УКР РУС

Динамо – Львів: важка перемога киян, дивний вихід "травмованого" Миколенка, Де Пена заслуговує на шанс

26 травня 2019 Читать на русском
Автор: Юрій Яковлев

Динамо перемогло Львів у поєдинку 31 туру УПЛ. Звіт про матч читайте на сайті "Футбол 24".

Матч та онлайн-трансляція Динамо – Львів розпочався о 17:00. Обидві команди вже не мали турнірної мотивації – кияни завершать чемпіонат на 2-й позиції, а Львів фінішує 6-м. Фактично, для обох команд сезон 2018/19 вже завершений, а тому наставники могли перевірити в дії виконавців, які не мали стабільного місця у складі протягом чемпіонату.

Олександр Хацкевич зіткнувся з величезними кадровими втратами – травмовані Соль, Буяльський, Кадар, Піваріч та Вербіч. Циганков, Андрієвський та Шабанов не могли зіграти через дискваліфікацію, а ще кілька молодих гравців вирушили на ЧС-2019 серед команд U-20. Цікаво, що у запасі опинився Віталій Миколенко, який через травму не поїхав на вказаний чемпіонат світу. В основі киян вийшли Бущан, Алібеков, Смирний, Бєсєдін та Русин – останній діяв трохи глибше, фактично на позиції Циганкова, де його часто змінював Смирний.

Динамо – Львів – 2:1 – відео голів та огляд матчу

Перед поєдинком кияни презентували нову форму, у якій гратимуть в наступному сезоні. На футболці розміщений автограф легендарного Валерія Васильовича Лобановського.

Початок матчу видався спокійним. Кияни контролювали м'яч, проте без особливих дивідендів. Лише на 13-й хвилині Бєсєдін міг вискочити віч-на-віч з Бандурою, проте пробивав вже у боротьбі із захисником – м'яч вибили з лінії воріт.

Львів відповів достойно – Бущан перевів м'яч у стійку після удару Бруно! А вже в наступній атаці гості відкрили рахунок. Алваро у боротьбі з Сідклеєм пробив у ближній кут – Бущан відверто проспав, а гості повели. За кілька хвилин львів'яни могли забити вдруге: Бруно вивели практично віч-на-віч з Бущаном, але форвард програв дуель голкіперу! Відверто безпорадними виглядали кияни в ці хвилини.

Господарі змогли відповісти ударом Шапаренка, який не без проблем нейтралізував Бандура. Пробивав Де Пена – повз ворота. На 27-й хвилині трапився цікавий епізод – замість Сідклея на поле вийшов Віталій Миколенко. Травми у бразильця не було помітно, вочевидь, він був замінений з ігрових міркувань. Цікаво інше – Миколенко не поїхав на ЧС-2019 U-20 через травму, а в цьому матчі вийшов на поле. Збірній України залишилось зіграти на турнірі ще мінімум 2 матчі – чи варто було не відпускати на Мундіаль одного з лідерів команди для того, щоб дати йому зіграти у поєдинку УПЛ, який абсолютно нічого не вирішує? Риторичне запитання.

На 32-й хвилині Львів провів швидку контратаку та знов міг забивати – після обвідного удару Алваро м'яч трохи розминувся з воротами. Відверто не вистачало Динамо Віктора Циганкова, команді бракувало лідера, який міг би взяти ініціативу на себе. Класно проривався Смирний – втім, його подача не знайшла адресата у штрафному Львова. З-за меж штрафного пробивав Шепелєв – Бандура перевів м'яч на кутовий. Це був останній небезпечний момент у першому таймі, який завершився з мінімальною перевагою гостей.

Одразу по перерві Хацкевич зробив другу заміну – замість Смирного вийшов Сидорчук. На 50-й хвилині кияни могли зрівнювати рахунок: Бєсєдін після навісу Кендзьори головою пробив у поперечину! Після цього "біло-сині" заграли доволі інтертно та без особливої гостроти.

Момент був у Бєсєдіна, проте форвард не зумів приборкати м'яч у кількох метрах від воріт. Відповідь Львова також була гострою – Бущан буквально на мить випередив суперника та забрав м'яч. Лише на 78-й хвилині кияни досягли свого – Артем Бєсєдін після навісу Де Пени головою розстріляв Бандуру – 1:1! Дебютний гол форварда у цьому році та перший з гри з серпня минулого року.

Цікаво, що вперше в історії протистоянь Динамо та Львова в одному матчі було забито більше одного м'яча – до цього у 5-ти попередніх поєдинках команди завжди завершували гру з рахунком 1:0.

На 85-й хвилині господарі вийшли вперед – Бурда після подачі Де Пени з кутового відправив другий м'яч у сітку воріт Бандури. Друга гольова передача уругвайця у поєдинку!

