УКР РУС

Інтер – Шахтар: анонс матчу Ліги чемпіонів

24 листопада 2021 Читать на русском

Інтер в рамках 5-го туру групового етапу Ліги чемпіонів приймає Шахтар. Анонс і прогноз на матч читайте на "Футбол 24"

Найгірші прогнози щодо української євровесни починають збуватись. Динамо вчора втратило усі шанси навіть на третє місце, а сьогодні ми ризикуємо втратити ще й Шахтар – "гірники" за два тури до кінця групового етапу йдуть на четвертій позиції з 1 очком у активі, відставши від третьої на 5 залікових балів. Інтер же встиг відірватись на 6 пунктів. Таким чином, для продовження боротьби хоча б за Лігу Європи підопічним Роберто Де Дзербі необхідна виключно перемога на "Джузеппе Меацца". Ось настільки високою стала ціна поразки в Тирасполі.

Інтер – Шахтар: прогноз на матч Ліги чемпіонів

Ситуація ускладнюється через серйозну мотивацію міланців. У наступному турі їм доведеться зустрітись з Реалом на "Сантьяго Бернабеу", але відрив від Шерифа у команди мінімальний – за умов поразки або нічиї в Мадриді та другого тріумфу Юрія Вернидуба над донеччанами "нерадзуррі" ризикують вилетіти в ЛЄ. Так може статись, якщо підопічні Сімоне Індзагі не переможуть "гірників". Звитяга ж над українським віце-чемпіоном з великою вірогідністю виведе Інтер у 1/8 фіналу ЛЧ, адже тираспольці навряд чи відберуть очки у Реала.

В цій ситуації сильно знадобиться італійський досвід Роберто Де Дзербі, однак з ним не все добре. Його Сассуоло досить успішно боролося з Інтером, здобувши перемогу й три нічиї у семи матчах, причому двічі "нероверді" забивали міланцям по три голи – втім, виграти на "Джузеппе Меацца" йому не вдалося жодного разу. Поєдинок проти "нерадзуррі" на чолі Шахтаря мало чим відрізнявся від того, що показував Де Дзербі в Серії А: команда Роберто знову дала бій гранду, зігравши сміливо, демонструючи свій футбол і навіть домінуючи протягом 80 хвилин зустрічі – втім, ні перемогти, ні хоча б забити його підопічні не змогли.

Зарядись енергією нестримного футболу, переглядаючи улюблені матчі Ліги чемпіонів разом із коктейлями на основі преміальної Żubrówka Czarna! Дізнатись більше про Zubrowka Czarna та коктейлі тут.

Взагалі, прикро було б втратити той Шахтар, який ми побачили в "домашці" з Інтером і на виїзді з Реалом. Останній матч взагалі можна назвати найкращим для українського клубного футболу в 2021 році – "гірники" у Мадриді створили більше моментів і явно награли хоча б на нічию (а то і на перемогу). Що і говорити, коли трибуни "Сантьяго Бернабеу" аплодували Мудрику. На жаль, і тут нашій команді не вистачило класу.

Ці дві зустрічі показали, що Шахтар, взагалі-то, не варто списувати до поєдинку в Мілані. "Помаранчево-чорні" залишаються дуже небезпечними, а їхню тактику прямо зараз ставлять у приклад німецькі та англійські тактичні аналітики – на профільному Spielverlagerung навіть вийшла гігантська стаття про гру "гірників". Наша команда цілком могла бити чемпіона Італії в першому матчі, а Шерифу навіть вдалося це зробити – то чому всі ховають донеччан до стартового свистка? Апеннінцям треба боятись не менше, ніж українським вболівальникам.

Проблема полягає в тому, що за красивими ідеями, класними матчами проти грандів і потужними відрізками в УПЛ маскується нестабільність донеччан. Спочатку вона здавалася логічною, адже Роберто Де Дзербі лишень знайомився зі своїми підопічними і з новим чемпіонатом, однак в листопаді колектив продовжує демонструвати проблеми – Ворскла домінувала в поєдинку з Шахтарем протягом 30 хвилин (допоки не сталося вилучення), а скромний Рух тримав "нулі" до 86-ї хвилини. "Гірникам" досі важко проти будь-якого суперника із закритою ігровою позицією. Травма Траоре підсилила біду в цьому аспекті.

Ліга чемпіонів же розкрила великі труднощі з виходом з-під пресингу. Шахтар намагається залучати до цієї роботи голкіпера, однак і Пятов, і Трубін не славляться роботою ногами – захисники ж навіть без тиску допускають дуже серйозні помилки. Поєдинки проти Реала виявились показовими. Втім, з такими проблемами донеччани (та і весь український футбол) живуть давно. Раніше вони не заважали здобути результат – необхідно лишень грамотно приховати ці недоліки. Роберто Де Дзербі вміє це робити.

Інтер залишається безумовним фаворитом протистояння, але "нерадзуррі" вже не вважають чемпіонською машиною. Ті часи завершились з відходом Антоніо Конте й Лукаку, а також з приходом серйозної фінансової заборгованості. Не можна сказати, що при Сімоне Індзагі команда вже зараз вибула з гонитви за Скудетто, але в фаворити її ніхто не записує – не той склад і не той рівень гри. Міланці продовжують стабільний набір очок, однак в половині матчів вони демонстрували нервовий футбол, а почасти їм просто щастило. У Тирасполі ж колектив взагалі примудрився програти.

