УКР РУС

ЧС-2018 Іспанія – Росія: провал "Тікі-таки", цирк Піке та 80-річне прокляття, у яке важко не повірити

1 липня 2018 Читать на русском
Автор: Володимир Лесько

Іспанія та Росія зіграли у матчі 1/8 фіналу чемпіонату світу 2018. Рахунок та звіт про матч читайте на "Футбол 24".

Матч Іспанія – Росія розпочався о 17:00 за київським часом. Основний час гри завершився внічию 1:1, а у серії пенальті перемогла Росія (4:3).

Іспанія – Росія – відео голів

"Ла Роха" з перших хвилин прибрала м'яч до власних ніг, але контроль м'яча та позиційні атаки не приносили іспанцям жодних дивідендів. Втім команда Єрро таки зуміла провести швидкий гол завдяки штрафному удару, який заробив Начо на правому фланзі. Асенсіо виконав навіс на дальню стійку, а 38-річний Ігнашевіч в боротьбі з Серхіо Рамосом спрямував м'яч у сітку власних воріт.

Хорватія – Данія: анонс матчу 1/8 фіналу ЧС-2018

Росія за стартові півгодини не створила жодного небезпечного моменту поблизу воріт Де Хеа, більше того, підопічні Черчесова навіть не натякали своїми діями на якусь гостроту попереду. Іспанія володіла м'ячем 75% ігрового часу, а росіяни намотували кілометри, безуспішно намагаючись відібрати сферу.

Лише на 35 хвилині збірна Росії змусила серйозно понервувати Давіда Де Хеа. Затяжна атака господарів Мундіалю завершилася небезпечним обвідним ударом Головіна з лівого кута штрафного майданчика, коли м'яч пролетів повз дальню стійку.

Іспанія, віддавши ініціативу супернику, догралась на 37-й хвилині. Піке зіграв рукою у власному карному після удару Дзюби головою, а Куйперс без вагань призначив пенальті. Дзюба з "позначки" розвів м'яч та Де Хеа по різних кутах. 1:1 після першого тайму.

Підопічні Єрро активніше розпочали другий тайм і вже на 47-й хвилині Акінфєєву довелось вступати у гру після удару Асенсіо метрів з 12-ти. А згодом вже голкіпер збірної Росії вчасно вийшов з воріт та не дозволив відзначитись Іско, який перебував під гострим кутом. Після цього іспанці під свист стадіону "Лужники" тривалий час перепасовувались в центрі поля, але ніяк не могли створити щось по-справжньому гостре. Часом здавалось, що "Ла Роха" страждає навіть більше, ніж в матчі з Іраном.

Єрро відреагував на кепську гру своєї команди, випустивши Іньєсту, Карвахаля та Аспаса замість Сілви, Начо та Кости відповідно. Однак навіть заміни не одразу реанімували сумну гру іспанців в атаці. Лише на 85-й хвилині Іньєста потужно вистрілив з лінії штрафного майданчика, а Акінфєєв, виконавши класний сейв, дістав м'яч у правому від себе куті.

Як не дивно, найбільш небезпечний момент в кінці основного часу зустрічі створили росіяни, коли Смолов з меж карного цілив у дальній кут, але не влучив у рамку. Відтак, не зумівши визначити переможця за 90 хвилин гри, командам знадобився овертайм.

У першому екстратаймі Іспанія так само безрезультативно намагалась пройти три ешелони захисту збірної Росії. Команда Єрро діяла настільки повільно, що інколи складалось враження, ніби "Ла Роха" свідомо хоче вирішити долю путівки в чвертьфінал шляхом післяматчевих пенальті.

На 104 хвилині Родріго замінив Марко Асенсіо і саме форвард Валенсії був близький, щоб знову вивести Іспанію вперед. У дебюті другого екстра-тайму Родріго класно розібрався з суперником на правому фланзі, увірвався в штрафний майданчик та потужно пробив, але Акінфєєв дивом виручив свою команду. Як з'ясувалось згодом, саме завдяки своєму голкіперу росіяни протримались до серії пенальті.

У футбольній лотереї більше пощастило росіянам, які реалізували усі свої удари. Де Хеа, якого багато хто вважає №1 у світі, знову провалився. А ось для Іспанії фатальними стали промахи Коке та Аспаса. Господарі турніру створюють поки що найбільшу сенсацію.

