УКР РУС

Манчестер Юнайтед – Манчестер Сіті: невиразний Зінченко, жахливий Едерсон, тріумф "дияволів" з новим серцем і класом АВБ

8 березня 2020 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

"Дияволи" перемогли "містян" (2:0) у центральному матчі 29 туру АПЛ на Олд Траффорд. Огляд поєдинку читайте на "Футбол 24".

Для Манчестер Сіті цей матч не мав великого турнірного значення, а от Манчестер Юнайтед веде запеклу боротьбу за потрапляння в Лігу чемпіонів. Гості виступали фаворитами, однак Уле Гуннар Сульшер довів, що вміє грати проти Пепа Гвардіоли. Після придбання Бруну Фернендеша "дияволи" набрали прекрасну форму, а лідер "містян" Кевін де Брюйне пропускав дербі через проблеми зі здоров'ям. Черговий шанс у стартовому складі Сіті отримав Олександр Зінченко!

"Майстер діагоналей, король рондо". Зінченко отримав яскраві компліменти від англійських ЗМІ за тріумф у Кубку ліги

З перших хвилин Манчестер Сіті поступово нарощував відсоток володіння м'ячем та територіальну перевагу, однак доводив справу до удару вкрай рідко. Оборона МЮ легко давала раду кросам у штрафний майданчик. Де Хеа лише раз довелося вступити в гру, коли помилився Шоу. Фоден перевів на Стерлінга, той цілив у дальній нижній кут, але іспанський голкіпер дістав м'яч.

Манчестер Юнайтед намагався будувати атаки мінімальною кількістю дотиків – три-чотири передачі та удар. Так виникли моменти у Джеймса та Марсьяля. Господарі відбирали м'яч і відразу виводили партнерів на ворота. Фред на Фернандеша, португалець віддав під удар Джеймсу – Едерсон на місці. Матіч перевів з глибини на лівий фланг, Марсьяль звідти вирвався та слабко пробив у голкіпера.

"Дияволи" почувалися дедалі впевненіше, а "містяни" навпаки нервували. Не останню роль у цьому зіграв суддя, який свистів деякі суперечливі епізоди на користь Юнайтед. Один з таких трапився на 30-й хвилині, коли арбітр призначив небезпечний штрафний за фол Гюндогана проти Фернандеша – навіть після повторів порушення не вгледіти.

Манчестер Юнайтед – Манчестер Сіті – відео голів та огляд матчу

З цього стандарту Манчестер Юнайтед відкрив рахунок. Фернандеш хитро закинув верхом за спини захисникам, туди увірвався Марсьяль і в дотик вразив ближній кут. Едерсона застали зненацька. Нехай до цього гола й були питання, але загалом перемога Сульшера в першому таймі цілком заслужена – 7:1 за ударами. Арбітр же трішки віддав борг Манчестер Сіті, показавши Фреду жовту картку за симуляцію, хоча падіння у штрафному майданчику спричинив дотик захисника.

Другий тайм "містяни" також розпочали з тотального контролю м'яча, але суперник організовано тримав оборону та старався відповідати своїми випадами. Манчестер Сіті по перерві майже забив швидкий гол: Зінченко започаткував атаку, Стерлінг дав у розріз на Агуеро, а той реалізував вихід сам на сам. Втім, лайнсмен зафіксував офсайд, а VAR підтвердив правильність цього рішення.

Едерсон ледь не зробив царський подарунок "дияволам" – перед воротами не зумів приборкати пас назад. Марсьяль намагався запресингувати голкіпера, однак той встиг виправитися, а француз влетів у стійку. Головною зброєю Манчестер Юнайтед стали рейди Джеймса по флангу Зінченка, де гравець збірної України тотально програвав у швидкості. Вінгер МЮ мав забивати – забракло холоднокровності.

Гості у відповідь запропонували дальні удари Фодена. Де Хеа довелося з-під поперечини витягувати м'яч після пострілу юного хавбека. Гвардіола освіжив атаку своєї команди, випустивши з лави запасних Жезуса та Мареза. Поява цих виконавців додала гостроти атакам Сіті. Алжирець створив супершанс для Стерлінга, але Рахім не зумів підставити ногу під простріл з правого флангу, а з добиванням Жезуса впорався Де Хеа.

Зінченко за 15 хвилин до фінального свистка поступився місцем на полі Менді, але нічого вагомого українець не пропустив. Манчестер Сіті так і не побудував хорошої атаки з якісним завершенням. Слабкий удар Стерлінга проблем не створив. Гості тиснули, але захисники Манчестер Юнайтед впевнено тримали оборону. Сульшер під завісу гри потягнув час замінами, а "дияволи" втримали перемогу.

У компенсований час жирну крапку поставив Мактомінай! Едерсон помилився з виносом м'яча, а Скотт у дотик здалеку послав снаряд у залишену бразильцем сітку. У підсумку – 2:0. "Дияволи" двічі в сезоні АПЛ виграли дербі. Такого не було з сезону-2009/10.

