УКР РУС

Челсі переміг Ліверпуль: жахлива криза "червоних" може залишити Клоппа без ЛЧ, а Тухель йде на медаль

5 березня 2021 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках поєдинку 29-го туру АПЛ Ліверпуль знову не зміг забити у рідних стінах, програвши Челсі.

Ліверпуль жахливо почав новий рік, забивши всього один гол на Енфілді в останніх семи "домашках" АПЛ. При цьому чотири останніх вони програли. До того ж, за плечами Юргена Клоппа стояла серія в чотири поспіль поразки у чемпіонаті, яку лишень на днях вдалося перервати звитягою над Шеффілдом – приреченим на виліт аутсайдером. Звісно ж, у 29-му турі мерсисайдці хотіли розпочати переможну серію, однак суперник був дуже серйозним.

Ліверпуль – Челсі – 0:1 – відео гола та огляд матчу

На Енфілд приїхав Челсі, який при Томасі Тухелі ще не знав поразок. У семи поєдинках чемпіонату з новим тренером лондонці пропустили всього два голи, а в ЛЧ вони мінімально перемогли Атлетіко. Щоправда, і забивали вони небагато. В будь-якому випадку, "пенсіонери" збиралися грати виключно на перемогу, адже тоді команда вийшла б на четверте місце у таблиці.

В першому таймі Челсі домінував. Вже на 1-й хвилині Вернер вривався у штрафний і пробивав по воротах, однак там і удар накрили, і офсайд помітили. На 11-й Тімо стріляв з лінії півкола у дальню дев'ятку (неточно), на 16-й він же пробивав метрів з десяти (в руки Аліссону), а на 17-й Аспілікуета із середньої дистанції завдав удару над поперечкою. Крім того, у гостей пройшло кілька дуже цікавих атак без логічного завершення. При цьому вони володіли м'ячем 64% ігрового часу, а у Ліверпуля був лишень один момент – це Робертсон пробив повз лівий кут з-за меж карного майданчика.

Зрештою, висока активність Челсі була винагороджена. На 22-й хвилині Жоржінью виконав закидання за спину Фабінью на хід Вернеру, а Тімо вирвався віч-на-віч з Аліссоном і перекинув його – втім, взяття воріт скасували через офсайд.

Ліверпуль практично одразу відповів на цей момент закиданням Салаха у центр штрафного на Мане. Садьйо опинився прямо перед Менді, але не зміг обробити м'яч. Схожий епізод трапився з Джонсом наприкінці першого тайму – і це були останні моменти "червоних" до перерви. Челсі ж продовжив контролювати хід зустрічі. Так, на 37-й хвилині Маунту дали пробити з лівого кута карного майданчика (зависоко), а на 39-й Зієш завдав удару з лінії. Його накрили.

Зрештою, "пенсіонери" добилися свого. На 42-й хвилині Канте віддав шикарну діагональ з власної половини на лівий фланг, а Маунт прийняв її, увійшов на лівий кут штрафного, змістився в центр і потужно пробив у дальній кут – 0:1! Саме з цим рахунком команди й відправились на відпочинок.

Другий тайм Ліверпуль почав дуже агресивно. Вже на 47-й хвилині Трент прострілював на лінію воротарського під замикання Фірміно, але Боббі не встиг на мить. На 48-й же нападник сам виконав крос з правого флангу, влучивши у руку Канте – арбітри вирішили, що це не пенальті.

Ліверпуль заробив кутовий, після подачі з якого головою в дальній кут пробивав Фабінью. Вийшло дуже неточно. Гості огризнулися двома вриваннями Чілвелла на лівий край штрафного – на 52-й хвилині він звідти невдало прострілив, а от на 54-й Бен вирішив завдати удару з гострого кута. Аліссон врятував господарів, а добивання Зієша встиг накрити Кабак.

До 60-х хвилин команди ще встигли розмінятись низкою небезпечних прострілів та дальніми неточними ударами у виконанні Трента та Вернера. При цьому темп гри поступово почав падати. Обидва тренери вирішили, що настав час для замін: Томас Тухель зняв Зієша й випустив Пулішіча, а Юрген Клопп здивував – вже на 63-й хвилині він замінив Салаха на Окслейда-Чемберлейна. Крім того, замість Джонса вийшов Жота.

Рішення тренерів гру не покращили. В середині другого тайму команди провели лишень один момент – це Маунт з Вернером на лівому напівфланзі розіграли контратаку 2-в-1, в завершенні якої Тімо стріляв з гострого кута. Аліссон парирував. Усі інші атаки завершувались банальними кросами, причому у мерсисайдців був помітний величезний брак. Ліверпуль до 80-х хвилин навіть ударів у площину не мав, та і взагалі Менді нудьгував.

