УКР РУС

Ліверпуль – Тоттенхем: Робертсон і ТАА вивели Клоппа на вершину АПЛ, Салах героєм завершив невдалий матч

31 березня 2019 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

Ліверпуль зустрічався з Тоттенхемом у 32-му турі англійської Прем'єр-ліги. Результат і огляд матчу читайте на "Футбол 24".

Ліверпуль вчора ситуативно втратив лідерство після перемоги Манчестер Сіті, але позитивний результат сьогоднішньої зустрічі міг повернути мерсисайдців на вершину АПЛ. Тоттенхем у 4 попередніх турах набрав лише 1 пункт та дозволив Манчестер Юнайтед наздогнати себе в турнірній таблиці. "Шпори" поставили під загрозу своє місце в топ-3, тому на Анфілді їм потрібно було обов'язково зачепитися за очки.

Манчестер Сіті переграв Фулхем і повернувся на вершину АПЛ – Зінченко без блиску, але з феєричною точністю передач

Матч розпочався досить нервово – навіть голкіпери помилялися на виходах, що їм непритаманно. Жодна з команд не могла нав'язати супернику свою гру та організувати осмислену атаку, завершити її акцентованим пострілом. На невдалу спробу Мохамеда Салаха гості відповіли кволими ударами Моури та Сіссоко.

На 16-й хвилині Ліверпуль повів у рахунку. Енді Робертсон зразково навісив з лівого флангу на голову Роберто Фірміно – бразилець розстріляв Уго Льоріса. Господарі відчули впевненість і захопили ініціативу. Біля воріт гостей регулярно почали виникати моменти – і знову після активності Робертсона. Інший крос лівого фулбека завершився гострим ударом повз стійку від Трента Александера-Арнольда, а чергове підключення Енді призвело до шансу Садьйо Мане.

Тоттенхем намагався скористатися невпевненою грою Аліссона. Гості чатували на ляпи бразильського воротаря закиданнями у боротьбу та прострілами у штрафний майданчик. Однак найкращий момент лондонців "привіз" не Аліссон – "шпори" перехопили м'яч у центрі поля, після чого Деле Аллі обігрався з партнером і вистрелив над воротами.

Ліверпуль – Тоттенхем – 2:1 – відео голів та огляд матчу

Мерсисайдці також загрожували на чужій половині поля: спроби "сухих листів" з кутового від Александера-Арнольда та прицільний удар Мане після швидкої атаки – м'яч трішки розминувся з воротами. До кінця тайму Тоттенхем отримав ще декілька шансів внаслідок обрізок Ліверпуля та більш-менш взяв гру під контроль, однак зрівняти рахунок не зумів.

Друга половина зустрічі розпочалася з удару Крістіана Еріксен по горобцях. Своїм неточним кивком після розіграшу кутового відповів Вірджил ван Дейк. На полі продовжувалася нервова гра на зустрічних курсах з великою кількістю помилок.

Тоттенхем створив хорошу гольову можливість на 56-й хвилині, коли Харрі Кейн отримав пас від Данні Роуза та потужно пробив по центру воріт. Аліссон впорався з ударом не найкращим чином, але Енді Робертсон заблокував добивання Крістіана Еріксена в порожній кут. Гості дедалі частіше почали розігрувати карту Роуза. Коли його "скаузери" не встигали закрити – було небезпечно.

Ліверпуль віддав супернику м'яч і остаточно перейшов на контргру. В одному з епізодів Мохамед Салах і Садьйо Мане викотилися на оперативний простір з глибини, однак єгиптянин зажував епізод поганим рішенням. Незабаром Мо опинився з м'ячем перед штрафним майданчиком і зарядив над поперечиною. "11-ка" господарів відверто провалював матч.

"Шпори", здавалося, ощадливіше ставилися до своїх моментів. Харрі Кейн швидко розіграв штрафний у центрі поля, перевівши м'яч на правий фланг атаки. Звідти Кіран Тріпп'єр і Крістіан Еріксен асистували Лукасу Моурі в центр штрафного майданчика – 1:1.

