УКР РУС

Динамо – Львів: Шапаренко надихає феєрію українців, новий бомбардир, кадрова діра на наступний матч з Шахтарем

3 листопада 2019 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Динамо розбило Львів (4:0) у 13-му турі чемпіонату України 2019/20. Рахунок і звіт матчу читайте на "Футбол 24".

Матч, як і онлайн-трансляція Динамо – Львів на "Футбол 24", стартував о 17:00. Команда Михайличенка перервала коротку серію невдач, обігравши Шахтар в овертаймі Кубка України. Динамівці виграли 6 очних поєдинків, а "міщани" тріумфували лише раз – саме на НСК Олімпійський. Львів не тільки вилетів на стадії 1/8 фіналу турніру від Миная, що виступає в Першій лізі, а й змінив головного тренера – замість Володимира Мазяра останню команду УПЛ очолив Єгіше Мелікян. У першому колі кияни вперше в історії розгромили "муніципалів".

Динамо – Львів – 4:0 – відео голів та огляд матчу

На старті зустрічі Попов класно підключав правий фланг передачами з просуванням. В одному з таких епізодів Караваєв знайшов у штрафному Соля, той з рикошетом від захисника скинув під удар Гармашу, а Денис трохи вище відправив м'яч через блок захисника. У тому епізоді було дуже схоже на гру рукою гравця гостей, а його партнер навіть поспішив сигналізувати в напрямку судді, мовляв, це не пенальті. Розкішна комбінація Динамо на 10-й хвилині привела до взяття воріт. Циганков обігрався з Солем, віддав на Миколенка транзитом через п'ятку Де Пени, а Віталій ідеально знайшов гольову Шапаренка – Миколі не довелося і вистрибувати.

Динамо – Львів: онлайн-трансляція матчу УПЛ

І знову цікава триходівка господарів. Циганков з правого флангу віддав на Шапаренка, той обігрався з Гармашем, але надто слабко пробив – Сарнавський такі тягне. В іншому моменті Микола п'ятою намагався переправити під удар Сидорчуку, але львів'яни прочитали ситуацію. Красиві мережива плетуть кияни біля чужих воріт. Ось і знову розумна триходівка. Соль повів за собою гравця на фланг, віддав на Де Пену. Карлос навісив, а Шапаренко зовсім без опіки замикав – не вийшов удар головою, а так було дуже схоже на першу гольову атаку.

Який же блискучий закидончик десятки господарів змарнував Караваєв. Шапаренко змістився у глибину, бездоганною передачею знайшов зовсім вільного Олександра, але правий захисник збірної України відпустив від себе м'яч замість удару. Циганков тонко закинув на свого партнера по флангу. Караваєв уже був у воротарському, але не вистачило йому зросту. Перший удар Львова лише на 25-й хвилині. Для Бущану це було, наче пас. Шапаренко з Циганковим у короткі стіночки ефектно розіграли штрафний, а Соль навісив у зону, де були тільки гості, хоча кутовий заробив.

Фран гарно впав після того, як Приймак поклав на його спину руки – суддя мав привід призначити 11-метровий, хоча поштовху як такого не було. Циганков реалізував пенальті без проблем. Сидорчук в'їхав ззаду по ногах суперника. Це друга жовта, а отже, червона, логічно розсудив Анатолій Абдула. Динамо втрачає свого капітана на матч проти Шахтаря. Ех, а Сергій тільки-тільки розігрався. Закидання з правого флангу і удар когось з бразильців з льоту – без проблем для Бущана.

Вербіч, який вийшов відразу по перерві замість Соля, просив пенальті, чіпляючись за ногу суперника. Арбітр не піддався на ці прохання. Попов і Шапаренко на своїй половині неточними передачами кілька разів давали змогу гостям вийти в атаки, але особливою гостротою ці епізоди не завершилися. Богунов увійшов у штрафний праворуч і пробив – знову бракувало влучності. Циганков розрізав фланг пасом на Де Пену. Карлос змістився в центр і пробив у дальній. Красивий момент підсумував сейв Сарнавського.

Шапаренко на переступах пройшов у штрафний після гострої передачі Де Пени. А ось удар у Миколи не вийшов, при цьому Циганков просив м'яч. Педро з правого флангу накрутив кількох суперників, однак Шабанов впевнено заблокував його удар метрів з 11-и. Шапаренко після переведення Циганкова у центр цілив у дев'ятку. Сарнавський класно потягнув. Тут же пройшов закидання з глибини на хід Педро, але Попов потужним ривком позбавив суперника змоги пробити з меж штрафного.

