УКР РУС

Франція розгромила Австралію – Жиру став другим найкращим бомбардиром в історії "Ле Бльо", наздогнавши Анрі

22 листопада 2022 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Збірна Австралії у матчі 1-го туру групового етапу ЧС-2022 намагалася дати бій Франції, але клас приніс чемпіонам світу перемогу (4:1) – хоча за неї довелося заплатити черговою травмою. Звіт читайте на "Футбол 24".

Збірна Франції починала захист свого титулу чемпіона світу поєдинком проти збірної Австралії. "Соккеруз" у цьому році привезли один із найменш цікавих складів за останні два десятиліття, але зіграти "на розслабоні" підопічні Дідьє Дешама не мали права. По-перше, тому що вони достатньо розчарували власних фанів влітку та у кваліфікації до ЧС-2022, а по друге – у них були шалені проблеми зі складом.

Перед катарським Мундіалем "галльські півні" втратили Бензема, Нкунку, Канте, Погба та Кімпембе, а Варан і Кунде не встигали відновитись до першого матчу. До того ж, останнє тренування пропустив Камавінга. І як тут було не згадати про прокляття чемпіонів – 4 із 5-ти попередніх чемпіонів світу ганьбились на наступному Мундіалі, навіть не виходячи з групи.

Франція – Австралія – 4:1 – відео голів і огляд історичного матчу для Жиру

Перша половина першого тайму змусила повірити, що прокляття досі в силі. Австралія вже на 9-й хвилині шокувала "Ле Бльо" – Лекі прийняв передачу на хід правим флангом, легко прибрав на замаху Люку Ернандеса й вирізав передачу в штрафний на дальню стійку. Її ніхто не перехопив, тож Гудвін спокійно замкнув. 1:0!

На пропущеному голі проблеми чемпіонів світу не завершились. Ернандес у цьому ж епізоді отримав пошкодження й змушений був покинути поле на 13-й хвилині. Важко шкутильгаючи на плечах лікарів, Люка поступився місцем своєму брату.

Тео зайшов у гру феєрично. На 22-й хвилині він змістився в центр на власній половині, потрапив під пресинг і невдало скинув м'яч назад – Дюк підхопив сферу й потужно пробив метрів з 23-х. Повз праву дев'ятку!

Збірна Франції, своєю чергою, нічого цікавого не демонструвала. До 25-ї хвилини в актив "галльських півнів" можна було занести тільки простріл Мбаппе вздовж лінії воротарського, до якого не встиг Грізманн. Підопічні Дідьє Дешама шокували своєю безпомічністю.

Втім, на 27-й хвилині рахунок зрівнявся. Після розіграшу кутового Тео Ернандес виконав подачу з лівого флангу в центр штрафного, а Рабйо, влетівши у цю зону, вколотив м'яч у сітку головою. 1:1!

Забитий гол розбудив французів. Одразу повернулися і швидкість, і демонстрація топ-класу, і класні моменти. Вже на 30-й хвилині виводити "Ле Бльо" уперед мав Жиру, який замикав навіс Грізманна на лінію воротарського (трохи вище воріт!), а на 32-й чемпіони світу вирвались уперед.

Грізманн, Рабйо і Мбаппе спільними зусиллями відібрали м'яч на лівому фланзі. Після цього Адріен отримав пас п'яткою від Кіліана й влетів на лівий край штрафного. Хавбек міг стріляти сам, але покотив під удар Жиру – 2:1! Це був 50-й гол Олів'є за збірну Франції.

Після цього Франція вже не відпускала контроль над ходом зустрічі, хоча нову порцію моментів підопічні Дідьє Дешама провели лишень перед перервою. Так, на 43-й хвилині Мбаппе відкрився під проникний пас Дембеле й п'яткою скинув м'яч під удар Грізманну – Антуан пробив повз ближню стійку. На 45-й же Гріззі асистував Кіліану, виконавши м'який навіс – Мбаппе замикав головою, але теж трішечки не влучив.

Австралія могла покарати за марнотратство на 3-й компенсованій хвилині. Франції відверто пощастило: Гудвін прорвався правим флангом і подав у центр штрафного на Ірвінга, а той спрямував м'яч у дальній кут. Льоріс вже не рятував, однак за чемпіонів світу заступилася штанга! Зрештою, відпочивати команди відправились за рахунку 2:1.

Перший тайм хоч і завершився за домінування "гальських півнів", але відверто насторожував. "Соккеруз" виявились не настільки безнадійними, як очікувалося. Австралійці зберегли вірність своїм традиціям виступів на Мундіалях, за слабенького складу створюючи шалені проблеми іменитим суперникам.

Втім, на другий тайм підопічні Грема Арнольда не з'явились. Замість них вийшли манекени, яких у тренувальному режимі легко оббігали французи. Команда Дідьє Дешама нічого не дозволила біля власних воріт, а от у чужих могла відзначитись вже на 50-й хвилині – це Жиру пробив у падінні з лету, замикаючи крос від Тео. Трохи неточно!

