УКР РУС

Італія розписала нічию з Нідерландами у Лізі націй: криза "ораньє", всюдисущий Френкі де Йонг та проблемна "Скуадра"

14 жовтня 2020 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Центральний матч четвертого туру групи А1 Ліги націй між збірними Італії та Нідерландів переможця не виявив (1:1).

Збірні Італії та Нідерландів лідирували у групі А1, однак не можна сказати, що команди йдуть по турніру успішно. В обох за три тури було всього по одній перемозі – "Скаудра" розписала нічиї з поляками та боснійцями, а "Ораньє" поступилися італійцям та втратили очки у Сараєво. При цьому у дебютному матчі під керівництвом нового тренера – Франка де Бура – голландці ще й програли Мексиці, тож у Бергамо гості приїхали злими й готовими до бою. На поле вийшли максимально сильні стартові склади.

"Всім варто подивитися на себе в дзеркало": де Бур пояснив, що завадило Нідерландам у матчі з боснійцями

Італія краще стартувала у зустрічі, вже на 2-й хвилині організувавши момент із вриванням Спінаццоли на лівий край штрафного, однак Лео пробив дуже слабко. Нідерланди відповіли кількома атаками без загострення та подачею на 13-й хвилині, після якої головою бив ван Дейк – м'яч заблокували, гості стали вимагати пенальті за гандбол, але свисток Ентоні Тейлора мовчав. В цілому ж, у перші 15 хвилин команди проводили обережну розвідку, однак вже на 16-й тишу перервав несподіваний гол: Барелла вирізав філігранну передачу з правого флангу у зону перед штрафним за спини де Врею та Хатебуру, а Пеллегріні вийшов віч-на-віч з голкіпером та завдав удару в лівий кут – 1:0!

Ще за три хвилини Нідерланди пропустили схожий ривок за спину. Цього разу у штрафний вривався Іммобіле, але Чіро пригальмував, а потім віддав провальний пас на К'єзу. На 23-й хвилині він знову відкрився за спини під передачу по флангу, увійшов у карний майданчик та потужно вистрілив під ближню стійку – Сіллесен врятував.

Покарання за марнотратство не змусило довго чекати: на 26-й хвилині Френкі де Йонг виконав розрізну передачу на лівий край штрафного, Блінд звідти викотив пас у спини захисникам на Депая, а той розвернувся та пробив – постріл заблокували, але м'яч одразу ж підхопив ван де Беек. Донні пробив у дев'ятку метрів з шести, зрівнявши рахунок. 1:1. Це його перший гол за збірну.

В середині першого тайму особливої гостроти не виникало. Команди почергово перекочували м'яч, причому італійці навіть не загострювали гру, а Нідерланди за 15 хвилин після голу мали тільки два слабких і неточних удари головою у виконанні Люка де Йонга. "Скуадра Адзурра" прокинулася аж перед перервою: на 39-й хвилині Спінаццола пробивав у ближній кут з лівого краю штрафного, а на 40-й Д'Амброзіо стріляв з правого – Сілессен парирував в обох випадках. Бонуччі ж на 41-й замикав подачу К'єзи метрів з 12-ти, але "круглий" пролетів вище воріт. Зрештою, відпочивати команди пішли за нічийного рахунку.

Другий тайм Нідерланди почали агресивно, притиснувши Італію, заробивши низку кутових та організувавши ряд моментів. Так, на 48-й хвилині м'яч після удару Вейналдума головою впав на сітку із зовнішнього боку, а замикання навісу з корнера у виконанні Аке на 49-й пішло під поперечку – Доннарумма врятував "Скуадру". Виручив він і на 55-й хвилині, коли Депай увірвався на лівий край штрафного та потужно пробив низом у дальній кут.

Роберто Манчіні у відповідь зняв з гри К'єзу і Верратті, випустивши Локателлі та Кіна. Останній міг забивати на 57-й хвилині, коли Іммобіле вирвався віч-на-віч з Сіллессеном внаслідок грубої помилки Хатебура – Чіро міг покотити на Мойзе, але вирішив виконувати сам. У підсумку, він безхитрісно поцілив у голкіпера. Після цього гра повільно скотилася до позиційної гостроти без особливого загострення.

