УКР РУС

Ліверпуль розписав бойову нічию у шаленому матчі з Манчестер Сіті – скажений Гвардіола та провал на фланзі Зінченка

3 жовтня 2021 Читать на русском
Автор: Юрій Федина

Ліверпуль приймав Манчестер Сіті в рамках центрального матчу 7-го туру АПЛ. Читайте звіт зустрічі на Футбол 24.

Стартовий свисток на Енфілді пролунав о 18:30. Ліверпуль підійшов до матчу у хорошому настрої, що транслювалось через головного тренера, Клопп дозволяв собі на прес-конференції жартувати та підколювати Гвардіолу. В останньому матчі Ліги чемпіонів мерсисайдці на виїзді знищили Порту (1:5), а в АПЛ у команди Клоппа було на один заліковий бал більше (14), ніж у чинного тріумфатора турніру. Не псував настрій господарям навіть той факт, що Ліверпуль вже два роки не може здолати Сіті, пропустивши від підопічних Гвардіоли 9 м'ячів за останні три поєдинки.

Ліверпуль – Манчестер Сіті – 2:2 – відео голів та огляд матчу з шедевром Салаха

Манчестер провалився у ЛЧ, поступившись ПСЖ (0:2), а Пеп став свідком дебютного гола свого улюбленця за паризький клуб. В англійській першості справи у "містян" непогані, до матчу гості розташувались на 5-й сходинці, але відрив від лідера перегонів Челсі становив лише три очки. Великих сюрпризів зі стартовими складами не було у жодного з наставників. Захисник Сіті Олександр Зінченко продовжує перебувати під опікою манчестерських лікарів. Гвардіола прогнозував повне відновлення українця від травми литкового м'яза вже після паузи на матчі збірних.

Старт зустрічі виявився доволі спокійним, попри шалену підтримку фанів "червоних", які гучно затягнули свою фірмову "You'll Never Walk Alone" на трибунах, а також заряджали мерсисайдців поза межами стадіону.

Цього запалу футболістам Ліверпуля вистачило на дві з половиною позиційні атаки на початку, а потім вже команда Клоппа повністю віддала ініціативу гостям. Язик не повернеться сказати, що Манчестер Сіті тотально домінував до перерви, але кілька хороших нагод хлопці Гвардіоли змарнували. Де Брюйне, Гріліш, Фоден могли відкривати рахунок, останній виглядав в атаці найактивнішим. Мотором у машині гостей був Бернарду Сілва, який в одному з епізодів змусив Енфілд аплодувати, продемонструвавши ефектне соло.

Перший тайм залишився за гостями, хоча нічийний рахунок виглядав цілком органічно. Схоже, німецький фахівець у роздягальні зумів достукатись до своїх підопічних, адже у другій половині гри на поле вийшла зовсім інша команда, яка почала виправдовувати зірвані голоси своїх вболівальників. Мерсисайдці набрались сміливості бігти вперед, а гра оборонців Ляпорта з Діашем вже не виглядала такою надійною. Гол не змусив себе довго чекати. Салах та Мане, про ворожнечу яких вже написали усі британські таблоїди, організували взяття воріт. Єгиптянин спокійно прорвався правим флангом і розрізним пасом вивів Садьйо на зустріч з Едерсоном – 1:0.

Святкували господарі не довго. Фоден все ж пробив "стіну" Аліссона. Габріел Жезус на нетиповій для себе позиції організував гол для Філа, пройшовши кількох суперників, притримавши м'яч та відпасувавши в ідеальний момент, а Фоден вже по-більярдному пробив у дальній кут.

Гвардіола завівся не на фарт для своїх. Знову "прилетіло" Манчестеру з правого флангу і знову Салах. Чим займались захисники у моменті з другим голом Ліверпуля – незрозуміло. Чомусь зупиняли Мохамеда найактивніше Сілва та Фоден, очевидно, безуспішно.

Рятувати нервову систему Пепа, який отримав вже попередження від арбітра, взявся Кевін. Після хаосу у штрафному майданчику господарів м'яч відскочив до Де Брюйне. Бельгієць здалеку традиційно розрядив свою гармату та не без рикошета від суперника зрівняв рахунок – 2:2.

В атаку

Отже глядачі стали свідками полярно різних таймів, якщо перша половина гри зовсім не виправдовувала афішу, то після перерви команди видали драйвовий і видовищний футбол. Традиційно для Ліверпуля та Сіті героями зустрічі стали саме атакувальні гравці. У господарів – це Мохамед Салах. Ще минулого сезону було багато розмов, що єгиптянин вже вичерпався, але цифри говорять зовсім інше. Мо – найкращий гравець матчу проти чинного чемпіона Англії і поки незамінна опція для Клоппа. Для порівняння, Жота загубився на полі, ніяк не міг знайти собі позицію, а про Роберто Фірміно навіть сказати нічого.

В обоймі Гвардіоли виділялись на фоні інших Фоден та Сілва. Португалець генерував атаки, а Філ впевнено почувався біля воріт, створюючи основну загрозу Аліссону. "Золотий" Гріліш поки не виправдовує очікувань, Джеку бракує стабільності та зіграності з партнерами. Стерлінг та Жезус зіграли на своєму рівні, не показавши нічого особливого, але і не провалили матч ("як Тоттенхем" ).

Здоров'ячка Зіні

Канселу отримав найвищу оцінку за версіями Whoscored та Sofascore серед оборонців Манчестер Сіті, які відверто не впорались зі своїм завданням. Проте саме із зони лівого флангу захисту, за який і відповідав Жоау, Салах робив свої рейди під час обох голів Ліверпуля. Майже усі свої атаки мерсисайдці проводили через це слабке місце "містян".

Усім відомо, що у командах Гвардіоли крайні захисники теж є гравцями атаки, але так легко пропускати суперника за спину, це точно не гра рівня чемпіона Англії. Чи зміг би Зінченко завадити нападникам "червоних", можна лише гадати, але присутність Олександра хоча б на лаві запасних могла б додати мотивації Канселу частіше повертатись назад, а не уповати на швидкість Бернарду Сілви, який через усе поле нісся, щоб підстрахувати співвітчизника. Чекаємо на повернення українця з лазарету Сіті.

Тоттенхем переміг Астон Віллу й перервав програшну серію, Вест Хем без Ярмоленка сенсаційно поступився Брентфорду