УКР РУС

Ман Сіті переміг Лестер у перестрілці з дев'ятьма голами – Зінченко сильно зіграв у атаці, але не вразив у обороні

26 грудня 2021 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках поєдинку 19-го туру АПЛ Лестер зазнав нищівної поразки від Манчестер Сіті (3:6). Звіт читайте на "Футбол 24".

Манчестер Сіті підходив до домашньої зустрічі з Лестером в статусі лідера АПЛ, відірвавшись від Ліверпуля на три очки, а від Челсі – на шість."Містяни" при цьому набрали чемпіонський темп, здобувши вісім поспіль перемог у чемпіонаті, забивши 12 голів і не пропустивши жодного за три попередніх тури. Олександр Зінченко в чотирьох останніх матчах виходив у основному складі. Поєдинок проти "лисиць" українець знову розпочав у старті.

Манчестер Сіті – Лестер – 6:3 – відео голів та огляд матчу

"Містяни" з перших хвилин захопили ініціативу, організувавши кілька небезпечних атак. Довго втримати рахунок "сухим" гостям не вдалося – вже на 5-й хвилині Де Брюйне отримав передачу від Фернандінью, переклав м'яч під ліву й з лінії штрафного пробив у дальній кут. 1:0! Лестер огризнувся крученим ударом Лукмана метрів з 22-х, але він виявився занадто неточним.

Нічого не віщувало біди, однак тут у справу втрутились Тілеманс і VAR. На 11-й хвилині Манчестер Сіті заробив кутовий, а після подачі з нього Юрі завалив у карному майданчику Ляпорта. Після перегляду відеоповтору арбітр Кріс Кавана вказав на "позначку", а Марез впевнено реалізував пенальті – 2:0!

"Лиси" не розгубилися і після цього. Вже на 18-й хвилині Меддісон прямим пострілом зі стандарту відправив м'яч у дев'ятку, однак Едерсон в красивому стрибку перевів м'яч у поперечку. Ще через хвилину невдалий винос від Канселу завершився пасом у карний майданчик під щільний удар Айозе Переса – Едерсон взяв його намертво.

Здавалося, що зараз Лестер повернеться у гру, але на 21-й хвилині Сіті довів справу до розгрому. Бернарду Сілва змістився з флангу й викотив пас на Де Брюйне, той у дотик запустив передачу на правий край штрафного, а Канселу звідти прострілив – Шмейхель же при спробі перехоплення вибив м'яч прямо на ногу Гюндогану. Ілкай одразу розстріляв ворота. 3:0!

На 25-й хвилині підопічні Пепа Гвардиоли ще й четвертий гол провели. Знову допоміг Тілеманс, який збив у штрафному Стерлінга (варто відзначити вдалий прохід на дриблінгу у виконанні Рахіма перед фолом Юрі). Сам постраждалий і покарав Лестер – 4:0!

"Лисиці" після цього перестали подавати ознаки життя, але і Ман Сіті збавив оберти. Друга половина першого тайму виявилась відверто нудною. Тим не менш, "містяни" зусиллями Зінченка могли організувати "маніту" ще до перерви. Українець на 35-й хвилині виконав ефектне закидання із центральної зони на правий кут воротарського, а Бернарду Сілва у дотик скинув м'яч під удар Стерлінгу – втім, постріл Рахіма з 6-ти метрів витягнув Шмейхель.

Відпочивати команди відправились за рахунку 4:0. Ніхто не вірив у можливість камбеку. Для більшості вболівальників інтрига другого тайму полягала лишень у кількості забитих Лестеру голів.

Брендан Роджерс у роздягальні провів заміну, знявши з гри Переса й випустивши Кастаня. Олбрайтон піднявся вище. На початку другого тайму цей хід особливого ефекту не справив – Ман Сіті продовжував контролювати гру у млявому темпі. Не вистачало лишень моментів. Аж на 53-й хвилині черговий провал Тілеманса дозволив господарям провести атаку з пострілом Мареза з меж штрафного, однак Кастань заблокував його.

Нічого не віщувало проблем для "містян", однак у наступні 13 хвилин Лестер зміг шокувати публіку на Етіхаді. Так, на 55-й хвилині гості розмочили рахунок внаслідок контратаки 3-в-1, яку започаткував Кастань – а Меддісон та Іхеаначо розігнали й завершили її. Келечі відпасував Джеймсу під вихід віч-на-віч, а той легко реалізував епізод. 4:1.

