УКР РУС

Манчестер Сіті переграв Фулхем і повернувся на вершину АПЛ – Зінченко без блиску, але з феєричною точністю передач

30 березня 2019 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

Манчестер Сіті не мав проблем з Фулхемом у 32-му турі англійської Прем'єр-ліги. Результат і огляд матчу читайте на "Футбол 24".

Манчестер Сіті підходив до поєдинку на другому місці в АПЛ, поступаючись Ліверпулю 2 очками при грі в запасі. "Містяни" виграли 6 попередніх матчів чемпіонату, а сьогодні зустрічалися з аутсайдером першості Фулхемом. Олександр Зінченко, який грав у кожному з останніх 9-и матчів у всіх турнірах, зберіг місце в старті команди Гвардіоли після міжнародної паузи.

"Ми створили монстра!" Вболівальники Манчестер Сіті знову вражені грою Зінченка за збірну України

Фаворит з перших хвилин заволодів ініціативою. Створювався неймовірний тиск на ворота господарів, м'яч майже не переходив на половину поля Сіті. Фулхем намагався розігрувати від воротаря, виходити з оборони низом через короткий пас. Манчестер Сіті просто знищив задум суперника, накриваючи його високим пресингом відразу біля штрафного майданчика.

"Коттеджери" регулярно помилялися. Вже на 4-й хвилині Серхіо Агуеро після подарунку обігрався з Бернарду Сілвою та завдав удару – заблокували. А за декілька миттєвостей підопічні Пепа Гвардіоли вийшли вперед. Кевін де Брюйне прочитав пас захисника, перехопив м'яч і відкинув на Куна. Той знайшов Бернарду Сілву, а португалець, змістившись з флангу, влучно пробив у дальню "шістку".

Манчестер Сіті продовжував тиснути – володіння м'ячем доходило до 81% на 19%. Фулхем панічно старався відбиватися, "привозячи" момент за моментом на свої ворота у спробах подолати пресинг. На 27-й хвилині господарі люб'язно дали м'яч Бернарду, після чого сфера опинилася в ногах Агуеро – результативний удар з гострого кута та 2:0.

У другій половині тайму "містяни" послабили тиск, але шанси все одно виникали. Двічі гостро бив Ілкай Гюндоган, регулярно виходив на ударну позицію Кевін де Брюйне, активність проявляв Рахім Стерлінг. За першу 45-хвилинку Сіті завдав 18 ударів по воротах Серхіо Ріко, 6 з них полетіли у площину.

Фулхем – Манчестер Сіті – 0:2 – відео голів та огляд матчу

Фулхем дивом пропустив до перерви тільки двічі. Хлопці Скотта Паркера відповіли лише двома випадами лівим флангом: простріл Раяна Сессеньйона взяв Едерсон, а удар Джо Браяна виявився невлучним.

Другий тайм розпочався значно спокійніше. Манчестер Сіті атакував без особливого азарту, напівмоменти виникали після активних дій Кевіна де Брюйне. Перший гострий епізод трапився аж на 61-й хвилині, коли Серхіо Ріко парирував удар Рахіма Стерлінга, а Бернарду не встиг на добивання.

До фінального свистка "містяни" діяли в енергоощадному режимі – гостроти майже не було на жодному кінці поля. Пригадується хіба що рейд Кайла Вокера, який завершився ударом у хрестовину. Фулхем – не суперник для Манчестер Сіті. Пеп Гвардіола повністю тримав гру під своїм контролем, гості керували темпом зустрічі та робили на полі практично все, що хотілося.

Манчестер Сіті спокійно переміг, набрав 77 очок і повернувся на вершину АПЛ – Ліверпуль позаду, маючи на один бал менше. Фулхем з 17 пунктами залишається на передостанній сходинці. Навряд чи щось вже врятує "коттеджерів" від вильоту з еліти.

Фулбеки Клоппа, Сілви Гвардіоли та вбивча зв'язка Сульшера – топ-10 найкращих дуетів АПЛ

Зінченко: без блиску та негативу

У матчах за збірну України Олександр знову вразив вболівальників Сіті грою в центрі поля, однак у клубі його розглядають виключно лівим захисником. Перед поєдинком з Фулхемом Пеп Гвардіола повідомив, що Бенжамен Менді повністю відновився після травми та тренувався в загальній групі. За місце Зінченка в старті Манчестер Сіті стало страшно, але головний конкурент українця все ж не потрапив навіть у заявку на гру.

Зінченко провів на полі Крейвен Коттедж всі 90 хвилин. Частіше звичайного зміщувався в центр поля, де допомагав Гюндогану розігрувати м'яч. Традиційно став лідером команди за кількістю передач, видавши при цьому просто неймовірну точність – 98%. Один раз вивів парнера на удар – спробу Стерлінга в другому таймі нейтралізував голкіпер.

Карта передач Зінченка:

Забезпечував виграш підбирань для своєї команди після стандартів. Двічі в таких випадках Олександр намагався загострити, але дальнє закидання виявилося неточним, а єдиний постріл українця заблокували. Загалом протягом зустрічі перебував у тіні партнерів, в основному швидко звільняючись від м'яча.

Про гру на оборону в матчі з Фулхемом говорити дивно. Зінченко двічі вдало пішов у відбір, 6 разів повертав м'яч команді, раз зіграв на перехопленні та заблокував удар суперника. В окремих епізодах все ж не встигав закрити свою позицію, зокрема в середині першого тайму подарував м'яч Айте. Наприкінці зустрічі в умовах "сонного футболу" кілька разів втратив концентрацію та змушений був фолити.

Статистика Зінченка:

Оскільки всі футболісти Манчестер Сіті добре себе проявили, то Зінченко отримав від статистичних порталів одну з найгірших оцінок у команді. SofaScore і WhoScored поставили по 7 балів Олександру – лише Едерсон має менше.

На початку квітня в Манчестер Сіті насичений календар з двома матчами на тиждень. Логічно, що Зінченко гратиме через раз. А які турніри йому довірить Пеп Гвардіола – питання. Можна припустити, що Менді відразу після травми виходитиме в менш важливих матчах.