УКР РУС

Іспанія розписала нічию з Португалією – Мората видав черговий парад марнотратства, а Роналду втрачає вплив на гру

4 червня 2021 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Контрольний матч між збірними Іспанії та Португалії голами не потішив.

Товариські матчі
завершено
-

Іспанія та Португалія розпочали ігрову підготовку до Євро-2020 особистою зустріччю у Мадриді на Ванда Метрополітано. Фернанду Сантуш провів масштабну ротацію складу – відпочинок отримали Діаш, Бернарду Сілва, Канселу і Бруну Фернандеш, які програли свої фінали єврокубків. В центрі оборони вийшла зв'язка Пепе-Фонте, у старті з'явився Семеду, третім нападником став Жота, а у півзахисті "селесао" виділили місце Сержіу Олівейрі.

Збірна Іспанії красиво вшанувала Серхіо Рамоса – вчинок дня

Луїс Енріке, своєю чергою, залишив у запасі Альбу, Аспілікуету, Жерара Морено та де Хеа – натомість, він довірився Гайя, Сарабії, Феррану Торресу та Сімону. Крім того, в центрі оборони дебютував новоспечений іспанець Ляпорт. Пару йому склав Пау Торрес з Вільяреала.

В перші 15-20 хвилин іспанці завоювали шалену перевагу за володінням м'ячем, тримаючи його 75% ігрового часу. Виглядало вражаюче, от тільки португальці особливих проблем від цього не мали – темп матчу залишався середнім, а дрібні фоли та офсайди ще сильніше збивали його. Тим не менш, на 11-й хвилині "Фурія Роха" могла вийти вперед внаслідок шикарної комбінації на лівому краю штрафного з прострілом на лінію воротарського – Льоренте вже готовий був замикати, однак Пепе в останню мить встиг підставити ногу!

В наступні 10 хвилин господарі провели ще кілька атак, але жодна з них небезпекою не завершилась. Португальці ж забили гол першим своїм ударом: на 23-й хвилині "селесао" заробили кутовий, після розіграшу якого пішла подача на Фонте – Жозе перевисів опікуна й головою пробив точно під дальню стійку! Втім, Крейг Поусон одразу ж свиснув, не зарахувавши взяття воріт через фол в атаці. "Фурія Роха" відповіла вже за чотири хвилини контрвипадом з шикарним навісом від Морати – Альваро шведою закинув м'яч на правий край штрафного під замикання Феррану, а той пробив головою. Трохи неточно!

Після цього команди знову повернулися до млявої позиційної боротьби без моментів. Нудьгу вирішив розбавити Сімон: на 37-й хвилині Санчеш розігнав контратаку й вирізав передачу на хід Роналду, але її в останню мить підрізав Гайя – м'яч відскочив на голкіпера, а той вирішив вибити сферу ударом з лету. Перебування Роналду в трьох метрах від себе не бентежило Унаї. Воротар Атлетіка пробив прямо в Кріша – на щастя для господарів, Сімон встиг накрити відскок.

Перер перервою Іспанія й Портагалія встигли розмінятися ударами Семеду й Сарабії. Обидва стріляли метрів з 20-ти, однак Нелсон запустив м'яч на трибуни, а Пабло вистрілив повз ближню стійку. Зрештою, відпочивати футболісти відправились за нулів на табло.

Луїс Енріке вийшов на другий тайм без замін, а от Фернанду Сантуш вирішив зняти з гри інертного Жоау Феліша. Замість нього вийшов суперталанта зі Спортінга – Педру Гонсалвеша. Цей хід додав португальцям динаміки. М'яч почав рухатись від воріт до воріт, але іспанці свої атаки проводили набагато цікавіше, а завершували конкретніше.

"Фурія Роха" могла відкривати рахунок вже за чотири хвилини після відновлення гри внаслідок проникної передачі з глибини у штрафний на Морату. Альваро одразу ж пробив низом у дальній кут, але м'яч відправився до рук Патрісіу. Набагато гостріший момент форвард Ювентуса змарнував на 54-й: Льоренте прорвався правим флангом і викотив пас на лінію карного майданчика під удар Мораті – нападник замкнув потужним ударом, однак Пепе накрив постріл! Альваро підхопив відскок і пробив ще раз, але м'яч пролетів повз праву стійку!

