УКР РУС

Ман Сіті – ПСЖ: заслужений вихід "містян" у фінал ЛЧ, найкращий матч у кар'єрі Зінченка та ложка меду в провалі парижан

4 травня 2021 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

ПСЖ у матчі-відповіді півфіналу ЛЧ зазнав тотальної поразки від Манчестер Сіті, безславно покинувши турнір.

Манчестер Сіті підходив до матчу-відповіді півфіналу ЛЧ у прекрасній кадровій та стратегічній ситуації. Усі лідери "містян" були здорові й готові до поєдинку з ПСЖ, а у Парижі команда святкувала вольову перемогу з рахунком 2:1 – таким чином, французи для проходу в фінал мали забивати мінімум два голи, при цьому не пропускаючи. Між тим, у Маурісіо Почеттіно зламався Мбаппе, якого довелося залишити у запасі, а через дискваліфікацію вилетів основний опорник Гуйє.

Манчестер Сіті – ПСЖ – 2:0 – відео голів та огляд матчу

Втім, у парижан було ким замінити лідерів. Позицію Гуйє у центрі поля закрив Еррера, а на вістрі атаки вийшов Ікарді – в усьому іншому гості не здивували. Неймар і Ді Марія грали на флангах, Верратті формально розташовувався під нападником (але змінював позиції при пресингу та обороні), а зліва в захисті замість юного Баккера стартував Діалло. Пеп Гвардіола, своєю чергою, повторив склад із паризької зустрічі, за виключенням двох ланок – Зінченко почав матч у основі, залишивши на банці Канселу, а в центрі замість креативного Родрі вийшов руйнівний Фернандінью.

Поле "Етіхад Стедіум" вразило футболістів травневим снігом, на якому футболісти з перших хвилин почали ковзати. Щонайцікавіше, першими до газону призвичаїлись гості: після кількох хвилин розвідки вони почали загострювати гру через лівий фланг – на 5-й хвилині з кута штрафного пробивали Неймар і Ді Марія (удари накрили), на 6-й Анхель обіграв захисника й впав майже на лінії карного майданчика, а на 7-й ПСЖ заробив пенальті за руку Зінченка! На щастя для "містян", VAR втрутився у ситуацію. М'яч влучив у плече українця, тож "11-метровий" скасували.

Відповідь Манчестер Сіті шокувала парижан. На 11-й хвилині Зінченко прийняв фантастичну діагональ від Едерсона, прорвався лівим флангом і викотив передачу в спини захисникам на Де Брюйне. Кевін пробив з лінії штрафного, але удар заблокували – втім, м'яч відскочив до Мареза на правий край. Ріяд відірвався від Кімпембе й з гострого кута прошив Наваса – 1:0! Втім, глобально цей гол нічого не змінив, адже ПСЖ все одно необхідно було забивати двічі.

Влаштуй незабутній перегляд Ліги Чемпіонів разом із футбольним боксом від Pepsi та Lay's. Спостерігай за грою топових команд, попиваючи смачний напій та насолоджуючись улюбленими чипсами. Футбол смакує краще з Pepsi та Lay’s!

Французи, отримавши по носу, повернули ініціативу й пішли відігруватись. Манчестер Сіті намагався стримати суперника компактною й щільною обороною, однак підопічні Маурісіо Почеттіно проходили тиск господарів через розрізні передачі Паредеса та дриблінг Неймара. Зокрема, на 15-й хвилині вирвався з-під опіки чотирьох "містян" і отримав по ногах перед штрафним – Ней при ударі з нього зачепив стінку, заробивши кутовий. Після його розіграшу пішла подача з лівого флангу точно на голову Маркіньйосу – центрбек замкнув, влучивши у поперечину! Ще за три хвилини забивати міг Ді Марія, який відібрав м'яч у Бернарду Сілви після вкидання від Едерсона, після чого пробив по порожніх воротах. М'яч пролетів у сантиметрах від правої стійки!

В середині першого тайму Манчестер Сіті вдалося вирівняти хід зустрічі. Близько 20 хвилин на полі тривала позиційна боротьба з купою мікроепізодів. В цілому, ПСЖ у цей період краще працював з м'ячем і більше атакував, однак господарі доволі впевнено тримали суперника на дистанції – як наслідок, у Парижа можна згадати тільки удар Еррери з лінії карного майданчика. Андер запустив м'яч над ближньою дев'яткою.

