УКР РУС

Манчестер Юнайтед – Манчестер Сіті: неготовність "дияволів" до топ-матчів, Менді знову не вражає, а Марез – MVP дербі

8 січня 2020 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках першого матчу 1/2 фіналу Кубка англійської ліги Манчестер Юнайтед зазнав болісної поразки від Манчестер Сіті (1:3). Читайте звіт поєдинку на Футбол 24.

Манчестер Сіті намагався взяти реванш за болісну домашню поразку в дербі у чемпіонаті, а заодно зробити вагому заявку на вихід у фінал Кубка Ліги. Олександр Зінченко в цій справі помічником не був – українець приїхав на гру, однак навіть не потрапив у заявку. На його позиції з'явився Бенджамен Менді.

Перша третина першого тайму моментами не потішила, хоча динаміка поєдинку давала надію на хороший матч. Манчестер Сіті якісно тримав м'яч, а Манчестер Юнайтед непогано пресингував – на 8-й хвилині це вилилось у класну контратаку "дияволів" через правий фланг. Рашфорд отримав передачу від Грінвуда, переграв у штрафному Отаменді й прострілив, однак Фернандінью вибив м'яч; Фред спробував зіграти на добиванні, але його постріл метрів з 20-ти прийшовся у партнера в офсайді. На 11-й же Ферна врятував "містян", вибивши "круглого" з-під ніг Рашфорда, який увірвався в карний майданчик.

Шедевр Бернарду та курйозний автогол у відеоогляді матчу Манчестер Юнайтед – Манчестер Сіті – 1:3

Підопічні Пепа Гвардіоли перехопили ініціативу в середині першого тайму. Ще на початку 10-х хвилин стало помітно, що гості відверто відібрали м'яч у МЮ, а на 17-й це призвело до шедеврального голу Бернарду Сілви – португалець отримав передачу від Вокера, змістився в центр і завдав потужного удару метрів з 23-х точно в дальню дев'ятку!

"Дияволів" колихнуло, і вже на 21-й Сіті наблизився до другого взяття воріт: Марез переграв Фреда, увірвався у штрафний і спробував пробити, але постріл заблокували. На 24-й же Вокер обігрався в стіночку з Де Брюйне та викотив м'яч у центр карного майданчика під удар Стерлінгу – Рахім влучив у захисника, а з добиванням у нього не склалося.

Команда Уле Гуннара Сульшера змогла дещо вирівняти гру, огризнувшись низкою непоганих атак та стандартів, однак до реальної гостроти справа не доходила. Сіті за це болісно покарав: на 33-й хвилині "містяни" вискочили у контрвипад з розрізним пасом Бернарду Сілви на хід Марезу, який вивалився віч-на-віч з Де Хеа й переграв його у ближньому бою – 0:2.

Манчестер Юнайтед у відповідь створив момент на 36-й, однак знову підвело виконання – Грінвуд вистрілив з лінії штрафного після хорошої скидки від Лінгарда, але м'яч зрізався з ноги Мейсона.

Сіті покарав принципового суперника ще раз: на 39-й хвилині Де Брюйне скинув "круглого" в центр на Бернарду Сілву, який тут же вивів Мареза віч-на-віч з Де Хеа – його намагався зупинити Вільямс, але Ріяд встиг проштовхнути мяч вліво на Де Брюйне. Кевін же легко прибрав Джонса та вистрілив, Де Хеа парирував, однак м'яч зрикошетив у Перрейру, влетівши у порожні ворота – 0:3. На 43-й хвилині міг і четвертий гол прилетіти, однак Стерлінг при спробі замкнути простріл Мареза ударом метрів з десяти примудрився не влучити по м'ячу.

На старті другого тайму "дияволи" зробили спробу камбеку, однак нічого, крім слабенького удару Вільямса метрів з 15-ти на 47-й хвилині, створити не вдалося. Сіті швидко перехопив ініціативу, вже на 50-х організувавши два класних моменти: спочатку Де Брюйне вивів Стерлінга на ударну позицію на лінії штрафного (постріл заблокували), а потім Марез прийняв діагональ, увійшов на правий край і пробив у ближній кут – стійка зіграла за МЮ!

Наступний небезпечний момент виник аж через 14 хвилин, хоча передумови виникали непогані: господарі на 63-й отримали стандарт недалеко від воріт (Рашфорд пробив вище), а Де Брюйне стріляв метрів з 20-ти (удар накрили).

