УКР РУС

Динамо – Олімпія: несподівані лідери, феєричний фланг, гол дебютанта і неоднозначне побиття

5 лютого 2020 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Динамо Київ розгромило Олімпію 5:0 у першому поєдинку для команди Михайличенка на других турецьких зборах. Рахунок і огляд матчу дивіться на "Футбол 24". Початок о 17:00.

Товариські матчі
завершено
-

Товариський матч 5 лютого 2020

Динамо – Олімпія – 5:0

Динамо: Бущан (Бойко, 46) – Кендзьора (Караваєв, 67), Попов (Сирота, 67), Кадірі (Романчук, 67), Миколенко (Піваріч, 46) – Сидорчук (Андрієвський, 67) – Буяльський (Сухоручко, 67), Шепелєв (Мащенко, 46), Дуелунд (Шапаренко, 67), Вербіч (Де Пена, 67) – Соль (Русин, 46)

Голи: Буяльський, 10, Вербіч, 27, Русин, 54, Де Пена, 81, Романчук, 90

Динамо виграло 4 товариські зустрічі на перших зборах, по разу програло і зіграло внічию. Сьогоднішнім суперником став лідер чемпіонату Словенії. Олімпія Любляна також виграла 4 зимові спаринги, однак склала зброю тричі. Команда Хаджіча чергувала феєричні перемоги 6:3 чи 5:1 над боснійцями і земляками з поразками 2:4 та 0:2 від хорватів. За статистикою поточного сезону, володіння м'ячем, середня результативність, інтенсивність єдиноборств і пресингу дещо кращі у словенського клубу, тому для киян це мала б бути непогана перевірка сил.

Динамо – Олімпія: онлайн-трансляція матчу

Олімпія непогано розпочала. Скориставшись помилкою Кадірі в центрі поля та тим, що Попов не зміг накрити суперника, словенці пробили з меж штрафного – надто слабко. Свій другий кутовий у матчі Динамо втілило у гол. Воротар помилився на виході, Кендзьору і Буяльського заблокували, але сам же Віталій зіграв на добиванні. Як же класно бачить поле Шепелєв. Другим розрізним пасом Володимир знайшов праворуч зовсім вільного Кендзьору. Польський захисник спробував знайти Соля, але Франу в жорсткій боротьбі не дали пробити. Дуже легко дають пробити метрів з 20 динамівці – вище.

Динамо – Олімпія – 5:0 – відео голів та огляд матчу

Кадірі провалюється в обороні, дозволяючи супернику обіграти себе і віддати під удар з розстрільної відстані. Миколенко встигає прочитати епізод і стелиться у підкаті, блокуючи удар. Шепелєв знову змушує воротаря Олімпії помилятися після прострілу з флангу, до удару справа не дійшла. Класний пресинг Динамо на 27-й. Сидорчук перехоплює неточний пас і віддає на хід Вербічу. Словенець майстерно обвів воротаря. Знову з-під Кадірі скидають і пробивають. З прицілом у словенців біда. Соль запресингував воротаря, Буяльський перехопив, але ворота були порожні, а до Франа м'яч прийшов уже в офсайд.

Дуелунд виграв єдиноборство в центрі, протягнув м'яч і віддав Вербічу. Навісу Беньяміна на Соля бракувало точності. Олімпія легко обійшла високий пресинг киян. Швидкий прорив оголеним правим флангом Динамо, і тільки Кадірі ціною пошкодження вибив снаряд в останній момент. Миколенко ефектно обіграв суперника ліворуч, але партнери не змогли замкнути. Стовідсоткова реалізація Динамо до перерви – 2 влучання, 2 голи.

Русин замінив у перерві Соля, який знову не отримував якісних передач під удар. Миколенко навісив на українського форварда, удар з офсайду повз ворота. Черговий фейл голкіпера Олімпії стався на 54-й. Довго замахувався після пасу назад, Русин вибухнув і накрив – круглий пострибав у ворота. Уже 2 голи Динамо прийшли після помилок воротаря, двічі ж вдалося відзначитися завдяки інтенсивному високому пресингу. Сидорчук і Попов наївно викинулися, тож кияни пропустили пас за спини – Бойко виручив після удару метрів з 15.

Ще один провал у центрі захисту. Попов тепер уже встиг заблокувати удар. Дуже багато створює Олімпія, не надто надійно діє Кадірі, дозволяють проходити з флангів та по центру. Ще 2 удари розминулися з воротами. Незважаючи на розгромний рахунок, варто наголосити, що суперник ні в чому не поступається Динамо – просто команда Михайличенка краще реалізувала дитячі помилки словенців. Де Пена на 73-й вирізав на Русина – чи не перший такий ігровий момент за весь матч у Динамо. Назарій просто покотив м'яч у руки голкіперу, є перший сейв суперника.

Черговий розрізний пас Олімпії пройшов. Бойко ціною травми не дозволив себе обіграти. Де Пена ледь не забив прямим ударом з кутового. Піваріч,який повернувся на позицію лівого захисники, вирізав класну подачу на уругвайця. Карлос не зміг вразити ворота з кількох метрів. Де Пена сам же заробив штрафний, протягнувши м'яч, сам і пробив у дев'ятку. Найкращий після перерви у Динамо. Сухоручко отримав пошкодження. Забагато подібних ударів по ногах завдавали футболісти Олімпії. Уже на останніх секундах Олександр Романчук, молодий вихованець, який замінив переведеного в дубль Кадара, розібрався після рикошету у воротарському. Оце так дебют для 20-річного центрального захисника!

