УКР РУС

Карпати змінюють курс: Маркевич хоче повторити Металіст, молодий скаут з прицілом на Бразиліюfire

11 січня 18:50
Автор: Сергій Тищенко

Сергій Тищенко аналізує останні кадрові призначення у стані лідера Першої ліги.

За повідомленнями медіа, Гліб Корнієнко став новим шеф-скаутом львівських Карпат. Це дуже цікаве призначення, яке показує, в якому напрямку буде рухатися клуб зі Львова.

Корнієнко має філософську освіту, а також досвід роботи у виданні Football.ua, яке тоді було беззаперечним лідером серед футбольної журналістики, а посаду головного редактора обіймав Кирило Крижанівський. Далі Корнієнко опинився у Шахтарі. Донецький клуб після переїзду формував новий селекційний відділ, який мав очолити Жозе Боту. А після приходу Роберто Де Дзербі Корнієнко перейшов на посаду шеф-скаута СК Дніпро-1.

Саме завдяки Глібу у Шахтарі опинилися Додо та Манор Соломон, які тривалий час утримували лідерські позиції у донецькій команді. З негативних трансферів – Ларрі Кайоде. Африканський нападник так і не зміг заграти в Україні. Під час роботи Корнієнка приходили Вінісіус Тобіас, Фернандо, Маркос Антоніо, Маркіньйос Сіпріану. Не готовий сказати, наскільки великою була його роль у цих переходах. Ще може бути величезний перелік гравців, яких вів Корнієнко, але з тих чи інших обставин вони до України не приїхали. Потенційно там можуть виявитися не гірші імена, ніж Соломон чи Додо.

Селекція у СК Дніпро-1 теж була цікавою. Чого тільки вартий іспанський форвард Марк Гуаль. Просто у клубі не існувало стабільності. При Йовічевічі був один напрямок, часу на його реалізацію явно забракло. Після початку великої війни все змінилося. Фактично увесь минулий рік трансферна відповідальність лежала на Євгену Краснікову.

Обпікся на Динамо, вичерпався в СК Дніпро-1: де випливе Євген Красніков?

Корнієнко жив у Бразилії і шукав там гравців. Ряд молодих бразильців приїхали до Дніпра за останній час – Вітінью, Маркос Андре, Варжау Соуза, Міндінью. У Бразилії дуже багато кадрів на будь-який гаманець. Якщо у тебе немає грошей, то працювати не дуже просто – тільки на перспективу. Місцеві клуби зацікавлені у пошуку талантів і їхньому продажу. Європейські команди мають тут своїх представників.

Корнієнко разом із Глібом Платовим є засновниками проекту PASS, який готує аналітиків, скаутів, тренерів. Платформа має власний бізнес – PASS Сonsulting, займається селекцією для клубів. Я можу припустити, що Аріельсон із Полісся та Джордан із Зорі – це також робота Корнієнка, який добре знає бразильський ринок.

Мирон Маркевич має амбітний проект у Карпатах. Це його останній великий виклик. На пенсію потрібно піти на мажорній ноті. Український ринок гравців – дуже обмежений. Усі найкращі мають клуби та хороші контракти. Щоб їх підписати, доведеться платити дуже багато. Тож зараз, навіть маючи гроші, вкрай важко знайти посилення в Україні. Не так давно Верес виставив за Дмитра Годю цінник у 500 тисяч. І це у 18 років та фактично без виступів на рівні дорослого футболу.

Попереднім великим та успішним проектом Мирона Богдановича був Металіст. Там на першому місці перебували латиноамериканці, а ситуація дещо нагадувала нинішню. Українці коштували дорого, доводилося переплачувати за них. Тому харківський клуб вирушив шукати посилення у Латинську Америку, а Красніков швидко вибудував взаємини – Тайсон, Марлос, Азеведо, Бланко та ще дуже багато їхніх співгромадян опинилися у Харкові. Ніхто не платив за трансфери великих грошей. Чотири-шість мільйонів за вже готового футболіста.