В середині другого тайму нічого згадати. Команди почергово володіли м'ячем та ініціативою, обмінювались контратаками, подачами та прострілами, однак у завершальній фазі створити щось цікаве не вдавалося. Найбільш небезпечними моментами у цей період виявились дві передачі італійців з правого флангу – одну з них у порожні ворота міг замикати Кін (ван Дейк встиг перехопити пас), а іншу з голови Іммобіле зняв Велтман. Натомість, вистачало дрібних фолів, пауз і навіть сутичок. Ентоні Тейлор судив ліберально, видавши всього одну жовту картку.

В ендшпілі зустрічі італійці та голландці могли змінити рахунок, але все розбивалось об банальність та виконання. Господарі мали шанс вийти вперед на 83-й та 85-й хвилинах, коли на дальню стійку пройшли дві прекрасні подачі з правого флангу – до першої не встиг Іммобіле, а другу знову зняв Велтман. Нідерланди огризнулися дальнім ударом Депая на 87-й (зависоко) та контратакою після відбирання в центрі на 88-й – в її завершенні Вейналдум пробив з напівкола перед штрафним, однак м'яч покотився дуже повільно й неточно. Так команди і продовжували обмінюватись контрвипадами, аж поки не пролунав фінальний свисток. Нічия у Бергамо.

Таким чином, Італія набрала шість очок та опустилася на другу позицію у групі А1, а Нідерланди з п'ятьма заліковими балами тепер йдуть третіми. Лідирує у квартеті Польща, в активі якої сім пунктів, а замикає Боснія та Герцеговина – у Джеко і компанії всього два очки.

Нідерланди штормить

Вибір де Бура в якості нового головного тренера "ораньє" розчарував фанатів голландського футболу, а Франк не забарився з підтвердженням тривожних прогнозів. Програвши Мексиці та втративши очки у Боснії, він став всього третім тренером збірної Нідерландів, який стартував без голів у перших двох матчах, а після нічиї у Італії – третім у історії коучем "помаранчевих" без перемог у перших трьох поєдинках. А чи могло бути інакше? Нідерланди в попередніх дев'яти матчах проти Італії на виїзді не виграли жодного поєдинку, забивши всього один гол.

Проблеми Нідерландів почалися ще при Рональді Кумані. Навіть під час успішного відбору до Євро-2020 "ораньє" періодично видавали слабкі матчі із командами, які закриваються й віддають ініціативу – як от проти Північної Ірландії. Безвиграшна ж серія почалася з поразки італійцям в Амстердамі, а ознаки кризи намітились уже в Сараєво. Асистент головного тренера боснійців прямо заявив, що від Нідерландів очікувався високий показник контролю м'яча та відсутність розуміння, що з ним робити. Тоді голландці не створили жодного моменту за весь перший тайм, кілька разів загостривши в другому – і от історія повторилася, але вже у Бергамо і трішки інакше.

Франк де Бур вийшов у схемі 5-3-2, яку використовував ще Луї ван Гал на ЧС-2014, та віддав контроль – італійці тримали м'яч 55% ігрового часу, але голландці завдали майже вдвічі більше ударів. На цьому успіхи "ораньє" в атаці завершуються. Ставка на гру флангами з навісами на Люка де Йонга не виправдалась – з п'яти ударів Люка жоден не став небезпечним і не призвів до загострення. Взагалі, крім досить випадкового голу, у Нідерландів гострим був лише момент Депая з пострілом у дальній кут. Більше Мемфіса у цьому матчі ми не бачили.

Нідерланди перевершили Італію за очікуваними голами, однак лише завдяки загальній активності. Голландці багато били по воротах, але на карті помітно, що лише два удари мали "зелений" колір – тобто, тягнули на високий xG. Крім того, внаслідок контратак у другому таймі підопічні Франка де Бура кілька разів виходили на непогані позиції для удару, але виконання підводило. Загалом, у матчі проти Італії "ораньє" всього тричі влучили у площину – цього занадто мало для успіху в Італії.

Натомість, завдяки високим позиціям голландських флангових виконавців "Скуадра Адзурра" отримала можливість розривати оборону закиданнями за спину. Саме так італійці створили переважну більшість своїх моментів – вони не були аж знадто складними для Сілессена (звідси й низький xG), але виглядали значно конкретнішими. Господарі постійно знаходили позиції для удару та користувалися помилками захисників – у них регулярно проходили передачі за спину Хатебуру та де Врею. Власне, саме так і прилетів гол.

