УКР РУС

Франція знищила Казахстан – 8 голів з каре Мбаппе вивели "Ле Бльо" на ЧС, Грізманн і Бензема обійшли легенд-бомбардирів

13 листопада 2021 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Казахстан в рамках виїзного поєдинку 9-го туру відбору до ЧС-2022 зазнав нищівної поразки від збірної Франції (0:8). Звіт читайте на "Футбол 24".

Франція у домашній зустрічі проти збірної Казахстану мала конкретне й дуже важливе завдання. "Ле Бльо" необхідно була перемога, аби виграти групу D за тур до кінця кваліфікації ЧС-2022. Дідьє Дешам заради цього випустив максимально бойовий склад – в основі вийшли усі зірки, крім травмованого Погба. З цікавинок можна відзначити вихід братів Ернандесів на одному фланзі – Люка грав лівого центрбека у трійці захисників, а Тео був лівим латералем.

Рекордний покер Мбаппе у відеоогляді матчу Франція – Казахстан – 8:0

Публіка на "Парк де Пренс" вимагала вистави. "Гальські півні" влаштували її, оформивши розгром всього за півгодини. На 6-й хвилині Мбаппе взяв участь у комбінації з Бензема та Тео Ернандесом, замкнувши простріл на ближню стійку – 1:0. На 12-й французи подвоїли перевагу завдяки дотепному виходу голкіпера казахів далеко на фланг – Покатілов намагався випередити Комана в боротьбі за передачу від Кунде. Кінгслі першим підібрав м'яч, обійшов Стаса й прострілив під удар Кіліану в порожні ворота. 2:0. На 32-й же Мбаппе вдало розташувався між центрбеками й пробив головою після навісу від Комана. 3:0!

Після цього "Ле Бльо" провели ще кілька хороших атак з ефектними комбінаціями (а Бензема міг забити бісіклетою в порожні ворота), однак загалом господарі заспокоїлись ще після другого голу. Вони грали на прямих ногах і пасувалися, стоячи на місці, не підіймаючи темп. Казахам навіть дозволили провести чотири удари по воротах Льоріса, але їхня гострота була мізерною. Зрештою, відпочивати футболісти пішли за рахунку 3:0.

Другий тайм розпочався без кадрових перестановок і без змін у характері зустрічі. Казахстан продовжував відбувати роль боксерської груші, Франція все так же не вмикала повну потужність, а голи все так же залітали у ворота Казахстану – тільки тепер героєм став Бензема. На 55-й хвилині він замкнув простріл від Тео Ернандеса на ближню стійку, а на 59-й обіграш між форвардом Реала й Мбаппе завершився пасом Кіліана під удар Каріму в порожні ворота – 5:0!

Досить швидко міг прилетіти і шостий гол, однак Фортуна перестала посміхатись "Ле Бльо". Так, на 65-й хвилині Коман замкнув подачу Мбаппе ударом в ближній кут, а м'яч рикошетом від Покатілова полетів у ворота – втім, голкіпер в останню мить зумів винести сферу зі стрічки воріт! Ось скільки Кінгслі не вистачило для голу.

На 72-й хвилині Дідьє Дешам зняв з гри Бензема й Канте, випустивши Чуамені та Діабі. Ще через хвилину Мусса вколотив шостий гол у ворота казахів, але гостей "врятував" офсайд. Тим не менш, на 75-й Франція таки добилася свого – Рабйо головою замкнув подачу Грізманна з кутового. 6:0.

Здається, після цього господарі вже й не хотіли забивати (за виключенням Мбаппе, у якого був класний удар з правого краю штрафного на 79-й хвилині), однак казахи не збиралися зупинятись. На 84-й хвилині Васільєв на куті власного карного майданчика вдарив Грізманна по нозі, а рефері після перегляду відеоповтору призначив пенальті. Антуан сам же й покарав гостей, забивши сьомий гол

На 87-й же увімкнувся і Мбаппе, який отримав передачу на праву половину штрафного, відклеївся від Аліпа й пробив повз Покатілова – 8:0. Кіліан оформив покер (який ще називають каре) і одразу ж покинув поле. Це був останній гол у зустрічі.

Таким чином, Франція набрала 15 очок, відірвавшись від другого місця в групі на чотири очки за тур до завершення відбору. "Ле Бльо" слідом за Німеччиною, Данією та Бельгією виходять у фінальну частину катарського ЧС-2022

Франція не розкрила своїх вразливостей

Для України поєдинок у Парижі був не менш цікавим, ніж для самих французів. У вівторок нашій збірній доведеться зіграти проти Боснії і Герцеговини на виїзді – там нам потрібна виключно перемога, але її замало для проходу в плей-офф. Тепер "синьо-жовтим" необхідна ще й звитяга "Ле Бльо" над фінами у Гельсінкі або нічия з якомога меншою кількістю голів (бажано, щоб їх взагалі не було). Усі розуміли, що підопічні Дідьє Дешама приїдуть у Суомі в статусі переможця групи, тож хотілося поглянути на ігрову форму "півнів".

Ніхто не очікував від Казахстана навіть нічиї, однак на гідний спротив підопічних Талгата Байсуфінова можна було розраховувати. У Нур-Султані, попри розгром, команда дала бій Франції, виявивши ряд ігрових проблем у гранда – втім, на "Парк де Пренс" футболу побачити не вдалося. Фани спостерігали за жорстоким побиттям, причому господарі майже нічого для цього і не зробили – вони ходили по полю пішки, мали навколо себе гігантський простір і не пресингували. Французи розірвали казахів, зробивши кілька ривків і триходівок.