"Пояснювали Жажі у нічному клубі, що так не личить": Маркевич – не просто тренер, Ярославський зник, втрачена ЛЧ

Зараз пан Маркевич хоче повторити цей досвід. Тільки замість Краснікова відповідати за селекцію буде Корнієнко. Зрозуміло, що масштаби трохи інші. По 5-6 мільйонів за велику кількість гравців ніхто не платитиме. Зараз це просто не на часі. А от футболісти в районі 500 тисяч – двох мільйонів будуть цікавими для Карпат. За такі гроші можна підібрати добротний склад.

Я думаю, що вже взимку підуть перші трансфери. Але навряд чи Карпати матимуть кадрову революцію. Сьогоднішнього складу достатньо для безпроблемного виходу в УПЛ. Уся робота Корнієнка буде на перспективу. Потрібно формувати команду під наступний сезон. Запрошувати футболіста не у найвищий дивізіон – нелегко, а от бренд УПЛ – це трохи інший рівень порівняно з Першою лігою.

Сьогоднішні Карпати нагадують Полісся рік тому. Якість гравців дозволяє виграти Першу лігу, але ця ж якість не дозволить на рівні УПЛ досягати чогось серйозного. Ймовірніше – тільки боротьба за виживання. Тож влітку потрібно кардинально посилювати склад. У Житомирі, наприклад, з чемпіонів Першої ліги на стабільному рахунку залишилися 2-3 футболістів, а так – команда змінилася. Новий воротар, новий захист, прийшли футболісти у середину поля, на фланги та вістря атаки. З першолігового складу постійно грають Будківський, Козак. Десь таке ж перетворення чекає на Карпати влітку. З чинних "левів" в основі залишаться Владислав Бабогло, можливо Ян Костенко та Максим Чех. З іншими гравцями буде важко боротися за верхню частину таблиці чи єврокубки. Припускаю, що левова частина новачків виявиться бразильцями.

Тут головне, як спрацюються Корнієнко та Маркевич. У Мирона Богдановича було повне порозуміння із Красніковим. Євген Олексійович знав вимоги тренера і шукав під них футболістів. Корнієнку тільки 31 рік, а Маркевичу першого лютого виповниться 73. Різниця – понад 40 років. Ментально вони можуть бути дуже різними.

Карпати – це не просто команда, з якою можна робити все, що заманеться. Навіть коли "зелено-білі" були у Другій лізі, від них не відвернулися вболівальники. Тут є свої міцні традиції. "Лос Карпатос" Олега Смалійчука із великою кількістю латиноамериканців не дуже добре були сприйняті. Для Карпат важливо, щоб грали свої, українські футболісти, а не тільки хороший результат. Тому тут є ризик нарватися на втрату симпатії від львівських вболівальників.

Важливо вибудувати систему роботи, а не так, щоб існувала боротьба за вплив усередині клубу. Помічником Мирона Маркевича став Володимир Єзерський. У нього немає порозуміння з платформою PASS. Саме "пасівці" зараз формують порядок денний у системі юнацьких і молодіжної збірної України. Перспективи Єзерського залишитися надалі працювати з 2007 роком виглядають доволі туманно.

Є ще Андрій Тлумак. Колишній головний тренер команди, який стояв біля відродження клубу. Він точно має вплив на власника клубу Володимира Матківського. У ЗМІ пробігала інформація, що син Тлумака – Юрій – може повернутися у Карпати після не дуже вдалого вояжу до Динамо та Зорі. Чи потрібен він Маркевичу і чи будуть на нього розраховувати? Я не впевнений.

Восени була інформація і про селекцію Карпат. Керівником виступав Анатолій Пташник. Це агент, який мешкав в Іспанії. Йому допомагав колишній карпатівець та екс-спортдир Минаю Михайло Кополовець + відомий журналіст і засновник сайту "Золотий талант" Андрій Кудирко. Вони не погані чи хороші. Вони просто різні з Корнієнком.

Для успішності роботи має бути вибудувана єдина система управління клубом, де кожен відповідатиме за свою роботу, а не боротиметься за власний вплив.

Коноплянка у Карпатах, або ще 4 варіанти для "збитого льотчика" – Європі він не потрібен