УКР РУС

Барселона розгромила Ференцварош за 14 хвилин – "Фраді" не здивували, а "блаугранас" квітнуть без Мессі

3 грудня 2020 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Ференцварош в рамках поєдинку 5-го туру групового етапу Ліги чемпіонів зазнав нищівної поразки від Барселони (0:3).

Ференцварош ніяк не залежав від матчу проти Барселони – в плей-офф ЛЧ угорці вже не вийдуть, а задля проходу в Лігу Європи треба набирати очки з Динамо. Каталонці ж вирішили завдання виходу в євровесну, тож Рональд Куман випустив напіврезерв – у Будапешт не приїхали Мессі, Коутінью та тер Штеген, в запасі залишили де Йонга, а в основі вийшли Мінгеса, Брейтвейт, Трінкау та Дест. Сергій Ребров, своєю чергою, притримав на банці Харатіна, а Зубков взагалі не потрапив у заявку.

Барселона з перших хвилин встановила контроль над матчем і швидко знайшла ослаблені зони. Зокрема, провалювались фланги оборони Ференцвароша: вже на 6-й хвилині Дест з правого краю прострілив під замикання Брейтвейту з мінімальної відстані, однак захисники не дозволили Мартіну нормально пробити. Зліва ж куражились Дембеле та Альба, які раз за разом проходили захисників на ривках і виконували небезпечні передачі в штрафний. На 12-й хвилині Жорді обігрався з Усманом, вийшов віч-на-віч з Дібушем і пробив у ближній кут – голкіпер врятував "Фраді", а лайнсмен помітив офсайд.

Господарі натяку не зрозуміли, за що були жорстоко покарані. На 14-й хвилині Дембеле обігрався з Альбою на лівому фланзі, запустивши останнього в прохід, а Жорді завершив його прострілом на ближню стійку – Грізманн замкнув п'яткою. 1:0! Ще за чотири хвилини Трінкау стріляв повз ворота з передачу Альби в центр штрафного, а вже на 21-й прилетів другий гол Барси – це Брейтвейт у підкаті з лінії воротарського замкнув простріл Дембеле. 2:0! Шоковані "Фраді" посипались, швидко пропустивши і втретє: Брейтвейт увірвався на край штрафного та отримав по ногах від Фрімпонга, арбітр призначив пенальті, а Дембеле його реалізував – на табло горіла 28 хвилина.

Барса до перерви могла і четвертий гол забити, однак Трінкау після класного закидання від Бускетса пробив з меж штрафного у захисника, а Брейтвейт при виході віч-на-віч спрямував м'яч повз ворота. Був момент і у Ференцвароша: на 36-й хвилині господарі заробили стандарт, але подачу з нього вибили – втім, відскок від неї перехопив Блажич, який завдав удару метрів з 11-ти. Нето парирував, лайнсмени помітили офсайд, а більше небезпечних епізодів у першому таймі не виникало.

По перерві Рональд Куман зняв з гри Альбу та Бускетса, випустивши Фірпо та де Йонга. Ференцварош почав без замін, але з крутої атаки на 49-й хвилині: Нгуен пробивав з лінії штрафного після прострілу з лівого флангу, влучив у захисника, а Шігер прийняв відскок і з дистанції закрутив м'яч у дальню дев'ятку – трохи неточно! Втім, каталонці швидко поставили угорців на місце, відібравши м'яч і показавши справжній топ-клас на 55-й хвилині: Дембеле втік з центру поля до штрафного, відірвавшись від чотирьох захисників, а потім ще й хитнув одного з них – далі пішов удар у ближній кут, однак м'яч поцілив у зовнішній бік сітки!

Після такого активного розміну моментами гра звалилася до позиційної боротьби без небезпечних моментів. Обидва тренери почали серйозно змінювати склади: у Барселони за 15 хвилин на полі з'явилися Пуч та Аленья, а Сергій Ребров випустив Батуріну, Лайдуні, Мака та Ловренчіча. Останній міг відзначитись голом на 72-й хвилині, пробивши головою після подачі з лівого флангу, але Нето спіймав м'яч.

Цей момент розбудив Барселону. На 76-й хвилині голом міг відзначитись Дембеле, якому вдався класний дальній удар у ближній кут, але Дібуш парирував. Потім у гостей пройшла комбінативна атака з ударом самотнього Трінкау метрів з 11-ти, але Франсішку не влучив у дальній кут, а лайнсмен помітив офсайд. Ще за хвилину з лінії карного майданчика в лівий нижній стріляв П'яніч, однак м'яч пройшов поруч з лівою стійкою. На 83-й хвилині прилетів черговий момент – це Пуч вибігав у контратаку 2-в-1 разом з Дембеле, але замість фінального удару хавбеки загрались при передачах один одному.

Ференцварош відповів заблокованим ударом Лайдуні метрів з 20-ти та замиканням Мака після подачі з лівого флангу – Нето спокійно спіймав м'яч. Можна також відзначити вихід Харатіна на останні десять хвилин. Ігор навіть заробив кутовий після удару з центру штрафного, але чимось більшим не запам'ятався.

Зрештою, нових голів вболівальники так і не побачили. Фінальний свисток зафіксував перемогу Барселони з рахунком 3:0, після якої каталонці набрали 15 очок. Ференцварош залишився останнім з одним заліковим балом у активі.

