УКР РУС

Фулхем зупинив Ліверпуль на старті АПЛ – екс-зірка Шахтаря класно дебютував, шоу Мітровіча і Дарвіна, унікальний Салах

6 серпня 2022 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Ліверпуль не переграв Фулхем (2:2) у 1 турі АПЛ 2022/23. Рахунок і огляд матчу – на "Футбол 24". 

Після перемоги над Ман Сіті у Суперкубку Ліверпуль зовсім не видно в перші 15 хвилин. Фулхем дуже активно душить високим пресингом, вистачає і брутальної гри на межі фолу. Александер-Арнольд під таким тиском помиляється біля свого штрафного. Мітровіч без особливих перепон вривається у володіння Аліссона, і лише невлучний останній удар дозволяє гостям зберегти ворота сухими. У Ліверпуля лише 2 гострі проходи Робертсона і Діаса лівим краєм за половину першого тайму. В одному випадку Луїс навіть забив на добиванні після удару Енді, однак перед спробою шотландця був очевидний офсайд. Перший удар Салаха на 23 хвилині, і знову активність фулбеків. Мохамед головою не дуже якісно пробив після навісу Трента.

Арсенал здобув перемогу над Крістал Пелас – Зінченко виконав асист, круто зіграв у атаці, але розкрив проблеми в захисті

Паніка "червоних" на стандартах. Ніби й не мають "дачники" особливо ударів, але команда Клоппа відбивається вкрай натужно. При 30% володіння Фулхем перестріляв абсолютного фаворита у перші пів години (4:1). Тричі поспіль Ліверпуль рятується лише відчайдушним блоком, коли всі удари пропускають у межах штрафного. Однак на 32 хвилині і це не допомогло. Тете (не плутати з екс-вінгером Шахтаря) подав з правого флангу, Мітровіч спокійно переграв Трента на другому поверсі, Аліссон незграбно пропустив у ближній.

Діас дивом не дотягнувся до прострілу Робертсона з меж воротарського, а потім поцілив у хрестовину. Оце вже щось. Але де Салах, на пару із Соном найкращий голеадор минулого сезону? Решта тайму – знову багато возні на підступах у фінальній третині та повна відсутність ударів. Фулхем переграв Ліверпуль, який ніби чекав, що новачок АПЛ буде настільки ж приреченим з перших хвилин, як минулоріч інший клуб, який бігає туди-сюди з Чемпіоншипу (Норвіч). Так, гості створили свої моменти і навіть могли вже повести, але про звичне домінування з такого рівня суперниками не було й мови. План лондонців спрацював значно краще при обмеженому часовому ресурсі (28% контролю м'яча).

Ураганний початок і другого тайму. Травмувався Тьягу Алькантара, провалився Фірміно. Відтак на 50 хвилині подвійна заміна від Клоппа. Харві Елліот та Дарвін Нуньєс вийшли. Кебано пробиває метрів з 16 зовсім без опіки – стійка рятує Ліверпуль, який конфузиться усе більше. Та ось дві поспіль ідентичні атаки з прострілом Салаха та ударом Дарвіна... п'ятою. В одному випадку Родак парирував, в іншому уругваєць таки прошив візаві. Дарвін скидає головою, Діас розстрілює – черговий сейв голкіпера. Родак рятує і після удару Салаха, але тут відвертий офсайд.

Екс-вінгер Шахтаря Соломон дебютував за Фулхем, також вийшовши на заміну, як і зірковий новачок суперника Нуньєс. Манор чи не першим дотиком до м'яча перехопив пас у центрі поля і відразу кинув на хід Мітровічу. Серб у знущальному стилі простеньким фінтом спровокував Ван Дейка на пенальті та оформив дубль, перегравши Аліссона, який навіть вгадав напрямок постралу. Карвалью, який замінив Діаса, дебютував проти своєї попередньої команди. Португалець стріляв з льоту після подачі Трента з кутового – вище.

Клопп уже було похнюпив носа, але далі Дарвін до забитого м'яча додає асист. Александер-Арнольд накинув у штрафний, суперник скинув Нуньєсу, той дещо випадково дав назад, а Салах розстріляв по суті порожні ворота. На 4 компенсованій хвилині Хендерсон після пасу Елліота ефектно підкрутив у поперечину з-за меж штрафного. Зрештою, Фулхем таки зупиняє Ліверпуль, залишаючи Арсенал із Зінченком на 1 місці АПЛ.

Ліверпуль у 66% випадків здобув би перемогу, якщо дивитися за якістю моментів. Найближче команди були до рахунків 1:2 та 1:3. Салах був анонімом до перерви, коли поруч бігав Фірміно. Після перерви Момо знову став тим єгипетським королем, якого всі знаємо. Став першим гравцем в історії АПЛ з голом у першому турі 6 років поспіль. Причина? З одного боку Фелхем уже не встигав так щільно пресингувати та накривати, як до перерви. З іншого – вихід Дарвіна Нуньєса.

Колишній партнер Яремчука у Бенфіці став лише третім, кому за весь час існування англійської Прем'єр-ліги вдалося оформити гол плюс пас після виходу на заміну, повторивши досягнення Агуеро та Морати. Росте нова легенда АПЛ? Уругваєць дав необхідний рух і був завжди там, де потрібно було команді та Салаху. Клопп помилився, довірившись Фірміно. Адже той загубився, як і тиждень тому в Суперкубку. Навіть так Ліверпуль був близький до перемоги. Однак з Дарвіном від початку команда Клоппа мала ще більше шансів розбити зубастих лондонців.