УКР РУС

Ман Сіті переграв МЮ у гостросюжетному фіналі Кубка Англії – Холанда зупинили, але шедеври 32-річного героя змінили все

3 червня 2023 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Манчестер Сіті здолав МЮ (2:1) у вирішальному матчі за Кубок Англії 2022/23. Рахунок і огляд матчу – на "Футбол 24".

Команда Гвардіоли на шляху до треблу, тоді як підопічні тен Хага могли оформити кубковий дубль. Матч, як і онлайн-трансляція Манчестер Сіті – Манчестер Юнайтед на "Футбол 24", стартував о 17:00. Після золота Прем'єр-ліги і перед фіналом Ліги чемпіонів "містяни" отримали шанс взяти ще й Кубок Англії. Натомість "червоні дияволи" тріумфували в Кубку ліги і завоювали бронзу в чемпіонаті, в обох випадках бивши Ньюкасл. Відзначимо, що в рамках АПЛ 2022/23 клуби з Манчестера обмінялися домашніми перемогами.

Ман Сіті – Манчестер Юнайтед: онлайн-трансляція фіналу Кубка Англії

Гюндоган розвів з центра поля, запасний голкіпер Ортега (єдиний резервіст на дві команди, хто нині вийшов у старті) запустив уперед на Холанда. Ліндельоф, здавалося, перервав цю комбінацію, вигравши верх у Де Брюйне, але на підбиранні лише Гюндоган. Розкішна гармата Ілкая на 12 секунді відкриває рахунок! Ман Сіті, мов досвідчений боксер, ще серією ударів ледь не доводить до нокауту. Родрі після стандарту від Де Брюйне схибив зовсім трохи, Гріліш ледь не покарав за втрату "червоних" у їхній третині.

Фактично єдина масованіша вилазка на чужу половину команди тен Хага за перші 20 хвилин завершилася дальнім пострілом Каземіро у блок. Розкішна комбінація через центр пройшла у "небесних". Діаш на Холанда, стінка норвежця з Родрі, проникний пас Гюндогана під ривок форварда у штрафний, і лише останньому ударові Ерлінга забракло сили. Дві схожі атаки, де один футболіст Ман Сіті розправляється з кількома опонентами самотужки. Спершу Холанд продавив оборонців і бахув здалеку – вище. А потім Ортега зі свого воротарського закинув у центр, Де Брюйне ривком не залишив шансів півзахисникам, але трохи перетягнув, сподіваючись обійти ще й геть усю оборону.

Так нічого й не клеїлося у "червоних" манкуніанців, крім легкого кивка Рашфорда головою та парочки невдалих атак, коли Маркуса не могли знайти партнери. Аж до суперечливого пенальті на 33 хвилині. Гріліш вів повітряну дуель з Ван-Біссакою, а в момент приземлення зачепив снаряд рукою після скидання від правого захисника. Між обома гравцями було надто мало простору, але суддя після консультацій з VAR такий призначив пенальті. Фернандеш легко переграв Ортегу з позначки. Хтось з трибун дуже влучно запустив запальничкою у ніс Ліндельофа, коли "дияволи" святкували цей гол.

Вистачало у першій половині й інших суперечливих моментів. То Каземіро шипами наступить у центрі поля на ногу Аканджі, то Фред у штрафному МЮ жорстко поставить ногу перед де Брюйне. Бернарду Сілва емоційно вдарив ззаду по ногах Шоу. Ледь не стала результативною реалівська зв'язочка: Каземіро на стандарті скидав під розстрільну позицію, але Варан пробачив Сіті. Найшвидший гол в історії Кубка Англії компенсував традиційний для Бруну в МЮ пенальті. "Червоні дияволи" підтягнулися у другій половині тайму, але без допомоги суддівства тут не обійшлося.

Стоунз просто знущається над високим пресингом Каземіро та ще одного суперника. Дуже холоднокровно Джон діє, як у виведенні м'яча зі своєї половини, так і у чужому штрафному. Ну, а Гюндоган взяв за звичку клепати дублі шедеврів під завісу прощального сезону в Манчестер Сіті. Де Брюйне накинув з правого флангу, Ілкай бахнув без зайвих роздумів з-за меж штрафного, куди треба. МЮ знову нема на полі. Гюндоган блискучим пасом розкрив оборону, Де Хеа парирував удар де Брюйне впритул. Еріксена міняє Гарначо, перша заміна в матчі на 62 хвилині.

