УКР РУС

Коли за справу береться Особливий: як Моурінью перетворив ветеранів та "збитих льотчиків" на переможців ЛЧlight

10 грудня 2023 Читать на русском
СПЕЦПРОЕКТ
Автор: Ярослав Сиваківський

Коли Жозе Моурінью став на тренерський місток міланського Інтера у 2008-му, розмови про можливу перемогу в ЛЧ виглядали смішними. Втім, португалець вже багато разів доводив, що закривати рот скептикам – одне з його улюблених хобі.

Перемога Інтера у Лізі чемпіонів 2009/2010 стала справжньою несподіванкою. Футбол 24 разом з партнером HLIBNY DAR пригадує тріумф міланського клубу, який стався завдяки досвіду складу, таланту тренера та фейлу київського Динамо.

Скромний злет, прихід легенди та шок для Реала: як Реймс ледь не став першим переможцем Кубка європейських чемпіонів

Коли досвід обігрує талант

У 2008-му Жозе очолив далеко не кризовий колектив – вже три роки поспіль Інтер ставав переможцем у Серії А. Втім, у єврокубках справи йшли далеко не так радісно, тож португалець мав виправити ситуацію.

У спадок йому дістався дуже досвідчений склад, акурат під футбол фахівця. Жуліо Сезар і Тольдо, Кордоба, Дзанетті, Матерацці, Станковіч, Мотта, Камб'яссо – ці футболісти вже давно пройшли свій пік, але Особливий знав, як витиснути з них максимум.

Зазнавши невдачі в ЛЧ у першому сезоні, Жозе докупив чимало гравців, але не змінив свою орієнтацію на досвід. Снейдер, який не реалізував себе у Реалі, отримав друге дихання, Ето'О, якого придбали на заміну Ібрі, отримав шанс довести, що на Барсі його кар'єра не закінчилася. У пару до нього Жозе придбав Дієго Міліто з Дженоа, який став вирішальним пазлом у картині команди. Прийшов Марко Арнаутовіч, набирав обертів Балотеллі. До команди також доєдналися Лусіо та Мотта.

Попри гегемонію у Серії А, в ЛЧ Інтер ніхто не сприймав як серйозного фаворита на перемогу. Обставини справді подекуди складалися проти міланців, але згодом доля винагородила команду сповна.

Весь світ уважно спостерігає за Лігою чемпіонів. Не залишайся осторонь футбольного протистояння та вболівай за улюблені команди. А створити особливу атмосферу допоможе HLIBNY DAR.
Запекла гра на полі Ліги чемпіонів у поєднанні з HLIBNY DAR зроблять незабутнім твій вечір.

Вихід з групи завдяки фарту

Суперниками Інтера у групі А стали Барса, Рубін та київське Динамо. Вже у першому матчі з каталонцями хлопці Жозе показали свою впертість – на табло нульова нічия. Втім, виїзд до Рубіна вдалим не був – 1:1 та курйозна історія про те, як Балотеллі отримав червону на 46-й хвилині після того, як всю перерву Жозе розпинався перед ним, аби нападник взагалі не йшов на жоден контакт. Домашній матч з Динамо теж успіху не приніс – міланцям двічі по ходу гри доводилося відіграватися, 2:2 у підсумку. Три очки після першого кола у групі – не надто смілива заявка на перемогу у турнірі.

Переломним став матч на Лобановського. Шева ефектним ударом відкрив рахунок у матчі, перевага киян зберігалася аж до 86-ї хвилини. І тоді зіграв "козир" Моура – Дієго Міліто. Спочатку сам аргентинець зрівняв рахунок, а потім взяв участь у гольовій атаці, змусивши Богуша невпевнено відбити м'яч та викласти його прямо на ногу Снейдеру. Буквально за кілька хвилин Інтер не лише переламав гру, а й здобув потужний заряд впевненості.

На Камп Ноу Інтер встояти не зміг, але вдома з Рубіном проблем не мав. 9 очок, друге місце у групі – міланці йдуть у плей-офф!

Обіграти колишніх та покарати Барсу

В 1/8 фіналу Інтеру судилося зустрітися з Челсі. Для Жозе це була подвійна мотивація, тож він зумів передати роздягальні відповідний настрій. Вже на 3-й хвилині домашнього матчу Міліто дав гучного ляпаса супернику, який зумів швидко оговтатися завдяки голу Калу. Втім, план Інтера був кращим, і в другому таймі Камб'яссо встановив кінцевий рахунок. У Лондоні Челсі створив просто шалений тиск на ворота міланців, але надійний захист – один з головних козирів роботи Жозе. Одного удару Ето'О вистачило, аби вирішити долю цього протистояння. Особливий покинув Стемфорд Брідж переможцем та вирушив далі.

З ЦСКА Інтер впорався на досвіді. Двох мінімальних перемог зусиллями Міліто та Снейдера вистачило, аби гарантувати путівку у півфінал, де чекала Барса. Футбольний світ здебільшого був на боці каталонців, адже хлопці Гвардіоли демонстрували ну дуже яскравий футбол, а вискочку Моурінью вже давно варто поставити на місце.

Але в долі були інші плани. Інтер показав божевільний характер на Сан-Сіро, і після гола Педро відвантажив у ворота Барселони аж три м'ячі. Гвардіола та вболівальники були ошелешені – "блаугранас" рідко пропускали три голи, а тут отримали їх у півфіналі Ліги чемпіонів!

На Камп Ноу Інтеру довелося боротися не лише з тиском трибун – на 28-й хвилині Мотта отримав друге попередження і залишив поле. Опинитися вдесятьох проти Барси Гвардіоли та Мессі, коли залишається година ігрового часу – такому точно не позаздриш. Але Моур вмів працювати з тиском, тож на перерву команди пішли за нульової нічиї.

У роздягальні португалець не втомлювався нахвалювати свою команду та буквально кричав в обличчя гравців: якщо хтось і може встояти перед такими обставинами та вигризти путівку у фінал, то це саме вони. Натомість Гвардіола просто не знав, як зламати оборону Інтера, тому звернувся до Мессі: "Лео, будь ласка, зроби щось", чим сильно роздратував Ібрагімовіча.

Настрій зіграв ключову роль. Барселона змогла забити лише на 84-й хвилині, Інтер зумів протримати потрібний рахунок до фінального свистка. Моур змусив трибуни Камп Ноу замовкнути, а своїх хлопців – повірити, що перемога можлива.

Фінал імені Міліто

Скудетто та Кубок Італії Інтер вже завоював, тож оформлення треблу виглядало вершиною мрії. Моурінью після звитяги над Барсою вже активно сватали у Реал, тож фінал на Сантьяго Бернабеу був вдалим приводом поторгуватися за цифри у контракті.

Баварію оцінювали як фаворита протистояння, але вже не так сміливо: Моурінью вмів дивувати. Особливий вибрав ідеальний план на гру – надійний захист та швидкі випади. Зіркою вечора Ліги чемпіонів став Міліто, який ще рік тому трудився у скромному Дженоа. Аргентинець повторив подвиг Індзагі-2007 та оформив дубль у фіналі ЛЧ. Контраргументів у Баварії не знайшлося – фінальний свисток арбітра зафіксував тріумф Моурінью і його команди ветеранів та "збитих льотчиків", в яку на початку вірили лише найвідданіші фанати.