УКР РУС

Швеція вистояла у Севільї, розписавши нічию з Іспанією на Євро-2020 – Ісак виблискує, Мората знову тягне "Фурію" на дно

15 червня 2021 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Збірна Іспанії стартувала на Євро-2020 з несподіваних "нулів" у домашньому матчі проти збірної Швеції.

Збірна Іспанії розпочинала Євро-2020 поєдинком проти Швеції на севільському стадіоні Ла Картуха. Вгадати стартовий склад "Фурії Рохи" у цій зустрічі було важко, адже протягом останнього року Луїс Енріке експериментував з основою, однак дивувати новачками чи несподіваними схемами коуч не став. Іспанія вийшла у класичних 4-3-3, але вибір виконавців насторожував фанатів збірної – у воротах з'явився Сімон, а центр оборони закрили Ляпорт і Пау Торрес. Вся ця трійка не дуже якісно зіграла у контрольному матчі з Португалією, однак Енріке повірив у неї.

Педрі став наймолодшим гравцем збірної Іспанії на великих турнірах – попередній рекорд нагадував про ганьбу України

В центрі поля іспанці відмовились від послуг Алькантари й Фабіана Руїса, хоча обидва вважалися ключовими виконавцями для просування м'яча. Їхнє місце у старті зайняли Коке та Педрі. Зрештою, в трійці форвардів місце отримав марнотрат Мората, разом з яким діяли Ольмо й Торрес – Жерар Морено залишився у запасі. Шведи ж своїм складом не здивували взагалі.

Гості приїхали у Севілью за нічийним рахунком, причому голи їх явно не цікавили. До 26-ї хвилини "Тре Крунур" тримали м'яч 19% ігрового часу, зробивши всього 31 передачу. Іспанцям дозволили провести 301 пас на половині поля суперника – це найкращий показник на Євро з 1980 року (коли почали вести статистику). Втім, домінування не отримало підтримки у вигляді високого темпу, внаслідок чого шведи впевнено оборонялись перед власним карним майданчиком. У першій третині першого тайму моментів не виникало.

"Фурія Роха" поступово нарощувала перевагу, почавши конвертувати її у конкретні дії в чужому штрафному. Дебютний шанс відкрити рахунок підопічні Луїса Енріке змарнували на 16-й хвилині – це Ольмо замикав подачу з напівфлангу ударом головою в правий нижній кут. Ольсон врятував. В наступні 20 хвилин господарі могли забивати мінімум чотири рази: Коке з меж штрафного стріляв повз дальню стійку та над поперечкою, Мората після помилки Даніельссона закрутив м'яч повз правий кут, а вже перед перервою Ольмо потужно пробив метрів з 24-х – Ольсен парирував.

Шведи за весь перший тайм провели лишень один момент, але який! На 41-й хвилині Ісак увірвався на правий край карного майданчика, дещо завозився з м'ячем і завдав потужного удару в дальній кут – Льоренте заблокував постріл на лінії воріт! Від Маркоса сфера відскочила у стійку, а подальший відскок спіймав Сімон. Зрештою, відпочивати футболісти відправились за нулів на табло.

Після першого тайму здалося, що гол у ворота Швеції – це лишень питання часу. Втім, не все сталося, як гадалося. Іспанці активно стартували й навіть могли відкрити рахунок на 50-й хвилині внаслідок помилки Даніельссона на лінії штрафного, однак Мората не скористався можливістю, пробивши повз лівий кут. Цей момент став останнім для "Фурії Рохи" на наступні 20 хвилин. "Тре Крунур" круто закрили простір у напівфлангах, а на 60-й хвилині ледь не забили: Ісак увійшов на правий край карного майданчика, накрутив там усю оборону господарів і перевів м'яч на дальню стійку, де стояв абсолютно вільний Берг – Маркус мав стратити Іспанію, але не влучив по м'ячу!

В середині другого тайму зміст гри не змінювався. Іспанці швидко проходиди до останньої третини, наражалися на щільний блок шведів, переводили м'яч з флангу на фланг і відходили назад, перезаряджаючи атаку. Гості, своєю чергою, збивали темп усіма можливими засобами. Змінити ситуацію не допомогли навіть свіжі Сарабія, Алькантара, Оярсабаль і Морено. До 80-ї хвилини підопічні Луїса Енріке мали лише одну реально перспективну нагоду відкрити рахунок – це Льоренте наздогнав м'яч на правому краю штрафного й викотив м'яч під удар Ольмо метрів з 18-ти, але один із захисників заблокував постріл.

В ендшпілі зустрічі "Фурія Роха" прокинулась, влаштувавши справжню облогу воріт гостей. Спочатку тиск іспанців виливався у серію дуже неприємних кросів та заблокованих замикань, однак ближче до фінального свистка запахло смаженим. Так, на 90-й хвилині Морено з лінії воротарського пробивав головою (Ольсон парирував), на 90+2-й він же закрутив м'яч повз дальню дев'ятку, а на 90+6-й Сарабія коліном замикав простріл Альби на лінію воротарського – і знову Ольсон врятував.

Зрештою, фінальний свисток зафіксував нульову нічию. Іспанія провалила старт Євро-2020, а Словаччина залишилась на першому місці у групі Е.

