УКР РУС

Флора – Динамо: Ванат і Волошин анонсують майбутнє, гольовий камбек Бурди, сюрпризи від списаних і вирок для Путіна

13 травня 2022 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Флора програла Динамо (0:3) у черговому благодійному спарингові киян заради України. Рахунок і огляд матчу – на "Футбол 24".

Товариські матчі
завершено
-

Товариський матч 13 05 2022

Флора – Динамо – 0:3

Голи: Вікентій Волошин, 16, Бурда, 42, Ванат, 61

Динамо: Бойко (Нещерет, 46) – Кравченко, (Малиш, 61), Бурда (Дячук, 79), Боль, Вівчаренко – Шепелєв, Андрієвський – Антюх (Царенко, 61), В. Волошин (Бражко, 79), Дубінчак (Віктор Блізніченко, 86) – Ванат

Після 9-денної паузи команда Луческу повернулася до гри, продовжуючи у товариських матчах збирати кошти для українців, які постраждали від повномасштабного нальоту російської армії вбивць, ґвалтівників і злодіїв на територію нашої держави. Цього разу Динамо змушене обходитися без цілої команди гравців, викликаних до національної збірної. Відтак своє місце у старті після переможного матчу проти Базеля зберегли лише Ванат, Кравченко та Дубінчак, який висунувся вище на позицію лівого вінгера. Київ назбирав лише 9 гравців дорослої команди, яких розбавив дует вчорашньоъ молодыжки (Вікентій Волошин та Антон Боль).

Флора – Динамо: онлайн-трансляція матчу – вимушена революція Луческу (відео)

Дуже спокійний початок зустрічі. Лише воротар лідера чемпіонату Естонії двічі ледь не начудив. Спочатку почав фінтити за межами штрафного, таки обігравши Ваната. А потім вибивав у поле, зачепивши Владислава. Шепелєв непогано запресингував, відібрав і пройшов у штрафний. А ось з прострілом на центр воротарського не склалося. Після кутового Андрієвський та Вічаренко намагалися пробити, блок захисників спокійно впорався. На 16 хвилині кияни відкрили рахунок фактично з нічого. Знову організований високий пресинг. Бурда з Антюхом перехопили, Ванат продовжив, Дубінчак повів захисника за собою, а Вікентій Волошин класно заклав віраж і пробив метрів з 20.

На матчі Флора – Динамо естонські фанати вивісили банер, де *уйло Путін отримує заслужений вирок у голову

Дубінчак блискучим пасом п'ятою у дотик розвинув атаку, яка виникла після елегантного виходу з-під пресингу. Ванат втікав, але на дистанції трохи не вистачило у швидкісній боротьбі з кількома візаві. Від гри старшого з двох динамівських Волошиних (18-річний Назар розриває за U-19) повіяло певними зразками Буяльського. Тонка пасова робота, вмілі відкривання у крихітний простір, поставлений удар. Бурда та Дубінчак завозилися під тиском. Так прийшов перший удар Флори на 25 хвилині, Шаповалов з рикошетом від захисника пробив повз ворота. Антюх від свого штрафного розігнав атаку, обігрався з Ванатом і сам же завершував з кількох метрів. Дуже шкода, що мінімально не влучив у дальній кут.

Ударні кілька хвилин киян. Антюх змістився у центр а-ля Циганков, обігрався з Шепелєвим і пробив – вище. Волошин отримав пас від Кравченка і знову поклався на свій дальній удар, голкіпер на місці. Шепелєв змусив помилитися суперника, продерся вільним коридором і пробив з дуги перед штрафним – ніби зачарований цей лівий кут, вкотре мінімально не залетіло. Сподобався задум з вриванням Вівчаренко на межу воротарського після пасу Дубінчака. Вінгер на захисника, суперники спантеличені, але тільки кутовий.

Обидві команди змарнували суператаки через останні ходи. Флору підвів прийом виконавця у штрафному. У Динамо Дубінчак запоров невдалим пасом контру з чисельною перевагою, розігнану Антюхом. Однак вдалося заробити кутовий, а там Шепелєв розкішно розібрався і прострілив, Бурда замкнув у порожні ворота. Дальнім ударом Андрієвського завершується перший тайм. Цього разу воротар з відскоком впорався. Продуктивні 45 хвилин для Динамо у 95 день народження клубу. Молодь і резервісти домінують над естонським флагманом. Помітне продовження тренерських ідей, які зазвичай втілюють збірники.

Дуже активний лівий фланг після перерви. То Вівчаренка виведуть на удар/простріл, то ідеальний пас Дубінчака змарнує Ванат, якого підведе техніка. І все ж саме звідти прийшов третій гол. Класне закидання з глибини, Шепелєв на ривку протягнув, відборовся, розвернувся і створив зону для Вівчаренка – воротар парирував, а ось Ванат підловив снаряд у точці Індзагі прямо перед воротами. Не зовсім вдалий пресинг динамівців залишив відрізаними чимало сил, естонці вирвалися вперед правим флангом. Центрбеки загубили в коридорі між собою суперника, Бурда скосив нападника, але перед тим Нещерет прийняв на себе удар з фолом.