Не можна сказати, що Нідерланди прямо провалили зустріч в Італії. Ні, протягом більшої частини матчу вони виглядали активніше й мали нагоди вирвати перемогу, але загалом помітні все ті ж проблеми, що і в Боснії – багато роботи з м'ячем у центральній частині поля, але мало загострення з гри. Суперники ще при Кумані зрозуміли, що слід віддати ініціативу голландцям – і стане легше, адже зірки не знають, як розкрити оборону. Якщо Франк де Бур не подолає цих вад до Євро-2020, то Україна матиме непогані шанси зачепитися за очко з Нідерландами. Потрібно лише грамотно закритися та контратакувати. Словом, потрібно зіграти так, як з Іспанією.

Френкі де Йонг – ключовий виконавець "ораньє"

Вже у третьому матчі поспіль доводиться виділяти Френкі. Власне, голландці й не приховують, що саме де Йонг є мотором і серцем команди – а він постійно видає перформанси. Якщо загалом матч проти Італії був для Нідерландів слабеньким, то конкретно до хавбека Барси питань не виникає.

Френкі став лідером за кількістю дотиків до м'яча (80) та передач (59), а також другим після де Врея за їхньою точністю (88%). Крім того, він був найкращим у дриблінгу (6 спроб, 4 успішних) та другим після Люка в єдиноборствах (16 епізодів, 11 перемог). В активі де Йонга всього один пас під удар, але саме він своєчасним розрізним пасом запустив гольову атаку Нідерландів, та і загалом атакувальна робота "ораньє" будувалася через нього.

До де Йонга виникає багато питань у Барселоні, але в збірній Нідерландів грає саме той футболіст, якого бажали підписати каталонці. Френкі класно протягує м'яч і легко виходить з-під тиску, помічає неочевидні лінії передач і загалом розвантажує команду під щільним пресингом. Він вміє працювати на обмеженому просторі, любить різкі розвороти та швидко думає. Закрити такого футболіста надзвичайно важко, хоча П'янічу в Боснії це вдалося досить непогано. На Євро-2020 збірна України повинна приділити особливу увагу до гри Френкі.

Італія розчаровує

Після "перформансу" Джан П'єро Вентури будь-який тренер збірної Італії буде виглядати Енцо Беарзотом чи Вітторіо Поццо, а будь-яка атака "Скуадри" здаватиметься геніальною. Втім, реальний погляд на речі сигналізує про значні проблеми у Роберто Манчіні.

Італійці в останні п'яти матчах перемогли тільки Молдову (6:0) та Нідерланди, які займаються перебудовою – хоча в Амстердамі матч цілком міг завершитись внічию. Італія не награє на поразку, вміло обороняється, але попереду також не створює аж занадто багато моментів. Тактичний арсенал "Скуадри" в атаці полягає в ривках нападників за спину, однак такі атаки легко гальмуються грамотною системою підстраховок та гальмування просування м'яча.

Саме це сталося у Польщі (0:0) та Боснії (1:1), та і з Нідерландами все виглядало занадто банально. Пас Барелли у матчі проти "ораньє" був фантастичним, але єдиним таким за гру; всі інші дії являли собою вривання за спину латералів, з подальшим ударом із незручної позиції. Також італійці намагалися працювати кросами, але голландці виявились до них готовими (ще б пак, при живому-то ван Дейку). Як наслідок, при подвійній перевазі у влучаннях в площину "Скуадра" поступалася в очікуваних голах. Причому за всіма метриками – і з ударів, і після них, і без них. А Нідерланди, взагалі-то, теж нічого цікавого не створили.

Італія у Лізі націй демонструє вельми посередній рівень, як для команди свого статусу з такими потужними виконавцями. Цікаві моменти є, якісь перемоги також присутні, але на виході маємо три нічиїх у п'яти матчах проти не найсильніших збірних. І це при основному складі. Виправдати такий футбол можна хіба що самим форматом турніру – зірки тут не вбиваються, а тренери експериментують. У відборі до Євро італійці виграли усі матчі, тож списувати "Скуадру" зарано.

Ліга націй: Соломон асистом долучився до дивовижного камбеку Ізраїлю, бенефіс Жоти та Лєвандовскі, Англія програла Данії