"Червоні" народжували удар цілих 27 хвилин, не рахуючи перерви. Рашфорд приклався здалеку – над поперечиною. Гріліш з Гюндоганом ледь не розірвали оборону Юнайтед своїм коротким перепасом, Холанд пробив у воротаря, Ілкай добив, але на шляху хет-трика став офсайд. Гарначо ефектно крутив метрів з 22, снаряд ледь не опустився у правий кут. Відверто пожвавив гру 18-річний аргентинський вінгер. Ще одне проникання Гарначо в редути Сіті завершується заблокованим ударом. Фоден виходить замість де Брюйне, Вегхорст міняє Санчо. Філ відразу ж починає загострювати, Бернарду стріляє повз лівий кут, Аканджі не замикає, як не може команда Гвардіоли закрити виграшну гру третім голом.

Холанд самотужки тягне м'яч після пасу Стоунза, ніби вже втрачає, але ледь не забиває випадковий гол рикошетом, коли суперник намагається вибити. Рашфорд спробував повторити аналогічний фокус, гравці Сіті бездоганно зіграли у відборі, вже пропустивши у свій штрафний Маркуса. Гарний фінал вийшов, МЮ намагається врятуватися – емоційна кінцівка, навіть більше нервує Гвардіола. І недарма, адже на 90+2 було дуже близько до нічиєї. Шоу подав з лівого краю, Мактомінай та Варан не змогли дотиснути Ортегу, який видав подвійний сейв, а перед добиванням шотландця снаряд ще й поперечину облизав.

Ман Сіті нагадував досвідченого боксера, який готовий диктувати свої умови, але здатен притримати добивання суперника, штучно продовживши інтригу до 12 раунду. Де Брюйне і Холанд втікали на швидкості, Гюндоган просто літав у фінальній третині, гіпнотизуючи Де Хеа дальніми ударами, які й на 0,10 xG не потягнули. Петер Шмайхель вважає, що у другому епізоді іспанський голкіпер був зобов'язаний парирувати. Але ось воно як буває: Каземіро закриває огляд, воротар робить ставку на рух в інший кут, правильний відскок від ноги Ілкая і газону – виймай, для додаткового драматизму черкаючи м'ячик рукавичками наостанок.

В МЮ несподвано перелом вніс юний Гарначо. Не 85-мільйонний Санчо. Не Бруну. І навіть не Рашфорд. Таке враження, ніби тільки цей малий хуліган без поваги до регалій суперника вірив у загальний успіх. Цього позитивного нахабства бракувало іншим манкуніанцям у червоних футболках. Швидкий гол Гюндогана явно нівелював переваги оборонної парочки Фреда з Еріксеном. Значно більше заточений на гру вперед Каземіро грав вище навіть за Фернандеша. Санчо був надто відірваний від усіх. Дальні спроби Рашфорда, які чимало разів у минулому вже сезоні завершувалися голами, цього разу не пішли.

Тен Хаг побоявся залишити центр надто куцим, але у підсумку саме ризик із виходом Гарначо замість Еріксена, який грав дуже глибоко, ледь не виправдав себе. Принаймні в цій фазі Юнайтед виглядав цікавіше, хоч щось пропонуючи у володіннях Сіті. Зрештою, "червоні дияволи" навіть перестріляли команду Гвардіоли за удари з меж штрафного після перерви, а всі 5 спроб пішли саме з виходом Алехандро, який або тягнув сам, або виманював на себе кількох суперників, як було перед вбивчим моментом Варана та Мактоміная. Водночас цього вистачило лише для збереження тієї самої інтриги до кінця.

Сіті ж моментами надто легко знищував усю оборону МЮ індивідуальними рейдами. Водночас нікуди не дівся спад форми Холанда, який за 7 матчів забив лише 1 м'яч (Евертону) і віддав також єдиний гольовий пас. Ерлінг насторожував ще в обох дуелях з Реалом, продовжив транжирити моменти і з МЮ. Бернарду Сілва, Кевін де Брюйне та Ілкай Гюндоган не завжди ж будуть витягувати. З іншого боку це ускладнює завдання Інтера у фіналі Ліги чемпіонів. Придумати щось проти Холанда – схема то робоча, але згадані півзахисники вміють зовні дуже легко компенсувати промахи норвежця. Що й казати, якщо навіть запасний голкіпер Ортега видає не лише класні сейви, а й опиняється у топі за просуванням м'яча (7 передач).