На 59-й черговий контрвипад Лестера завершився новим голом. Меддісон знову розігнав атаку, Іхеаначо вдруге виступив у ролі асистента, але тепер вихід сам на сам завершував Лукман – 4:2! На 66-й же Едерсон перевів у поперечку потужний удар Меддісона з дальньої дистанції, однак Іхеаначо опинився на підбиранні, перегравши бразильця. 4:3! Підопічні Брендана Роджерса повернулися у гру!

Втім, щастя тривало недовго, адже вже на 69-й хвилині Манчестер Сіті забив п'ятий гол. Вийшло дуже просто – Марез подав з кутового, а Ляпорт замкнув головою. Щоправда, практично одразу Лестер міг відповісти голом зі стандарту. На жаль для "лисиць", хитромудро розіграний стандарт з передачею Меддісона та потужним ударом Іхеаначо завершився сейвом Едерсона.

Після цього команди розмінялися ще кількома небезпечними атаками, однак сил у Лестера явно не вистачало. В ендшпілі зустрічі господарі домінували, а на 87-й хвилині Стерлінг добив суперника ударом з близької дистанції – він замкнув скидку Діаша після подачі з кутового. 6:3! На цьому рахунку матч і добіг кінця.

Хороший матч Зінченка в атаці

Головним підсумком перестрілки на Етіхаді в українських ЗМІ стала оцінка Зінченка. Всюди пишуть про найнижчий бал Олександра на Whoscored чи Sofascore, ніби він щось дійсно значить. Ці статистичні портали виставляють підсумковий бал на основі активності, яку можна підрахувати візуально – кількість/точність будь-яких передач, відбирань, втрат, тощо. Вони не враховують тактичні завдання, вектори пасів і просувань з м'ячем, але ревниво ставляться до типів ТТД, які в теорії можуть призвести до гола. Можна провалити весь матч, але з асистом та пасом під неточний удар з 30-ти метрів ти вже не станеш найгіршим.

Картинка клікабельна

Оцінки від Whoscored варто викинути на смітник. Перш за все, важливо зрозуміти завдання футболіста на полі. Зінченко у поєдинку проти Лестера виконував традиційну для себе роль фальшивого фулбека, зміщуючись у центр за потреби чи можливості. Їх ніколи не виникало при білд-апі Сіті, коли Фернандінью сідав у зону над центрбеками, а Бернарду підтримував його в центрі – в цій фазі крайні захисники розбігались по флангах.

При розвитку позиційної атаки фулбеки підіймалися в центральну лінію, допомагаючи при організації руху м'яча, а за ширину відповідали Стерлінг і Марез. Схема Манчестер Сіті приймала вигляд "піраміди" 2-3-5. До перерви Зінченко діяв ближче до лівого краю, а от у другому таймі Сашко став дуже активно заходити в центральне коло (але завжди орієнтуючись по руху Ферни й Канселу).

Раніше Олександр рідко вмикався до креативної роботи. Нині він це робить набагато частіше. У поєдинку з Лестером йому довіряли функціонал квотербека – в американському футболі цим терміном позначають гравця, який працює позаду лінії атаки й відповідає за розіграші й комбінаційну роботу команди. Українець, як правило, відповідав за переміщення м'яча на відкриті позиції швидкими простими пасами, але при цьому регулярно перевіряв оборону Лестера вертикальними передачами під безпосереднє загострення.

В даному плані Зінченко досягав дуже симпатичних результатів. Він виконав 85 точних пасів з 91-го, причому 4 виявились прогресивними. Між іншим, за кількістю таких передач Сашко став четвертим серед усіх футболістів на полі. Найбільш важливо, що 3 з цих 4-х передач відправились у зону 20-ти метрів від воріт (так звані deep progressions), а одна започаткувала гольовий момент.

Вплив Сашка в позиційній атаці виявився серйозним. По-перше, він був значно активніше залучений до неї, ніж Гюндоган, Канселу чи Стерлінг – українець набив 0,08 xGBuildUP (більше тільки у Фернандінью та Едерсона). По-друге, Зінченко став лідером матчу за сумарною гостротою пасів з гри.

