УКР РУС

Ман Сіті – Лідс: Зінченко довершує історичний погром у матчі лідера АПЛ – супертріо на 10 балів, "угода" українця з VAR

15 грудня 2021 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Манчестер Сіті громить Лідс Юнайтед (7:0) у 17 турі АПЛ 2021/22. Рахунок і огляд матчу – на "Футбол 24".

Зінченко – від суперечок щодо позиції до "угоди" з VAR

Олександр Зінченко зіграв 3 матч поспіль за тиждень. Такого з гравцем збірної України в команді Пепа не траплялося давненько. Матч, як і онлайн-трансляція Ман Сіті – Лідс на "Футбол 24", стартував о 22:00. Відзначаємо оригінальний хід Гвардіоли, який випустив з перших хвилин тріо центральних захисників. Відтак за однією з версій український легіонер мав грати по всьому лівому краю. За іншою – в центрі поля.

Ман Сіті – Лідс: Зінченко вперше в сезоні грає 3 матч поспіль – рідкісний марафон та суперечлива позиція українця

Ні в центрі поля, ні вінгбеком. Насправді просто Стоунз перейшов на правий фланг. Ну, а Зіна звично для свого клубу вийшов ліворуч у захисті. Саме флангом Сашка ледь не пройшла перша атака Лідса. Там у Б'єлси грає феноменальний вінгер збірної Бразилії Рафінья. Гості подарували фаворитам стартовий момент уже на 7 хвилині. Фоден прийняв пас від суперника, віддав у штрафний, там Де Брюйне ще покращив позицію для Бернарду. Як один з найкращих гравців сезону не влучив у порожні ворота?

Відкрили рахунок господарі також після допомоги суперника. Фоден стріляв у порожні ворота з лінії штрафного, Даллас махнув ногою, лише черкнувши снаряд. Гріліш замкнув подачу Мареза. Уже за 13 хвилин манчестерці забезпечили собі комфортний відрив 2:0. У попередньому сезоні вони жодного разу за матч двічі не забили Лідсу, набравши лише 1 бал. Не минуло й 20 хвилин, а статистика ударів 8:0. Зіна пристойно захищається на своєму фланзі. Відбирання, перехоплення, виноси – все працює в його арсеналі.

В окремі 5-хвилинні відрізки володіння лідера АПЛ доходить до 94%! Зінченко, схоже, грає рукою у боротьбі проти Рафіньї. Пенальті? VAR перевіряє, чи трапився епізод у межах карного майданчика. Українець вийшов сухим із води. Тут могло також вилученням все завершитися. Та можливо й те, що відеоасистент рефері не мав права втручатися, позаяк епізод стався таки не в периметрі. Де Брюйне оформив розгром на 32-й. Знову перехоплення у високій позиції біля володінь Мельє. Фоден на Родрі, той у розріз на бельгійця. Це було стрімке вбивство. У Лідса нова травма. Шеклтон, який вийшов на позиції правого оборонця, не дограв і тайм.

Непристойна перевага Ман Сіті – Лідс відкрив скриньку пандори

Ніби в більшості грає Сіті. Навіть Зінченко забігає у воротарський, аби замикати подачу Фодена. Філу забракло точності при виконанні цієї передачі. У Лідса тільки парочка цікавих контратак, які не довели до пуття. Вся Англія обговорює епізод з рукою Зінченка. Дивний епізод. Тут або пенальті, або червона картка, або десь фол угледіли. Або банально VAR так захопився переглядом на предмет пенальті, що забув за таке поняття, як "фол останньої надії".

Марез майже відразу після початку другого тайму забив 4 гол своєї команди красивим обвідним ударом. Зінченко що витворяє! Двічі ефектними фінтами хитнув Рафінью на чужій половині. Зазвичай це бразилець робить зі своїми опонентами. Підчищає Олекс і у власному воротарському, однак Даллас підхоплює снаряд і влучає у стійку. З перехоплення Зінченка, який виграв верхову боротьбу, почалася гольова атака №5. Перед тим ще Фоден заліз у мінімальний офсайд після пасу Мареза. А тут Гріліш і Гюндоган розвинули зусилля українця, а Де Брюйне здалеку бахнув у дев'ятку.

Танцюють (забивають) усі, а український слід у двох голах

Оце так правий захисник Джон Стоунз! І знову з вдалої дії Зінченка на чужій половині починається гол. Центрбек збірної Англії не з першої спроби забив (там ще й добивання після удару іншого оборонця Ляпорта трапилося), але таки прошив голкіпера молодіжної збірної Франції. Фоден блискуче закрутив з кутового. Відзначився Аке, який замінив Діаша у другому таймі. Ман Сіті вперше в сезоні забив 7 голів за матч.

