УКР РУС

Кларенс Зеєдорф в Депортіво: нереалізовані мрії в Мілані та нова авантюра в команді Коваля

6 лютого 2018 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

"Футбол 24" розповідає про нетривалий тренерський шлях легендарного гравця, 4-разового переможця Ліги чемпіонів Кларенса Зеєдорфа. 5 лютого 2018 року голландець очолив Депортіво, в якому виступає український голкіпер Максим Коваль.

"Футбол – не легкий для тренерів, адже нас багато. Тому я особливо вдячний за цю можливість. Потрібно вірити в молодих людей, в нове покоління, яке непогано себе проявляє. Коли Зідана призначили в Реалі, він мав ще менше досвіду, ніж зараз маю я, але подивіться, наскільки якісно він працює і який має потенціал", – сказав Кларенс Зеєдорф на прес-конференції, присвяченій початку його роботи з Депортіво.

Питання тренерського досвіду голландця піднімається не дарма. Хто такий Зеєдорф-тренер, зараз відповісти дуже складно. Кларенс розпочав кар'єру коуча чотири роки тому, однак до сьогодні легендарний футболіст має за плечима лише 9 місяців і 36 матчів на тренерському містку.

Тренерські задатки під час ігрової кар'єри

Втім, Зеєдорф радіє призначенню в Депортіво і не сумнівається у своїх силах. Щось подібне він відчував у січні 2014 року. Тоді Зеєдорф, отримавши пропозицію очолити Мілан, завершив ігрову кар'єру в Ботафого. На "Сан-Сіро" підшуковували заміну Массіміліано Аллегрі, і голландець, який провів у клубі плідних 10 років, вхопився за свій шанс.

Мілан у спробах знайти "свого Гвардіолу" не випадково запросив Зеєдорфа. У темношкірого хавбека давно проявлялися задатки тренера. Карло Анчелотті розповідав, що роздягальня "россонері" на перших порах дуже конфліктувала з Кларенсом, який не соромився агресивним тоном радити партнерам, як потрібно грати. На що йому відповідали: "Ти нам не тренер, не треба так розмовляти".

Історія єврокубків. Кларенс Зеєдорф: "Притягувач золота"

Ймовірно, Зеєдорф ще з того часу мріяв зайняти чільне місце на лаві запасних і почати тренувати. Але перед тим йому належало набратися зрілості та навчитися спокійно доносити свої ідеї. За словами того ж Анчелотті, Кларенс ще тоді за декілька років досяг певних успіхів і став авторитетом у команді.

Шанси, якими було важко скористатися

У 2014 році Мілан нібито повірив в нього, однак на дуже короткий час. За 4 місяці Зеєдорф підняв "червоно-чорних" у чемпіонаті з 11 місця на 8, щоправда, як виявилося, він з самого початку був приреченим. Команда котилася вниз – цей процес розпочався ще перед його призначенням і продовжується до наших днів.

Зеєдорф не розчарував, а просто став заручником ситуації та бажання реалізувати мрії. "Коли я тренував в Італії, в нас все було чудово. На жаль, це тривало недовго", – голландець явно не розчарувався в собі.

Після півторарічної паузи Кларенс повернувся на тренерський місток – очолив китайський Шеньчжень. Там він не виконав завдання вивести команду з Першої ліги в Суперлігу, а в кінці сезону-2016 (через 14 матчів після призначення) китайці припинили з ним співпрацю.

Ще рік без роботи. У вересні 2017-го Зеєдорф розповів, що скучив за футболом і шукає новий цікавий проект. Таким для нього міг стати Олдхем – представник третьої англійської ліги, який заявляв про амбітні плани. Щось не зійшлося.

У грудні голландець майже потрапив у дійсно непоганий проект: Атлетіко Параненсе запропонував йому роботу тренера та спортивного директора. Однак зірвався і цей варіант – сторони в останній момент не домовилися.

Чергова авантюра в Депортіво

І от, новий шанс. Знову авантюрний, знову, скоріш за все, недовготривалий. Депортіво нагадує копію Мілана менших масштабів – від колишніх звершень не залишилося нічого, а відродження затягнулося на тривалий час. З початком 10-х років галісійці вирішують лише два завдання: збереження прописки в Прімері, а в разі невдачі – повернення в еліту.

Президент Депортіво Тіно Фернандес стихійно намагається знайти тренера, який змінить ситуацію. І тут його клуб знову походить на погіршену версію Мілана. З 2011 року на "Ріасорі" працювали 9 різних тренерів.

Поточний сезон на чолі команди розпочинав Пепе Мель, у жовтні його замінив Крістобаль Паррало, а в січні головним призначили Кларенса Зеєдорфа.

На папері голландець знову приходить кризовим тренером – мусить давати результат тут і зараз, часу для побудови команди йому ніхто не дасть. Втім, навіть порятунок Депортіво від вильоту нічого Зеєдорфу не гарантує. Проблеми Депора не в гравцях чи тренері, а глибоко в менеджменті клубу. Головних тренерів вибирають хаотично і необдумано, змінють заради того, щоб змінити.

Між звільненням Паррало і призначенням Зеєдорфа пройшло близько 32 годин. При цьому Кларенс був лише третім варіантом Тіно Фернандеса – запросити Мартіна Ласарте і Дієго Алонсо президенту не вдалося. Важко спрогнозувати, скільки часу триватиме співпраця Зеєдорфа і Депортіво та що коуч повинен зробити, щоб отримати хоча б якийсь кредит довіри.

Що це означає для Максима Коваля

Поки що розглядаємо цей союз у піврічній перспективі – до кінця сезону. Стільки ж перебуватиме в Ла-Коруньї орендований в Динамо Максим Коваль. Українець переходив у Депортіво в конкурентне середовище, з командою тренувалися 4 воротарі: Рубен, Костел Пантілімон, Пшемислав Титонь і Френсіс Узохо.

Максим Коваль у Депортіво: які перспективи в компанії екс-воротарів Барселони і Манчестер Сіті

Рубен – основний в команді, але він пропустив значну частину сезону через травму. Пепе Мель давав шанси Узохо, а Крістобаль Паррало за відсутності Рубена довіряв ворота виключно Пантілімону, який вже повернувся в Англію (Титонь давно всіх розчарував).

Хто буде першим номером у Кларенса Зеєдорфа – можна тільки гадати. Рубен в попередньому матчі пропустив 5 голів і може сісти на лаву запасних. За Паррало Коваль став другим воротарським номером у Депортіво, а після приходу нового тренера і 14 пропущених Рубеном голів у трьох останніх турах Прімери статус воротарів може вирівнятися.

Якщо ж цього не станеться, шанси в українця, ймовірно, все одно будуть. У Мілані Зеєдорф не "жонглював" голкіперами, але Марко Амелія в рамках ротації отримав декілька можливостей вийти з-за спини Крістіана Абб'яті.