На 61-й хвилині класний обіграш між Жиру й Мбаппе міг завершитись голом останнього, однак постріл Кіліана з близької відстані парирував Раян. Ще за шість хвилин Ернандес влетів на лівий край карного майданчика й викотив пас на лінію під удар Грізманну – Раян вже не рятував, однак на шляху м'яча опинився захисник!

Зрештою, Франція дотиснула Австралію на 68-й хвилині. Чергове вривання Мбаппе завершилось прострілом вздовж воріт, який підхопив Дембеле – покрутившись з м'ячем на краю штрафного, Усман виконав м'який навіс на Кіліана. Той перестрибнув Суттера й пробив головою в дальній кут. Від стійки сфера залетіла у ворота.

На 71-й же хвилині Жиру добив "соккеруз", заодно встановивши історичне досягнення. Мбаппе отримав передачу від Упамекано, переграв Аткінсона та подав вздовж лінії воротарського. Олів'є замкнув ударом повз Раяна, забивши 51-й гол за збірну Франції й наздогнавши її найкращого бомбардира в історії – Тьєррі Анрі.

Підопічні Дідьє Дешама могли й п'ятий гол вколотити, однак Мбаппе запоров вихід віч-на-віч, а Грізманн не зміг прошити Раяна з мінімальної дистанції. Зрештою, фінальний свисток зафіксував перемогу "гальських півнів" з рахунком 4:1. Франція робить вагому заявку на зняття прокляття чемпіонів світу!

Франція здивувала – вона була прекрасною

Останні півтора роки тотально розчаровувала своїм футболом. Команді вдавалося перемагати на класі, однак структура позиційної атаки "Ле Бльо" не витримувала жодної критики. Її з легкістю стримували навіть слабенькі збірні на кшталт Босніїта Герцеговини чи Угорщини зразка Євро-2020, а Україна, Австрія, Хорватія взагалі виглядали краще за чемпіонів світу.

Після провалу в Лізі націй здавалося, що гра збірної Франції розвалилася остаточно, а перші 25 хвилин поєдинку з Австралією на ЧС-2022 тільки підтверджували очікування... Втім, після цього "гальські півні" прокинулись, влаштувавши щось неймовірне.

Це був не футбол. Це був королівський бал у палаці Людовіка XIV. Масштабно, яскраво, дорого, з відрами шампанського. Франція зіграла настільки потужно, що не хочеться навіть когось виокремлювати – це банально набридне. Усі футболісти видали надзвичайно потужний перформанс.

Чого лише коштують 9 передач Грізманна з просуванням при шести пасах під удар – за показником xTreat (дії, які наближають до взяття воріт без урахування ударів) "маленький принц" став найбільш небезпечним футболістом на полі. Тео Ернандес за всіма цифрами йде одразу за Антуаном, а Рабйо, якого нещадно критикують і вважають непотрібним, майже самотужки перегорнув хід гри.

А як вам Упамекано? Центрбек виконав 120 передач (114 точних), віддавши 7 пасів з просуванням і взявши участь у кількох ударних атаках. Крім того, Дайо зробив 7 повернень володіння.

Зрештою, варто не забувати і про перформанси Мбаппе й Жиру. Олів'є тримається всього в одному голі від статусу найкращого бомбардира збірної Франції, а ще він став найбільш віковим автором гола "Ле Бльо" на Мундіалях – у віці 36 років і 54 років він перевершив Зідана (гол на ЧС-2006 у 36 років і 16 днів)

Ба більше! Жиру тепер є найбільш віковим автором дубля в історії усіх чемпіонатів світу. Форвард Мілана побивши рекорд угорця Ласло Фазекаша (той забив два гои Сальвадору на ЧС-1982 у віці 34 років й 243 днів).

Кіліан же увійшов до клубу Уве Зеелара та Луїджі Ріви – лише їм на чемпіонатах світу вдалося зробити 19+ дотиків до м'яча у чужому штрафному. Також бог ПСЖ поставив рекорд "Ле Бльо" на Мундіалях, забивши гол і віддавши асист всього за 227 секунд.

Підсумкова статистика матчу просто неймовірна. 23-4 за ударами (19-2 з меж штрафного), 6-1 за явними гольовими нагодами, 27-3 за просуваннями м'яча у радіус 20-ти метрів від воріт, 67-9 за дотиками в карному майданчику. Як наслідок – 3.58 vs 0.39 за показником очікуваних голів і 4:1 на табло.

Щонайбільш важливо, Франція куражилась не на тлі якоїсь Болгарії. Так, це була лише Австралія, однак "соккеруз" довели невипадковість свого потрапляння на ЧС-2022. Підопічні Грема Арнольда демонстрували хорошу організацію гри – у цій групі вони точно здатні зачепитись за 2-4 очки.

Чи будуть "гальські півні" настільки ж прекрасними у наступних матчах? Життя покаже, а зараз варто констатувати – чемпіон світу видав свій найкращий матч за останні півтора року. І це при шалених кадрових втратах. Браво!

Прокляття чемпіонів світу: містика Мундіалів ХХІ століття, яка загрожує Мбаппе та Ко