УКР РУС

Ліверпуль розписав нічию з Тоттенхемом, ризикуючи втратити шанси на золото АПЛ – Арсенал і Ман Сіті можуть піти у відрив

7 травня 2022 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Тоттенхем і ЛІверпуль в рамках 35-го туру АПЛ розписали нічию, максимально вигідну для їхніх конкурентів (1:1). Звіт читайте на "Футбол 24".

Центральною подією 35-го туру АПЛ, безумовно, стала битва на Енфілді, де Ліверпуль приймав Тоттенхем. Поєдинок мав надзвичайно важливе значення для обох команд – мерсисайдці відставали від Манчестер Сіті на одне очко, а лондонцям до четвертої позиції, на якій розташувався Арсенал, не вистачало двох. Навіть нічия у таких умовах могла занадто дорого коштувати.

Тим не менш, Антоніо Конте не відійшов від звичної тактики – італієць виставив щільний "автобус" у надії втягнути "червоних" на свою третину поля й спіймати їх на контратаці. Ініціативу залишили Ліверпулю. Ця тактика працювала відносно надійно – мерсисайдці тримали ініціативу, однак пройти оборону "шпор" їм не вдавалося. З іншого боку, господарі надзвичайно швидко й високо повертали м'яч після втрат, вмикаючи дуже інтенсивний пресинг, тож з контрвипадами у лондонців не клеїлось.

За такого футболу моментів виникало мінімум. У підопічних Юргена Клоппа з 11 ударів до перерви 6 було заблоковано, а перший реальний шанс відкрити рахунок стався аж на 28-й хвилині – та й той став можливим завдяки Сессеньону. Раян у спробі вибити діагональ зрізав м'яч під дальню стійку власних воріт, однак Льоріс у красивому стрибку парирував. На 39-й же Ван Дейк замкнув подачу з кутового, влучивши у поперечку, а прямо перед перервою Діас обігрався з Мане у стіночку й потужно пробив метрів з 20-ти в правий нижній кут – Льоріс знову виручив!

Тоттенхем відповів на цей епізод шикарною контратакою, в якій Сон протягнув м'яч на чужу третину поля, зібрав на собі захисників і викотив м'яч під удар Хьойб'єргу. Хавбек вистрілив із середньої дистанції, але влучив у ліву штангу! Крім того, на початку зустрічі пригадується небезпечний простріл, який Аліссон вибив на Бентанкура – Родріго щільно бив у лівий нижній, однак голкіпер спіймав сферу. От і вся гострота у першому таймі.

На початку другого Ліверпуль серйозно притиснув лондонців, але команді критично не вистачало останнього пасу. Жодного моменту створити не вдалося, а на 56-й хвилині Тоттенхем ще й спіймав господарів у контратаці. І не просто спіймав, а ефектно відкрив рахунок! Кейн прийняв передачу від Кулусевскі, протягнув м'яч через центр і запустив пас на лівий край штрафного, куди влетів Сессеньон – Раян же одразу прострілив на 11 метрів під вривання Сону. Кореєць, скориставшись розвалом оборони мерсисайдців, спокійно вивів Тотнем уперед. 0:1!

Господарі пішли відігруватись, але проблеми з розвалом "автобуса" лондонців нікуди не зникли. В надії освіжити гру Юрген Клопп зняв Робертсона й Мане, кинувши у бій Цімікаса та Жоту – втім, і їхні зусилля в середині другого тайму не приносили моментів. Пригадати можна тільки подачу Цімікаса на 67-й хвилині, яку Діас замкнув ударом головою над воротами, а також заблокований постріл Салаха з лінії штрафного на 73-й. Девіс накрив його в останню мить.

Проблемою Тоттенхема в цей період стала відсутність контргри. "Шпори" намагалися не притискатись і розбігатись через фланги за першої ж нагоди, от тільки таких нагод практично не виникало – пресинг "червоних" був занадто якісним. В такому режимі гри сподіватись можна було тільки на оборону. Втім, саме вона й підвела досить прикрим чином – на 74-й хвилині Діас вистрілив метрів з 24-х, а м'яч рикошетом від Бентанкура залетів точнісінько у лівий нижній кут. 1:1!

На жаль, цей гол не змінив змісту зустрічі. Мерсисайдці в останні 20 хвилин довго кружляли на третині поля північних лондонців, завантажували кроси в карний майданчик і швидко повертали м'яч після втрат, однак не створювали гостроти. Взагалі. Тоттенхем же впевнено оборонявся всією командою, але не міг нормально вийти в контратаку. Команди нівелювали переваги один одного.

Останню спробу вирвати перемогу в матчі змарнував Салах, який отримав м'яч перед штрафним і закрутив його в дальню дев'ятку. Сфера пролетіла над нею. Тоттенхем теж міг виграти, але підвела скидка від Хьойб'єрга в коменсований час – з лівого краю штрафного він віддав м'яч у спини власним нападникам, які готові були стріляти метрів з 11-ти. Зрештою, фінальний свисток зафіксував результативну нічию.