Сіті непогано контратакував, створивши кілька напівмоментів, але першу реальну нагоду закрити гру "містяни" створили аж у компенсований час – це Марез увірвався на правий край штрафного й пробив з гострого кута – Навас парирував! Потім Бернарду Сілва підхопив відскок і закрутив м'яч у дальній кут, але м'яч рикошетом пролетів поруч зі стійкою. Зрештою, відпочивати команди відправились за мінімальної переваги господарів у рахунку.

Другий тайм розпочався без замін, але за явної переваги ПСЖ у активності. Парижани стартували дуже круто, створюючи момент за моментом, однак оборона "містян" відверто витягнула на собі цей період гри. Так, вже на 48-й хвилині Ді Марія пробив метрів з 24-х, але Стоунз накрив удар, а Зінченко вибив відскок, не давши Ікарді зачепитись за нього. На 55-й же Неймар увірвався в штрафний, поклав на газон Діаша й вистрілив з близької дистанції, однак Зінченко встиг заблокувати його! Між цими епізодами у французів пройшло кілька хороших випадів без завершення.

Манчестер Сіті, однак, відповідав крутими контратаками. На 54-й хвилині закривати матч міг Фоден, який отримав розрізний пас від Де Брюйне й вирвався віч-на-віч з Навасом, але переграти Кейлора не вдалося. Ще за хвилину Філ пробивав з дальньої дистанції, але вийшло по центру – Навас впорався. Зрештою, низька увага до юного хавбека вбила ПСЖ на 63-й хвилині, а допоміг у цьому наш Зінченко!

Олександр після стандарту французів започаткував контратаку, вибивши м'яч в ноги де Брюйне – після цього Кевін пішов у прорив через центр. В завершенні епізоду бельгієць віддав пас на лівий край штрафного під простріл Фодену, а Марез замкнув його на дальній стійці. 2:0!

Після цього ПСЖ перестав грати у футбол. На 66-й хвилині Паредес з відчаю бахнув повз ворота метрів із 35-ти, а вже на 69-й французи залишились у меншості. Вилучення отримав Ді Марія, який поштовхався з Фернандінью на фланзі, а перед вкиданням з ауту різко вдарив його у гомілку. Ще за дві хвилини Верратті зрізав Фодена, а Паредес у голову вже лежачого Філа кинувся м'ячем – Зінченко у відповідь ледь не влаштував бійку з Леандро. У підсумку, всі троє отримали жовту картку. До самого кінця зустрічі парижани продовжили кидатись у агресивні підкати й бити суперників у необов'язкових ситуаціях, за що частенько прилітали аналогічні відповіді.

Втім, Манчестер Сіті намагався добити ПСЖ голами, а не фолами. Так, на 74-й хвилині Марез увірвався в штрафний на дриблінгу й пробивав метрів з 11-ти, але удар в останню мить накрили. На 77-й Фоден обіграв Кімпембе й потужно вистрілив у праву стійку, а ще за три хвилини Філ прийняв пас від Фернандінью й завдав удару з меж півкола – Навас парирував. Крім того, у "містян" пройшло кілька перспективних атак без завершення. На жаль для господарів, забити бодай ще один гол їм так і не вдалося.

Фінальний свисток зафіксував впевнену звитягу Манчестер Сіті. Підопічні Пепа Гвардіоли стали першим фіналістом Ліги чемпіонів – їхнім суперником стане переможець зустрічі між Челсі та Реалом.

Максимально заслужений фінал для Манчестер Сіті

Коли ми говоримо про Манчестер Сіті, то завжди думаємо про шалене домінування, купу красивих комбінацій, 60-70% володіння, гору голів та надзвичайно агресивний пресинг. Майже все це було в другому таймі у Парижі, однак у рідних стінах "містяни" виглядали значно простіше. Андер Еррера взагалі заявив, що ПСЖ був кращим протягом 70 хвилин – і йому є чим підтвердити ці слова. Гості більше тримали м'яч (56% часу), мали вищу точність пасів (88% проти 86%), майже вдвічі чістіше торкалися м'яча в "зоні 14" (48:29), інтенсивніше пресингували й зробили більше пасів на просування та в карний майданчик. Це – факт.

Манчестер Сіті дійсно віддав ініціативу французам, але чи було це задумом Пепа? Навряд чи. "Містяни" намагалися завоювати контроль, високо пресингуючи аж до чужих воріт у класичній схемі 4-4-2 з Фоденом і Марезом на флангах, які по ситуації йшли або на фулбеків, або закривали простір опорникам. Проблема полягала в тому, що ПСЖ деякий час впевнено проходив цей тиск завдяки побудові "ромбом" в центрі – у гостей завжди був вільний гравець, причому всі центрхави володіли топовою передачею. Як наслідок, парижани легко проривалися до зони перед штрафним.

