УКР РУС

АЕК – Динамо: 6 голів на прощання з Європою – дубль Гармаша за 25 хвилин, дебюти легіонерів і драматичний виліт Луческу

27 жовтня 2022 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

АЕК Ларнака і Динамо Київ зіграли внічию (3:3) у 5 турі Ліги Європи 2022/23. Рахунок і огляд матчу – на "Футбол 24".

Київ кращий на старті, але втрачає золотий момент

Останній шанс команди Луческу зачепитися за єврокубки після вильоту з ЛЄ. Матч, як і онлайн-трансляція АЕК – Динамо на "Футбол 24", стартував о 19:45. Лише перемога влаштовувала киян у боротьбі за 3 місце, яке дає право зіграти у плей-офф Ліги конференцій. Кіпріоти випереджали українців на 3 бали, отримавши перевагу в особистих зустрічах після єдиної перемоги на дві ці команди у групі B. Цікаво, що команда з Ларнаки з моменту звитяги над динамівцями видала серію в усіх турнірах, в якій після тріумфу незмінно йшла поразка. І так 4 рази. Свій попередній поєдинок підопічні Ольтри програли.

АЕК – Динамо: онлайн-трансляція матчу ЛЄ

Перший момент на 4 хвилині. Сидорчук класно закинув на хід Тимчику, а той знайшов у серці штрафного Буяльського. Голкіпер господарів відбив ногами удар впритул. Найстарша команда Ліги Європи (середній вік 29,3) відверто не встигає, якщо робити все хоч трохи швидше, ніж пішки. Спроби Ларнаки загострити не вражають. Постріли здалеку і від бокової лінії у перші 15 хвилин. Повторюється ситуація з попередньої зустрічі команд. Буяльський віддав за спини, Ванат відкрився і прошив голкіпера, але гол скасовують через мінімальний офсайд.

АЕК – Динамо: відео голів і огляд матчу Ліги Європи

Зібрались якось Сирота й Забарний з попкорном, комфортом і в кіно

Київ пропустив повз вуха перший дзвіночок у вигляді прострілу з лівого флангу. З великими боями відбилися, але потім пройшла така ж банальна подачка справа. Омрі Альтман боковими ножицями ефектно розстріляв Нещерета. Можна порадіти за Сироту і Забарного, які спостерігали за шедевром у фан-зоні, мало чим заважаючи супернику. Альтман ще й вирізає ідеальну діагональ у штрафний. Добре, що там Кабаєв не дав себе обіграти, бо бути б виходу сам на сам з Нещеретом.

Шепелєв уже десь хапнув одну жовту, а тепер ще й ставить підніжку в 30-метровій зоні від воріт. Тут не обурюватися стандарту треба, а дякувати судді, що не виписав другий гірчичник. Володимир ще й у розріз не виконав пас на партнера, який перспективно відкривався. Причому Динамо атакувало в більшості, адже суперник лежав, страждаючи на половині поля киян. Легко проходять 1 в 1 на обох флангах українців. Забарний двічі поспіль страхує.

Фактор Ваната, який пробудив спляче царство

Ванат амбітно поліз у штрафний на 4 суперників. Зупинили, але незабаром пропустили від нього. Вівчаренко прострілив з лівого флангу, Буяльський у дотик, Ванат прошив руки голкіпера. Цього разу нарешті без офсайду хоч обійшлося. Забити гол у роздягальню, чого ще вам треба, якщо ви стільки говорите про поганий психологічний стан?! АЕК вдвічі перестріляв Динамо за ударами (7:3), але xG практично на тому ж рівні (0,48 на 0,46). Влучність теж об'єднує команди (по 2 постріли у площину воріт).