В середині другого тайму гра розкрилася. Перший удар завдали гості: на 68-й хвилині Марез вивалився на правий край карного майданчика й потужно вистрілив у дальній кут – Де Хеа парирував! Відповідь МЮ прилетіла буквально за дві хвилини: Рашфорд відкрився у зоні перед штрафним та отримав своєчасну передачу від Грінвуда, після чого вийшов на побачення з Браво, вдаривши у дальній кут – 1:3!

Втім, "містяни" тут же могли закрити інтригу: на 72-й Стерлінг увірвався на лівий край штрафного та викотив передачу на лінію Марезу – Ріяд поклав порпус і пробив по центру, однак Де Хеа спіймав м'яч!

Наскільки швидко гра розкрилася, настільки швидко вона й затихла. Ще до 80-х хвилин команди перейшли у фазу позиційної боротьби, в якій були лише заміни, фоли та картки. У Сіті ще й Де Брюйне травмувався, але особливих проблем з контролем гри у гостей не виникало – єдиний небезпечний момент в ендшпілі зустрічі стався аж на 88-й хвилині, коли Браво невпевнено перевів на кутовий дальній удар Рашфорда. Зрештою, фінальний свисток зафіксував перемогу "містян". МЮ спробує врятуватися у матчі-відповіді, який пройде на Етіхаді 29 січня.

Юнайтед не готовий битися за трофеї

Несподівано потужна перемога "дияволів" місяць тому після настільки ж впевненої перемоги над Тоттенхемом змусила відноситись до нинішнього колективу Сульшера, як до "грози авторитетів". Втім, вже у новому році Манчестер Юнайтед довів, що оптимістичний погляд у майбутнє "червоних" далекий від реального стану справ – команда легко поступилася сирому Арсеналу й не змогла переграти Вулверхемптон. Півфінал Кубка ліги проти Манчестер Сіті остаточно розвіяв примарні надії на повернення в елітну англійську когорту вже у поточному сезоні.

Сіті забив три голи і завдяки Стерлінгу не забив мінімум ще два – і це лише у першому таймі. Другий підопічні Гвардіоли провели спокійніше, в той час як у "дияволів" не можна згадати жодного по-справжньому гольового моменту, крім самого голу Рашфорда. До перерви було лише кілька непоганих за розвитком контратак – і все. Манчестер Юнайтед катастрофічно бракувало гостроти біля чужих воріт: з меж штрафного пройшло всього три удари, з яких один став влучним, інший слабенько полетів до рук, а третій взагалі полетів кудись в район кутового прапорця. У "містян" стільки ж пострілів пройшло з шести метрів, а єдиним дальнім став шедевральний гол Бернарду Сілви.

Виникають серйозні запитання до дій Сульшера у першому таймі. По-перше, він нагадував поєдинок на Етіхаді за рахунку 0:2 та 1:2, коли "містянам" довелося йти у атаку великими силами. Одним з ефективних рішень Гвардіоли стало відправлення Вокера у глибокі рейди по флангу – на Олд Траффорд з них прилетів заблокований удар Стерлінга з 11 метрів та гол Бернарду Сілви. До цього Юнайтед чомусь виявився неготовим.

Іншим дивним моментом стали дві гольові контратаки, які пройшли просто під копірку – скидка в центр та розрізний пас у дотик від Бернарду Сілви на Мареза. Взагалі, лінія Де Брюйне-Марез-Бернарду Сілва не отримала належної опозиції – на трьох у них 10 ударів (5 у площину), 6 пасів під удар, 9 обіграшів на дриблінгу (6 успішних) та 14 переможних єдиноборств з 31-го. Варто не забувати і про Стерлінга, який чотири рази опинявся на ударній позиції. Лідери "містян" відчували себе на полі абсолютно вільно.

Зрештою, слід відзначити різницю у класі. Бернарду Сілва виконав шедевр з 23-х метрів першим же ударом, в той час як Грінвуд з 19-ти стріляв кудись в район кутового прапорця, а Вільямс з лівого краю штрафного котив прямо в руки Браво. Зрештою, коли капітаном Манчестер Юнайтед у дербі проти монстра виступає 22-річний нападник, говорити немає про що. "Червоним" катастрофічно бракує класу, зірковості, холоднокровності та солідності – це стосується як кадрів на полі, так і тренерів з керівництвом.

