УКР РУС

Ліверпуль – Манчестер Сіті: суддя не вбив, але деморалізував гостей, грандіозна заявка Клоппа та туга за Зінченком

10 листопада 2019 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

Мерсисайдці вдома здолали основного конкурента з рахунком 3:1 в рамках 12-го туру АПЛ. Огляд матчу читайте на "Футбол 24".

Ліверпуль приймав Манчестер Сіті в статусі непереможного лідера АПЛ. Очний поєдинок мав величезне значення в чемпіонських перегонах, адже минулого сезону в схожій ситуації Гвардіола завдав Клоппу першої поразки та взяв титул. Ліверпуль вважався фаворитом сьогоднішнього матчу.

Гвардіола vs Клопп: повна історія протистояння геніальних тренерів сьогодення

Манчестер Сіті активніше розпочав матч, але швидкий гол забив Ліверпуль. Вже на шостій хвилині господарі вийшли вперед, коли "містяни" погано впоралися з простою передачею Мане. Фабінью зіграв на підбиранні та вистрелив точно під стійку – 1:0. Епізод став скандальним, адже за мить до гола в протилежному штрафному майданчику м'яч влучив у руку Александеру-Арнольду. Арбітр проігнорував, а відеопомічник не втрутився.

Гості могли швидко відповісти після стандарту – Стерлінг вистрибнув на ближню стійку, але не влучив у площину. Сіті контролював м'яч і ще раз пропустив. Кинджальний укол від Ліверпуля у дві передачі: Александер-Арнольд дав діагональ через пів поля, Робертсон перевів на Салаха, а Мохамед головою розстріляв ворота – 2:0. Була підозра на офсайд у єгиптянина, але VAR з запізненням все прояснив.

І знову гравці Сіті мали більше володіння, але Ліверпуль вибігав на чужі ворота дуже гостро. Агуеро потужним ударом перевірив пильність Аліссона, а прорив Анхеліньо після "стіночки" з де Брюйне призвів до рикошету в стійку від ван Дейка. На іншому кінці поля двічі на ударну позицію вийшов Фірміно: виграв підбирання та запустив над поперечиною, а потім пострілом в руки Браво завершив рейд ТАА.

До кінця першого тайму зберігався насичений футбол на зустрічних курсах – суперники ледь не кожну атаку доводили до удару. Тільки у Ліверпуля вони були гострішими. Дві спроби Агуеро не допомогли "містянам" скоротити відставання, а Браво потягнув феєричний удар у верхній кут від Салаха та зарадив розгрому. Ліверпуль не мав колосальної переваги, але краще реалізував свої шанси та пішов на перерву з комфортним рахунком.

Ліверпуль – Манчестер Сіті – відео голів і огляд матчу

Другий тайм розпочався за аналогічним сценарієм. Манчестер Сіті великими силами рвонув до чужих воріт, а забив знову Ліверпуль. Хендерсон після вкидання ауту пробіг по флангу до кінця та виконав класну потужну подачу на дальню стійку. Там відгукнувся на активність партнера Мане – удар головою на випередження Браво.

Після третього гола Ліверпуля гра заспокоїлася – господарі грамотно стримували суперника. Манчестер Сіті натомість не сильно й тиснув. Стерлінг старався, бився, але постійно впирався в червону стіну. Рейд Рахіма з лівого флангу в центр завершився заблокованим ударом. Ще він претендував на пенальті, але суддя не вказав на позначку. Гвардіола освіжив атаку заміною Агуеро на Жезуса.

Манчестер Сіті скоротив відставання внаслідок активності Анхеліньо – після прострілу конкурента Зінченка Бернарду більярдно пробив у нижній кут. Клопп просто згорів від люті, адже вважав, що в тому епізоді де Брюйне порушував правила. А через декілька хвилин шаленів вже Гвардіола – м'яч вдруге влучив у руку Александера-Арнольда в штрафному майданчику. Пеп стрибав перед суддями, махаючи двома пальцями, але реакції не було.

Гості активізувалися, декілька разів небезпечно забігли у володіння Аліссона, однак врятувати матч не зуміли. Ліверпуль здобув 11-ту перемогу в 12 турах АПЛ, набрав 34 бали та збільшив відрив від переслідувачів на вершині АПЛ до 8 очок. Манчестер Сіті з 25 пунктами розмістився аж на четвертому місці в таблиці – Лестер і Челсі вище.

Судді вбили Манчестер Сіті?

Спершу розберемося з головною темою в соцмережах. До арбітра є декілька претензій.

1. Перший гол Ліверпуля / пенальті Сіті через руку ТАА. Багато хто вважає, що гол Фабінью не можна було зараховувати, адже атака розпочалася з гри рукою від Трента у власному штрафному.

М'яч дійсно зустрівся з рукою – тут двох думок бути не може. Однак арбітр не призначив 11-метровий, а VAR підтвердив правильність рішення. Здається, вони мають рацію, адже сфера полетіла в напрямку Александера-Арнольда від руки Бернарду.

Втім, мотиви в арбітрів були інакшими. В офіційному поясненні йдеться, що пенальті не призначений, бо "рука ТАА не була в неприродному становищі". І тут вже великі питання.

Пояснює екс-арбітр АПЛ Марк Клаттенбург: "Якщо м'яч відлетів не від руки Сілви, то це пенальті, оскільки рука Александера-Арнольда не в природному становищі та збільшує об'єм його тіла".