Так в чому ж тоді сила Сіті й заслуженість вильоту ПСЖ? А в тому, що підопічні Пепа Гвардіоли швидко підлаштувались під цей малюнок. "Містяни" банально сіли в низькому блоці, закривши простір на фінальній третині. Цього виявилось достатньо. Париж міг скільки завгодно прошивати центральну ланку, але в завершенні у команди не вистачало варіантів – не в останню чергу, через відсутність вмикань від фулбеків. Французи не мали ні глибини атаки, ні ширини, збиваючись на дальні удари чи спроби пройти на дриблінгу.

Це – нетипова історія для Манчестер Сіті, але команда продемонструвала готовність перемагати і таким чином. Оборона "містян" просто знищила атаку ПСЖ: при рівній кількості ударів (12:14) парижани вибили вдвічі нижчий xG з гри (1,5 проти 0,67). Це й не дивно за відсутності влучань у площину воріт та дев'яти заблокованих пострілах.

Втім, відборонятися проти ПСЖ замало. Сіті ще й блискуче реалізував контратаки, покаравши суперника за вади пресингу з першої ж спроби. За задумом Маурісіо Почеттіно, Ді Марія мав прикривати фланг Зінченка у позиційній обороні, але при пресингу Анхель відходив високо в центр, тримаючи Гюндогана – Едерсон же просто відрізав усю цю структуру однією передачею. І це не було випадковістю – про Сашка французи регулярно забували, дозволяючи йому вільно приймати й розігрувати м'яч. Та і сам відхід фулбеків у широкі позиції при розіграші є типовим для Сіті. Нічого неймовірного – лишень голий клас і зіграність.

Взагалі, ПСЖ занадто багато недопрацьовував у чорновій роботі. З м'ячем команда виглядала здорово, але постійна наявність відкритих суперників та розбивання поєдинку на мікроепізоди не дозволяли парижанам захопити явний контроль над грою – володіння м'ячем не підіймалося вище 55%, а за передачами в останню третину команди йшли приблизно на рівних. Манчестер Сіті домінував у дрібних моментах і краще виглядав у перехідних фазах, що й продемонстрував ряд ударних контратак наприкінці першого тайму та на старті другого. Зрештою, так і прилетів другий гол.

Таким чином, хороші статистичні показники ПСЖ говорять лишень про наявність у гостей ініціативи, однак аж ніяк не сигналізують про якусь перевагу. Манчестер Сіті прекрасно оборонявся, тримаючи французів на дистанції й не дозволяючи реально тривожити Едерсона – за весь матч у гостей можна згадати тільки влучання Маркіньйоса в поперечку. "Містяни" швидко підлаштувалися під "ромб", краще реалізовували перехідні фази, краще завершували атаки й загалом вели матч у вигідному для себе руслі. До того ж команда провела мінімум п'ять реально гольових моментів.

Перемога Манчестер Сіті виявилась прагматичною, але заслуженою. ПСЖ просто не зміг вирішити завдання, поставлені суперником у трьох з чотирьох таймів. За два матчі підопічні Пепа Гвардіоли продемонстрували міцність своєї структури й готовність бити суперника по-різному – на контратаках, на стандартах, на позиційному наступі, тощо. Саме такі команди й заслуговують на прохід у фінал.

Зінченко провів найкращий матч у кар'єрі

Не хочеться сильно копатись у статистиці, але, вірогідно, у Сашка були матчі й з більшою кількістю ТТД. Втім, вони не мають сенсу, адже успіх у півфіналі Ліги чемпіонів проти ПСЖ перекриває усе. Зінченко провів цей поєдинок блискуче, ставши одним з ключових факторів перемоги "містян".

По-перше, варто відзначити його за перфоманс в атакувальній роботі та в дистрибуції. Олександр став лідером Сіті за кількістю дотиків до м'яча (81), найкращим за кількістю передач (74) та їхньою точністю (96%). Крім того, у нього найвища після Едерсона кількість пасів на просування (4) й третій після Мареза й Фодена показник гостроти пасів. З останнім показником він взагалі увійшов у топ-5 футболістів на полі серед обох команд.

