УКР РУС

Футболісти vs податківці: офшорне мереживо та інші причини фіаско володарів Золотих м'ячів і компанії

28 листопада 2017 Читать на русском

Юрист Ярослав Ковтун – про те, як відомі футболісти грішать ухиленням від сплати податків. Хто з них і чому, ба навіть серед володарів Золотих м’ячів, має проблеми із фіскальними органами?

Футбольний світ уважно стежить за судовими процесами податкових органів Іспанії проти Ліонеля Мессі та Кріштіану Роналду. Останні отримали значні санкції за порушення податкового законодавства Іспанії, бо не змогли довести свою правоту у суді.

"Це був найважчий етап мого життя". Кріштіану Роналду – про перші кроки у футболі, момент максимальної гордості та роль батьківства

Непідтверджені витрати Іржі Сабу

"Сьогодні важко втекти від світу футболу. Футбол цікавить майже всіх, навіть податкову адміністрацію". Таку думку висловила адвокат чеського футбольного гравця Іржі Сабу (Jiří Sabou), який одним із перших мав проблеми із податками. Професійний футболіст Сабу зазначив у своїй податковій декларації з податку на прибуток у 2004 році в Чеській Республіці податкові витрати в кількох державах-членах. Він хотів зменшити податкове навантаження через «можливий» трансфер до одного з футбольних клубів у цих державах-членах. Однак податкові органи Чехії висловили сумніви у правдивості цих видатків та провели Перевірку, яка включала отримання інформації від податкових органів окремих держав-членів ЄС та допит свідків без інформування платника податків. З відповідей цих органів маємо: жоден з клубів, в які нібито мав перейти гравець, не знали, що Іржі Сабу міг бути їхнім футболістом.

Сабу був проти такого розслідування. Він стверджував, що податкові органи Чеської Республіки незаконно отримали інформацію про нього. По-перше, вони не повідомили його про свій запит на допомогу іншим органам влади, тому він не зміг взяти участь у формулюванні питань, адресованих цим органам влади. По-друге, його не запрошували взяти участь у допиті свідків в інших державах-членах, на відміну від прав, якими він користується за чеським правом у подібних внутрішніх процедурах.

Перед тим, як звертатися до суду, постало питання: чи має платник податків право брати участь у обміні інформацією між органами влади, згідно з Директивою 77/799/ЄЕС2 ("Директива", попередник Директиви 2011/16/ЄС3), і в якій мірі фундаментальні права, гарантовані Хартією основних прав Європейського Союзу, мають будь-яке відношення до існування цього права.

European Court of Justice (Суд ЄС) відхилив запити представників футболіста і постановив, що податкові адміністрації вправі проводити слідчі дії, отримувати на свої запити інформацію про платника податків та проводити допит свідків без відома платника податків.

Основною помилкою захисту було те, що вони посилались на Директиву, в якій не міститься процесуальних норм, що захищають платника податків. Норми Директиви визначають виключне право податкових адміністрацій на обмін інформацією між державами-членами і не надають права бути повідомленим щодо таких дій платнику податків.

Висновок: не лізь у воду, не знаючи броду. Перш ніж йти в суд, вивчіть, як діють його рішення і на кого впливають.

Право на бренд Кріштіану Роналду

Позов щодо португальського футболіста Кріштіану Роналду, поданий до суду в червні 2017 року, ґрунтується на звіті Державного податкового агентства Іспанії. Звіт назвав "фальсифікацією" передачу немайнових прав (права на бренд) компанії Tollin Associates LTD, зареєстрованій на Віргінських островах, єдиним акціонером якої був Роналду. Tollin Associates LTD в свою чергу передала право на розпорядження немайновими правами футболіста іншій компанії – Multisports & Image Management LTD, зареєстрованій в Ірландії. Multisports & Image Management LTD за погодженням з Tollin Associates LTD займалося питаннями іміджу виключно єдиного футболіста. На думку прокуратури, передача прав іншій компанії "була абсолютно не потрібна" і "єдиною метою було приховування доходів". Загальна сума ухилення від сплати податків нараховує 14,7 мільйона євро за 4 роки (1,39 млн євро в 2011 році; 1,66 млн євро в 2012 році; 3,2 млн євро в 2013; і 8,5 млн – в 2014-му).

Роналду посів 2-ге місце в рейтингу найбільш високооплачуваних знаменитостей Європи

Ані прокуратуру, ні державного адвоката не влаштували відповіді захисників Роналду, оскільки "він не запропонував конкретних пояснень з приводу податкових операцій, які призвели до початку розслідування". Тож Роналду має сплатити близько 15 млн євро в державний бюджет Іспанії.

Висновок: готуй сани влітку. Звітуйтесь вчасно!