Шапаренко вже не першою розкішною діагоналлю на правий фланг знайшов Караваєва, той хитнув захисника, відкотив Циганкову – удар у воротаря, але на добивання перший Бєсєдін. Це 3:0. Андрієвський непогано вийшов на заміну. Олександр розрізним пасом зробив усе, щоб Вербіч забив, але словенець програв дуель голкіперу. Швидка контра Динамо, і тут уже українець, який вийшов на заміну, вирішив не давати на словенця. Удар Андрієвського завершився кутовим, після якого Попов зняв м'яч з ноги свого Вербіча і з льоту забив у другому поспіль матчу. Оце так серія 20-річного центрбека киян!

Динамо в меншості повністю контролює гру, або 30 хвилин кайфу

Вилучення зламало план на гру, зізнався Михайличенко. Очевидно, тренер не планував знімати вже у перерві Соля, який заробив пенальті та й загалом проводив один з найкращих матчів за останній непростий для нього період, але однієї людини в центрі поля бракувало. Такого яскравого тонкого Динамо ми давно не бачили. Шкода, що це трохи обрубало раннє вилучення, адже кияни могли б і вдвічі більше голів сьогодні накидати, а ми – побачити ще добрий десяток красивих комбінацій. Залишившись у меншості, команда Михайличенка збавила оберти і вирішила дочекатися аргументів суперника.

Побачивши, що Львів нічим не здатен загрожувати, тренер господарів знову випустив форварда (Бєсєдін замість Де Пени), а потім і Андрієвському вперше за своєї каденції дав шанс в УПЛ, а не дублі. У Михайличенка сьогодні вдавалося все. Щоб динамівці так легко проходили насичену оборону і почувалися в позиційних атаках, мов риба у воді? За 4 попередні домашні матчі кияни забили Львову тільки 3 голи, а тут навіть в меншості зуміли перевиконати норму. Робимо серйозну знижку на рівень суперника, та все ж на це справді було приємно дивитися.

Українське серце киян

Михайличенко вдруге поспіль випустив у стартовому складі 9 українців, а Динамо знову приємно вразило. Шапаренко забив сам, почав третю гольову атаку, розкішно взаємодіяв з Циганковим (у цієї парочки з юних років прекрасне відчуття один одного), постійно намагався загострювати. Так, не всі передачі проходили. Іноді грав аж занадто ризиковано, особливо в центрі чи на своїй половині. Однак Микола завжди додає грі фантазії. Це той гравець, на якого у футбольних країнах ходили б люди персонально.

Наскільки йому був потрібен цей гол, показала реакція. Ніби зняв із себе важкий емоційний тягар. Шапаренко знову повертається, додаючи різноманітності та неординарності в атаках, на відсутність яких так бідкалися деякі блогери. Динамо здатне перемагати не лише з гравцями, спроможними витримати шалені фізичні навантаження тренерського штабу. Воно не повинне сподіватися тільки на навіси, дальні передачі чи удари з-за меж штрафного.

Вдвічі приємніше, що сьогодні результативною дією відзначилися 5 наших хлопців, а в гольових атаках взяли безпосередню участь 6 гравців збірних України (ще Караваєв мав ставати автором асисту, якби Циганков не пробив у воротаря перед добиванням Бєсєдіна). Денис Попов стає справжньою грозою в атаці. Центральний захисник української молодіжки забив переможний м'яч Шахтарю в Кубку України, а тепер відзначився дебютним голом в УПЛ – причому всі то звикли, що він головою колотить, а тут взяв і ногою з льоту зробив з Вербіча асистента замість голеадора. Миколенко віддав гольову і навісив на Соля, який підмалював пенальті. Циганков узагалі взяв участь у кожній результативній атаці.

Львів заслуговує на останнє місце

Команда, яка не створює жодного справжнього гольового моменту, годину граючи в більшості, справедливо посідає останнє місце в сезоні. До захисту також чимало питань, лишень воротар Сарнавський у цьому колективі не заслуговує серйозних критичних слів. Львів лихоманить, і навіть друга в сезоні зміна головного тренера ніяк не впливає на його гру. Динамо виграло настільки легко, що аж його наставнику після гри було не цікаво обговорювати звітний матч. "Муніципали" не виграють 8 матчів поспіль, вилетіли з Кубка України від команди з нижчої ліги і на всіх парах мчаться до зупинки "пониження в класі".

Діра в центрі поля на Шахтар

Якщо до Михайличенка і може бути якась претензія за останні 2 матчі, то це Сидорчук. Сергія можна було і поберегти в матчі проти такого суперника перед тижнем з виїздом у Копенаген і новою битвою з Шахтарем. Найкращий гравець останнього Класичного за версією Instat і не тільки став настільки важливим, що його випускають навіть на Львів. Однак в умовах, коли Кадірі втратив ігрову практику, Буяльський травмований, а Шепелєв з великою імовірністю пропустить ще один матч за червону в кубковому матчі, ризикувати капітаном було геть невиправдано. Хто тепер гратиме проти Шахтаря, якщо Віталій не встигне відновитися? Ставка в будь-якому випадку буде дуже ризикованою.