УКР РУС

Манчестер Сіті мінімально переміг Челсі завдяки вдалій заміні Гвардіоли – "містяни" скоротили відставання від Арсенала

5 січня 2023 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Челсі в рамках центрального матчу 19-го туру АПЛ зазнав домашньої поразки від Манчестер Сіті (0:1). Звіт читайте на "Футбол 24".

Виїзний поєдинок проти Челсі мав надзвичайно важливе значення для Манчестер Сіті. Арсенал у матчі з Ньюкаслом розписав нічию, тож "містяни" отримали змогу наблизитись до лідера турнірної таблиці на відстань п'яти очок. Для цього підопічним Пепа Гвардіоли треба було перемагати "пенсіонерів".

Челсі підписав другого новачка – неймовірний контракт і 38 млн за гравця, який оформив автогол з Україною

Команда Грема Поттера теж мала важливі турнірні завдання. Навряд чи лондонцям вдасться подолати 10-очковий відрив і увірватись у зону ЛЧ, але до зони ЛЄ не вистачало всього трьох залікових балів. Та і загалом вболівальники зачекались на перемоги – Челсі взяв гору лишень у одному з останніх семи турів АПЛ.

Перший тайм виявився важким для обох колективів. У господарів вже на 6-й хвилині зустрічі зламався Стерлінг, а на 22-й довелося замінити ще й Пулішіча. Замість них вийшли Обамеянг та Чуквуемека відповідно.

Як наслідок, "пенсіонери" завдали всього 4 удари по воротах Сіті, створивши всього один небезпечний момент. Його провів свіжий Чуквуемека, який на 44-й хвилині отримав класний пас від Хаверца, переграв Родрі й бахнув з меж штрафного у ближню стійку!

Гостям гра теж давалася важко. Попри кадрові втрати лондонців, "містяни" мало що створили в атаці. У активі Манчестер Сіті було всього 5 ударів – один з них заблокували, а три пройшли з дистанції й не несли серйозної загрози. Реально відкрити рахунок команда могла лишень на 38-й хвилині, коли Холанд прийняв розрізний пас від Гюндогана – Ерлінг звільнився від опіки Кулібалі й з близької відстані пробив у дальній кут. Вийшло трішки неточно!

Відпочивати футболісти відправились за нулів на табло. У роздягальні ж Пеп Гвардіола вразив подвійною заміною – замість Вокера й Канселу вийшли Аканджі та 18-річний Льюїс! Грем Поттер же обійшовся без перестановок.

На початку другого тайму Манчестер Сіті володів м'ячем понад 80% ігрового часу, ледь не конвертувавши свою перевагу в гол на 50-й хвилині. Де Брюйне й Фоден обігралися після кутового, а далі пішла подача – Аке замкнув її на дальній стійці, однак влучив у каркас воріт!

Втім, Челсі на 56-й огризнувся навісом Чуквуемеки з лівого флангу. Хаверц скинув її під удар Тьягу Сілві, а той пробив у дотик – м'яч пройшов поруч зі штангою!

В цілому, розвинути свою перевагу в роботі з м'ячем Сіті не вдавалося, тож на 60-й хвилині Пеп провів ще одну подвійну заміну. Фоден і Бернарду відправились відпочивати, а на полі з'явились Гріліш та Марез. Тут каталонець влучив у яблучко – вже на 63-й хвилині свіжі футболісти організували гол!

Де Брюйне протягнув м'яч у зону перед штрафним і викотив пас на лівий край, Гріліш звідти покотив на дальню стійку, а Марез замкнув у дотик. 0:1!

Грем Поттер на 68-й хвилині пішов на дуже ризиковані заміни. Замість Обамеянга, Кукурельї та Зієша на полі з'явились Жиро-Хатчісон, Холл і Галлахер. На жаль для нього, молоді футболісти не виправдали очікувань. Аж у компенсований час вдалося створити перший напівмомент після пропущеного гола – Холл отримав передачу на лівий край штрафного й потужно вистрілив, однак м'яч пролетів значно вище воріт.

Манчестер Сіті теж багато не створив. В наступні півгодини після гола Мареза команда мала лише одну реальну можливість закрити гру. Її змарнував Холанд, який на 73-й хвилині міг замкнути простріл Де Брюйне вздовж лінії воротарського – Ерлінг не встиг на мить. Чогось цікавішого в завершальний період гри вболівальники не побачили.

У підсумку, фінальний свисток зафіксував мінімальну перемогу Манчестер Сіті. Підопічні Пепа Гвардіоли набрали 39 очок, скоротивши відставання від Арсенала до п'яти пунктів і відірвавшись від Ньюкасла на два. Челсі, маючи в активі 25 залікових балів, замикає першу десятку.

Нова серія оверсінкінгу Гвардіоли

Overthinking на українську можна перекласти як "перемудрив", однак у випадку з Гвардіолою краще звучатиме фраза "горе від розуму". У важливих матчах Пепа критично тягне до складних і необкатаних тактичних рішень, які не розуміє команда і які виливаються у фіаско. Саме так було у фіналі ЛЧ проти Челсі в 2021 році, та і загалом список подібних епізодів колосальний.

Дотепно, що Пеп знає про цей свій недолік і сам кепкує з цього. "Я люблю оверсінкінг, саме тому я геній", "я люблю вигадувати тупі тактики – завтра ми зіграємо у 12 футболістів". Після скандалу з коментарями Влади Седан про незрозумілі рішення він підколов Зінченка: "головне, щоб я твоїй дружині подобався". Тим не менш, гумор не допомагає подолати проблему.