Гості побігли відігруватись та могли це зробити. Бурда виніс м'яч з лінії воріт після хаосу при розіграші кутового! Втім, команда Хацкевича, хоч і нервово, але втримала переможний результат. На останніх секундах моменти були у Бєсєдіна та Русина – Бандура знову врятував львів'ян.

Динамо набрало 69 очок та залишилось на другому місці без шансів піднятись чи опуститись. Львів – шостий (34 пункти).

Вольова перемога Динамо у важкому матчі, незрозумілі дії Хацкевича

Львів змусив понервувати вболівальників віце-чемпіона України. Гості у першому таймі кілька разів могли ловити динамівців на контратаках, проте зуміли забити лише одного разу. Георгій Бущан у моменті з пропущеним голом міг зіграти куди краще, адже пропустив не такий і складний удар у ближній кут. Не надто вдало у цьому епізоді зіграв і Сідклей, який дозволив Алваро завдати результативного удару. Але чи варто було знімати бразильця з гри вже на 27-й хвилині? Будь-якого пошкодження захисник наче не отримав – ймовірно, причиною такого рішення Хацкевича став саме цей епізод.

Замість Сідклея з'явився Віталій Миколенко, який не поїхав на чемпіонат світу U-20 через травму. За словами Олександра Петракова, захисник хотів поїхати на Мундіаль, проте тренерський штаб збірної вирішив не ризикувати його здоров'ям. Парадокс – за здоров'я Миколенка переживає тренер збірної України, який змирився з втратою основного виконавця, але не переживає Олександр Хацкевич? Незрозуміло, чим можна пояснити вихід Віталія на поле у поєдинку, який не Динамо не мав абсолютно ніякого турнірного значення. Миколенко однозначно приніс би більше користі "синьо-жовтим" на Мундіалі, ніж киянам у звітному матчі. Чи таким чином Хацкевич намагався переконати Ігоря Суркіса все ж продовжити з ним співпрацю? До слова, як заявив сам Олександр Миколайович на післяматчевій прес-конференції, рішення відправити Миколенка зі збірної U-20 прийняв Олександр Петраков. В будь якому разі, ситуація не надто зрозуміла.

Так, у другому таймі динамівці змогли дотиснути суперника, але чи принесла ця перемога багато радості футболістам, вболівальникам та тренерському штабу? Судячи з того, що всі гравці Динамо проігнорували спілкування зі ЗМІ після матчу, їхні думки вже далеко не на футбольному полі, а десь у відпустці. Що ж, у чомусь їх можна зрозуміти – сезон фактично завершений, хоча у багатьох попереду ще матчі національних збірних.

Де Пена заслуговує продовжити виступи за Динамо

Олександр Хацкевич, який не міг розраховувати на фактично цілу команду гравців основної обойми, випустив двох номінальних нападників – Артема Бєсєдіна та Назарія Русина. Щоправда, останній діяв трішки з глибини, періодично закриваючи позицію дискваліфікованого Віктора Циганкова.

Вийшло не дуже – кияни продемонстрували відверто бліду гру, здобувши перемогу завдяки більше індивідуальним якостям окремих футболістів, ніж командній грі. Обидві гольові передачі в активі Карлоса Де Пени – вільного агента, який прийшов трохи більше місяця тому. За час, проведений в Динамо, уругваєць став основним гравцем команди, встиг забити дебютний гол, а сьогодні віддав 2 асисти. Так, це були звичайні навіси, але все геніальне – просте.

Очевидно, що попри весь песимізм вболівальників, експертів та ЗМІ після його підписання, Де Пена заслуговує шанс залишитись у складі Динамо як мінімум на наступний сезон.

Бразильці Львова знову розчарували

Гості попсували нерви динамівцям, проте цьому посприяла не стільки вдала гра футболістів Львова, скільки не надто вдалі дії самих господарів. Гольовий удар Алваро був завданий швидше на фарт – у будь-якому іншому випадку голкіпер, швидше за все, забрав би м'яч. Після цього у гостей був фактично лише один момент, коли Бущан парирував удар Дуарте.

В інших епізодах гості виглядали відверто інтертно. Якщо у захисті підопічні Блавацького до пори до часу ще тримались, то про атаку в другому таймі "леви" фактично не думали. Атакувальна ланка Львова, складена із бразильських виконавців, виглядала краще, ніж у матчі з Шахтарем, але теж невиразно. В сезоні 2018/19, особливо у першій його частині, у Львова були набагато кращі матчі. Ця команда здатна на більше, але, мабуть, лише з рівними собі суперниками.

Таланти Динамо, не потрібні Хацкевичу, стали лідерами України U-20 на ЧС-2019 – вони можуть продовжити шлях легенд