Ванат і Шепелєв рзпочали багатоходову комбінацію в центрі. Малиш продовжив правим краєм, а Волошин ударом з рикошетом загіпнотизував уболівальників Динамо, які вже було подумали, що снаряд учетверте вразив ціль, а не лише зовнішню сітку воріт. Дубінчак пробив здалеку, ефектний сейв голкіпера Флори. Естонці кілька разів огризнулися, але дуже важко даються цій команді темпові атаки з флангу на фланг. Ванат бере гру на себе, але видихається в ході атаки і пробиває дуже невдало. Бражко приклався здалеку в стилі Сидорчука, воротар не дрімав.

Перший гол Вікентія Волошина за головну команду Динамо. Результативне повернення Бурди, який востаннє забивав ще у Суперкубку України 2019 року, коли доклався до перемоги над Шахтарем (2:1), а потім лікувався від двох важких травм. Ну, і за традицією цих благодійних матчів свій гол поклав Ванат, хоча в ролі головного форварда Владислав виглядав не настільки феєрично, як у попередніх матчах на фланзі, коли в центрі переважно діяв Довбик.

Волошин, Вівчаренко і Боль не соромляться стукати в головну команду

Перед Вікентієм завдання, об яке зламав зуби не один перспективний динамівець. Хоча б просто підміняти безальтернативного за впливом на команду Буяльського. Волошин, звісно, ще не настільки тонко відчуває гру, а вогневі позиції розташовує на дистанції, з якої Віталій би тільки розігрував комбінації. Однак у Вікентія теж присутній хижацький нюх десятки, який з великим бажанням і допомогою фахового тренерського штабу міг би розвинути до рівня свого старшого конкурента. Розумні та глибокі передачі, неабияка результативність – йому є що переносити з молодіжки в дорослу команду.

Боль у парі з досвідченим Бурдою теж активно показує готовність конкурувати зі своїми молодими попередниками. Причому Антона пробують як правим, так і лівим центральним захисником (як, наприклад, сьогодні). Микита відчуває проблеми з початком атак, одного разу ледь не привіз гол на свої ворота у стилі Бондаря з матчу Борусія М – Україна. Однак у чужому штрафному зазвичай створює суперникам значно більше проблем, ніж ті ж Забарний чи Сирота. Боль сьогодні міг забивати сам, а в другій гольовій атаці фактично віддав передгольовий пас, хоча й був це доволі неоковирний прийом м'яча.

Сподобалася експериментальна співпраця Дубінчака з Вівчаренком – по суті двох конкурентів за місце наступника Миколенка. Останній якраз дуже нагадав гру Віталія проти закритих команд, розкриваючи редути своїми постійними підключеннями, намагаючись не лише відкриватися і пасувати, а й завершувати атаки та контрнаступи. Разом з Волошиним (вирішальна дія при виведенні з-під лещат пресингу), Андрієвським (закинув на хід) і Шепелєвим (створив момент для удару) зробив гол, де Ванату довелося лише підставити ногу перед порожніми воротами. У грі Вівчаренка більше надійності, як її розуміє Луческу (Дубінчака трохи заносить з думками про атаку), і саме Костянтин потрохи виростає на основного лівого фулбека.

Шепелєв і Антюх оживають, Ванат почувається гравцем основи

Це вже не вперше. У попередніх спарингах з основою Шепелєв дуже солідно виглядав як гравець заміни, чого за ним не часто пригадаєш у часи Луческу. Сьогодні ж Володимир повноціно взяв на себе функціонал Шапаренка. Тягнув м'ячі ривками, не цурався частих єдиноборств, активно тиснув на суперників у високій позиції, загострював. Моментами виглядало дуже схоже і навіть несподівано вдало. Помітно, як гравців Динамо трансформують події в Україні.

Андрієвський (капітан Динамо у другому таймі) не міг стримати сліз, згадуючи трагедії українців, які страждають від кровожерного режиму Росії. У грі Олександр на позиції Сидорчука теж показує себе солідно. Від його закидань вперед звітні суперники достатньо натерпілися. Можливо, Шепелєву нинішня ситуація також дає додатковий психологічний імпульс, розкриваючи характер по-новому.

Обидва зробили результат ще з Базелем, а тепер знову довели право бути як мінімум добротним планом Б. А в умовах малої імовірності якісних трансферів саме й потрібно розкривати нові внутрішні резерви. Одним з інших таких лідерів на полі за відсутності основної обойми почувався Антюх. Дивовижно корисний, а при цьому парадоксально малоефективний на стадії реалізації гравець. Але регулярно створював шум і давав необхідний тиск на захисників Флори, який не минув безслідно в інших епізодах.

Ванат має всі шанси стати одним з переможців актуальної ситуації. Причому більше на кризовій, абсолютно голій після відходу легіонерів позиції лівого вінгера, а не центрфорварда, де Бєсєдін без альтернативи, хоча можуть бути варіанти та нюанси. Показовим був момент, коли Владислав не реалізував простий момент у 10-метровій зоні по центру. Хоча "халявний" гол на добиванні у порожні ворота видає в ньому хижака штрафного, здатного відчувати момент. Ванат під час цієї серії благодійних матчів чомусь завжди там, де потрібно. Він вміє наповнювати штрафний майданчик, але йому завжди потрібен партнер. У системі Луческу з одним форвардом великий ризик побачити муки з розряду Супряги. Якщо ж українця награвати ліворуч, може вийти щось дуже цікаве.