УКР РУС

Челсі втримав мінімальну перемогу над Евертоном – Миколенко врятував від гола, міг забити й асистувати

6 серпня 2022 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Евертон зазнав поразки від Челсі в рамках 1-го туру АПЛ (0:1). Читайте рахунок та огляд матчу в цій новині на "Футбол 24".

Миколенко провів хороші збори з Евертоном, тож його позиція в стартовому складі на початку сезону не викликала сумнівів. Щоправда, так було до підписання Рубена Вінагре – прямого конкурента українця з досвідом гри в АПЛ та в ЛЧ. Тим не менш, Френк Лемпард у матчі 1-го туру проти Челсі на "Гудісон Парк" вирішив довіритись саме Віталію, випустивши його в основі.

Арсенал здобув перемогу над Крістал Пелас – Зінченко виконав асист, круто зіграв у атаці, але розкрив проблеми в захисті

Томас Тухель, своєю чергою, кинув у бій Стерлінга й Кулібалі, а Кукурелью залишив у запасі. Новоспечений центрбек лондонців проявив себе круто, та і Рахім був дуже помітною фігурою на полі – втім, від його активності в першому таймі моментів практично не виникало.

Челсі в принципі погано зіграв до перерви, майже нічого не створивши. В основний час можна пригадати хіба що потужний постріл Маунта метрів з 20-ти та удар Канте з правого краю штрафного. В обох випадках Пікфорд парирував.

Евертону ж не пощастило на старті зустрічі з Годфрі. Захисник зіграв всього 10 хвилин, перш ніж отримати пошкодження й покинути поле на ношах. Бена замінив Холгейт.

Ця обставина ніяк не позначилась на якості гри підопічних Френка Лемпарда. Господарі інтенсивно пресингували, нав'язували велику кількість єдиноборств і рідко помилялись в обороні. Ба більше – "іриски" мали дві шикарні нагоди, аби відкрити рахунок.

Так, на 24-й хвилині Миколенко виконав класну подачу з лівого флангу точно на голову Тарковскі. Джеймс замкнув її сильним ударом головою під поперечку, однак Менді в карколомному стрибку врятував Челсі.

На 41-й же Грей та Гордон вилітали в контратаку 2-в-1, але Демарай запоров її пасом в ноги Тьягу Сілві. Крім того, було кілька неприємних ситуацій в карному майданчику лондонців. Довести їх до логічного завершення не вдалося.

Арбітр Крейг Поусон внаслідок паузи на допомогу Годфрі компенсував до першого тайму аж 8 хвилин. Челсі увесь цей час кружляв на третині поля господарів, однак увірватись на ударну позицію не виходило.

Здавалося, що тайм завершиться "нулями", але на 6-й компенсованій хвилині "ірисок" підвів Дукуре – Чілвелл таки влетів у штрафний Евертона, а Шейк жорстко підштовхнув Бена. Пенальті! Жоржінью впевнено його реалізував. 1:0.

Другий тайм господарі розпочали дуже активно. Так, вже за хвилину по перерві Грей відкрився під закидання Івобі й пробив з правого краю карного майданчика в дальній нижній кут. Менді парирував! На 52-й же зрівняти рахунок міг Дукуре, який отримав скидку від Івобі після кутового, однак переграти Менді йому не вдалося.

Шанс відзначитись був і у Миколенка – Віталій отримав діагональ на лівий кут штрафного й другим дотиком вистрілив під дальню стійку. Трохи неточно!

Челсі нічим цікавим не відповідав. Вихід Лофтуса-Чіка й Пулішіча на 65-й хвилині ніяк не покращив ситуацію в атаці, однак в середині другого тайму активність Евертона теж зійшла нанівець.

Після травми Єррі Міни (замість нього вийшов Вінагре) "іриски" взагалі почали підсідати. Томас Тухель помітив ці зміни, випустивши в атаку Брою й кинувши у бій новачка Кукурелью.

В завершальній частині зустрічі Челсі таки зміг притиснути Евертон, однак господарів сильно виручив Миколенко. На 80-й хвилині Віталій ціною жовтої картки не впустив у штрафний Лофтуса-Чіка, а на 83-й українець відверто врятував від пропущеного гола. Стерлінг ударом метрів з шести замикав простріл Кукурельї, але Миколенко у героїчному підкаті встиг заблокувати м'яч.