Футболісти Сіті вимкнулися з боротьби й почали апелювати, а Ліверпуль тим часом організував результативну атаку, яка прибила гостей. Головні слова щодо цього епізоду сказав Жозе Моурінью: "Суть в послідовності. Проблема в тому, що наступного тижня за таке поставлять пенальті".

2. Офсайд Салаха перед другим голом. Тут все очевидно – положення поза грою не було. Непорозуміння виникло з того, що графічно в трансляції це показали через хвилин 15 після епізоду. За той час у мережі здійнялася хвиля обурення. Мовляв, вирішили приховати помилку арбітрів.

3. Пенальті на Стерлінгу. На 65-й хвилині Рахім прорвався до лінії воріт і впав. З певних ракурсів помітно, що Мане його підштовхував у спину. Судді вирішили, що дотик був занадто легким і не тягнув на пенальті.

Суперечливий епізод. Не важко уявити, щоб за таке вказали на 11 метрів, але й прийняте Майклом Олівером рішення має право на життя.

4. Друга рука Александера-Арнольда. Стерлінг з дуже близької відстані пробив у відставлену руку Трента. Головний рефері та VAR проігнорували цей епізод. Рука знову збільшувала об'єм тіла та перешкоджала польоту м'яча, але тут пояснення зрозуміле – було недостатньо часу, щоб зреагувати та прибрати кінцівку. Щоправда, навіть за таке зараз часто призначають пенальті.

За підсумком останньої ситуації Гвардіола просто озвірів і тикав резервному арбітру два пальці. Після фінального свистка підійшов до арбітрів і саркастично кричав: "Хороший матч, хороша робота!" Коментувати рішення суддів він відмовився і закликав всі питання ставити відеопомічнику.

Чи вбив суддя в цьому матчі Манчестер Сіті? Ні, але суперечливі ситуації трактував на користь Ліверпуля. Перший і третій епізоди можуть трактуватися по-різному, вони дуже неоднозначні. Обидва рази рефері міг би поставити пенальті у ворота Ліверпуля, але за такі рішення (скасував би суперпостріл Фабінью) його б також знищили в медіа та в соцмережах. Дуже шкода, що момент з рукою Трента виник настільки рано і в будь-якому разі вплинув би на хід поєдинку. Олівер в будь-якому разі когось би "вбив".

Сіті не показав нічого – конкурент Зінченка міг стати героєм

"Ми показали, чому ми чемпіони. Я неймовірно гордий за свою командою, гордий, як ніколи. Можемо пишатися тим, як ми зіграли проти чемпіонів Європи", – сказав після гри Гвардіола. Таке враження, що Пеп дивився лише останні 15 хвилин. Забивши гол, Манчестер Сіті дійсно домінував, створював хороші моменти та змушував Ліверпуль глибоко сидіти в обороні. Щось подібне можна було побачити в стартові хвилини кожного з таймів. Але де були "містяни" протягом всього іншого часу?

Вони контролювали м'яч занадто повільно, без складних рішень для суперника. Найбільш залученим у гру футболістом був лівий захисник Анхеліньо (100 дотиків до м'яча, ні в кого з його партнерів немає навіть 80). Ліверпуль дозволяв розігрувати через іспанця, але той не міг згенерувати щось нестандартне. У підсумку подачі конкурента Зінченка стали головною зброєю Сіті на годину ігрового часу, однак майже всі (8 з 9) полетіли в молоко. Лише на 85-й хвилині його навіс знайшов голову Вокера в хорошій позиції. Дуже шкода, що в аналогічні умови не потрапив травмований Зінченко. Олександру в таких ситуаціях теж бракувало креативу, але тут був би відмінний шанс себе проявити.

Були питання й до оборони. Анхеліньо та Вокер чомусь не тримали своїх опонентів на дальній стійці, коли Салах і Мане легко замикали подачі з флангів (козир Ліверпуля, який знову зіграв). Це грубі помилки. Не зрозуміло, чим тут хоче "пишатися" Пеп. Склалося враження, що перший гол деморалізував його підопічних і вони діяли на автоматі. Дуже цікаво, як би складався матч, якби на шостій хвилині замість гола Фабінью було пенальті у ворота Аліссона.

Ліверпуль потужніший – справжня чемпіонська команда

Юрген Клопп побудував машину, яка працює безвідмовно. Особливо тоді, коли Александеру-Арнольду та Робертсону не заважають грати у звичному стилі. Ліверпуль сильний у різних сценаріях. Команда може увімкнути високий пресинг і не пускати суперника на власну половину, а може сісти глибше та стріляти вбивчими контратаками. Салах і Мане замкнули фірмові подачі, Фабінью дав другий темп, а Хендерсон допоміг з навісами – результат готовий.

Ліверпуль здобув 13-ту поспіль домашню перемогу в АПЛ, обігравши єдиного опонента, який міг би кинути виклик у боротьбі за чемпіонство. Гандикап перед Сіті складає 9 очок, а Арсенал і МЮ набрали вдвічі менше залікових балів, ніж "скаузери".

"Коли минулого року Ліверпуль мав 6-7 очок переваги на вершині АПЛ, всі знали, що в Сіті є шанси. Адже Ліверпуль не був найкращою командою Англії. Але зараз все по-іншому", – сказав перед матчем Моурінью. Після гри Жозе додав: "Я думаю, що чемпіонські перегони завершено".