Команда Гвардіоли набирає 41 бал і вже на 4 очки випереджає Ліверпуль та на 5 – Челсі, в яких, щоправда, є ще гра 17 туру. Найкращий захист (лише 9 пропущених). Але (о диво!) досі друга атака (Ліверпуль все одного настріляв на 5 більше). Лідс залишається тремтіти на 16 місці, а перевага над зоною вильоту тане на очах. При цьому навіть після сьогоднішнього побиття команда Б'єлси пропустила за сезон (32) менше, ніж Ньюкасл і Норвіч (по 34).

Тактичний майстер-клас Пепа, в якому Зінченко не був головним героєм, але вразив

Відразу троє з Ман Сіті отримали від WhoScored по 10 балів за цей перформанс. Де Брюйне, Марез, Фоден – важко обрати найкращого з них. Це поєднання разом з Бернарду, Грілішем, Гюндоганом створило вибухову суміш. І ні, Сіті не розчавив суперника за очікуваними голами, хоч і 17 разів пробивав по воротах гостей з меж штрафного майданчика (ще 14 здалеку). Якийсь системний еррор метрики xG, яка свідчить, що найсправедливішим результатом був би лише 2:0 чи 3:0. Але те, що творили ці бандити в атаці, просто за межею добра і зла.

Сьогодні Сіті мав би вигравати з двозначною кількістю голів. Мав рацію аналітик The Athletic Сем Лі, який перед грою прогнозував велике шоу з повною торбою голів. Манчестерців прорвало, вони довго йшли до цього результату. Але все ще не забили і половини своїх шансів. Аж 3 явні гольові моменти таки запороли. Їхнє домінування у центрі, на флангах та стандартах просто лякає. І так, Лідс був без опорника збірної Англії Калвіна Філліпса, а це половина команди, не менше.

Однак ця ураганна суміш фальшивих вінгерів (середня позиція чотирьох футболістів групи атаки – один на одному в центрі, зовсім поруч Марез та найглибший півзахисник), замаскованого опорника (іспанець міг не тільки асистувати, а й забивати – 5 гольових моментів Родрі за менш ніж годину гри), імітації гри в 3 центрбеки змела б будь-який варіант організації Б'єлси. Це вперше в кар'єрі аргентинського тренера (568 матчів!), в якій його підопічні пропустили 7 голів. Щоб ви розуміли, середня позиція Зінченка – найвища з усіх захисників, на чужій половині поля. Українець завершив лідером Ман Сіті за відбираннями (4 спроби, 2 успішні), боротьбою (виграв 6 дуелей з 10 внизу) й виносами (тричі підчищав за партнерами). Плюс – у топ-3 за дриблінгом (2 вдалі обведення з 3).

Зіна і на чужій половині став таким собі містером "початок і розвиток результативної атаки", доклавши руку до парочки голів своєї команди. Фактично сховав до кишені визнаного майстра Рафінью (0 вдалих дій зіркового бразильця на загострення під щільною опікою нашого хлопця), хоча в епізоді з рукою все ж дав маху і міг отримати дуже суворе покарання. На протилежному фланзі Харрісон і то більше проблем завдав Стоунзу. Історична розгромна перемога, яка допомогла Ман Сіті повторити рекорд Ліверпуля (33 перемоги в елітному англійському дивізіоні за 1 календарний рік).

Гвардіола перевершив свої ж серії 2017 і 2019 років (по 30 перемог в АПЛ). А ще найшвидше з усіх тренерів оформив 500 забитих голів своєї команди у Прем'єр-лізі, впоравшись за 207 матчів. Клоппу знадобилося 234 зустрічі, Фергюсону – 265. Це була ода радості, яку часто суперники Ман Сіті нівелюють 3-поверховими автобусами. Б'єлса хотів зіграти інакше, показати сміливший футбол, ніж Вулверхемптон, який не вилізав зі свого штрафного кілька днів тому. Можливо, був трохи необачним. Вплинули і травми та попередній матч проти Челсі, після драми якого не встигли відновитися фізично і ментально.

Однак підсумок закономірний і ще не такий страшний, як міг би бути. Атакувальні партнери Зінченка насамперед заслужили на цю дострокову різдвяну вечірку. Своєю жагою грати, бігти, асистувати, забивати ще і ще – всьому тому, чому більшості українських футболістів потрібно вчитися і вчитися щодня. Один Де Брюйне 9 (ДЕВ'ЯТЬ) разів пробивав по воротах. У Фодена ще 6 спроб, у Мареза – 5. Разом це 20 на трьох хижаків фінальної третини, а ще на їхній совісті 13 створених моментів. Навіть 3 гравці більш захисного плану, які вийшли після перерви на заміну, оформили на всіх 7 ударів/створених моментів, які матеріалізували в 1 гол та 2 асисти. Футбол яким він має бути.