УКР РУС

Еспаньйол – Зоря: Шевченко шокує екс-зірку Реала, але джокер і кілер з минулого нагадують прокляття плей-офф ЛЄ

23 серпня 2019 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Еспаньйол обіграв Зорю 3:1 у передмісті Барселони перший поєдинок вирішального раунду кваліфікації Ліги Європи 2019/20. Рахунок і звіт матчу читайте в цій новині на "Футбол 24".

Матч, як і онлайн-трансляція Еспаньйол – Зоря на "Футбол 24", стартував 22-го серпня о 22:00 за київським часом. Зустріч проййшла на стадіоні Корнелья-Ель-Прат, що поблизу Барселони. Переможець цього протистояння плей-офф кваліфікації вийде у груповий турнір Ліги Європи 2019/20. Каталонці на своєму шляху пройшли вже ісландський Стярнан та швейцарський Люцерн. Луганський клуб здолав опір чорногорської Будучності та болгарського ЦСКА.

Еспаньйол – Зоря: онлайн-трансляція матчу плей-офф Ліги Європи

У чемпіонаті Іспанії "папуги" стартували з домашньої поразки від Севільї (0:2). Натомість команда Скрипника посідає 2-е лігочемпіонівське місце, набравши 7 очок за 4 тури, але в київського Динамо на гру менше. Цікаво, що своєї першої поразки з новим тренером луганці зазнали також під час минулих вихідних у грі з Олександрією. Якщо Зоря ще двічі грала внічию (в УПЛ та ЛЄ), то іспанський клуб перед фіаско на старті Прімери виграв 4 поспіль офіційні матчі. Відтак Еспаньйол стоїть на порозі історичного рекорду серед усіх клубів Європи.

Еспаньйол – Зоря – відео голів і огляд матчу

Зоря несподівано активно і впевнено почала з володінням під 55% у стартовий відрізок зустрічі. Особливо активним був лівий фланг, де блискучий високий пресинг організовував Михайліченко з партнерами. Утім до удару кілька перспективних атак все ж не довели гості. Коли момент прийшов з правого краю, Громов був зобов'язаний приймати відмінний розрізний пас Кочергіна, але техніка підвела. Еспаньйол відповів першим ударом. Китайця Лея вивели на зручну ударну позицію, однак Шевченко впорався з м'ячем, який змінив напрямок польоту після рикошету.

Обрізка Абу Ханни привела до дальнього удару Гранеро. Екс-хавбек Реала закручував у дальній – капітан Зорі й тут впевнено зіграв. Чергова масована атака українців завершилась невлучним ударом Івенісені здалеку. На 16-й хвилині екс-форварду Шахтаря Феррейрі дозволили пробити головою з кількох метрів – Факундо відверто пробачив гостей! Громов влетів у суперника і вивів з ладу Іттураспе. Уже на 20-й хвилині міняють опорника, який грав проти Зорі в ЛЄ 2017/18 ще у складі Атлетіка. Виходить чемпіон Європи U-21 Марко Рока – на 8 років молодший за баска.

Усе той же Феррейра грубо влетів у ногу Ханни – є перша жовтка картка в матчі. Німецький центрбек заробив попередження у відповідь, заваливши Факундо в центрі поля. Тактичний фол, адже екс-"гірник" міг вибігати на оперативний простір фактично без жодної опіки. Зоря відкрила рахунок з першого ж влучного удару. Це сталося внаслідок божественної комбінації. Чеберко вивів Громова першим пасом на фланг, Кабаєв ефектною передачею п'ятою у стилі Роналдінью відкинув назад Кочергіну, а той прошив Дієго Лопеса ударом з лінії штрафного.

Провал лівого флангу Зорі приводить до прострілу вільного Феррейри та відчайдушного блоку Абу Ханни, який не дав розстріляти свої ворота. Кабаєв отримав шанс на контрі, дещо суперечливо уникнувши офсайду. Утім, удар вийшов не дуже сильним, і Дієго Лопес без проблем потягнув. Михайліченко прострілив зліва, а у штрафному Громову завадив пробити... свій ж партнер. Оце так Зоря розійшлася у завершальній третині першого тайму! Абу Ханна з Тимчиком ледь не привіз пенальті, коли м'яч влучив йому в руку. Це був би гол у роздягальню на 45+4-й, але німецький арбітр Штілер за наших у цьому епізоді.

