УКР РУС

Барселона знищила Мальорку: шикарний футбол "блаугранас", перформанс Мессі та Альби, Кубо – безстрашний самурай

14 червня 2020 Читать на русском

Мальорка в рамках домашнього поєдинку 28-го туру Ла Ліги зазнала розгромної поразки від Барселони (0:4). Мессі забив один м'яч і віддав два асисти, в активі Альби – гол+пас.

Барселона відновила сезон матчем на Балеарах з кількома несподіванками у складі. Так, на поле не вийшов Умтіті, замість якого з'явився Араухо (Лангле пропускав тур через перебір жовтих), а Луїс Суарес залишився у запасі – натомість, в основу поставили Брейтвейта. Ракітіч також розпочинав на банці, віддавши свою позицію Відалю.

"Мессі забив нам три голи, а обіцяв – сім": наставник Мальорки пригадав суперечку з Ліонелем

Поєдинок почався для Барселони максимально вдало. Вже на 65-й секунді Альба виконав подачу з лівого флангу, а Відаль, протиснувши Састре, замкнув її ударом головою під ближню стійку – 0:1!

На 7-й хвилині каталонці могли і подвоїти перевагу, але постріл Брейтвейта метрів з 12-ти після скидки від Лео в останній момент встиг накрити один із захисників. Ще за три хвилини гості розкатали ефектну триходівку з розрізним пасом Де Йонга та прострілом Роберто під удар Грізманну – Антуан з близької дистанції не влучив у дальній кут. На 12-й же хвилині француз відкрився під проникний пас Мессі й повернув м'яч під удар з лінії воротарського, однак Лео пробив значно вище воріт. Взагалі, у капітана Барси з індивідуальними діями до перерви не виходило, хоча було помітно, як сильно той хоче забити. Він занадто часто перетримував м'яч.

Мальорка в другій третині тайму зуміла засушити гру, а вже на 22-й хвилині тер Штегену довелося рятувати в карколомному стрибку – це Кубо змістився з флангу й потужно вистрілив у дальній кут. За десять наступних хвилин балеарці встигли огризнутися заблокованим ударом Педраси, слабеньким добиванням Кубо в руки голкіперу та хитрим пострілом японця зі стандарту під стінкою (тер Штеген спіймав м'яч). Покарання за марнотратство не змусило довго чекати: на 37-й хвилині Де Йонг прокинув м'яч головою в штрафний на Мессі, а Лео головою скинув його далі на Брейтвейта – Мартін же розстріляв ворота з близької дистанції. 0:2!

Мальорка могла відіграти один гол перед свистком на перерву, коли Будімір замкнув подачу з глибини ударом головою під дальню стійку, але м'яч розминувся із нею. За три хвилини після старту другого тайму Будімір вистрілив метрів з 22-х у той же кут, але "круглий" по-зрадницьки промайнув у сантиметрах від каркасу. Після цього гра дещо заспокоїлася – моментів не виникало, а на поле стадіону Іберостар навіть прорвався якийсь вболівальник у футболці збірної Аргентини. Він навіть зробив селфі з Альбою!

Кіке Сетьєн, знявши по перерві Відаля й кинувши у бій Ракітіча, на 58-й хвилині вирішив додати до атаки Суареса. Поки той звикав до поля, Барса ледь не закрила гру: Мессі на 60-й хвилині викотив передачу в штрафний на Брейтвейта, а Мартін, вигравши боротьбу у Посо, пробив у дальній кут – Мальорку врятувала нога голкіпера Рейни.

Одразу після розіграшу кутового Мессі прострілив з лівого флангу, Суарес пропустив на Араухо, а той замкнув – стійка! На 64-й же хвилині Лео спробував завершити затяжну перепасовку в карному майданчику потужним ударом метрів з восьми, але вийшло занадто неточно. Вищі сили не бажали третього голу Барси.

На деякий час здалося, що його так і не вдасться побачити, адже команди почали нудно катати м'яч, проводити заміни й заробляти стандарти без подальшого загострення. Такий футбол залишав деякі шанси Мальорці, а на 77-й хвилині балеарці цілком могли скороити відставання дальнім пострілом Посо в лівий нижній кут – і знову м'яч пройшов у сантиметрах від стійки! Барса все зрозуміла, і на 79-й хвилині закрила гру: Мессі розрізав оборону пасом з глибини на хід Альбі, а той, вирвавшись сам на сам, пробив повз Рейну – 0:3.

Мальорка могла забити гол престижу, однак і удар Лаго з гострого кута, і замикання Абдона метрів з десяти головою пройшли поруч з правим кутом. Барселона також розкатала кілька крутих атак, а в компенсований час довела справу до побиття. На 90+3-й хвилині Мессі увірвався в штрафний і пробив у дев'ятку, встановивши остаточний рахунок зустрічі – 0:4. Суарес міг і п'ятий забити, але Рейна був проти.

Таким чином, лідер турнірної таблиці – Барселона – набрав 61 очко й відірвався від Реала на п'ять залікових балів, але мадридці свій матч ще не зіграли. Мальорка, маючи 25 пунктів у активі, залишилась на вісімнадцятій сходинці в турнірній таблиці.

Барселона в повному порядку

Очевидно, що Барселона перемогла ще до матчу, але в спробі хоч якось налаштувати себе на інтригу згадувалися докарантинні поєдинки Барси з середняками – навіть громлячи їх, підопічні Сетьєна часто втрачали контроль над ситуацією й пропускали голи. Зараз же каталонці мали бути у слабкій фізичній готовності з низькою зіграністюі, тож шанси Мальорки на хороший бій зростали. В принципі, балеарці його й дали, але нічого системного у господарів не пройшло.