Провал "Тікі-таки"

Збірна Іспанії володіла м’ячем 74% ігрового часу та завдала 26 ударів по воротах росіян, 9 з яких влучили у рамку. Однак нехай статистика не вводить вас в оману – все це цифри заради цифр. Тотальний контроль м’яча і так звана "Тікі-така" не принесли підопічним Єрро жодної користі, а реально небезпечні удари по воротах Акінфєєва можна полічити на пальцях однієї руки. "Ла Роха" вже вкотре на ЧС-2018 продемонструвала свою безпорадність проти добре організованих в обороні команд. Звісно, перед матчем мало хто сподівався, що Росія буде спроможна а-ля Іран закритись на своїй половині поля, однак навіть 70 команда рейтингу ФІФА здатна зупиняти “пішоходів”.

Іспанія намагалась пройти три ешелони оборони росіян без швидкості та фантазії, а найголовніше – без пристрасті. Куди поділась магія Іско та Іньєсти? Куди подівся вибуховий ривок Асенсіо? Чому такий мобільний в Атлетіко Коке регулярно розводив руками в центрі поля, змушений грати через ближнього? Піренейці діяли так, ніби на їхніх ногах були невидимі кайдани. Звісно, чимало гравців збірної Іспанії будуть скаржитись на скандальне звільнення Лопетегі та втому через виснажливі клубні сезони, але такі відмазки лише потішать умовних Суареса і Кавані. Ла Роха вилетіла з ЧС-2018, насамперед, через відсутність нових ідей. Здається, хтось досі не може прийняти той факт, що "Тікі-така" – це минуле. Сучасний футбол став більш вертикальним, а тому 1000 передач вже не викликають жодного враження, якщо вони не загострюють гру.

Лише Дієго Коста намагався хоч щось організувати в атаці своїми регулярними переміщеннями. Він пропонував себе партнерам, шукав вільні зони, але, на жаль, у складі збірної Іспанії не знайшлось гравця, який міг би віддати останню передачу.

Каталонський цирк

Після безславного вильоту "Ла Рохи" з ЧС-2018 Жерар Піке, мабуть, може завершувати виступи за національну команду. Гравця, якого так не люблять патріотичні іспанські фани через заклики до незалежності Каталонії, власноруч, у прямому сенсі цього слова, поховав свою команду. У певний момент гри Жерар переплутав види спорту, виставивши по-волейбольному руку вгору та заблокувавши удар Дзюби. Безглузда помилка захисника Барси, який на мить втратив здоровий глузд, як виявилось, стала ключовою. Росія зуміла зрівняти рахунок на рівному місці, використавши напівмомент, та залишилась угрі. Що було далі – усім відомо.

Цікаво, що цирк Піке дуже нагадав пенальті, який привіз собі нинішній наставник збірної Іспанії Фернандо Єрро на ЧС-2002, також на стадії 1/8 фіналу. Тоді, у матчі проти Ірландії, за рахунку 1:0, Єрро зіграв рукою та дозволив британцям відновити паритет. Однак в серії пенальті "Червона Фурія" зуміла вирвати перемогу. Кіно Піке мало інший кінець – трагічний…

Вічне прокляття

Збірна Іспанії жодного разу в своїй історії не перемагала господарів Чемпіонату світу та Європи. Перед матчем проти Росії чимало фанів жартома називали команду Єрро приреченою, однак унікальне прокляття знову стало на шляху Ла Рохи. Вісім разів Іспанія зустрічалась з господарями великих турнірів та зазнавала лише фіаско. Все розпочалось у далекому 1934-му на Мундіалі в Італії, а найбільш свіжий приклад перед російським жахіттям – Євро-2004. Тоді з плей-офф іспанців вибила Португалія. От і не вірте потім в усякі забобони…

Цікаві факти

– Іспанія зробила більше 1000 передач у матчі проти Росії, встановивши новий рекорд ЧС.

– Вперше в історії чемпіонатів світу проведено четверту заміну.

– Ігнашевіч – найстарший автор автогола в історії чемпіонатів світу (38 років).

– Де Хеа пропустив 6 голів з 7 ударів у площину воріт на ЧС-2018.

ЧС-2018, 1/8 фіналу

Іспанія – Росія – 1:1 (пен – 3:4)

Голи: Ігнашевіч, 12 (автогол) – Дзюба, 42 (пен)