Подібний футбол – не випадковість. У попередньому турі Зінченко віддав асист і започаткував перший гол, причому він був надзвичайно схожим на епізод з Бернарду Сілвою та Стерлінгом із матчу з Лестером. З Лідсом українець взяв участь у двох забитих м'ячах, а у поєдинку проти Вулверхемптона з його кросу мав відзначитись Бернарду Сілва. Сашко став активно шукати варіанти для завершення атаки – цього раніше не було.

Звісно, Зінченко – не Де Брюйне. Йому дещо бракує динаміки й швидкості реакції, що особливо помітно при перехідних фазах. Не всі закидушки Олександра розуміли партнери, і не всі виявились вдалими. Показово, що другий гол Лестер розпочав з не дуже хорошого пасу "Зіни" вперед, на Гюндогана – Ілкай перебував під тиском кількох "лисиць", прогнозовано втративши м'яч.

Взагалі, тактичні аналітики пов'язують проблеми Сіті в другому таймі із відсутністю злагодженості між Канселу, Зінченком і Фернандінью в центрі поля. Вона проявлялася у дрібних епізодах (передача опіки, підстраховка, перевантаження зон, тощо) й призводила до розривів, через які група атаки "містян" залишалася ізольованою. Лестер же майстерно контратакував.

Загалом же Зінченка можна похвалити. Він провів дуже якісний і продуктивний поєдинок в атаці, виконуючи важливу роль при організації позиційної гри. Поява у п'ятому матчі поспіль в основі говорить сама за себе. Олександру довіряють, а він не підводить – і навіть прогресує.

Оборона – вразливе місце Зінченка

Якщо в позиційному наступі Зінченко виглядав солідно, то в обороні Олександр провів не найкращу зустріч. Українець не виграв жодного єдиноборства на землі (але виграв свою єдину дуель у повітрі), не виконав жодного перехоплення й виносу, а також дозволив двічі обіграти себе на дриблінгу (з двох спроб). Здебільшого, саме цим фактом викликаний настільки низький бал на Sofascore та Whoscored.

Лестер працював через фланг Зінченка не так активно, як через центр чи фланг Канселу (28% проти 36% та 34% відповідно). Явних моментів з позиції Сашка не прилетіло, але кілька перспективних атак "лисиці" провели. Гості розводили "містян" перевантаженнями зон, висмикуванням опікуна та подальшими стіночками. Ключовими проблемами Олександра стали швидкість (в т. ч. і швидкість мислення) у перехідних фазах та відсутність профільних навичок захисника.

Зокрема, на 10-й хвилині він надав простір Пересу, пізно це помітив, а при зближенні ще й не зміг відібрати м'яч чи просто накрити іспанця – Айозе ж одразу запустив передачу на хід Олбрайтону, після якої пішов крос у штрафний. Схожих епізодів виникало не дуже багато, але вони траплялись.

Явного браку Зінченко майже не допускав. Його провини немає у першому голі (все вирішила груба помилка Діаша), а провину при другому українець ділить з усією командою. Звісно, Олександр віддав незручну передачу Гюндогану, а потім дозволив Меддісону обіграти себе на дриблінгу, однак це сталося ще на чужій половині поля. Контратака завершувалась у несприятливих умовах для Лестера (2-в-3), але Діаш при читанні фінального пасу Іхеаначо неправильно поставив корпус – замість руху по ходу м'яча він зробив крок в інший бік і розвернувся навколо своєї осі, втративши темп і позицію. Саме завдяки цьому пас на Лукмана і пройшов.

Найбільш грубу помилку Зінченко допустив на 78-й хвилині, коли не зміг вибити крос Меддісона на дальню стійку. Олександр не мав права пропускати м'яч. Манчестер Сіті пощастило.

Навіть за власними стандартами гри в обороні Олександр провів досить слабкий поєдинок. Українець має проблеми в цьому плані, але взагалі-то захищається не набагато гірше за партнерів – з Лестером же надійності не було. Критичної кількості помилок Зінченко не допустив, а пропущені голи стали наслідком системних недопрацювань усієї команди, однак Сашку необхідно трохи швидше реагувати й читати епізоди. Ці аспекти цілком можна прокачати.

Челсі з пенальтійним рекордом Жоржінью здолав Астон Віллу, Ярмоленко не врятував Вест Хем від сорому з Саутгемптоном