Ференцварош не здивував

Нічого нового цей матч українським вболівальникам не показав. Ференцварош одночасно з Динамо у поточному турі зробив вагомий внесок у популяризацію ідеї Суперліги, в якій не буде місця настільки слабким клубам. "Фраді", як і кияни тиждень тому, безславно згоріли дублерам Барселони за тайм, створивши півтора негострих моменти у відповідь – угорці були навіть дещо гострішими у своїх діях, але не набагато.

У поєдинку проти каталонців підопічні Сергія Реброва підтвердили старі істини: команда намагається оборонятися низьким компактним блоком, демонструє високу швидкість контратак, але не витримує інтенсивний темп гри – а без Зубкова у Ференвароша ще й сильно страждає позиційна робота.

У порівнянні з Динамо куди гірше працює центральна частина поля, де не вистачає креативних виконавців з хорошою передачею – середня точність пасів у півзахисників Ференцвароша вчора становила 80,25%, в той час як у основних центрхавів "біло-синіх" на Камп Ноу та в Турині було 88,6% та 86,4% відповідно. Якщо півзахисники "Фраді" віддали всього один пас під удар у матчі з Барсою, то у киян навіть під час розгрому 0:4 їх пройшло аж п'ять. Щоправда, без Буяльського в Турині у хавбеків Мірчі Луческу взагалі не було пасів під удар.

В роботі з м'ячем та при позиційному наступі кияни значно сильніші, але загалом різниця між претендентами на ЛЄ виглядає стилістичною, а не якісною. Суперники рівні. Характерно, що вчора українці та угорці однаково зіграли проти резервістів грандів, а протягом виступів у групі обидва колективи мали шанс зачепитися за очки з лідером – наші ледь не взяли нічию на Камп Ноу, а "Фраді" до 90+2-ї хвилини тримали нічию в Турині.

У поєдинку проти Барселони підопічні Сергія Реброва продемонстрували, що у них нічого не просіло й не виросло у статистичному та тактичному плані. Схоже, Динамо за тиждень очікує щось схоже на поєдинок у Будапешті.

Життя без Мессі існує

У Будапешті не змогли зіграти Мессі та ряд інших лідерів, а основу Барси знову склали футболісти найближчого запасу – це не відвертий дубль, але й безумовно основних у складі було обмаль. При цьому час отримав недавній дебютант Мінгеса, молоді Трінкау та Дест, а також ряд кантеранос.

Вийшло недурно – ця банда у двох поєдинках проти команд рівня Ліги чемпіонів (як би смішно це не звучало) наколотила сім голів, не пропустивши жодного й ні на хвилину не втративши контроль над грою.

Ба більше – каталонці у деяких аспектах виглядали навіть краще, ніж з Мессі. Показовим був гол Брейтвета, якому передувало 33 передачі без втрати м'яча – це найдовша комбінація зі взяттям воріт у цьогорічній Лізі чемпіонів.

П'яніч, свою чергою, став справжнім королем дистрибуції, віддавши аж 134 паси (126 точних) – це не тільки рекорд для 77 матчів Міралема в ЛЧ, а і рекорд всього сезону для нинішньої ЛЧ. На згадку одразу спадає Тоні Кроос, який також частенько роздає понад 110-120 передач за матч – такого футболіста Барсі дуже не вистачало. Звісно, легко демонструвати такі показники у грі з Ференцварошем, але 134 передачі навіть проти такого суперника – це космос. До того ж, у П'яніча було ще й 12 підбирань.

Дуже здорово відпрацював Мінгеса, який виконав чотири перехоплення три тричі відібрав м'яч (у чотирьох епізодах), а такж виграв три з шести єдиноборств. Втім, у випадку з Оскаром важливі не стільки цифри, скільки надійна робота в парі – і з Динамо, і з Ференцварошем він не допускав швидких проривів собі за спину, як це часто трапляється з Піке.

Загалом, усі виконавці зіграли з дуже низьким відсотком браку. Не щастило хіба що Трінкау, який ніяк не міг влучити у ворота та часто забігав в офсайд, але його рухи та участь в атакувальній роботі не можуть викликати серйозних запитань. Дещо розчинилися Аленья та Пуч, від яких по перерві хотілося побачити більшого, однак в цілому Барса залишила симпатичне враження – команда виглядала дисципліновано, зіграно й нетривіально. Особливо приємно спостерігати за злагодженим пресингом "блаугранас" на чужій третині – з Лео каталонці стараються вмикати цей компонент максимально обережно та дозовано, почасти просто відмовляючись від тиску на суперника.

Звісно, це були лишень матчі проти Ференцвароша та Динамо, однак саме в таких поєдинках резерв і доводить свою готовність до серйозних викликів. Крім того, варто не забувати, що Барса у перших турах мала проблеми навіть з киянами та угорцями, а з тією ж Славією каталонці рік тому відверто мучились. Вчора ж та тиждень тому "блаугранас" трощили андердогів без жодних шансів для останніх. Схоже, життя без Лео у Барселоні таки існує.

Ліга чемпіонів: Борусія Д вийшла у плей-офф, Жиру покером розбив Севілью, ПСЖ обіграв МЮ, ганьба Зеніта