УКР РУС

Китай рветься на чемпіонат світу з 7-ма іноземцями: серед натуралізованих – 5 бразильців, екс-гравці Арсенала й Евертона

9 травня 2020 Читать на русском

Китай настільки боїться пролетіти повз катарський Мундіаль, що збирає під власним прапором іноземних гравців. Головний тренер грав в АПЛ.

Китай мріє про повернення на чемпіонат світу. Після невдалих спроб Камачо, Каннаваро та Ліппі амбітне завдання спробує реалізувати легенда Піднебесної Лі Те. Його мета – Катар. 42-річний фахівець, який захищав кольори Евертона до середини нульових, має шанс вкотре переписати історію, потрапивши на Мундіаль, тепер – у ролі тренера. Він представляв КНР на ЧС-2002 під керівництвом серба Бори Мілутіновіча.

Китай запропонував знизити футболістам зарплати на 30%

Черговий подвиг азіатів вимагає неймовірних зусиль. Їм потрібно бути більш конкурентними, ніж зараз, але час безжально грає проти. За два роки неможливо виховати топового футболіста, або ж вивести на якісно новий рівень вже наявні кадри. Відтак, китайці обрали простішу стратегію, яка дозволяє виконувати серйозні завдання прямо зараз – натуралізація іноземців з місцевої Суперліги. Незабаром "Велика Стіна" поповниться одразу сімома (!) легіонерами.

Нападник Еспаньйола Ву Лей отримає на підмогу п'ять бразильців і двох британців. З 10 по 27 травня китайська збірна проведе збори в Шанхаї з трьома легіонерами. Лі Те повинен виправити катастрофічне становище у рамках азійського відбору. Його підопічні перебувають на другій позиції, набравши 7 очок. За умови екстреного припинення змагань через пандемію, Китай не потрапив би навіть до четвірки найкращих других команд, що забезпечує продовження боротьби за омріяний квиток. Сирія (15) – практично недосяжна для інших учасників групи попри те, що найближчий переслідувач провів на один матч менше.

Ву Лей. Його популярність "вбиває" комп'ютери та затьмарює Ель Класіко

Китай вперше викликав одночасно двох бразильців, а трохи раніше під прапором КНР почав грати захисник з англійським корінням Ніко Єннаріс – вихованць Арсенала. Він провів один матч в основі "канонірів", виступав за англійські молодіжки різних вікових категорій поруч з Харрі Кейном. Народився в сім'ї грека та китаянки. 26-річний футболіст отримав громадянство під іменем Лі Ке і без зайвих сентиментів відмовився від колишнього паспорта, як і два інших легіонери Гуанчжоу Евергранд – нападники Елкесон та Алоїсіо Гонсалвеш. Втім, це далеко не повний перелік усіх натуралізованих, процес набуття громадянства завершують ще четверо зірок місцевої Суперліги, які проживали на території Китаю не менше 5 років.

На фото: Ніко Єннаріс

Елкесон встиг провести за Китай чотири матчі та відзначитись трьома голами. 30-річний форвард, який народився в Бразилії, отримав китайське ім’я – Ай Айсен. Представляє Гуанчжоу Евергранд, з яким двічі вигравав бомбардирські перегони. У 2011-му Менезес викликав його до табору збірної Бразилії, але шансу проявити себе не дав. Натомість Алоїсіо готується дебютувати з КНР – це найкращий снайпер Суперліги 2015.

На фото: Елкесон

Алан Карвалью – ще один представник заможнього Евергранд, який попросив китайський паспорт. 30-річний бразилець зробив собі ім'я в Європі, виступаючи за Зальцбург (59 голів у 89 матчах). Минулий сезон проводив разом з екс-"гірником" Фернандо в Бейцзін Гоань на правах оренди. В Китайській першості зіграв 92 матчі, забив 46 м'ячів і виконав 20 асистів.

Улюбленець китайської публіки Рікардо Гуларт, або Гао Лате, також чекає на "зелене світло" від ФІФА. Бразилець став живою легендою Гуанчжоу Евергранд вже у 28. Його показники дійсно вражають – 157 матчів, 103 голи. У 2014-му Гуларт виходив разом з Селесао на товариський поєдинок проти Еквадору, але на офіційному рівні не зіграв жодної хвилини у складі етнічної збірної.

На фото: Рікардо Гуларт

Бразильське представництво Евергранд в збірній довершує 28-річний вінгер Фернандінью. Він був останнім іноземцем, який зажадав змінити громадянство. За плечима у нього – великий європейський досвід (13 м'ячів за австрійський Ред Булл у Лізі Європи) та близько 100 матчів у китайській еліті.

На фоні вище перелічених гравців виділяється 25-річний захисник Гуанчжоу Тіяс Чарльз Браунінг, вихованець Евертона, який перебрався до Піднебесної лише торік. Його дідусь – корінний китаєць, тож проблем з документами точно не буде, тим паче влада сприяє. Екс-партнер Пікфорда або Дайєра в юніорських командах Англії наразі чекає дозволу ФІФА.

Арнаутовіч залякує збірну України покером, а Каннаваро бере чемпіонство – яскраве завершення китайської Суперліги