Україна резервним складом пропускала 7 голів у Парижі, але "синьо-жовті" намагалися грати щільно й відповідально, не забуваючи про контратаки. Просто тоді навіть абсолютно правильні дії нашої команди завершувались голами – зірки вмикали світовий клас і грали так, що їм було нічого протиставити. Казахи ж зіграли у казна-що. Якби вони стояли в штрафному і просто відбивалися протягом 90 хвилин, Франція забила б значно менше, однак гості своїми безглуздими діями самі подарували кілька голів.

Куди біг Покатілов? Навіщо свіжий Васільєв бив Гріззі по ногах у глухій для Антуана позиції? Як не найбільш високий Мбаппе міг забивати головою з-під двох центрбеків?

На жаль, зробити якісь серйозні висновки по Франції з таким Казахстаном нереально. Фінляндія гратиме набагато сильніше, з нотками відчаю – і ми не знаємо, як на це відреагують "Ле Бльо". У них були серйозні проблеми з позиційним наступом протягом останнього року, але чи є вони зараз? Дізнаємось лишень у вівторок.

Мбаппе – ікона

Матчі грандів проти таких команд, як Казахстан, створені для набивання рекордів. Мбаппе скористався цим шансом сповна, оформивши ефектний покер (ну або каре) – востаннє 4 голи в офіційному поєдинку за збірну Франції забивав легендарний Жюст Фонтен. Це сталося аж 63 роки тому! Кіліан, до того ж, став лишень п'ятим футболістом в історії "Ле Бльо", якому вдалося провести 4+ голів у офіційному матчі.

Навіть якби Кіліан зупинився на трьох м'ячах, він увійшов би у Залу Легенд. Хет-триків у офіційних матчах французи не знали з 1985 року, а в першому таймі "гальські півні" не знали хет-триків з 1979 року (востаннє це вдалося Бернару Лякомбу). У відборах до чемпіонатів світі таке досягнення до Мбаппе підкорювалось тільки Таді Сісовскі в 1956 році.

У 21 столітті лишень Жиру (в 2017 році) й Трезеге (в 2000-му) вдавалося відвантажити три голи за гру в футболці збірної, але це сталося у товариських зустрічах і за 90 хвилин.

Навіть якби Мбаппе перестав забивати після 12-ї хвилини, він увійшов би до історії – Кіліан оформив найшвидший дубль за "Ле Бльо" у кваліфікації до ЧС з 1957 року. Рекорд належить Селестіну Оліверу, якому вдалося забити двічі за перші 11 хвилин.

У таблиці бомбардирдирів національної команди Мбаппе обійшов великого Еріка Кантона, забивши 22-й гол. Таким чином, Кіліан став 14-м футболістом в історії країни, якому вдалося провести 20+ м'ячів у складі збірної Франції. При цьому він є наймолодшим гравцем, якому вдалося провести таку кількість голів – попередній рекорд належав Анрі. Тьєррі забив 22 у 25 років, Кіліан – у 22. Так, йому лишень 22 роки.

Ось з такими легендами ми живемо в один час. А всі боялися, що після Мессі й Роналду на світі більше не буде футбольних геніїв. У кожній епохі свої ікони.

Не Мбаппе єдиним

Не тільки Кіліан скидував легенд збірної Франції з трону у цей вечір. До історії увійшов також і Грізманн – "Маленький принц" забив свій 42-й гол у футболці "Ле Бльо", піднявшись у топ-3 бомбардирів національної команди. За спиною залишився сам Мішель Платіні, а до рекорду всіх часів залишилось всього 9 м'ячів. Лідером досі залишається Анрі, однак в гонитві за ним Антуану доведеться перестріляти ще й Жиру (46 голів).

В гонитві за рекордом Тьєррі тримається ще один чинний футболіст збірної Франції – Карім Бензема. Нападник Реала у поєдинку з Казахстаном оформив дубль, забивши свій 35-й гол у складі "Ле Бльо". За цим показником порнорежисер-початківець обійшов славетного Давіда Трезеге, ставши п'ятим бомбардиром в історії "гальських півнів". Зачепитись за перше місце 33-річному форварду буде важко, а от до Платіні йому не вистачає всього 6 м'ячів.

Зрештою, варто потішитись і за Рабйо, якому нарешті вдалося забити 1-й гол за збірну Франції. Для цього йому знадобилося 23 матчі.

Рекорди Мбаппе, Бензема й Грізманна явно натякають, що нинішня збірна Франції не слабша за легендарну команду 90-х на чолі з Зіданом. Власне, це підтверджується і статистично – "Ле Бльо" не програють в офіційних матчах 26 матчів поспіль (фіаско в серіях пенальті не враховуються). Востаннє вона зазнали поразки у червні 2019 року в Туреччині. Рекорд же був встановлений у період з вересня 1994 року по березень 1999-го – тоді Франція не знала поразок протягом 27 поєдинків.

По суті, прямо зараз ми спостерігаємо за ще однією історичною командою, про яку будуть писати через десятиліття. Втім, до статусу культової їй не вистачає ще одного титулу. Франція при Зідані брала Чемпіонат світу і Євро. Те ж саме робили іспанці в 2008-12 роках. Те ж робили німці в 1970-х. Було б дуже круто, якби "Ле Бльо" вдалося посісти місце у цьому пантеоні.

ЧС-2022: Бельгія їде в Катар, Нідерланди втратили перемогу та зіграють матч за Мундіаль, Уельс розбив Білорусь