Коли ситуація стала критичною, Ліверпуль рвонув вперед. Знову не забив Салах, хитрий удар Александера-Арнольда пройшов повз площину, кутові від Трента дарували гостроту, але не ставали результативними. Атаки мерсисайдців ставали все панічнішими та банальнішими. Мало що вдавалося підопічним Юргена Клоппа.

Натомість хлопці Маурісіо Почеттіно мали виривати перемогу на контратаках. Мусса Сіссоко жахливим ударом пробачив господарям вихід два в один на ворота Аліссона, Данні Роуз в аналогічній ситуації виконав погану подачу, Деле Аллі також неграмотно розпорядився м'ячем. "Шпори" поплатилися за це – Ліверпуль вирвав перемогу.

Енний кутовий Александера-Арнольда нарешті приніс результат. Повторна подача з флангу знайшла на дальній стійці голову Мохамеда Салаха. М'яч від Тобі Алдервейрельда влетів у сітку. Ліверпуль набрав 79 очок і обійшов Манчестер Сіті на вершині турнірної таблиці АПЛ, зігравши на 1 матч більше. Тоттенхем з 61 пунктом залишився третім.

Фулбеки Клоппа, Сілви Гвардіоли та вбивча зв'язка Сульшера – топ-10 найкращих дуетів АПЛ

Фулбеки Ліверпуля – космос

Найкращі гравці в складі господарів – флангові захисники. Александер-Арнольд і Робертсон виконують ключові функції в системі Юргена Клоппа, забезпечуючи ширину атак і рівноцінну загрозу з обох флангів. Сьогодні саме вони виграли для Ліверпуля матч – створили дві гольові атаки, стали лідерами команди за передачами в останню третину (на їхньому рахунку – 62, у всього Ліверпуля – 121). Підключення Енді та стандарти Трента принесли господарям два голи та ще чимало хороших моментів. Мало які атаки з ударом проходили без їхніх подач.

Теплова карта Ліверпуля – акцент на фланги:

Енді Робертсон провів прекрасний перший тайм, у якому 6 разів повертав м'яч своїй команді, а всі його 4 лонгболи знайшли адресатів. Він відзначився асистом – 9-м цьому сезоні Прем'єр-ліги, що є рекордом для захисників Ліверпуля. По перерві зробив величезний вклад у переможний гол, вигравши підбирання після кутового. Однак справжній подвиг Енді здійснив у власному штрафному, коли заблокував удар Еріксена по порожніх воротах.

Оборонні карти Робертсона (зліва) та Александер-Арнольда (справа):

Трент Александер-Арнольд мав не менший вплив на результат. Тоттенхем 47% своїх атак провів через його фланг, де вінгбек Роуз діяв дуже високо та постійно намагався загострювати. Трент не дозволив перетворити свою зону в прохідний двір. 5 вдалих відборів, 5 вибивань, 4 підбирання, 100% виграних верхових дуелей. У чужих володіннях ТАА також суттєво допоміг. В умовах марнотратства Салаха його кутові ставали додатковим джерелом моментів. Тривалий час партнери не могли завершити їх точним ударом, але подача Трента таки досягла результату. Нехай і після автогола.

Карта передач Робертсона та ТАА в останню третину:

Ліверпулю пощастило, але Клопп все одно молодець

Протягом останніх 10 хвилин Ліверпуль міг пропускати тричі, але забив сам за допомогою суперника. Аліссон багато нервував, погано виходив з воріт і всіма силами намагався "привезти", але після його ляпів господарі не отримали м'яч у свої ворота.

Мохамед Салах продовжив "суху" серію до 8 матчів і провалював сьогоднішній поєдинок помилковими рішеннями в завершальній стадії, але Юрген Клопп до останнього тримав його на полі, коли заміна просилася. У підсумку Мо зробив автогол Алдервейрельда. Ліверпуль залишився попереду Манчестер Сіті в чемпіонських перегонах. Тим цікавіше.