На 58-й португальці знову були близькими до пропущеного голу. Цього разу Льоренте протиснув Пепе на правому краю штрафного й викотив пас під удар Мораті – Фонте не дав йому пробити, а Фабіан Руїс з відскоку вистрілив на трибуни! Стривожений Фернанду Сантуш вже за дві хвилини відповів подвійною заміною, замість Олівейри й Пепе випустивши Бруну Фернандеша та Карвалью. Роналду, тим часом, вирішив взяти ініціативу на себе, прорвавшись правим флангом і виконавши точну подачу на голову Жоті – Діогу замкнув з лінії воротарського! На щастя для іспанців, м'яч пролетів над поперечиною.

Луїс Енріке парирував хід свого візав на 63-й хвилині, замість Алькантари, Бускетса й Пау Торреса випустивши Педрі, Родрі та Еріка Гарсію. Останній вже на 66-й міг привезти курйозний гол: під пресингом гостей центрбек у штрафному віддав передачу на Сімона, а Унаї агресивно накрив Жота – втім, воротар легко обіграв Діогу на дриблінгу. Ще за дві хвилини португальці заробили стандарт, подачу з якого виконав Бруну Фернандеш – м'яч закрутився точно на голову Роналду, однак Кріш пробив дуже слабко й неточно.

Нова серія замін сталася на 70-х хвилинах. У складі іспанців замість Фабіана Руїса, Ляпорта й Сарабії вийшли Коке, Дієго Льоренте та Жерар Морено, а "селесао" зняли з пробігу Санчеша й Жоту заради Рафи Сілви та Паліньї. Більше користі масштабна ротація принесла підопічним Луїса Енріке – в середині другого тайму вони по-дорослому притиснули збірну Португалії, створивши низку шикарних моментів.

Перший з них пройшов на 78-й хвилині: Педрі розігнав атаку з проникним пасом на правий край штрафного, звідки Мората покотив на 11 метрів під удар Феррану Торресу – втім, його удар накрили! Ще за дві хвилини Гайя прострілив з лівого краю карного майданчика на лінію воротарського, але Мората розминувся з м'ячем! На 88-й же "Фурія Роха" заробила стандарт, подачу з якого виконав Коке – ніхто її не замкнув, однак сфера опустилася точно в правий нижній кут! "Селесао" врятував сейв Патрісіу. У компенсований час вже і Руй не міг врятувати під час виходу Морати віч-на-віч, але у завершенні проходу Альваро бахнув у поперечину!

Зрештою, фінальний свисток зафіксував нульову нічию. Іспанія і Португалія повторили результат жовтневої товариської зустрічі.

Класичний матч Морати

Вернер у сезоні, що минув, закріпив за собою реноме головного марнотрата Європи, хоча його велику користь для гри команди ніхто не заперечує. На його тлі всі якось забули про родоначальника жанру суперкорисного "мазіли" на вістрі атаки – Морату. Голи страшенно не люблять Альваро – він завжди не забиває у найбільш очевидних моментах, а якщо й забиває, то з офсайду. Зокрема, у матчі проти Барси нападник Ювентуса оформив хет-трик, але всі три голи скасували через положення поза грою.

У поєдинку проти збірної Португалії іспанець жодного разу не заліз в офсайд, однак краще від цього не стало. В активі Морати було п'ять стовідсоткових моментів, проведених у другому таймі: форвард шикарно відкривався під передачі в штрафний, двічі міг забивати з лінії воротарського й виходив віч-на-віч – втім, лишень раз Альваро влучив у площину. Інші удари з мінімальних дистанцій або накривали, або ж вони проходили повз стійку – а на 80-й хвилині нападник просто проскочив повз явно гольову передачу Гайя.

Проблеми Вернера великою мірою пов'язані з неймовірною швидкістю, за якою Тімо не встигає подумати. Крім того, варто не забувати про адаптацію до АПЛ. Марнотратство Морати пояснити даними факторами неможливо – попри шалену швидкість, він завершує епізоди грамотно, без нервів, зі справжньою піренейською елегантністю, але м'яч вперто не летить у сітку. Із зіграністю в Юве та збірній у нього теж все в порядку.