От і в матчі 19-го туру АПЛ проти того ж Челсі коуч перемудрив. Ман Сіті приїхав у Лондон із новою ігровою моделлю. При роботі без м'яча опорник Родрі опускався до центру оборони, де формувалася четвірка. Коли ж у команди був м'яч, він залишався в опорній зоні поруч з Бернарду Сілвою, а Канселу з Фоденом давали ширину на флангах – при цьому Жоау не зміщувався у центр.

В теорії, ця модель не така вже й незнайома для футболістів. Родрі ще у попередньому сезоні епізодично падав у центр захисту, а Луїс Енріке на ЧС-2022 використовував його приблизно так же, як і Пеп вчора. Канселу ж грає суто по флангу в збірній. Втім, увесь тактичний задум розвалився.

Манчестер Сіті за увесь матч в принципі створив мінімум моментів, однак у першому таймі ситуація була особливо сумною. "Містяни" мали лише один шанс забити, а єдиним працюючим час від часу інструментом зламу оборони Челсі стали вривання за спину Ковачічу на правому напівфланзі. При цьому двічі "пенсіонери" створили гольовий епізод на правому фланзі оборони "синіх".

Після подвійної заміни на старті другого ситуація змінилася докорінним чином. Перестановки на правому фланзі стабілізували ситуацію в захисті, а після появи Фодена й Аканджі на полі був той же склад, що і в попередньому матчі. Статистичні показники виросли, і в другому таймі Сіті провів вже три моменти. Гол Мареза виглядав заслуженим, в той час як у Челсі залишився тільки момент після стандарту.

На післяматчевій прес-конференції Пеп визнав, що стартова ідея була помилковою й пояснив природу цієї помилки. План на гру базувався на очікуванні, що Челсі гратиме з трійкою центрбеків, як і Евертон тиждень тому, тож треба було підготувати щось нове. "Втім, у першому таймі команда грала неакуратно, повільно й без ритму" – резюмував Гвардіола.

Взагалі, після відновлення клубного сезону Манчестер Сіті виглядає доволі сиро. Пеп Гвардіола перебуває у постійному пошуку оптимальної моделі, а його підопічні візуально виглядають доволі мляво. Десь не вистачає і Зінченка – коли Аке переходить центральне коло, одразу стає зрозуміло, чому він здебільшого сидів під Сашком. Втім, ще більше йому не вистачає Діаша й Ляпорта, без яких доводиться частіше експериментувати.

Тим не менш, Гвардіола знову переміг Челсі. Він став єдиним тренером, якому вдалося переграти кожного з п'ятьох останніх коучів "пенсіонерів", а після поразки в фіналі ЛЧ він чотири рази бив цей колектив. І при цьому не пропустив жодного гола! Круто, хоча каталонець точно розміняв би ці досягнення на ту перемогу в Порту.

Канселу розчаровує

Усі "тренери" в Fantasy АПЛ, які досі мають у складі Жоау, вчора точно мали б прийняти рішення щодо його продажу. У поєдинку з Лідсом він вийшов лише на останні 23 хвилини, зустріч з Евертоном португалець взагалі пропустив, а на Стемфорд Брідж фулбека замінили вже по перерві – причому замість нього вийшов 18-річний юнак, якого потім Пеп назвав "нашим мальеньким Ламом".

Цікаво, що Канселу втратив місце у основі ще на ЧС-2022. Під час розгрому швейцарців тільки він і Роналду на лавці не тішились голам партнерів, що великою мірою було демонстративним жестом. У Жоау все в порядку з его – варто згадати, що після першого сезону в Сіті він настільки не вписувався у гру, що всі очікували на трансфер.

Зігравши з Челсі 45 хвилин, стало зрозуміло, чому тренери знову стали ігнорувати Канселу. Його статистика просто катастрофічна – всього 2 успішних обіграші на дриблінгу з 6-ти спроб, 7 програшних єдиноборств з 12-ти, жодного вдалого кросу з чотирьох подач, 17 втрат при 53 дотиках. В атаці Жоау не допоміг взагалі нічим.

Окей, припустимо, що попереду все зламала нова схема (хоча при детальному розгляді вони не така вже й нова). Публічно Пеп списав проблеми Канселу саме з цим фактором. Португалець в Сіті завжди був цікавішим у ролі інвертованого лівого фулбека, однак в обороні то він привозив!

Про жахливі показники у боротьбі ми вже писали – і один з провальних епізодів призвів до гольового моменту! Кукурелья на 16-й хвилині накрив захисника на прийомі й організував атаку з вриванням Пулішіча практично на рандеву з Едерсоном (врятував підкат Стоунза). Кукурелья в принципі возив Жоау в першому таймі.

Можливо, такий футбол є наслідком зимового чемпіонату світу, адже поки що вайлувато виглядає навіть магічний Кевін (та і Гюндоган з Бернарду Сілвою магії не роблять). Втім, Канселу потрібно прокидатись якомога швидше. Пеп Гвардіола яскраво показує, що ім'я в його команді не значить нічого – у Манчестер Сіті навіть 18-річний пацан є твоїм конкурентом.

Зінченку і Ко потрібно зруйнувати прокляття заради чемпіонства: 5 сезонів Арсенала, коли казка стала провалом