В ендшпілі зустрічі Ліверпуль почав щось схоже на навалу. На 85-й хвилині вона могла принести успіх: Фірміно прострілював у воротарський майданчик, а відскок спіймав Кабак, якому залишалось пробити з мінімальної відстані – втім, турок не зміг розібратися у ситуації. Лондонці винесли м'яч, однак "червоні" провели атаку другим темпом. В її завершенні Вейналдум завдав удару головою в руки Менді. Це було перше влучання у площину воріт Челсі – і це був останній момент у зустрічі. Фінальний свисток зафіксував мінімальну перемогу гостей.

Таким чином, Челсі набрав 47 очок і піднявся на четверту позицію в турнірній таблиці АПЛ. Ліверпуль, маючи в активі 43 залікових бали, йде на сьомій сходинці.

Ліверпуль в кризі

Місяць тому підопічні Юргена Клоппа переїхали Тоттенхем у Лондоні, обірвавши серію у чотири матчі чемпіонату без голів при 89 ударах по воротах. Для команди на кшталт Ліверпуля такі серії є аномальними. При цьому статистичні показники "червоних" були в топі не тільки по АПЛ, а і по всій Європі. І все це – на тлі купи травм.

Тоді здавалося, що ніякої кризи немає. Всі аналітики і навіть Юрген Клопп сходились на думці, що чемпіону просто не щастить – і всі були впевнені, що дуже скоро мерсисайдці почнуть добирати втрачене.

Втім, після тієї звитяги над "шпорами" та перемоги над Вест Хемом через тур все стало тільки гірше. Ліверпуль програв п'ять з шести поєдинків АПЛ, прибивши тільки Шеффілд – причому усі поразки в певній мірі виглядали ганебно. Брайтон на момент перемоги йшов над зоною вильоту, Лестер тричі забив за шість хвилин, Евертон виграв на Енфілді вперше за двадцять років, а з Челсі команда провела всього один удар у площину. До того ж, у матчі проти "пенсіонерів" підопічні Юргена Клоппа награли всього на 0,32 очікуваних голів – це третій найгірший результат при Юргені Клоппі.

Особливо все сумно у рідних стінах. Ліверпуль вперше за 129 років історії програв на Енфілді п'ять разів поспіль, а загалом за весь 2021-й рік команда забила тут всього один гол при 85 ударах. Та і той пройшов з пенальті. Це – аномалія (мали забивати не менше шести), але подібна картина спостерігалася і до матчу проти Тоттенхема. Дві аномалії у новому році вже схожі на систему.

Враження про деградацію Ліверпуля підсилює і різниця в набраних очках. Мерсисайдці у минулому сезоні після 27 матчів АПЛ набрали 79 очок, а нині – 43. Жоден інший чинний чемпіон не мав такої великої різниці за 27 перших матчів у першості. До того ж, за очікуваними очками після Нового року "червоні" йдуть лише сьомими у таблиці (навіть Брайтон вище), а за очікуваними голами – четвертими.

При цьому у Ліверпулі продовжують свято вірити, що причиною невдач стало лишень фатальне невезіння. Той же Юрген Клопп після кожного поєдинку повторює, що команді просто не пощастило.

Ця думка має право на існування. При такій кількості ударів по воротах "червоні" могли забивати значно більше, навіть стріляючи виключно з дальніх дистанцій, а в значній кількості поєдинків суперники реалізовували ледь не єдиний момент за всю гру.

Крім того, керівництво клубу, преса та фанати пов'язують таке стрімке падіння з катастрофічною ситуацією у лазареті. Тут теж не придратись: 18 футболістів Ліверпуля пропустили через травми 155 матчів поточного сезону – сумарно вони були недоступними протягом 1029 днів. Жодна команда АПЛ не знала таких втрат.

Особливо важким є становище оборони. Юрген Клопп розміняв вже майже півтора десятки пар центрбеків, відправивши туди навіть резервістів з основними центрхавами – все це не тільки позначилось на якості захисту, а й на роботі в центрі поля та здатності посилювати гру.

Разом з тим, питання можна поставити і до футболістів. Так, у Юргена Клоппа ніяк не може заграти Алькантара – його заміна на 80-й хвилині могла шокувати, адже лишень тоді Тьяго потрапив у кадр. До того можна було подумати, що хавбека на полі немає. Крім того, сильно просіла ефективність атакувальної трійки – особливо це стосується Фірміно, адже той постійно не встигає.

Сам Юрген Клопп постійно скаржиться на невезіння та травми, але нині всім важко. Травм багато у всіх колективів, деякі команди пережили спалах коронавірусу, а тому ж Брайтону в результатах не щастило набагато більше, ніж Ліверпулю. Інакше й бути не могло у ковідному сезоні, тож необхідно підлаштовуватись. Показовим став приклад Пепа Гвардіоли – по ходу чемпіонату він змінив схему, ігрову модель та зняв з пробігу Агуеро з Ляпортом.