Еспаньйол після перерви почав дуже активно. Кілька ударів, кожен з яких небезпечніший за попередній. У Лей пробив головою в поперечину – де були захисники Зорі, абсолютна загадка. Каталонці пробили 5 разів за 6 хвилин другого тайму – за весь перший було стільки ж! Володіння під 70% і вище, а команда Скрипника притискається дуже глибоко у своєму штрафному – такого в цій грі ще не було. Відповідь українців. Зоря завдяки пресингу біля чужих воріт не дає перевести подих "папугам", але обходиться без удару. І тут Феррейра зрівнює на 58-й. Тимчик дає подати Пуадо з лівого флангу, а Факундо забиває з кількох метрів у порожні ворота.

Поки Зоря не може нічого цікавого придумати, Хаві Лопес пробиває з меж штрафного. Трохи перекрутив капітан Еспаньйола. Наставник господарів Гальєго використав усі 3 заміни до 71-ї хвилини. Скрипник випустив лише Юрченка замість Луньова. Другу руку Тобіас Штілер уже не ігнорує. У Лей влучає у схований лікоть Михайліченка, і це пенальті, на думку німецького судді. На щастя, Микита Шевченко дуже впевнено парирує 11-метровий від 32-річного екс-хавбека Реала Гранеро!

Утім, на 79-й Зоря знову провалюється ліворуч і таки пропускає другий гол. Дардер класно закидає за спину Михайліченку, а Хаві Лопес переграє Шевченка потужним ударом з гострого кута. Минає ще 2 хвилини, і Матіас Варгас, який вийшов на заміну, спокійно пробиває у дальній верхній кут. У Лей влучає у стійку з офсайду, а потім махає повз м'яч, пробачаючи Зорю. Рахунок 3:1 зберігає шанси на камбек, але вдома команді Скрипника потрібно буде створити диво.

Факундо Феррейра забиває 10-й гол у ворота Зорі, даючи старт камбеку каталонців

Улюблена жертва аргентинського форварда, коли той виступав за Шахтар в Україні, знову постраждала від його інстинкту бомбардира. Факундо сповна відпрацьовує 2,2 млн євро, заплачених Бенфіці за оренду. У своєму 4-му матчі поточного сезону Ліги Європи Феррейра вколотив уже 5-й м'яч. Не сказати б, що аргентинець був вирішальний, адже втратив ще як мінімум одну неймовірну нагоду, а його партнери з флангів нападу були ще гострішими.

Однак "Чакі" постійно відтягував на себе увагу суперників і створював необхідний простір широким атакам після перерви. Зрештою, свій ювілейний 10-й у ворота Зорі Факундо забив аж надто легко – захисники замріяно дивились на прохід Пуадо, але тут і Шевченко міг би швидше прорахувати вихід Феррейри з-за спини, а не махати руками в надії на офсайд, якого і близько не було.

Четвертий виліт у плей-офф ЛЄ поспіль?

Справжнє прокляття нависло над Зорею, яка тричі не могла пройти вирішальний раунд кваліфікації. Усе почалося у 2014-му. Тоді луганські "мужики" вилетіли лише після гола Фейєнорда, забитого аж на 90+2-й. Через рік було дві поразки від Легії, але команда Вернидуба до останніх секунд зберігала шанси – треба були забити ще раз. Замість цього пропустили на 90+5-й гол, який поставив остаточну крапку не на користь українців. Та ж трагедія заключних секунд повторилася минулоріч, коли РБ Лейпциг видряпав путівку до групового раунду Ліги Європи завдяки пенальті на 90-й.

