УКР РУС

Франція завершила казку Марокко та вийшла у фінал ЧС-2022: Мбаппе спробує знищити мрію Мессі, а найкращий – Грізманн

14 грудня 2022 Читать на русском

Франція з нервами, але без великих проблем переграла Марокко (2:0) у півфіналі Мундіалю. Звіт про матч читайте на "Футбол 24".

Бетонний захист Марокко тріснув через травми

Марокко – головна сенсація ЧС-2022. Перша африканська збірна у півфіналі Мундіалів. Основа успіху марокканців – надійна оборона. За 5 матчів турніру вони не дозволили суперникам забити жодного гола (був тільки автогол), хоча зіграли з Хорватією, Бельгією, Іспанією та Португалією. Марокко вибило піренейських грандів у плей-офф. "Футбол 24" спільно з партнером HLIBNY DAR розповідає про битву з Францією.

Франція – Марокко – відео голів

Перед півфіналом Валід Реграгі отримав великі кадрові проблеми – травмувалися основні центрбеки Агерд і Саїсс. Тренер все ж ризикнув і включив обох у стартовий склад, але підстрахувався переходом на схему з п'ятьма захисниками. Всі плани поламалися. Агерд відчув дискомфорт ще до стартового свистка та не вийшов на поле, а Саїсс зіграв лише 20 хвилин.

Задум африканського тренера не спрацював. Марокко отримало пряме покарання у вигляді гола. Через меншу кількість хавбеків Варана ніхто не зустрів у центрі поля – захисник МЮ вирізав пас на Грізманна. Антуан хитнув Ель-Яміка і вивів на удар Мбаппе. Кіліану не дали нормально пробити, однак Тео встиг на добивання та відкрив рахунок. Провал був не один – Жиру отримав класний пас з глибини та пальнув у стійку.

Тріумф улюбленої команди на ЧС подарує незабутні емоції, проте навіть це не зрівняється з нашою перемогою над окупантами. Наближати її легко: до кінця 2022 року 10 гривень з продажу кожної пляшки HLIBNY DAR буде відраховуватись до фонду “Повернись живим”. Більше про акцію дізнавайтесь на сайті. Разом збираємо на перемогу!

Марокко дав бій, але Франція мала закрити матч раніше

Після заміни Саїсса африканці перебудувалися на чотири захисники. Це не додало надійності позаду (Чуамені проскочив через центр і покотив під удар Мбаппе, а потім створив супершанс для Жиру, який в дотик пробив повз ворота), але позитивно вплинуло на атакувальний потенціал. Унахі та Амалла активно просували м'яч вперед. Команда загалом заграла сміливіше.

А головною зброєю прогнозовано став правий фланг. Там у французів атакувальний захисник Тео, там у високій позиції залишається Мбаппе, там не було страхувальника Рабйо. Хакімі та Зієш почали будувати комбінації, легко відігруючи опонентів. Туди ж приходив Буфаль, часто зміщувався Унахі. На початку другого тайму Соф'ян справа виконав кілька гострих прострілів у штрафний майданчик. Дешаму довелося перевести Мбаппе в центр атаки та випустити на фланг Тюрама, щоб якось вирішити проблему.

Стабільно моменти у Марокко почали виникати по перерві, однак африканці могли зрівняти рахунок ще до перерви. Зієш розіграв карту стандартів, і вона ледь не стала козирною. Подачі Хакіма створювали пожежу в штрафному майданчику Франції. Ель-Ямік міг реабілітуватися за фейл в дебюті зустрічі – захисник після кутового через себе пробив у стійку.

Франція не зробила висновків – пересторога на фінал

На цьому турнірі складалося враження, що французи з кожним матчем грають дедалі гірше. Феєрія з Австралією, потім слабший матч з Данією, відверто бліда гра проти Польщі та непереконлива перемога над Англією. Це можна зобразити навіть банальною статистикою ударів (23, 21, 16, 8). Сьогодні тенденція змінилася – було б дивно, якби не змінилася, зважаючи на клас і проблеми суперника. Але питання залишаються.

Коли французи вели в рахунку проти Англії, то віддали м'яч і погано оборонялися. Те саме спостерігалося з Марокко, хоча необхідності не було. Лише після явних провалів в захисті команда Дешама прокидалася та відповідала. Якби Франція перейшла в подібний режим з комфортним рахунком (забий Жиру один з моментів у першому таймі) – гаразд. Але "Ле Бльо" невиправдано ризикували. М'яч літав по їхньому штрафному.

Суперечливий епізод у штрафному Франції, коли Буфалю показали жовту

Англія грамотно розривала лівий фланг через свободу Мбаппе, тепер Дідьє Дешам те саме дозволив Марокко. А в неділю в тій же зоні будуть творити Мессі та Де Пауль. Можливо, у фіналі Мбаппе відразу вийде в центрі атаки? Франція відреагувала перестановкою аж на 65 хвилині. Незабаром вийшов Коло Муані та зняв усі питання. Форвард Айнтрахта добив м'яч у порожні ворота після класної атаки, яку завершував Мбаппе.

Мбаппе проти Мессі, а MVP – Грізманн

Франція перемогла та вдруге поспіль вийшла у фінал Мундіалю після перемоги на ЧС-2018. У вирішальному матчі Мбаппе зустрінеться з Мессі. Поєдинок за титул відбудеться 18 грудня. Кіліан до 24 років виграє обидва свої чемпіонати світу? Чи Ліонель все ж скористається останнім шансом на світову корону? Розмови будуть тільки про це, але треба віддати належне справжньому герою.

Антуан Грізманн – найкращий гравець турніру. Можна скільки завгодно захоплюватися Мессі, аргентинець дійсно перебуває у топ-формі та з магією вирішує епізоди. Втім, на Грізманні тримається ця збірна Франції. Антуан і без м'яча відпрацьовує дисципліновано, і моменти створює розкішні, знаходячи шпарини у найбільш надійних оборонах.

У Катарі він організував для партнерів 21 гольовий шанс – найкращий показник турніру. Саме Грізу сьогодні придумав ключовий гол (+ віддав 4 передачі під удари). Збірна Аргентини працює на те, щоб Мессі було комфортно і він був найкращим. Антуан Грізманн працює на те, щоб його партнерам було комфортно, а збірна Франції була найкращою.

Знешкодили Модріча і де Брюйне, осоромили Іспанію після екстреної відставки – секрети сенсації Марокко на ЧС-2022