Ліверпуль очолив турнірну таблицю як мінімум на добу, набравши 83 очки й ппотіснивши Манчестер Сіті на другу позицію завдяки кращій різниці голів (але "містяни" свій матч зіграють завтра). Тоттенхем же не зміг повернутись у топ-4, із 62 заліковими балами залишившись п'ятим. До Арсенала "шпорам" не вистачає одного очка. Безумовно, ця нічия – на користь "містянам" та "канонірам".

Тривожний сигнал для Ліверпуля

У 2022 році Ліверпуль взяв шалений темп, вигравши виграши 24 матчі з 30-ти при одній поразкі та п'яти нічиїх (причому одна з "мирових" була проведена другим складом). Команда на полі вміла все – розкривала "автобуси" через грамотну позиційну роботу, душила суперників інтенсивним пресингом і мало що дозволяла біля власних воріт. Підопічні Юргена Клоппа прекрасно адаптувались до труднощів по ходу гри, а на стандартах мерсисайдці стали найефективнішими у Європі. Взагалі, за більшістю статистичних показників "червоні" тримаються в топ-3 серед усіх клубів топ-5 ліг.

Після проходу Вільяреала здалося, що Ліверпуль в принципі невразливий, хоча вже у тому матчі розкрилися проблеми при грі під сміливим пресингом опонента з високою лінією оборони. Був також поєдинок проти Ман Сіті в АПЛ, у якому були величезні труднощі з позиційним наступом і власним пресингом – втім, їх списали на нерви, а контратаки допомогли мерсисайдцям зберегти шанси на чемпіонство. І ось колектив підійшов до поєдинку проти Тоттенхема.

Здавалося б, нічого нового "шпори" не вигадали. Вони теж закрились на власній третині поля й терпіли більшу частину зустрічі в надії на кілька контратак. Карта ігрових взаємодій є показовою – низько посаджені фулбеки "шпор" формували п'ятірку в обороні, а два опорники працювали близько до задньої лінії. Аналогічний режим вмикав Вільяреал на Енфілді. І баск, і Конте намагалися уникнути розтягування свого оборонного блоку.

Це було ризиковано. В обох випадках Ліверпуль домінував. "Жовта субмарина" не витримала тиску й отримала півтора десятка ударів по власних воротах ще до перерви, а потім безнадійно провалилася. Втім, із Тоттенхемом номер не пройшов – у першому таймі було всього 2 самотужки створених моменти (один зі стандарту), а в другому пригадується тільки випадковий гол.

Сумарний xG при 22 ударах, 68 дотиках у штрафному (можливо, це рекорд сезону для Ліверпуля) й втричі вищій гостроті передач склав всього 1,18 – тобто, команда награла всього на 1 гол.

Взагалі, топ-матчі у поточному сезоні даються мерсисайдцям непросто. У двох поєдинках проти Челсі вони набрали всього 2 очки (і зіграли внічию у фіналі Кубка Ліги), стільки ж отримали у протистоянні з Манчестер Сіті, а Інтеру в рідних стінах "червоні" взагалі програли. Дуже важко було з Вільяреалом на виїзді – там чи не вперше за 2022-й рік Ліверпуль втратив контроль над грою. Тепер до списку додалася "мирова" з Тоттенхемом. Так, були перемоги над Арсеналом, вихід у фінал ЛЧ й погроми МЮ, але для машини з претензіями мінімум на чемпіонство Англії та тріумф у єврокубках кількість оcічок та труднощів занадто велика.

Це неабияк тривожить фанатів Ліверпуля перед битвою з Реалом – топ-колективом, максимально успішим у на топ-матчах проти топ-суперників. Коли мерсисайдці зустрічаються з висококласним суперником, їхня магія часто вимикається. В таких поєдинках виявляється, що у команди Юргена Клоппа теж є вразливості і її теж можна бити.

Ще один неприємний сигнал – Ліверпуль не зміг розкрити "автобус" Тоттенхема через позиційний наступ. Показово, що при 40% ігрового часу на третині поля суперника й 22 ударах лишень 2 були проведені з меж штрафного не зі стандарту – при цьому один встигли заблокувати. "Шпори" навіть перевершили "червоних" за цим показником. Надзвичайно висока інтенсивність пресингу (6,3 PPDA) й 22-х прогресивних паси у виконанні Алькантари й Трента виявилось замало для того, щоб відіграти задню лінію п'ятої команди АПЛ.

З Манчестер Сіті в битві за АПЛ позиційний наступ взагалі "ліг". Атаку мерсисайдців поступово починають читати. Крім того, не дуже виразно виглядає Салах – він продовжує вирішувати епізоди й карати за помилки, однак часто залишається непомітним протягом тривалих ігрових відрізків. Юрген Клопп намається компенсувати ці проблеми новими тактичними ходами (останнім трендом стали вмикання опорників у флангові комбінації), але з тим же Тоттенхемом це вже не пройшло.