Цього разу обійшлося без такої драми у компенсований час. Хоча команді завдали не менш болячого удару. Еспаньйол просто добив луганський клуб за 2 божевільні хвилини, яким передувало геройство екс-воротаря Шахтаря. Капітан Зорі дав останній шанс своїм партнерам, коли парирував пенальті від півзахисника, який ставав чемпіоном Іспанії-2012 з Реалом, будучи там важливим гвинтиком для Моурінью.

Та потім луганці пропустили по-дитячому легко від Хаві Лопеса, який не забивав 7 років, і Варгаса, який тільки адаптується до нової команди. З одного боку рахунок 3:1 залишає не найгірші шанси, але з іншого – те, що нинішня Зоря заб'є двічі та жодного не пропустить, видається казкою, неспівмірною з її фартом. Більше одного разу команда Скрипника відзначалась лише у гостьових матчах з Колосом і Будучностю – командами, які аж ніяк не дотягують до добротного рівня Еспаньйола.

Скрипник програє через лаву запасних і відсутність відповіді на вихід джокерів Гальєго

Еспаньйол, звісно, ж награв на впевнену перемогу (8:2 за гольовими моментами), однак усе могло скластись і по-іншому. По-перше, відзначаємо, двох джокерів "папуг". Такої інтенсивної ремонтади не було б без виходу Віктора Санчеса. Гравець, який починав у Барселоні, вийшов на не властивій йому позиції лівого захисника і в господарів з'явилась відчутна більшість на фланзі Тимчика. Звідти і прийшли 2 вирішальні гольові навіси. А з виходом найдорожчого новачка в історії Еспаньйола останні шанси привезти додому позитивний результат миттєво випарувалися. Матіас Варгас отримав пас від У Лея і зробив усе ідеально точно, холоднокровно і вбивчо.

По-друге, якби Громов і компанія не гальмували в дусі УПЛ на вирішальній стадії атак, Зоря цілком могла забивати ще. Еспаньйол не раз провалювався на флангах і був практично безпорадним, коли українська команда інтенсивно пресингувала і грала на випередження у всіх лініях. Утім, після перерви "папуги" резонно вирішили, що замість того, аби витрачати сили на біганину, потрібно просто змусити м'яч рухатися швидше і робити все це на чужій половині, а не на своїй. як це відбувалося раніше. Відповісти на підвищення інтенсивності атакувальної гри суперника Скрипник вирішив виходом Юрченка, і це стало першим невиправданим рішенням.

Владлен грав значно повільніше за того ж Луньова, виглядаючи ще більш академічно, ніж ветеран Гранеро з минулим у Мадриді, який навіть пенальті Шевченку пробив надто кволо. Тут напрошувався вихід різкішого флангового гравця, яким є Хомченовський. Натомість ми побачили заміну виснаженого Абу Ханни на Білого, що також призвела до послаблення захисних порядків. Ну, а з виходом ще одного півзахисника Скрипник банально перетягнув резину. Мабуть, довго думав, хто з хавбеків більше заслуговує на відпочинок – претендентів, на жаль, вистачало.

Що Леднєв, що Кочергін, що Іванісеня не витримували фізично, "вмираючи" у відборі та все менш ефективному пресингу. Тож команду треба було збадьорити значно швидше, ніж на 90-й хвилині, коли опорника поміняв Арвеладзе. На жаль, усе сказане стосується і захисників. Особливо наїлися Тимчик і Михайліченко, які гарно виглядали перші 45 хвилин, але почали губитися і втрачати своїх гравців по перерві. Якщо в тебе практично той самий склад грає в середньому кожні 3 дні, розраховувати доводиться лише на диво і надмірну реалізацію, які трапяються ну на дуже великі свята.

Погляньте лише на Еспаньйол, тренер якого зробив 5 змін після фіаско від Севільї. Та й в попередньому раунді ЛЄ тиждень тому Гальєго випускав у старті 5 футболістів, яких сьогодні не було. Ротація працює – всі 4 гравці атаки відзначились голом або асистом, єврокубкову норму цього сезон в 3 голи виконано, коли тільки здавалося, що Шевченко стане головним героєм зустрічі. Когось дивує, що вони літали наприкінці матчу на фоні суперника, який уже проти Олександрії виглядав аж надто змученим?