Манчестер Юнайтед набрав 45 очок і піднявся на 5 місце, яке з врахуванням дискваліфікації Сіті дає путівку в Лігу чемпіонів. До топ-4 – 3 пункти. Манчестер Сіті з 57 балами в активі залишився на другій сходинці в турнірній таблиці.

Фернандеш вже став серцем МЮ – Сульшер отримав нову зброю

Вміння норвезького фахівця здобути результат у великих матчах усім відоме, але ситуація стає ще цікавішою. Якщо раніше план Юнайтед зводився до того, щоб максимально стримати суперника та сподіватися на випадкові шанси попереду, то тепер Уле Гуннар грає на перемогу. У середині зустрічі це були повноцінні агресивні 3-5-2, а не 5-4-1. Без травмованих Погба та Рашфорда "дияволам" прогнозували цілковиту беззубість в атаці, однак трансфер Бруну Фернандеша все змінив. З португальцем МЮ краще атакує та більше створює.

Сьогодні "містяни" обмежили Бруну в кількості дотиків до м'яча. Новоспечений лідер МЮ не отримував стільки передач і простору, як у попередніх поєдинках. Однак все одно примудрився тричі пробити по воротах, придумати та створити гол (штрафний також заробив він) і віддати три передачі під удар. А ще він підказує партнерам, як переміщуватися по полю, куди пасувати, в які зони відкриватися. Справжня знахідка для МЮ.

Господарі переграли Ман Сіті за всіма параметрами. Кількість моментів? 12:7 за ударами (з меж штрафного – 7:4). Якість моментів? 1.74 xG на 0.59 xG. Атака Юнайтед стала потужнішою, а оборона вже давно в порядку. Зараз у команди 10-матчева безпрограшна серія в усіх турнірах з двома пропущеними м'ячами. Руки геть від Сульшера!

А тепер ще трішки про оборону та трансфери. Магуайр провів далеко не ідеальний матч, але кроси Сіті нейтралізовував на раз-два. А тіньовий герой поєдинку – Ван-Біссака. Монструозний перфоманс на правій бровці: 11 з 12 виграних дуелей, 8 вдалих (!) відбирань, 3 перехоплення. Стерлінг не знав, куди він потрапив. Серйозних компліментів заслуговують Фред і Матіч, які протягом години ігрового часу вигризали в центрі все і зразу розпочинали атаки. Джеймс не для топ-клубу? Можливо, з відновленням Рашфорда йому доведеться сісти в запас, але поки що швидкість Дена залишається одним з головних козирів МЮ проти топ-клубів.

Хто б що не говорив про здібності Сульшера, але Манчестер Юнайтед видужує. Клуб почистили від токсичності, організували низку класних (нехай і надмірно коштовних) трансферів. Поступово все налагоджується. І три перемоги в дербі за сезон (+ одна в кубку) не виглядають випадковістю.

Зінченко – блідий, Едерсон – жахливий, без де Брюйне все сумно

Причина слабкої гри Манчестер Сіті в атаці – відсутність Кевіна. Гості контролювали м'яч, але дивідендів з цього не мали. Всі спроби створити небезпеку були прогнозованими, а кроси Гюндогана – зовсім не гострими. Бракувало динаміки, топових відкривань між лініями, перевантажень флангів, загалом націленості на чужі ворота. За це все відповідає де Брюйне. Така залежність від бельгійця зайвий раз доводить, що в Сіті є криза. У минулому сезоні навіть без нього "містяни" виглядали машиною, яку не зупинити.

Причина поразки Манчестер Сіті – фейли Едерсона. Голкіпер відіграв дуже погано, він провинився в обох пропущених голах. Вкидання прямо на Мактоміная – це просто щось незбагненне. Як і неспроможність прийняти простий пас назад. Однак удар Марсьяля у ближній кут також потрібно було парирувати. У поточному сезоні АПЛ в Едерсона вже 4 результативні помилки. Катастрофа.

Зінченко на Олд Траффорд знову приміряв роль фальшивого фулбека. Коли Сіті закріплявся на чужій половині, Олександр зміщувався в центр для допомоги в розіграші м'яча, обмінювався позиціями з Гюндоганом. Втім, українець майже не загострював, половину передач віддав назад, а всі три його паси у штрафний майданчик виявилися неточними.

Впадало в око, як Зінченко програвав забіги на своєму фланзі Джеймсу. З його зони у карний майданчик проривалися Ван-Біссака та Фред. Словом, невиразний матч у виконанні Олександра. Його заміна на Менді на кінцівку зустрічі виглядала абсолютно логічною – Гвардіолі потрібна була хоч якась підтримка з лівого краю.

Детальний розбір гри Зінченка та реакцію ЗМІ читайте на "Футбол 24" завтра.