В інших колективах теж багато дрібних змін, а от Ліверпуль яким був чотири роки тому, таким і залишається. Юрген Клопп може якісно підготуватись до конкретного суперника й підписати топ-виконавця для ширини складу та гнучкості схеми, але піти на радикальні кроки й вигадати щось нестандартне йому не вдається. Можливо, саме тому німець періодично втрачає контроль над ситуацією – в свій час Юрген йшов на дно із Борусією, маючи таку ж аномальну статистику, як і зараз. Тоді він теж говорив про невезіння, а в очах була помітна така ж апатія.

Щоправда, і тут Ліверпулю не щастить, адже після смерті матері на початку року Юргену було не до тактичних революцій. А криза вдарила по мерсисайдцям саме після Нового року. Зараз Ліверпуль йде сьомим, в той час як закляті вороги з Евертона тримаються п'ятими. У постріздвяний період "червоні" востаннє допускали подібне аж п'ять років тому.

Хотілось би сказати, що ховати чемпіона зарано, адже клас все одно призведе до підтягування результатів, однак протягом останнього місяця підопічні Юргена Клоппа реально деградували до рівня сьомого місця. В тому ж матчі проти Челсі мерсисайдці мало чим відрізнялися від Вест Хема чи Брайтона.

Такими темпами чемпіон і про топ-4 скоро може забути. Нині в ній засіли занадто міцні для Ліверпуля колективи. Навіть портал FiveThirtyEight, опираючись на велику кількість математичних розрахунків, не впевнений у прориві "червоних" – аналітики дають 48% вірогідності на четверте місце при 66 набраних очках, але Лестеру прогнозують таку ж кількість залікових балів при 40%. А Лестеру мерсисайдці вже програвали...

Челсі не відпустить ЛЧ

Поки Ліверпуль падає вниз, Челсі швидко підіймається вгору. Під керівництвом Томаса Тухеля лондонці провели вже 10 матчів у всіх турнірах – команда не програла жодного, здобувши сім перемог і пропустивши всього два голи. Такий же темп у перших 10 поєдинках на чолі "пенсіонерів" демонстрував Жозе Моурінью. При цьому в АПЛ з новим тренером Челсі набрав вже 18 очок – з моменту приходу німця тільки Манчестер Сіті набрав більше (24).

Таким чином, можна констатувати правильність рішення щодо звільнення Френка Лемпарда, у якого було всього 7 залікових балів в останніх восьми матчах. Під керівництвом Томаса Тухеля лондонці піднялися на четверту позицію в АПЛ, а за очікуваними очками вони йдуть другими – як за 27 турів загалом, так і конкретно за місяць з німцем. Мінімальна кількість пропущених голів при цьому не є аномальною – Челсі реально має найкращу оборону за період з 27 січня (всього 3,75 очікуваних пропущених).

Також варто відзначити, що Тухелю вдається грамотно використовувати наявні ресурси. Френк Лемпард не зміг інтегрувати у гру команди новачків, що позначилось як на їхній успішності, так і на тактичній цілісності – лондонці мали дуже багато розривів і пресингували вкрай незлагоджено. При Томасі ж розквітнув Вернер, у якого найвищий середній та загальний xG, а Хаверц увійшов у топ-3 за середньою кількістю очікуваних асистів.

Взагалі, важко зараз знайти футболіста Челсі, який виглядав би слабко. Навіть Чілвелл, від якого ніби-то відмовлявся Тухель, у матчі з Ліверпулем відіграв шикарно. Інтенсивність пресингу в останніх восьми матчах також виросла до 7,55 PPDA – це другий показник в АПЛ після Лідса.

Успіхи Челсі досягаються завдяки ставці на володіння м'ячем понад 60% ігрового часу. Завдяки володінню лондонці уникають перехідних фаз і міцно тримають центр поля, чого дуже не вистачало при Лемпарді. Мінусом же виступає невисока кількість моментів (всього 10,5 очікуваних голів без пенальті в матчах АПЛ), однак команда реалізовує їх – під керівництвом Тухеля "пенсіонери" забили дев'ять м'ячів. Тобто, німець ще й активізував перевагу команди в класі.

Звісно, новий наставник Челсі тільки на початку свого шляху, але до кінця сезону в Англії залишається всього 11 турів. При цьому з МЮ, Тоттенхемом і Ліверпулем "аристократи" вже зіграли, набравши сім очок, а з сильних суперників у календарі залишаються тільки Евертон, Лестер і Сіті. Хоча "містяни" до того часу вже відсвяткують чемпіонство.

За такого розкладу повірити у відсутність Челсі в топ-4 по завершенні сезону важко. По всіх метриках лондонці разом з Томасом Тухелем претендують на медалі, а портал FiveThirtyEight дає їм 64% вірогідності на третю позицію в АПЛ. Круто!

Манчестер Сіті розгромив Вулверхемптон: "містяни" – королі, Зінченко відпочиває, а Канселу не залишає шансів конкурентам