Офшорне мереживо Ліонеля Мессі

Серед багатьох документів, які стали відомими суспільству завдяки Panama Papers, виявилися й папери з підписами Лео Мессі і його батька: за допомогою буферної компанії з Уругваю вони придбали фіктивну панамську компанію з назвою Mega Star Enterprises. Це було зроблено на наступний день після того, як сім'ї Мессі висунули перші звинувачення в ухиленні від сплати податків. Завдяки тому, що ця конфіденційна інформація стала відома, прокуратура отримала серйозний доказ висунутих звинувачень. В ході судового процесу прокурори стверджували, що Ліонель Мессі та його батько використовували мережу підставних фірм для приховування доходів. Справа йшла про суми, отримані від рекламних контрактів футболіста в 2007-2009 роках, в тому числі з такими компаніями, як Danone, Adidas, PepsiCo та інші.

Мессі очолив топ-10 найбільш високооплачуваних футболістів світу

В травні 2017 року Верховний Суд Іспанії виніс рішення нападнику Барселони Ліонелю Мессі та його батькові Хорхе Орасіо Мессі. Їх обвинувачували в ухиленні від сплати податків на суму 4,1 млн євро і суд визнав їх винними в епізодах ухилення від сплати податків та засудив обох до 21 місяця тюремного ув’язнення, що, за іспанським законодавством, замінюється на умовний термін відбування покарання.

Основною помилкою було те, що сам Ліонель не знав про свої фінансові справи і не підозрював про будь-які порушення законодавства, коли його батько просив підписувати документи чи контракти. Тож варто мати свого персонального юриста, який би міг перевіряти фінансові справи сім’ї, незалежно від родинної довіри.

Висновок: довіряй, але перевіряй!

Мудре рішення Жозе Моурінью

Увага податкових органів не обійшла і тренерів світового футболу. Відповідно до інформації BBC, прокуратура Іспанії почала розслідування щодо тренера Манчестер Юнайтед за запитом Іспанського податкового агентства. Справа йшла про ухилення від сплати податків на суму 3,3 млн євро шляхом переведення його прибутків в офшорну компанію на Британських Віргінських островах. Цікаво те, що офіційного обвинувачення не було, так як Моурінью виплатив добровільно суму коштів, які вимагали іспанські податкові органи. Мудрим виявилось рішення відомого тренера – не витрачати гроші та час на судові баталії, а сплатити по рахунку і завершити справу в досудовому порядку.

Висновок: рахунки мають бути сплачені вчасно.

Непостійне місце проживання Гуса Хіддінка

Колишній тренер збірної Росії, Нідерландів, футбольних клубів Челсі та Реала Гус Хіддінк також був фігурантом справи про ухилення від сплати податків. В 2007 році в Голландії він був засуджений до 6 місяців ув’язнення умовно, штрафу в розмірі 45 тис. євро, а також був зобов’язаний виплатити недоплачені податки в розмірі 1,4 млн. євро.

Справа в тому, що в 2002-2003 роках Хіддінк вказав в якості постійного місця проживання бельгійське місто Ахел, і відповідно, вважав себе бельгійським податковим резидентом. Суть обвинувачень полягала в тому, що тренер платив податки саме в Бельгії, де ставка прибуткового податку для осіб з високим рівнем доходу складала 33% проти 52% в Голландії.

Якщо прослідкувати кар’єру Гуса Хіддінка, то можна побачити, що в 2002-2006 роках, він був тренером голландського клубу ПСВ Ейндховен, тобто місцем його роботи була саме Голландія. Згідно правил резидентності він вважався голландським податковим резидентом, бо працював на території Голландії більше ніж 183 дні. Договір про уникнення подвійного оподаткування між урядами Нідерландів та Бельгії був підписаний 5 липня 2001 року, і в ньому зазначається, що дохід, що одержується резидентом Договірної Держави як працівником мистецтва, таким як артист театру, кіно, радіо чи телебачення, або музикантом, або як спортсменом від його особистої діяльності, що здійснюється у другій Договірній Державі, може оподатковуватись у цій другій Державі. І саме це стало підставою для звинувачень Голландської податкової.

Висновок: думайте, перш ніж робити. Знання багато не буває.

***

Податкові органи європейських країн, особливо Іспанії, є жорсткими та непоступливими до зірок футболу. Престиж та «зірковість» гравців є мішенню для підвищеного інтересу та початку розслідування. Використання офшорних схем вже не є панацеєю від сплати податків, а навпаки – привід для турбот. Час податкових оптимізацій минає: рекомендації ОЕСР, наявні договори про уникнення подвійного оподаткування між державами, система автоматичного обміну фінансовою інформацією в цілях оподаткування, яка з кожним роком збільшує кількість держав-учасниць – вимагають зміни підходів до податкового планування. Аналіз судових справ, тлумачень та роз’яснень податкових органів, дозволять не залишитись поза грою та виграти матч!

Ярослав Ковтун, юрист Практики міжнародного бізнес-адміністрування Juscutum