УКР РУС

Манчестер Сіті показав, що Шахтарю буде несолодко: вбивче тріо Гвардіоли, лідерство АПЛ та фокус із Зінченком

4 листопада 2018 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Манчестер Сіті розгромив Саутгемптон в 11-му турі АПЛ. Рахунок і огляд матчу читайте на "Футбол 24"

Матч, як і онлайн-трансляція Манчестер Сіті – Саутгемптон, стартував 4-го листопада о 17:00 за київським часом. Хосеп Гвардіола обійшовся без Олександра Зінченка. Манчестер Сіті набирає 29 очок і відривається від Ліверпуля на 2 бали. Саутгемптон залишається 16-м – з двома пунктами над зоною вильоту.

Манчестер Сіті – Саутгемптон – 6:1 – відео голів та огляд матчу

Господарі за 17 хвилин тричі пробили по воротах і... повели 3:0. Спочатку Давід Сілва та Сане довели своєю комбінацією Худта до автогола. Ще через 6 хвилин Стерлінг розірвав лівий фланг захисту "святих" і видав пас ледь не на лінію воріт – Агуеро не мав права змарнувати. А на 17-й Давід Сілва ударом з льоту знищив павучка у верхньому куті.

Саутгемптон забив з першого ж моменту. Це Едерсон невдало зіграв на виході, привіз пенальті і перервав свою суху серію. Сіті продовжили знущатись над суперником. Особливо епічним вийшов момент, коли вся атакувальна лінія возила захист поблизу 11-метрової позначки – гості ледь не поскручували собі шиї, але відбились. Фінальну крапку в першому таймі поставив Стерлінг. Рахім спершу не влучив у м'яч, але тільки перехитрив суперника, зберіг контроль і з другої спроби прошив голкіпера.

Другий тайм активніше почали гості. Едерсон виконав подвійний сейв, виправившись за те, що відбив м'яч перед собою після удару Ворд-Прауза. Інгз вдруге за 6 хвилин випробував бразильського воротаря, однак останній і тут витягнув снаряд з лінії. Сане діагональним ударом ледь не приголомшив голкіпера – стійка врятувала. Бернарду Сілва спробував повторити свій рейд з попереднього матчу проти Шахтаря в Лізі чемпіонів, але цього разу захисники відчайдушно заблокували.

Щоправда від повного побиття це не врятувало. Агуеро віддав 2-й гольовий пас у матчі, а Стерлінг з не найзручнішої позиції знайшов шпарину поміж ніг голкіпера. Саутгемптон відповів трьома ударами з близької відстані повз і вище воріт. Ман Сіті з явною економією сил спробував провести ще декілька атак, але на більшому приниженні суперника особливо не наполягав.

Найактивніше себе проявляв резервіст Фоден, якому Гвардіола виділив 20 хвилин. Філ розігнав останню гольову атаку, яку ударом з-за меж штрафного завершив Сане. Вперше за 90 років Ман Сіті знищив Саутгемптон з подібним рахунком.

Ці троє з якої планети взагалі?

Сане, Стерлінг та Агуеро вразили неймовірним виступом в атаці. Швидкі атаки, слаломи, дриблінг, удари, комбінації – Саутгемптона на полі ніби й не було. Лерой – гол плюс 2 асисти. Рахім – дабл-дабл забитих м'ячів і результативних передач (50-й гол і 100-а перемога Стерлінга у складі Сіті). Серхіо – гол і третій дубль гольових пасів (150-й забитий м'яч, ділить 8-е місце з Оуеном в історичній класифікації бомбардирів АПЛ). Сане, підтримуваний Давідом Сілвою і Менді зліва. Стерлінг з Бернарду Сілвою і Вокером справа. Здвоєні, а то й потроєні фланги атаки руйнували все на своєму шляху.

При цьому вони вмикались всього на деякий час, проте й цього було досить. Захотіли – забили 3 у перші 17 хвилин. Захотіли – забили двічі у компенсований час. І не скажеш, що команда екс-наставника Сіті Марка Х'юза настільки мертва в обороні – перед звітною грою лише 7 клубів пропустили менше за неї. Просто, таке враження, що проти цього нападу лише в кількох клубів на планеті є шанси. І навряд чи далеко не бездоганний в захисті Шахтар можна назвати серед них. А чемпіонів України екзамен на цьому ж стадіоні у Манчестері чекає вже за 3 дні – 7-го листопада о 22:00.

Головна турбота Гвардіоли

Якщо до чогось і виникнуть претензії у тренера Сіті, то до дій в обороні. Моментами команда ніби вимикається і дозволяє супернику створювати чудові нагоди. Не найнадійніша ланка – Менді ліворуч в обороні. У конкурента Зінченка останнім часом вистачає помилок при захисті своїх воріт. Як же невчасно травмувався Марлос! Воротар Едерсон також помиляється, особливо на виході. Ляпорт зіграв не найкращий матч, забагато дозволяв Інгзу і компанії, проте став 10-м гравцем в історії, який не програв свої перші 20 матчів в АПЛ. Водночас реалізацію свою манчестерці підтягнули добряче. Свого тренера вони почули.

Машина Пепа скористалась осічкою Ліверпуля, а клуб розіграв фанатів Зінченка

Команда, яка забиває в середньому 3 голи за гру в сезоні АПЛ, відвоювала одноосібне лідерство. В 11-му турі чемпіонату Англії Ліверпуль не зміг обіграти Арсенал, і безжальна машина Пепа відірвалась на 2 очки. Утім розслаблятись рано. Челсі підтягнувся до лідерів і також дихає у спину Сіті. Найрівніше тріо претендентів на чемпіонство серед топ-чемпіонатів – вони ще й не програли жодного матчу в сезоні Прем'єр-ліги.

Ну, а насамкінець відзначимо, як безжально повівся Твіттер чинних чемпіонів з вболівальниками Зінченка. Перед грою там опублікували фото українця з питанням: "Які ваші прогнози на сьогоднішню основу?" Дехто вже повірив, що Олександр зіграє 2-й матч поспіль, однак це був лише хитрий трюк тих, хто веде соцмережі в Ман Сіті. Гравець збірної України не потрапив навіть у заявку.

Англія. АПЛ 2018/19, 11 тур

Манчестер Сіті – Саутгемптон – 6:1

Голи: Худт, 6 (автогол), Агуеро, 12, Давід Сілва, 17, Стерлінг, 45+2, 67, Сане, 90+1 – Інгз, 30 (пен.)