УКР РУС

Евертон програв останній команді АПЛ – яскраві спалахи і мінуси Миколенка, ідеальний дебют екс-тренера Реала

26 грудня 2022 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Евертон поступився Вулверхемптону вдома (1:2) у 17 турі англійської Прем'єр-ліги. Результат і огляд матчу – на "Футбол 24".

Віталій Миколенко традиційно потрапив у стартовий склад "ірисок". Матч, як і онлайн-трансляція Евертон – Вулверхемптон на "Футбол 24", стартував о 17:00. Дебютна гра екс-наставника Реала і збірної Іспанії Хулена Лопетегі почалася не дуже вдало. Перший же удар став гольовим. На 7 хвилині Макніл подав кутовий, 20-річний Буено не втримав Міну, і колишній центрбек Барси покарав. Розкішною вийшла гольова атака гостей на 21-й після розіграшу кутового. Діагональ з лівого флангу на Моутінью, який перед штрафним з другого дотика носком закинув у воротарський, де Поденсе спокійно розібрався. Два стандарти перетворилися у голи, а більше у першому таймі й згадати нічого було.

Евертон – Вулверхемптон: стартові склади та онлайн-трансляція матчу – Миколенко в старті на битву аутсайдерів

Трошки краси по-українськи. Елегантно Миколенко відіграв суперника фінтом біля воріт "вовків". На жаль, далі вже з подачею не склалося. На 27 хвилині Віталій виконав усе просто ідеально. Блискучий довгий пас майже на 11-метрову позначку, Гордон загубив супермомент, відпустивши м'яч. Серія курйозних помилок. Спочатку 20-річний Годж привіз у центрі поля, а потім туди ж дарма поквапився воротар Вулверхемптона. Пощастило, що й Евертон не зміг скористатися подарунком. Миколенко двічі впевнено зупиняє проходи Поденсе. Буено прекрасно подав, але Дієго Коста з кількох метрів не зміг пробити сильніше – Пікфорд спокійно потягнув.

Гуйє у швидкісному ривку так і не зустрів жодного опору, тож легко віддав у розріз. Гордон пробив прямо в Са, запоровши ще один момент. Мопе непогано пристрілявся метрів з 20. І знову Миколенко. Тягне захисник збірної України м'яч і віддає, Гордон продовжує наступ, та Ентоні й цього разу завозився і втратив нагоду пробити у межах штрафного. Доволі рівний перший тайм, однак моменти "ірисок" усе ж трішечки гостріші (0,7 xG проти 0,51) з перевагою за ударами (4:3) та влучаннями у площину воріт (4:2). Миколенко, який на старті поєдинку припускався забагато втрат, згодом виправився і непогано продовжив на обох половинах поля (5 повернень м'яча, парочка гострих моментів і прикритий фланг).

Після перерви екс-динамівець продовжує перспективно рухати м'яч поближче до володінь Са. Івобі міг забивати з офсайду, але прямолінійно пробив у голкіпера. Буено до класного пасу додав потужний удар метрів з 15 – Пікфорд не без проблем парирував. Лопетегі провів потрійну заміну на 60 хвилині, посадивши на лаву двох наймолодших стартерів і корейця Хванга. Кілман, який приймав українське громадянство, але не заграв за нашу збірну, заробив свою першу жовту картку в сезоні. Макс високо задертою ногою врізав по голові гравцю Евертона. Це могла бути і червона, але Крейг Поусон пошкодував українця. Невеш грубо влетів у Миколенка. Це ще одна жовта картка.

Грей зі штрафного мінімально перекрутив. Са помилився на виході. Проте Гордон і Годфрі не змогли поцілити у порожні ворота. Миколенко з льоту приклався. Вийшло не дуже прицільно. Ще один гострий стандарт Грея, який подав у центр, але Тарковскі не зміг акцентовано пробити, виконавши щось схоже на скидання в нікуди. Господарі контролювали м'яч, ніби граючи в меншості, але на 90+4 пропустили самі. Зіграли джокери Лопетегі. Адама Траоре, який вийшов на заміну, проїхався з вітерцем зоною Миколенка (захисники ліверпульців помчали вперед, хавбеки також не встигла підстрахувати). Айт-Нурі замкнув накидання іспанця. У підсумку Вулверхемптон вибрався з дна таблиці, набравши 13 балів, але залишився в зоні вильоту на 18 місці. В "ірисок" – 14 очок і 17 рядок.

Ліверпуль завдав Емері першої поразки в АПЛ – Де Дзербі знову на коні, черговий провал Дарвіна, топ Мітровіча і Ньюкасла

Евертон приблизно вдвічі перевершив Вулвз за очікуваними голами, але не скажеш, що програв якось несправедливо. Дуже багато зіпсував Гордон – гравець, який мав би бути лідером і натхненником атак. У Миколенка 2 найгірший бал від SofaScore, хоча Віталій видав пристойну гостроту пасів, що наближають до взяття воріт. Лише Тарковскі був кращим за цим показником. Помітно, що український захисник намагається діяти гостріше, але це все ще не те, чого очікують вболівальники "ірисок". Шкутильгає загальна точність пасів (79%, один з найгірших показників у матчі), зокрема довгих. Не вдалося здійснити вдалий простріл у двох спробах.

З іншого боку пройшли 2 епізоди дриблінгу. Тільки Тарковскі та Паттерсон більше часу перебували з м'ячем, ніж Миколенко (68 дотиків). Фулбек збірної України 7 разів повертав володіння та виконав стільки ж передач у фінальну третину. Це досить пристойний показник. Проблема з ефективністю, але тут питання до всієї командної організації від Френка Лемпарда. Готував екс-динамівець атаки якісно, завершити в одному епізоді не зміг, а ось партнери підвели – надто багато сумбуру в чужому штрафному, де видали 7 ударів проти 4 суперника. Надто наївно в обороні. Куди полетіли всі оборонці Евертона на останніх секундах, чому не працює взаємозаміна?