Барса винесла суперника, граючи в неймовірно впевнений футбол: 65% володіння м'ячем, 89% точності передач, 19:8 за проникними пасами, всі 12 ударів – з меж штрафного, перевага в інтенсивності пресингу – в 2,5 рази, 64:31 за виграними єдиноборствами, 21:9 – за верховими. Ну, і про чотири хороших голи з відкриттям рахунку на 65-й секунді (+стійка) не варто забивати. Каталонці повністю контролювали темп і хід поєдинку, не дозволяючи Мальорці перехоплювати ініціативу й створювати якісні моменти з гри.

Так, Мальорка навіть перестріляла Барсу за кількістю ударів, але їхня гострота сумарно склала смішні півгола (0,65 xG). Виглядає не дуже правдоподібно при суперсейві тер Штегена й мінімум чотирьох прольотах м'яча поруч зі стійкою, але статистика очікуваних голів більше опирається на позиції для удару – а вони не були вигідними. Всі три постріли балеарців у площину пройшли з дистанції (і лише один був небезпечним), а карта незаблокованих ударів, завданих ногами з меж штрафного, виглядає ось так:

Дуже сподобалася індивідуальна робота Брейтвейта, який став лідером за очікуваними голами (1,16 xG) і другим за xGChain (загальний вклад у атакувальні дії). Непогано зайшов Суарес, який вже за хвилину після появи на поле класно пропускав м'яч під удар Араухо в стійку, а також віддав асист і двічі пробив у площину (з двох спроб). Непогано підігрував Грізманн (два паси під удар), який і сам міг забити – хоча по перерві він розчинився.

Знову вразив тер Штеген, який витягував підступні й потужні удари Кубо, демонстрував неймовірну техніку стрибків і при цьому віддав 64 точних передач з 68 загалом – це найкращий результат у Ла Лізі за останні 15 років. Карта пасів говорить сама за себе.

Каталонці відіграли так, що критикувати нікого не хочеться. Це прогрес – в поточному сезоні навіть у матчах з аутсайдерами таке враження абсолютно вся команда справляла рідко. Коротко кажучи, Барса greate againe!

Перформанс Мессі та Альби

За форму Мессі перед матчем виникали деякі побоювання – на фото з тренувань ми бачили добре вгодованого хлопчину, а в ЗМІ гуляла інформація про пошкодження аргентинця. Все обійшлося, і Лео знову влаштував побиття: в його активі 6 передач під удар, 9 успішних обіграшів з 14-ти, 13 виграшних єдиноборств у 20-ти епізодах, 15 вривань у штрафний, 3 удари, 2 очікуваних асисти, по одному голу та асисту – причому гольовий пас Мессі віддав головою!

Ліонелю дещо не щастило з реалізацією моментів, а в першому таймі ще й була помітною деяка метушня капітана. Він дуже хотів забити сам, йшов у гущу футболістів і загалом виглядав хоч і не погано, але й не геніально. Лише по перерві Лео заспокоївся й дав майстер-клас – на те він і Лео.

Завдяки перформансу на Балеарах Мессі вийшов на перше місце у європейському заліку за системою гол+пас – у нього разом з Іммобіле по 34 бали, причому аргентинець вдвічі частіше асистував партнерам. Крім того, він став єдиним футболістом в історії Ла Ліги, якому вдалося забити 20 голів у 12 сезонах поспіль. Взагалі, з 352 голів Барселони, проведених після відходу Неймара, в активі Мессі 121 – причому ще 55 разів Лео асистував. Геній!

Ще одним героєм зустрічі варто назвати Альбу. Жорді вдалося відзначитися асистом вже на 65-й секунді зустрічі, а наприкінці додати до нього результативний вихід сам на сам – та і другий гол стартував з його прострілу з рикошетом на де Йонга. Крім того, Альба завершив матч з найвищою точністю передач (65 із 68 точних), причому частіше за нього пасували тільки центрбеки. В обороні він також не сачкував, ставши одним з лідерів за перехопленнями (3) й найкращим за поверненням м'яча (6).

Можливо, Альба й не продемонстрував чогось неймовірно фантастичного, але зіграв саме так, як ми й звикли – швидко, активно, з хорошими передачами та якісною реалізацією гольових моментів. Взагалі, участь у трьох голах з чотирьох – це і є стиль Альби. Красень.

Кубо – безстрашний самурай

19-річний японський талант Мальорки, який належить мадридському Реалу, в матчі проти Барселони зіграв дуже сильно. Фактично, на вчорашньому школяру й трималася вся атака балеарців: так, він завдав чотири удари, тричі влучивши у площину – Кубо став єдиним з господарів, кому вдавалося поцілити в рамку.

Також в активі японця два успішних обіграші з трьох спроб і всього одна втрата м'яча. Більшу частину своїх крутих дій Такефуса провів до перерви, але в другому таймі мало кому з балеарців вдалося запам'ятатися більше одного разу.

Кубо сподобався своєю зухвалістю. 19-річний пацан сміливо брав м'яч, протягував його по останній третині й гамселив по дальніх кутах, змушуючи тер Штегена виконувати неймовірні сейви; зі штрафного ж йому вистачило духу пробити під стінкою. На добиванні він також старався бути першим. Японець не боявся іменитих суперників, а діяв нахабно, з азартом і на куражі.

Звісно, йому ще є в чому додавати (він перетягував м'яч, майже не обігрувався з партнерами й розчинився в другому таймі), але з психологією, як і з технічними характеристиками, у Кубо точно все дуже круто. У хлопця велике майбутнє.

Ла Ліга повертається: неочікувані "трансфери", невидима загроза, глядачі на трибунах, а Реал як найбільша жертва