У середині чемпіонату агресивна молодь з коучем-початківцем може шокувати колективи рангу Манчестер Сіті у перші півгодини, але коли справа доходить до ключового поєдинку – все стає на свої місця. Навіть Вулверхемптон не піддався Манчестер Юнайтед у Кубку Англії, а "містяни" в Кубку ліги просто розмазали команду Сульшера за якысь 20-30 хвилин. В цьому немає нічого ганебного – просто ці клуби прямо зараз перебувають на різних планетах.

Для Зінченка боротьба триває

Олександр Зінченко цілком прогнозовано не потрапив у заявку. Манчестер Сіті провів третій матч поспіль у режимі гри через два дні на третій, а до того двічі зіграв з паузами всього у добу. Дикий режим змушує Гвардіолу тасувати склад – спочатку виходить Зінченко, потім Менді, потім знову Олександр. Дещо тривожить лише той факт, що українцю дісталися матчі проти Шеффілда та Порт Вейла, а француза ставили на Евертон і Манчестер Юнайтед – втім, проблема може критися у банальному чергуванні.

"Червоні дияволи" особливо сильно тиснули на його фланг (47% атак), але нічого серйознішого за момент на 8-й хвилині не створили – та й той став гострим завдяки обіграшу Отаменді, а не якусь помилку Бена. Перший серйозний фейл той допустив на 69-й хвилині, що одразу завершилось взяттям воріт: між Отаменді та Менді відкрилася величезна шпарина, в яку влетів Рашфорд – в принципі, Бенджамен мав її помітити й прикрити, хоча загалом все виглядало доволі фаталістично. Француз спочатку підтримував атаки Сіті, перебуваючи у високій позиції, тому після обрізки в центрі шансів зупинити контрвипад було мало – фулбек банально не встигав.

Помітної підтримки попереду фулбек також не надав, хоча 35% своїх атак "містяни" провели саме через лівий фланг. Загальна статистика француза також нічим не вражає: всього два переможних єдиноборства з чотирьох, одне відбирання при двох спробах, одне перехоплення та одна успішна обводка при 12 втратах м'яча і 89% точності передач – при цьому жодного разу Менді не віддавав пасів під удар (і сам не бив). Not greate, not terrible.

Британська преса дещо скептично налаштована по відношенню до Менді. Daily Mail, Manchester Evening News, Man City Square та Sky Sports нагородили француза найнижчими балами, а The Guardian дав Бену посередню "сімку". Всі видання сходяться на тому, що француз погано розпочав, але потім підтягнувся – загалом же, матч виявився для нього білдим. На статистичних порталах Whoscored та Sofascore у фулбека також посередні 6,7 та 6,8 відповідно.

З огляду на такий футбол, можна сказати, що для Зінченка боротьба триває. Наступний поєдинок "містян" відбудеться вже на вихідних – суперником буде Астон Вілла, яка може стати хорошим екзаменом для українця. Якщо Менді з'явиться в основі навіть у Бірмінгемі, то це вже стане серйозним дзвіночком. Загалом же, обидва фулбеки йдуть приблизно на рівних, хоча помітно, що Олександра преса любить трішечки більше.

Ріяд Марез – MVP матчу

Алжирський вінгер Манчестер Сіті провів один з найкращих своїх матчів у футболці "синіх". На його рахунку гол та ключовий пас на Де Брюйне перед третім взяттям воріт, а також влучання у стійку – вже цього могло б бути достатньо для того, щоб стати найкращим. Втім, найбільш яскраво його перформанс описує ця картинка зі статистикою.

У Мареза також три спроби відбирання, дві з яких були вдалими – одна біля власного штрафного, а інша в чужому. Не дивно, що Whoscored та Sofascore дружньо визнали його найкращим футболістом зустрічі, хоча британська преса найвищі оцінки віддала Бернарду Сілві – журналістів вразили асист, започаткована атака при другому голі та шедевр на 17-й хвилині. Втім, за іншими статистичними показниками Марез набагато ефективніший.

Роналду грандіозно увірвався у 2020, Зінченко підняв хайп, Реал дістав Барсу, Ліверпуль пригадав Шенклі – огляд вікенду