Після цього гру знову призупинили, адже одному з вболівальників на трибунах стало зле. Арбітр компенсував аж 10 хвилин. На цьому відрізку зустрічі Евертон пішов уперед всіма силами, намагаючись врятувати хоча б нічию, але жодного моменту біля воріт Менді створити не вдалося.

Втім, і Челсі не зміг зловити "ірисок" на контратаці. У підсумку, фінальний свисток зафіксував мінімальну перемогу лондонського колективу.

Добротний матч Миколенка

Українських фанів можна привітати з успішним початком нового сезону АПЛ. І Зінченко, і Миколенко отримали місце у стартовому складі й провели дуже симпатичні матчі – хоча й не без проблем. Перформанс Олександра легше розбирати завдяки яскравим цифрам у кожному статистичному аспекті (не кажучи вже про купу тактичних нюансів), а от у грі Віталія набагато важливіше було зіграти правильно в позиційному плані.

Наш фулбек проявив себе з кращої сторони, практично не помиляючись в обороні. Єдиним реально тривожним епізодом за участі Миколенка став його фол проти Лофтуса-Чіка, коли Віталій грав на позиції центрбека – Рубен зробив нашого співвітчизника на ривку й влітав у штрафний. Втім, варто не забувати, що фулбек Челсі вийшов на поле всього 15 хвилин назад і отримав класну передачу за спину, а Віталій грав уже 80 хвилин. Та і було б наївно очікувати, що лондонці взагалі нічого не зроблять у його зоні.

Між тим, тиск був дуже серйозним. "Пенсіонери" провели через свій правий фланг 42% атак і виконали більшість передач у штрафний саме звідти – особливо виділялись Джеймс та Аспілікуета, які лідирували за просуванням м'яча на дриблінгу. Втім, здебільшого це були кроси, причому основна частина була невдалою. Під удар звідти пройшов тільки один пас, але там фулбеки зробили все правильно – провалився Грей, який недопрацював з Канте.

Щонайбільш важливо, Миколенко встиг запам'ятатись, відверто врятувавши у епізоді з Кукурельєю. Між іншим, момент був надзвичайно складним, адже Віталій опинився один проти двох гравців Челсі – і рішення необхідно було приймати миттєво. Про блок удару Стерлінга кричать усі соцмережі. Наш співвітчизник став одним із головних персонажів матчу.

Загалом, екс-динамівець завершив поєдинок із доволі крутими цифрами в оборонній роботі. В його активі – 3 виноси, 2 перехоплення, 2 успішних відбирання (з трьох спроб), 1 блокування. Лишень раз Віталія змогли пройти на дриблінгу.

В атакувальній роботі Миколенко старався створювати ширину. Фанати Евертона в твіттері скаржаться, що Грей часто не відкривався під можливі передачі для українця, але й без його допомоги Віталій став найкращим серед "ірисок" за гостротою передач. Він взагалі вийшов у топ-3 гравців матчу за цим показником.

Крім того, Миколенко став третім після Пікфорда й Івобі за просуванням м'яча через передачі. Так, цифри далекі від вау-ефекту, але тут усьому Евертону до нього далеко.

Важливо, що активність попереду конвертувалась у два небезпечних моменти за участі Віталія. Його шикарний крос на голову Тарковскі й постріл повз дальній кут на початку другого тайму – серйозний аргумент для Френка Лемпарда та фанатів Евертона. Круто, що це вже система для українця, адже на зборах у нього також регулярно виникали гольові моменти.

Мінусом у грі Миколенка стали єдиноборства. Віталій програв 5 із 7 епізодів на землі й одну повітряну дуель з двох. Забагато, якщо порівнювати з Паттерсоном на правому фланзі (7 успішних з 12-ти) чи навіть Вінагре (3 з 5-ти). Певна частина програних епізодів відбулася на чужій половині внаслідок боротьби за різноманітні відскоки чи за не дуже якісні передачі на хід, але все одно українцю необхідно додавати. З іншого боку, єдиноборства – це така штука, в якій ключову роль відіграє загальна модель гри обох команд. Матч на матч тут не приходиться.

Загалом же, поєдинок проти Челсі варто занести в актив Миколенку. З таким футболом в наступних матчах наш співвітчизник потраплятиме в основу і в наступних турах – треба тільки не збавляти. Вінагре не спить.

Тоттенхем розгромив Саутгемптон, Ноттінгем зазнав поразки в Ньюкаслі, Лідс здобув вольову перемогу над Вулверхемптоном