УКР РУС

Фулхем – Челсі: Саррі а-ля Хацкевич, вражаюче досягнення Азара, крутість суперника України і фарт перед Динамо

3 березня 2019 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Фулхем поступився Челсі у 29-му турі АПЛ. Рахунок і огляд матчу чемпіонату Англії 2018/19 читайте на "Футбол 24".

Матч, як і онлайн-трансляція Фулхем – Челсі на "Футбол 24", стартував о 16:05. Суперник київського Динамо по 1/8 Ліги Європи програє Арсеналу та Манчестер Юнайтед відчайдушну боротьбу за останню путівку в Лігу чемпіонів на наступний сезон, посідаючи 6-е місце. Фулхем же серед тижня звільнив Клаудіо Раньєрі і призначив нового тимчасового тренера. Для команди Саррі це остання репетиція перед прийомом Динамо у четвер. Натомість Фулхему не вистачало 10-и очок для виходу із зони вильоту – господарі програли 4 матчі поспіль.

Саррі поверне Кепу в стартовий склад Челсі – іспанець зможе зіграти проти Динамо

На старті зустрічі команди обмінялись гольовими моментами. Ігуаїну дали пробити головою метрів з 11, а Браян пробив здалеку, вигравши підбирання. Обидвом пострілам забракло влучності. Згодом Гонсало змарнував 2 класні паси своїх партнерів. Спочатку Азар накрутив увесь захист і видав під удар, а потім Канте з флангу знайшов шпарину. Аргентинський форвард не зміг бодай раз пробити в цих епізодах. Кепа, який повернувся в основу після скандалу з тренером Саррі, раптово випустив м'яч у своєму штрафному – якби гравець Фулхема виявився спритнішим, міг би і скористатись. А так Бабель проспав свій момент.

Челсі забив зовні дуже легко. Вілліан пустив Аспілікуету по флангу, іспанець прострілив справа, а Ігуаїн у дотик замкнув. Рюдігер подарував господарям м'яч у центрі поля. Швидка атака завершилась крутим ударом з льоту суперника збірної України, сербського форварда Мітровіча. Кепа потягнув, але після розіграшу кутового захисники Челсі геть забули Чамберса – екс-захисник Арсенала не пробачив. Однак дуже швидко Азар організував другий гол. Еден зібрав біля себе кількох оборонців і відкинув під удар Жоржінью – в цій атаці ідеально було все.

Ігуаїн змарнував ще один розкішний момент. Це Жоржінью ефектним закиданням з центра поля організував Гонсало вихід на ворота, але той пробив значно вище. Перший сейв Ріко трапився аж на 40-й – іспанський голкіпер парирував удар Азара. Спроба повторити першу гольову комбінацію вже у компенсований час – цього разу воротар Фулема впорався з ударом Ігуаїна.

На початку другої половини зустрічі Азар і Вілліан знову перевірили Ріко. Мітровіч підібрав м'яч після трохи неточного пасу на загострення від Бабеля. Удар серба з межі штрафного був потужним, і Челсі просто пощастило, що Александар трохи не влучив.

Фулхем на шалених морально-вольових зміг притиснути Челсі хвилині на 70-й. Кепа навіть довелось видати красивий сейв у польоті – це фланговий захисник Браян знову показав свій клас в атаці. Неймовірний шанс забити втратив Фулхем на 89-й. Швидку контру із закиданням з глибини завершував Мітровіч – Кепа і цей удар потягнув.

Челсі перериває свою божевільну серію 3-х поразок поспіль на виїзді в АПЛ з різницею 0:12, але залишається на 6-му місці. Щоправда в команди Саррі ще є гра в запасі, тож лондонці мають всі шанси обійти і Манчестер Юнайтед, і Арсенал. Фулхем залишається на передостанньому місці з примарними шансами на порятунок в еліті.

Челсі заслужив... втратити очки, хоча провів шалений перший тайм

Це був якийсь театр абсурду. У гостях в аутсайдера АПЛ Челсі давалась гра, Азар, Жоржінью, Канте, Аспілікуета та навіть Ігуаїн робили все, що заманеться, на чужій половині. Однак не найкраща реалізація і дитяча помилка в захисті ("пенсіонери" принципово не грають з гравцями на стандартах?) звели все нанівець. А по перерві вже Фулхем був усе ближчим до нічиєї і навіть забив, але з офсайду.

За очікуваними голами в лондонців лише крихітна перевага. Це при тому, що Челсі протистояла абсолютно найгірша оборона топ-5 чемпіонатів (65 пропущених голів). Саррі має бути вдячним Кепі за декілька вражаючих сейвів. У 2019-му році іспанець стільки разів за матч АПЛ ще не рятував (4). Історія з конфліктом воротаря і тренера, схоже, остаточно вщухла, як і загалом шторм у роздягальні.

Відзначимо, що Челсі виглядав в останні 30 хвилин до болю схожим на Динамо Хацкевича, яке також полюбляє грати в перестраховку також і з відверто слабкими опонентами – навіть репетиція перед ЛЄ з Десною розвивалася за схожим сценарієм. Причому чітке враження, ніби це саме фаворит віддає ініціативу, а не його примушують до захисту. І все це, щоб на останніх хвилинах гарячково відбиватись.

Тренер нарікав, що команда була психологічно і фізично виснажена після важким матчів проти Сіті та Тоттенхема. Утім у Лондоні в четвер італієць знову гратиме в домінування. Канте та Жоржінью в центрі поля тримають гру під контролем, виглядаючи дуже солідно, і є велика імовірність, що киянам доведеться багато бігати без м'яча і терпіти. Певний позитив після нинішньої гри залишається: Челсі, особливо на виїзді, відчуває серйозні проблеми з тим, щоб вбити інтригу навіть проти значно слабших суперників.

Азар веде за собою, але атака суперника Динамо багата не тільки ним

Еден навіть на мінімалках здатен зробити гру. Азар став першим бельгійцем, які віддав 50 гольових пасів у рамках АПЛ. В історії Челсі це лише третій гравець, який забив і асистував по 50 разів у чемпіонаті Англії – після Лемпарда та Дрогба. На його рахунку залишився 81 гол – воротар Фулхема теж непогано попрацював. Загалом було видно, що Еден грав із запасом. Та ще й Саррі замінив його перед матчем з Динамо.

Сподобалась гра на атаку фулбеків гостей. Особливо постарався у цьому плані Аспілікуета, який зробив серйозний внесок у першу виїзну перемогу в АПЛ 2019-го року. Вілліан та Ігуаїн у непоганій формі, але частенько здаються доволі передбачуваними або марнують вигідні нагоди. Утім це все ще гравці, які свій епізод можуть вирішити будь-коли.

Мітровіч – найкращий... в АПЛ, але цього мало

Суперник збірної України (у національній команді Сербії він також твердий гравець основи) по відбору Євро-2020 не має собі рівних за відсотком очок, які команда набрала завдяки його голам. Мітровіч забив 10 м'ячів і приніс Фулхему 65% з його 17 очок. Це абсолютно найкращий показник в усій АПЛ. Вінгер Евертона Рішарлісон посідає 2-е місце з 31-м відсотком, а Глен Мюррей з Брайтона – третій з 30-ма. Серб міг позбавити очок і Челсі, але Кепа виконав парочку красивих польотів. Ми ж переконались, що захисту збірної України буде дуже непросто в червні.