Він дипломатично владнав конфлікт і продовжує захищати своїх підопічних, акцентуючи увагу на справді складних речах. "З моїми гравцями легко ладнати. Так, у них є его, але ми знайшли баланс. Нас 26 і кожного разу три гравці будуть поза заявкою. Ось це складно. Але я їм часто говорю, що тільки разом ми досягнемо результату. Всі хочуть грати, і я повинен донести, що якщо вони поза заявкою, це не означає, що вони гірші. У мене є зв'язок з гравцями, ми намагаємося зберігати його. Всередині колективу в нас немає напруженості, всі ладнають. Я говорив з Жиру і Мбаппе, і з іншими гравцями. Діалог важливий, але треба і вміти слухати", – переконаний наставник "Ле бльо".

Капітан збірної Франції Уго Льоріс також запевнив, що ця ситуація мала більший вплив у інфопросторі, ніж у команді: "Чесно кажучи, поза командою це наробило набагато більше галасу, ніж усередині. Олів'є і Кіліан порозумілися вже наступного дня. Я хочу підкреслити, що в цьому немає нічого поганого. У них була невелика суперечка, ось і все. У будь-якому випадку це не позначилося на команді або колективі. Все було зроблено правильно. Тепер усе позаду, настав час грати і змагатися.

Фактично крапку варто поставити після заяви Мбаппе. Кіліан, як і у випадку зі словами Жиру, без зайвих купюр викрив спекуляції: "Якщо ви порівнюєте, скільки передач я роблю на Бензема або Неймара, то, звичайно, я роблю менше передач Жиру. Але це не означає, що я не шукаю Олів'є, просто його стиль гри інший. Карім йде за м'ячем на глибину 40 метрів, Олів'є любить залишатися попереду, щоб бути присутнім у штрафному під час завершення атак. Я думаю, що це трохи несправедливо, ви намагаєтеся говорити завуальовані речі. По суті, ви говорите, що я не хочу грати з Олів'є".

Замість висновку

Сьогодні збірна Франції розпочне боротьбу на Євро-2020 матчем проти Німеччини. Подейкують, що вже саме потрапляння в "групу смерті" (також у квартеті Португалія та Угорщина) підштовхнуло Дідьє Дешама до повернення в команду Бензема. Карім, як і очікувалося, не створював проблем, але став їх каталізатором. Позитивний імпульс – у тому, що Мбаппе, Жиру та інші члени команди одноголосно стверджують, що все владналося і варто ставити крапку в цій історії. Однак справжню відповідь ми отримаємо ввечері на Альянц Арені в Мюнхені. Будь-який промах головних фаворитів Євро-2020 без зайвих роздумів спишуть на скандальний конфлікт.

Завершити хочеться позитивом. Схоже, Жиру справді не мав на увазі нічого поганого і не розраховував на таку бурхливу реакцію. Очевидно, що такий альтруїст, як Олів'є, відчуває свою провину. Перед вильотом до Німеччини форвард опублікував командне фото із літака. На ньому центральне місце займає Мбаппе. Це не проблема для Жиру, який розташувався за спинами зіркових партнерів.

Команда вартістю понад мільярд не поїде на Євро-2020 – збірна, яка могла б виграти чемпіонат континенту