Динамо продовжує жити без Циганкова – різноманіття загроз в атаці

Сьогодні знову грали фактично без правого вінгера. Понад 60 хвилин весь правий фланг закривав номінальний захисник Кендзьора, потім це робив Караваєв. Вийшло доволі непогано, як і проти Динамо Брест. Цього разу не скажеш, що суперник не готовий. Так, класу лідеру чемпіонату Словенії бракує, але пресингували, відбирали і комбінували вони – будь здоровий. По-хорошому, суто з гри і без подарунків суперника вони створили навіть більше моментів і цілком могли б за нічию зачепитися. Лише з виходом Де Пени та Піваріча пішли вивірені навіси у штрафний і моменти, як у Русина з кількох метрів.

Цікаво, що результативними діями на двох турецьких зборах (7 матчів) відзначилися уже 14 футболістів! Першим із молодих вихованців, яких покликали з Динамо U-19 та U-21 (Цітаішвілі уже грав офіційні матчі, тому його тут не враховуємо), відзначився 20-річний Олександр Романчук. Центрбек, котрий і в дублі рідко забивав. Якого, напевно, не було б з основою, якби не раптове вигнання Кадара. Тамаш, до слова, теж гольовий пас поклав у позаминулій зустрічі. Із середньої лінії (з тих, хто стабільно отримував ігрову практику) не відзначився хіба що Шапаренко, шанси якого на основу за таких розкладів неухильно падають. Утім, недалеко відірвалися Дуелунд та Цітаішвілі, в яких по голу.

Дует лідерів Динамо в атаці Циганков/Вербіч на двох приніс лише 1 забитий. Беньямін багатенько пропустив унаслідок пошкодження. Віктор узагалі не зіграв жодної хвилини через травму. За таких розкладів Віталій Буяльський, знову часто діючи у центрі, формально закривав і позицію правого вінгера. Знову забив. За системою гол+пас найкращий гравець зборів (2 забиті м'ячі та стільки ж гольових передач). Лише Буяльський та Шепелєв більше одного разу напряму асистували партнерам. Серед голеадорів у лідерах Русин. Назарій забив уже 3-й гол, але це не дивина. Він і на зборах при Хацкевичу виходив у найкращі бомбардири. З гравців атаки нічим особливим не відзначився Соль.

Нові надії

Динамо досить непогано показало себе у пресингу, змушуючи суперника надто часто помилятися поблизу або й взагалі у своєму штрафному. Дали себе проявити новій пачці молодих вихованців, чого при Хацкевичу в такій кількості не було. Нам наче й натякають на новий вектор розвитку клубу, але дуже схоже, що навесні більшість з цих виконавців повернуться у молодіжні склади. На рівні втомленої Олімпії по перерві загалом гідно себе проявили, хоча в обороні моментами тріщали. Романчук навіть поставив крапку у своєму стилі. Виграв силову боротьбу на другому поверсі, піднявся, відборовся і пробив. Цікавіше буде, як ця молодь зіграє 45-65 хвилин проти норвежців уже через день після звітної зустрічі.

З позитивного варто відзначити, що пішли голи зі стандартів. Олімпії так забили тричі. Одного разу воротар помилився, але непогано подав і Дуелунд. Буяльський також був там, де треба, після підбирання від Кендзьори. Піваріч заробив кутовий, Де Пена подав у моменті з 5-м голом. Сам Карлос був традиційно нестримним, якщо говорити про зимові спаринги. Майже закрутив з кутового, забив розкішним ударом з іншого стандарту – коли востаннє таке було з динамівцями? Блискуче знаходив партнерів у штрафному. Миколенко з Вербічем також продуктивно попрацювали. К – конкуренція. Лівий фланг своєю активністю дозволяє безболісно компенсувати відсутність Циганкова.

Старі проблеми

Якщо хтось сподівався, що з переведенням Кадара у дубль, оборона стане зразковою, то серйозно здивувався. Надійності не побільшало, радше навпаки. Суперник дуже багато створив. Проходив у вільні коридори, краще комбінував, доводячи до вірного. Не завжди встигали підстрахувати опорники Динамо. Киянам пощастило, що словенці постійно пробачали і хибили. Інакше рахунок був би точно не таким приємним для ока. Очевидно, що у такому поєднанні центральні захисники не гратимуть, коли відновляться Шабанов і Бурда. Та постійні позиційні промахи чи програш у швидкості проти суперника не найвищого європейського рівня насторожують.

Крім того, було дуже помітно, що за відсутності Кадара та ж зв'язка Попова і Кадірі не розуміла, як виводити м'яч уперед. Іноді це не тільки негативно впливало на розвиток атак, а й відверто загрожувало моментами суперника. Постійне перекочування поперек поля чи назад на Бущана, очікування на те, що Шепелєв (добре впорався з цією функцією) чи Сидорчук сядуть нижче і допоможуть. Ну, або віддай на флангового захисника, а той хай морочить собі голову. Тут також цікаво буде поглянути на Романчука з Сиротою, але навряд чи там буде значно краще у плані першого пасу. Не виключено, що тренерському штабу тепер подібна активність і не потрібна. Принаймні сьогодні цей обсяг роботи просто переклали на плечі півзахисників, і моментами така концепція виглядала доволі перспективно.