Єдиним поясненням аномального марнотратства є психологія. Власне, топ-тренери саме з нею і пов'язують подібні проблеми форвардів – Тухель, наприклад, просить Вернера заспокоїтись і дочекатись, поки його прорве, адже справа не у техніці Тімо чи тактиці. Мінус Морати полягає у глибокій рефлексії щодо втрачених моментів – запоровши кілька матчів, Альваро починає копатись у собі й "заганятись". Альваро просто необхідно забити кілька голів, аби заспокоїтись.

Разом з тим, не можна забувати про значну користь форварда Ювентуса для атаки "Фурії Рохи". Саме Мората створив найкращий момент першого тайму, закинувши м'яч шведою під удар Феррану Торресу, та і в цілому Альваро відтягував на себе значну увагу оборони Португалії. Це відкривало простір партнерам по команді – іспанці часто били з відскоку й проводили атаки другим темпом, адже Мората витягував на себе більшу частину захисників. Своїми переміщеннями нападник допомагав створювати глибину атаки.

Зрештою, основний конкурент Морати – Жерар Морено – у цьому поєдинку ніяк себе не проявив, хоча за 18 хвилин можна було б щось створити. Торрес виглядав набагато краще за переможця ЛЄ, але у завершальній фазі Ферран був ще менш переконливим за Морату.

Вочевидь, Альваро відправиться на Євро в статусі основного форварда збірної Іспанії. В цьому факті полягає і головна вразливість, і головна небезпека "Фурії Рохи".

Роналду гальмує Португалію

Кріштіану провів 174-й матч за збірну. До рекорду єгиптянина Ахмеда Хассана залишилось всього 10 матчів, а до рекорду Алі Деаї легенді "селесао" не вистачає 6 голів (і ще один потрібен для встановлення лідерства за голами за збірну). Допоки Роналду не закриє ці задачі, Фернанду Сантушу доведеться миритись з наявністю в основі нападника, під якого потрібно працювати усій команді.

Якби португалець мав такий же вплив на якість атаки, який має Мессі в Барсі, то все було б нормально. З такими зірками так чи інакше доводиться йти на компроміси, адже вони гарантують вагон голів. Проблема полягає в тому, що без Кріша збірна Португалії виглядає набагато цікавіше, швидше й агресивніше. "Селесао" впевнено тримають м'яч під контролем, обороняються у високій лінії й багато комбінують – з Роналду ж у старті підопічні Фернанду Сантуша закриваються в низькому або середньому блоці, відмовляються від пресингу й закидають м'яч на хід КР7.

Насправді, в обох стилях чемпіони Європи виглядають доволі переконливо. Португалія вміє як сушити гру в традиційному стилі (в таких умовах надрезультативний форвард-одинак дуже допомагає), так і вести матч першим номером. Втім, поєдинок у Мадриді показав, що перший напрям є менш перспективним – іспанці створили достатньо моментів для розгрому, користуючись відсутністю систематичного тиску суперника на стадії початку атаки. При цьому двічі епізодичний пресинг португальців міг принести дивіденди – Сімон пробивав прямо в Роналду, а Ерік Гарсія по перерві віддав необачний пас на Унаї (на щастя для "Фурії", голкіпер переграв Жоту).

Спрощена модель гри "селесао" не має сенсу без реалізації Кріштіану, однак у матчі проти іспанців вплив "сімки" був мінімальним. За всю зустріч можна згадати тільки подачу на Жоту та невдалий удар головою після стандарту – цього занадто мало для нападника, під якого заточена вся тактика. Якщо ж поглянути на попередні ігри, то там теж не все добре: в останніх п'яти матчах за збірну Кріш забив тільки одного разу – у ворота Люксембургу. При цьому Португалія невдало зіграла проти сильних команд, поступившись французам (0:1) і розписавши нічиї з Сербією (2:2) та Іспанією (0:0).

Роналду заслужив зіграти на Євро й точно повинен дотягнути до ЧС-2022. Відмовлятись від форварда з 30 голами у Серії А теж було б неправильно, але після цих турнірів Фернанду Сантуш повинен обмежити вплив Кріштіану на "селесао". Благо, у тренера достатньо класних футболістів під рукою, а тактика гри без КР7 вже опрацьована – і вона ефективна.

Євро-2020: Англія на піку людських ресурсів, правильні фази Хорватії та Чехії, відродження Шотландії – прев'ю групи D