УКР РУС

Коноплянка потрапив у піке, варіантів обмаль, або Чому завершення кар'єри – логічний крок

18 січня 2022
Автор: Сергій Тищенко

Кар'єра півзахисника Шахтаря Євгена Коноплянки наближається до завершення. У 2021 році зірковий хавбек лише кілька разів виходив на поле. Сергій Тищенко – про причини жахливої ситуації Коно.

Проблеми зі здоров'ям

Це почалося далеко не у 2021-му, коли Коноплянка майже не грав. Періодично щось схоже траплялося навіть у Дніпрі. Але тоді Євген був молодим гравцем і швидко відновлювався. Проте два поспіль рівних матчі Коно теж не міг провести. Тільки-но щось вдавалося, як наступна гра була слабшою. Стабільність і витривалість ніколи не вирізняли нашого хавбека.

"Протягом наступних днів ситуація має прояснитися": тренер Шахтаря – про можливий відхід Коноплянки з клубу

Ситуація погіршилася під час виступів за Шальке. У Коноплянки почали з'являтися м'язові проблеми, які коштували йому тривалих пауз. Євген не грав тижнями. Останній сезон у Німеччині вийшов дуже слабким якраз через проблеми зі здоров'ям.

Можна було б все це списувати на особливості німецького футболу, де атлетизм посідає важливе місце. Атлетом Коноплянка ніколи не був, тому тіло почало підводити. Повернення у менш інтенсивний чемпіонат теж не вирішує проблеми, в Україні нічого не змінилося.

У Шахтарі неприємна історія продовжилася. З першого ж сезону він часто потрапляв до лазарету. 2021 рік взагалі був провальним. Коноплянку на полі ми бачили лічені рази. Отже, Коно вже 3-4 роки нічого не показує. Проблеми із здоров'ям паралізують кар'єру. Тож чи є сенс продовжувати далі?

Втрата мотивації

Я вже не згадаю, коли бачив Коноплянку на піку форми. Напевно, це були виступи ще за Севілью. Або окремі матчі у Шальке. У Шахтарі він просто розчинився, схоже, йому нецікаво. Свої гроші вже заробив, маючи хороші контракти із Шальке, Севільєю та Шахтарем.

Цікаво, що скільки б проблем не було у Коноплянки у клубі, він завжди вважався лідером збірної. Разом із Ярмоленком – це були вожаки національної команди протягом 4-5 років. Однак, Коноплянку критикували за матч Ліги націй проти Швейцарії у Львові. Вже тоді він виглядав непереконливо.



Для Коноплянки навіть збірна не стала додатковою мотивацію. Він фактично із нею попрощався у 2019 році, а поїздка не Євро вже не була якоюсь особливою місією. Він змирився із тим, що більше не гратиме на високому рівні. Можливо, це зона комфорту, із якої гравець просто не хоче виходити. Коноплянку не викликатимуть лише заради хорошої атмосфери у колективі. Покоління гравців стрімко змінюється, тому для збірної України Євген – вже пройдений етап.

Списаний у Шахтарі

Здається, зіркового українця запрошував ще Фонсека під ЛЧ, аби сформувати тріо атакувальних півзахисників – Тайсон, Марлос і Коноплянка. Останній прийшов вже за Каштру. Та цей трансфер провалився. Навіть коли Коноплянка був здоровий, то не виглядав важливим гравцем для Шахтаря. Хоча "гірники" завжди славилися грою на атаку. Дивно, що у такому футболі Коноплянка не зміг себе знайти.

Каштру фактично не розраховував на Євгена. Він був гравцем ротації. Переважно виходив на заміну, або грав у другорядних матчах. Зате на цій позиції розкрився Соломон.



Я думав, що із приходом Де Дзербі щось може змінитися. Італійський тренер любить гравців з профілем Коноплянки. Але той провів тільки два матчі у поточному сезоні. Важко сказати, чому він не грав восени. Це була травма, чи просто не влаштовував тренера?

Де Дзербі повірив у Мудрика, а молодий гравець віддячив тренеру на полі. Виходить, що Коноплянка взагалі не потрібен Шахтарю. Є Соломон із річним контрактом та Мудрик. До літа позиція лівого півзахисника повністю закрита. Крім цього, донеччани підписали Нереса, який може зіграти на обох флангах. Коноплянці банально немає місця у складі. Доведеться шукати команду. Є й інші варіанти – відсидить свій контракт, або отримає гроші та стане вільним агентом.

Пошуки нового клубу – велика біда Коно

Усі знають, що це непростий футболіст, який навряд чи буде грати за копійки. Та з іншого боку Коноплянка – зірка лише в Україні завдяки виступам за збірну та Дніпро. У Європі жодного імені немає. Про провідні чемпіонати мова не йде. Навіть турецькі клуби не будуть йому багато платити, враховуючи статистику минулих сезонів, історію травм та вік.

Чи є передумови, щоб його запрошувати на Близький Схід або МЛС? У якому статусі? Колишньої зірки збірної України, яка двічі не змогла вийти із групи на Євро? Якщо кудись і запросять, то на скромні умови. Але є сумніви, що схожий контракт сильно мотивує Коноплянку.

Можливий варіант із грецьким ПАОКом. Там зараз працює спортивним директором Жозе Боту. Коноплянка прийшов у Шахтар, коли португалець обіймав посаду головного скаута. Але у Греції все скромно по грошах. Іван Савідді не дасть велику зарплату проблемному гравцеві.

В Україні варіантів небагато. Як Мілевський чи Селезньов, грати за Минай він точно не буде. Дніпро-1? А чи потрібен він команді, і чи потягне клуб його фінансові вимоги? У Йовічевіча на флангах є Гуцуляк та Назаренко. Підписали на постійній основі Білла. Можливо, щось вигорить зі Шведом. Навіщо їм Коноплянка? Насамперед, це буде проблема для Йовічевіча через авторитет гравця, який може позначитися на колективі. Та й великих зарплат у Дніпрі немає. Не думаю, що хтось буде платити мільйон за рік.

Теоретично сюди можна внести Металіст. Але Євген Красніков працює з прицілом на Латинську Америку. Він здатен привозити молодших гравців, які не гірші за Коноплянку, і отримуватимуть менше. Підписувати такого ветерана із молодими тренером Кучером – ризиковано.

Я ще б додав сюди Кривбас, який під УПЛ може оформити зірковий трансфер. Гроші у команди є. Питання в іншому – чи цікаво це самому Коноплянці? Серйозних варіантів точно чекати не варто, а виступати за менші клуби Євгену вочевидь буде нецікаво. Зрештою, не варто забувати про проблеми зі здоров'ям. Тому завершення кар'єри виглядає логічним кроком.

"Мойєс випустив Ярмоленка, показуючи – як все погано": солодкий прощальний бонус для українця у Вест Хемі (не)реальний