Саме він створив перший гол, відкрившись під шедевральну передачу Едерсона й прорвавшись лівим флангом. В завершенні епізоду більшість фулбеків виконали б простріл на лінію воротарського (благо, туди вже вривались) або пригальмували б, однак Олександр помітив розрив у глибині й віддав зрячу передачу під удар з лінії штрафного. При другому ж голі українець взагалі відпрацював геніально, одним пасом у дрібному моменті різко прискоривши вихід Сіті з оборони в атаку. Першим же дотиком.

Можна було б сказати, що це випадковість, але Зінченко при роботі в глибині завжди намагається пасувати якомога швидше й вертикальніше. Він часто обирає подібні варіанти для передач – неочевидні, непомітні, ризиковані. Саме з таких передач і складалася перевага Манчестер Сіті над ПСЖ в перехідних фазах.

В обороні та при пресингу Олександр також зіграв шикарно. Так, він став одним із лідерів "містян" за кількістю повернень м'яча, зробивши чотири успішних відбирання та одне перехоплення. Крім того, у нього чотири переможних єдиноборства з чотирьох, два виноси й один заблокований удар – той самий, який завдавав Неймар на старті другого тайму. Зінченко тоді врятував команду від пропущеного гола. І це – у півфіналі Ліги чемпіонів!

І варто розуміти, проти яких суперників оборонявся Зінченко. В його зону падали Ді Марія, Веррратті, Флоренці, Неймар та Ікарді – українець не давав спуску нікому. Особливо ефектно він зіграв на 45+1-й хвилині, коли Ді Марія вирішив розхитати Сашка на краю штрафного. Зіна не тільки відібрав м'яч, а ще й не дав йому викотитись на кутовий, діставши у підкаті – після цього він встиг підвестись і запустити передачу по флангу. Так-так, це наш співвітчизник. Браво!

Зінченко став третім футболістом в історії незалежної України, якому вдалося вийти у фінал Ліги чемпіонів. Першим був Шева, а другим став Тимощук – втім, йому з цим просто пощастило. Після Шеви у нас не було жодного українця в Європі, якому б вдалося так сильно впливати на гру європейського топ-клубу. Зінченко у цьому сезоні став безумовно основним у Манчестер Сіті, а в протистоянні з ПСЖ наш співвітчизник взяв участь у трьох голах з чотирьох – і нині весь світ відзначає Олександра як одного з найважливіших творців успіху "містян".

Браво! Європа б ним пишалася, але він – наш.

ПСЖ не варто щось змінювати заради фіналів

Парижан жорстоко критикують за проблеми зі структурою гри. Команда здатна розривати на індивідуальних якостях зірок, але все це працює до певного рівня – рано чи пізно з'являється суперник, який банально сильніший в дрібних деталях. Парижани банально не здатні пресингувати, як слід – навіть ультрадисциплінований колектив Томаса Тухеля страждав від лінощів зірок в чорновій роботі та звичайного невміння правильно оцінювати моменти для тиску чи допомоги захисникам.

Маурісіо Почеттіно зі своїм ослабленим складом та м'яким характером не міг це подолати, але в нього вийшов доволі веселий проект. У поточному сезоні його Париж пішов проти всіх трендів, тримаючи структуру виключно на плечах центрхавів – основна ідея ПСЖ крилася у максимальній експлуатації технічної переваги зірок. І вийшло здорово! Вибити на своєму шляху Баварію й Барселону, а також видати ударний перший тайм з Сіті суто на дриблінгу, фінтах, красивих комбінаціях, ривках та шедевральних ударах – хто б ще так зміг?

З такою кульгавою структурою та при настільки всевладних зірках парижани ще довго не побачать фінал Ліги чемпіонів. Але цього й не потрібно. Нехай Париж таким і залишається. Не кожного дня вдається бачити топ-клуб, який бореться за головні трофеї й вибиває інші топ-клуби, демонструючи при цьому веселий футбол на втіху публіці, без всілякої там позиційної тяганини та непомітних переміщень. Нехай роботизований Манчестер Сіті усіх трощить своїми поперечними пасами на ближнього з фальшивими ролями, а Європі потрібен карнавальний ФК Голлівуд.

За ПСЖ просто цікаво спостерігати. Це – живий колектив. Куражний, істеричний, скандальний, дурний і геніальний одночасно. В нього є емоції і є щось від дворового футболу в його найкращих проявах. Нинішньому часу не вистачає таких команд.

Наші за кордоном: Яремчук повернувся і забив, розкішний асист Маліновського, плюс іще один чемпіон у Європі