Іспанії бракує форвардів

Над реалізацією Морати продовжують реготати у соцмережах. Здавалося, що Вернер у сезоні, що минув, вже затьмарив славу легендарного іспанця, однак Альваро на правах законодавця мод показує справжній майстер-клас марнотратства. У матчі проти Швеції він мав дві стовідсоткові нагоди відзначитись голом з меж штрафного, причому суперник сам викочував м'яч в ноги – але нападник навіть не влучив у площину.

Весь інтернет заполонили меми про Морату, де люди не наливають воду повз кружку, тицяють вилкою повз розетку та всіляко іронізують над феєрично низькою точністю форварда. От тільки іспанцям вже не смішно. Основний форвард збірної не забиває за "Фурію Роху" вже більше 420 хвилин (це понад 7 годин). Це не якийсь там сумний відрізок – у 2021 році він запоров 8 з 13 гольових шансів Ювентуса, а в контрольному матчі проти Португалії перед турніром Альваро запоров 5 явних нагод відкрити рахунок.

Так, Мораті не щастить. Так, він робить усе правильно – його рух корпусом, прийом м'яча, вміння сканувати простір та відкриватись виглядають просто ідеально. У нього є вроджений інстинкт нападника, адже інакше він не підчатував би помилки захисників у штрафному, однак все це не має жодного значення без голів. Тим паче, коли мова йде про ті моменти, які виникають у Альваро.

Мората – прекрасний форвард, але його психологічна нестабільність губить Іспанію. Він прекрасно розуміє свої проблеми, але, на відміну від того ж Шика, не може їх опанувати. Патрік у відповідь на критику від батька з трибун показав йому "фак" у 12 років, а після провалу в Ромі чех не полінився скористатись послугами ментального коуча. Альваро ж займається саморефлексією й ще більше заганяє себе у яму, а разом із собою він тягне на дно збірну.

Проблема ж не тільки у відсутності голів, а й негативному впливі на партнерів по атаці – ті ж Морено та Ольмо могли б працювати набагато спокійніше, якби не довелося поспішати. Рахунок 0:0 у важливому матчі змушує нервувати усіх.

83% володіння та 11 ударів з меж штрафного повинні конвертуватись у гол. Рауль, Вілья, та Торрес ніколи б не вибачили себе за марнування тих гольових моментів, які мали Мората і Ко (хоча у Фернандо теж був невдалий період після переходу в Челсі). Вони б і зараз, у свої пенсійні роки, реалізували б ці нагоди із заплющеними очами.

Саме тому Торрес і Вілья мають у комплекті всі можливі медалі, а Мората з Луїсом Енріке грають 0:0 проти шведського автобуса. Прикро, адже в ісіх інших аспектах футбол збірної Іспанії виглядає дуже солідно. Так, це не рівень 2012 року – нинішня команда на порядок простіша й менш стабільна – однак рух м'яча у "Фурії Рохи" виглядає шикарно за будь-яких комбінацій у півзахисті. Не вистачає лишень голів.

Ісак у центрі уваги

У протилежному куті рингу перебував форвард скромного Реал Сосьєдада – Александр Ісак. Швед наколотив 17 голів в 34-х матчах Ла Ліги й два місяці тому виграв Кубок Іспанії на стадіоні Ла Картуха, однак довгий час цього нападника вважали залежним від структури гри сан-себастьянців. Існували серйозні побоювання щодо його ефективності у інших тренерів.

Втім, поєдинок проти Іспанії показав, що Ісак не просто вміє загострювати за будь-яких умов, а й довів його готовність до переходу в більш потужний клуб. Він не міг сподіватись на велику кількість хороших моментів – їх було всього два, однак автором обох був саме Ісак. В них швед зіграв дуже розумно: спочатку форвард різко вискочив за спину Пау Торресу, а у штрафному він легко переграв Ляпорта у дотик – так, потім довелося трішечки повозититсь, але удар пішов у площину (а не повз ворота). Причому Александр бив не навмання, а цілив у кут.

У моменті з Бергом форвард увірвався у штрафний і на п'ятачку переграв одразу трьох футболістів! Це багато говорить про навичка Ісака – він здатен тікати, обігрувати, сканувати простір і асистувати. До всього цього варто додати різноманітність зон, у яких з'являвся Александр – він відкривався і в центр, і справа, і перед штрафним, і допомагав на власній половині.

Остання особливість є "родзинкою" Ісака. Забивати голи та обігрувати вміють багато форвардів, а от покривати при цьому практично всю площину поля й бути ефективним всюди здатні одиниці.

Ісак належить Борусії, у якої досі залишається право викупу за 30 мільйонів євро. З огляду на такий футбол нападника "Тре Крунур", цією опцією варто скористатись, хоча найбільш цікавим варіантом для Александра виступав би перехід у Реал. Бензема якщо не в наступному сезоні, так через рік покине Мадрид – а Ісак максимально схожий на нього за стилем гри. І він вже неодноразово забивав грандам. Шведу залишилось тільки підсвітити себе на Євро – і топ-клуб буде в кишені.

Зіркові хлопчаки з Трубіним за спиною проти великих ветеранів – хто сильніше запалить на Євро-2020?