Ванат розпочинає блискучу атаку на своїй половині. Буяльський продовжує, а Циганков також у темп розрізає лінії. Тимчик намагався обвести воротаря, однак Піріч вигріб м'яч рукою. VAR перевірив, усе чисто – без пенальті тут. Це вже навіть не смішно. Знову банальна комбінація з навісом з лівого флангу. Сирота випускає Лопеша на другому поверсі, і Рафа спокійно розстрілює Нещерета. Як і до перерви, АЕК стрімко карає Динамо за втрачений момент.

Принизливі пропущені голи тривали на фоні апатії атаки

Київ після перерви без ударів узагалі. На 65 хвилині Гармаш замінив Кабаєва. А ось і новий привоз від Сироти, який віддав у п'ятку Шепелєву. Пас на чужого, ривок Фаража. Альтман легко розібрався з Тимчиком, який просто безвольно помахав ногою, і Нещеретом. Це не те що не Ліга Європи чи конференцій. Це навіть не аматорський чемпіонат України. Ну, зате в киян майже на 80 передач більше, ніж у Ларнаки. Перріс дебютує в єврокубках. Кахім замінив Буяльського на останні 15 хвилин.

Гармаш заробив стандарт. Циганков ніби й непогано пробив, але не влучив. Денис таки показав, як треба. Подача з правого флангу, вбивчий удар джокера Динамо після навісу Тимчика. Оборона кіпріотів також не вражає. На 83-й Бєсєдін замість Ваната, а Самба Діалло дебютує за дорослу команду, міняючи Шепелєва. Сенегалець відразу ж пасує в хід, але Вівчаренко атаку не розвинув. А потім Діалло грубо в'їхав у суперника. На жовту. Агресії в Динамо вистачає. Навіть Циганков літав у жорстких підкатах. Діалло ставить підніжку супернику. Суддя просить усіх заспокоїтися, другої жовтої не буде.

Заміни врятували залишки честі, або Чого так пізно

Перріс навісив, спробу Бєсєдіна заблокували. Ямаєць подав ще й кутовий. Забарний скинув лівіше, Гармаш прийняв на груди і забив на 90+1 гол надії. Денис ще й болючий удар у плече отримав, але швидко здійнявся на ноги. Перріс вривається у штрафний після комбінації у дотик із Гармашем і Циганковим. А ось удар не вийшов. Снаряд з рикошетом від захисника завдав проблем голкіперу, однак далі не склалося. Перше очок Динамо на груповому етапі цьогорічної Ліги Європи. Команда Луческу, втім, не наздожене АЕК навіть в разі перемоги над Фенербахче, адже в особистих зустрічах подарувало кіпріотам 4 бали.

Гра майже в одні ворота до 80 хвилини. Досить скромні за виконавськими якостями кіпріотами робили навіть більше, ніж хотіли більшість ігрового часу. Так, у Динамо були кілька спалахів від Буяльського і Ваната. Однак послухайте, коли 5 з ваших 8 ударів стаються лише за рахунку 1:3 при повністю розслабленому суперникові після замін, про що взагалі говорити? Приємно тільки одне. Поборолися, ожили, почали бити не лише по ногах суперника, а й ворота знаходити. Гармаш за 25 хвилин на полі показав більше драйву і якості, ніж Кабаєв за всі 5 турів.

Десятихвилинка імені Гармаша, яка могла перевернути все

Діалло дещо не вистачило часу, але сподобалися зарядженість, рух, пошуки глибини та вільних зон. Перріс, хоч і кострубато, але з великим бажанням, яке переростало в моменти. Усе те, про що благали всі навколо, нарешті сталося. Дебют Перріса та Діалло в єврокубках і загалом за Динамо. Ванат в основі з шансами на щось більше, ніж просто гол. Гармаш, якому не плювати і який вміє довести це. Буяльський, який геніальний на цьому скромному рівні, де якість футболу не дуже тягне і на Лігу конференцій. І молоді хлопці. Українці та легіонери. Які показали, що вміють принаймні не бути безвольними. Вміють грати в дотик і знаходити шляхи у штрафний. Але яким так невиправдано мало давали шансів у цій єврокубковій кампанії.