Між тим, Реал теж вміє якісно відсиджуватись у "автобусі". Принаймні, він здатен надійно закритись хвилин на 30-40. І шалений пресинг мадридці теж зустрічали не раз – його продемонстрував Челсі. Результат ми пам'ятаємо. Саме тому статус фаворита у фіналі ЛЧ для Ліверпуля виглядає досить сумнівно. З таким футболом, як у поєдинку проти "шпор", паризька битва за "вуханя" завершиться дуже сумно.

Списувати ж команду з битви за золото АПЛ поки що зарано. Манчестер Сіті нехай для початку обіграє Ньюкасл, який після призначення Едді Хау набирає очки у лігочемпіонівському темпі – та і загалом "містяни" не здаються ідеальними. Тим не менш, після осічки зі "шпорами" аналітичний портал FiveThirtyEight дає Ліверпулю всього 23% вірогідності на чемпіонство.

Тоттенхем солідний, але для ЛЧ цього може не вистачити

Антоніо Конте зумів спинити атаку Ліверпуля й повернутись з Енфілду із набраним очком – і це дуже круто. Особливо яскраво нічия з мерсисайдцями виглядає на тлі практично безнадійних поразок Арсенала від команди Юргена Клоппа. Після такого існує велика спокуса призначити Тоттенхем у фаворити битви за четверте місце.

Ймовірно, доля останньої путівки у Лігу чемпіонів вирішиться у північнолондонському дербі, яке пройде вже у четвер на стадіоні Тоттенхема. Звісно, Арсенал може здолати Лідс у понеділок і відірватись на чотири очки, що дозволить "канонірам" навіть програти "шпорам" – втім, у "гармашів" важчий календар, а запас міцності підопічних Мікеля Артети викликає сумніви. Можуть бути осічки на фініші.

Для команди Антоніо Конте варіантів немає – їм треба перемога над Арсеналом. Але чи вдасться її досягнути? Поєдинок проти Ліверпуля залишив серйозні запитання, адже у "півнів" виникли величезні труднощі з виходом у атаку. За весь матч на Енфілді лондонці організували всього 3-4 хороших контрвипади, награвши на 0,88 очікуваних голів (з яких левову частину xG складає гол Сона).

Проблема полягала у дуже інтенсивному контрпресингу Ліверпуля. "Шпори" втрачали м'яч занадто швидко й починали контрвипади із занадто низьких позицій. Так, кілька разів вдалося провести фірмові швидкі виходи з розбіганням Сона, Кейна та фулбеків, але цього дуже мало для перемог у топ-матчах. Можна також відзначити 10 просувань м'яча у штрафний мерсисайдців – втім, практично всі вони пройшли з флангів.

Пресинг "червоних" зірвав контргру Тоттенхема. Між тим, Арсенал теж пресингує якісно – щоправда, не так інтенсивно, як Ліверпуль чи інші топ-колективи, однак надзвичайно грамотно з тактичної точки зору. "Каноніри" люблять накривати по всьому полю, зривати обіграші й перевантажувати зони, залишаючи вільним лишень найслабшого футболіста суперника. Для "шпор" це може стати дуже великою проблемою.

В позиційній атаці Тоттенхем – нуль, що було доведено в іграх проти Брайтона та Брентфорда. Команда свідомо притискається й шукає шанс у контратаці, однак притискання в дербі може дорого коштувати "шпорам". Підопічні Мікеля Артети в поточному сезоні вміло розкривають низькі оборонні блоки, чому неабияк сприяє фантастична форма Едегора – Мартін з відривом лідирує в АПЛ за кількістю створених моментів. З іншого боку, блок Антоніо Конте не зміг розкрити навіть Ліверпуль. Словом, у четвер буде дуже цікаво.

Тоттенхем занадто заточений на екплуатацію генію та взаєморозуміння між Кейном та Соном, а також на вмикання латералей. Часто це приносить грандіозні успіхи (як у тому ж матчі на Енфілді), але якщо у зіркової парочки не піде гра, то і всіх "шпор" можна списувати. Втім, конкретно з Арсеналом ігрова модель Антоніо Конте може спрацювати – у "канонірів" дуже великі проблеми з обороною (особливо на флангах). Крім того, футболісти Тоттенхема значно досвідченіші за дитсадок Артети.

Так чи інакше, все вирішиться у четвер, а поки що варто відзначити Тоттенхем за нічию на Енфілді. Спинити Ліверпуль – це завжди круто. Тим не менш, аналітичний портал FiveThirthyEight віддає "шпорам" 33% вірогідності прориву в ЛЧ.

МЮ зганьбився у Брайтоні, Челсі на останніх секундах втратив перемогу над Вулвз, Уотфорд вилетів у Чемпіоншип