Чемпіону Італії вистачає класу й досвіду, аби карати суперників за дрібні помилки й здобувати позитивний результат у важких матчах – втім, Інтеру вже не вистачає сили для домінування у більшості своїх поєдинків. Ігри "нерадзуррі" у поточному сезоні дуже часто проходять за тим же сценарієм, що і в Києві у зустрічі з Шахтарем – команда чергує хороші та посередні за якістю відрізки, демонструє хорошу тактичну підготовку, в якийсь момент починає відверто терпіти, однак на останніх хвилинах створює вбивчі моменти. Частіше вони конвертуються в перемоги, але не завжди.

Попри всі ці проблеми, Інтер залишається топом. В останніх семи матчах підопічні Сімоне Індзагі не програли жодного разу, здобувши перемогу над потужним Наполі й розписавши нічиї з Міланом і Ювентусом. За очікуваними очками, xG та забитими голами "нерадзуррі" є найкращими в Італії.

Більшість тактичних аналітиків визнає атаку сьогоднішнього суперника Шахтаря найкращою в Серії А – нападники грамотно виконують свої ролі (Лаутаро витягує на себе увагу, Джеко / Корреа обігруються в глибині й грають "стовпів"), центрбеки активно йдуть на останню третину, а центральні атакувальні хави вносять у систему творчий елемент своїми хитрими переміщеннями. В перехідній фазі Інтер теж прекрасний. Не вистачає лишень стабільності та якості при грі без м'яча (особливо в опорній зоні).

Словом, Шахтарю сьогодні буде дуже важко. А хто казав, що буде легко? В Лізі чемпіонів ніхто просто так очки не роздає.

Кадрова ситуація

Інтеру точно не допоможуть де Врей та Санчес. Втрата лідера оборони особливо болісно б'є по "нерадзуррі". Крім того, Джеко в поєдинку проти Наполі вийшов лишень на 62-й хвилині – і не факт, що після травми Едін готовий з'явитись в основі. Ще більші сумнівним виглядає вихід Барелли – на вихідних Ніколо отримав пошкодження м'язу стегна. Натомість у складі італійців немає дискваліфікованих.

У Шахтаря ситуація досить важка. В лазареті залишається Траоре, Мораєс лишень почав індивідуальні тренування, а Дентінью вже покинув клуб. Точно не зіграють Ісмаїлі та Алан Патрік. Участь Степаненка в матчі залишається під питанням. Немає в заявці і Судакова. Даних футболістів не можна назвати незамінними, однак їхня втрата серйозно б'є по глибині складу – в другому таймі ця проблема точно дасть про себе знати.

Орієнтовні склади на матч Інтер – Шахтар

Інтер: Хандановіч – Шкріньяр, Ранокк'я, Бастоні – Дарміан, Відаль, Брозовіч, Перішич – Чалханоглу – Корреа, Мартінес

Шахтар: Трубін – Додо, Марлон, Кривцов, Матвієнко – Майкон, Антоніо – Тете, Педрінью, Соломон – Фернандо

Прогноз "Футбол 24" – 2:1

Інтер – дуже сильний колектив, який має проблеми через проведення тактичної й кадрової перебудови. Сімоне Індзагі проводить її дуже обережно й плавно, тож "проблеми зросту" не заважають міланцям здобути результат у більшості важливих матчів. Навіть якщо "нерадзуррі" дуже важко, вони все одно перемагають. Особливо сильно чемпіон Італії виглядав протягом останнього місяця, зупинивши двох претендентів на чемпіонство та Ювентус.

Шахтар у поєдинку з Реалом та з тим же Інтером довів готовність грати з грандами на рівних, без страху й з хорошими тактичними рішеннями – втім, в обох випадках донеччанам не вдалося вистрибнути за стелю свого класу. Мадридці перемогли "гірників", організувавши всього кілька топ-моментів, а міланці в Києві повинні були забивати мінімум двічі за останні 10 хвилин (тоді врятував Пятов). Українська ж команда, шикарно вибігаючи в атаку, або не могла пробитись крізь оборонний мур, або марнувала свої нагоди.

В принципі, сьогодні можна було б поставити і на нічию. Шахтар може втримати її. Втім, команду Роберто Де Дзербі вона не влаштує – їй потрібна лишень перемога. Відповідно, "помаранчево-чорним" доведеться сильніше розкриватись і витрачати більше енергії – а от освіжити й посилиту гру по перерві можна хіба що Марлосом і опорником (Степаненко або Антоніо). Щонайгірше, Інтеру теж потрібна перемога за будь-яку ціну.

Атака у Інтера зараз занадто потужна, а оборона Шахтаря не лякає навіть середнячків УПЛ. Взагалі, команда Роберто Де Дзербі виглядає слабшою по всім параметрам – і мова не тільки і не стільки про клас, скільки про загальний рівень футболу протягом останнього місяця. В таких умовах нічия виглядає максимумом, на який можна сподіватись, але навіть у неї не віриться. "Нерадзуррі" дуже необхідна перемога. Сьогодні вони її здобудуть.

Динамо – Баварія: УЄФА відбирає в українців шанс на єврокубки – контраст з Росією, найважчий матч Лєвандовскі і Ко в ЛЧ