УКР РУС

Динамо не змогло переграти БАТЕ в спарингу – заявка Бущана на статус основного та фатальна поразка інертного українця

11 лютого 2020 Читать на русском
Автор: Антон Федорців

Київське Динамо розійшлося миром із барісавським БАТЕ в контрольному матчі. Звіт про поєдинок читайте на "Футбол 24".

Товариські матчі
завершено
-

Контрольний поєдинок

Динамо – БАТЕ – 1:1

Голи: Вербіч, 34 – Драгун, 68 (пенальті)

Динамо – БАТЕ: онлайн-трансляція матчу – як це було

Активніше матч розпочав віце-чемпіон України. Уже на 2-й хвилині Караваєв, який вийшов на правому фланзі півзахисту, вискочив із глибини на побачення з голкіпером, але лайнсмен підняв прапорець – офсайд. БАТЕ миттєво відповів ударом Віллюмсона з лінії штрафного, який ефектно парирував Бущан.

У стартові хвилини "біло-сині" активно використовували високий пресинг. Зокрема, Караваєв і Русин постійно тиснули на оборону та голкіпера БАТЕ, змушуючи білорусів помилятися. Ця ж зв'язка "динамівців" могла організувати швидкий гол, але Чічкан перехопив простріл універсала киян на молодого форварда.

Поступово "жовто-сині" перехопили ініціативу, але переважно тримали м'яч у центрі поля. Це змусило Динамо опанувати гру на контратаках, що кілька разів могло дати результат. Проте, одну з таких атак "запоров" Шапаренко, відпасувавши на суперника, а в іншій перспективний навіс Миколенко не знайшов адресата. У середині тайму кияни повернули ситуацію під свій контроль, але навіть зі стандартів не могли створити реальні нагоди забити.

Тоді ж команди обмінялися напівмоментами. Спочатку Бущан ногою парирував удар Нехайчика після виходу віч-на-віч, а його візаві Чічкан відбив постріл Вербіча за діагоналлю. А на 34-й хвилині "динамівці" відкрили рахунок. Шапаренко у невластивій йому манері жорстко поборовся з опонентом і дозволив Кендзьорі відібрати в нього м'яч, а поляк прострілив уздовж воріт на Вербіча – словенець у падінні ефектно замкнув передачу оборонця.

Подвоїти перевагу Динамо перед перервою міг Русин. Назарій отримав м'яч на підступах до штрафного й пробив із лінії – знову сейв Чічкана. У перерві тренерський штаб із Михайличенком на чолі провів лише одну заміну – замість загалом інертного Шапаренка вийшов Дуелунд. Данець пожвавив гру киян попереду, та першим нагадав про себе Шепелєв. Щоправда, його удар став легкою здобиччю кіпера.

Дуелунд натомість непогано цілий у дальній кут на 50-й хвилині. Але його удар в ефектному стрибку відбив той же Чічкан. Далі в матчі настало затишшя, спровоковане, зокрема, активним пресингом БАТЕ. Це дозволило барісавцям відсунути гру від власних воріт. Активізувати гру Динамо попереду міг той же Дуелунд, та його почин не підтримав Сидорчук – капітан "біло-синіх" втратив м'яч у перспективній контратаці.

Відповідь білоруського гранда стала ефектнішою. Шепелєв у власному штрафному збив Драгуна, а Станіслав спокійно розвів м'яч і Бущана при виконанні одинадцятиметрового – 1:1.

Кияни після пропущеного м'яча заграли інтенсивніше. Перспективно тікав у контратаці Русин (лише кутовий), у своєму стилі з льоту бив Сидорчук (повз ворота), а Вербіч пробив у ближній кут воріт Чічкана після невдалого виконання штрафного (білоруський кіпер впорався із пострілом словенця). Нарешті найкращий момент знову мав Дуелунд. Данець прорвався по центру й потужно пробив метрів із 20-ти – знову Чічкан!

Фінальний штурм "динамівці" організувати не змогли. У заключні хвилини поєдинку було багато хаосу в діях обох команд, а білоруси навіть могли вирвати перемогу. Це Скавиш пробив із кута штрафного, але м'яч трохи розминувся із воротами Бущана. Як наслідок, нічия – перша для Динамо в рамках другого тренувального збору. Попередні 3 матчі "біло-сині" виграли з розгромним рахунком.

Русин знайшов ідеального партнера

Імовірна дискваліфікація Бєсєдіна дала другий шанс Русину. Молодий нападник достроково повернувся з оренди в Зорі та розпочав заново боротьбу за місце під сонцем. У ній назвати Русина фаворитом складно. Очевидно, тренерський штаб поки більше схиляється до варіанту із Солем, хоча іспанець далекий від ідеалу. За цієї ситуації 21-річному українцю важливо набратися терпіння і зберігати спокій. Свій шанс він точно отримає, а збори в Туреччині важливі хоча б задля досягнення порозуміння з партнерами.

У грі проти БАТЕ Русин найкраще взаємодіяв із Караваєвим. Останній зіграв на позиції Циганкова праворуч і доповнював єдиного форварда "біло-синіх" у лінії атаки. Універсал разом із Русиним вступав в активний пресинг у фінальній третині поля, не даючи білорусам розпочати атаки. Караваєв часто, особливо в першому таймі, опинявся на одній лінії з нападником. При цьому, вони не заважали один одному, а створювали більше варіантів попереду для передач із глибини. Із Вербічем подібного рівня порозуміння Назарій Русин поки не має. Отже, українському форварду ще є куди прогресувати.

Дуелунд затьмарив Шапаренка

Микола Шапаренко повернувся на позицію "десятки" після гри "вісімкою" проти Стрьомсгодсета, але не вразив. Уже в стартові хвилини хавбек ходив пішки й уникав зустрічі з м'ячем. Сяк-так українець освоївся до середини тайму. Якось навіть взяв ініціативу на себе й спробував утекти в контратаку, але сам же її звів нанівець передачею точно в ноги оборонцю БАТЕ. Міг Шапаренко й забивати, та йому не вдалося акцентовано пробити головою після навісу з флангу. Участь у гольовій атаці, звісно, йде в плюс півзахиснику (він жорстко почав відбір), але заміна в перерві не здивувала.

А ось вихід Дуелунда відразу пожвавив гру "біло-синіх" в атаці. Він на швидкості обігрував суперників, вирізав на фланги, а ще частіше брав ініціативу на себе. Якби не Чічкан, який впіймав кураж у звітній грі, то молодий данець міг би додати результативних дій до свого активу. Але й без голів і асистів проти БАТЕ наразі Дуелунд виглядає кандидатом №1 на позицію під нападниками навесні. А для Михайличенка зараз головне – вберегти данського хавбека від нових травм.

Бущан змушує Бойка нервувати

Через травму Дениса Бойка 2019-й у ролі основного голкіпера Динамо завершував Георгій Бущан. Здавалося, що такий його статус – тимчасовий. Мовляв, повернення Дена з лазарету відновить статус-кво. Проте, Бущан цієї зими відіграв уже свій 7-й матч (у Бойка – 3 поєдинки). На користь версії, що Бущан буде основним і навесні, не тільки кількість ігрового часу. Важливим є підбір виконавців у матчах, де були задіяні воротарі. Щодо Бойка, то лише в одному спарингу йому довелося покерувати лінією оборони, яку можна назвати основною. Бущан же грає з Кендзьорою, Поповим, Шабановим і Миколенком регулярно.

Вочевидь, справа не лише в симпатіях тренера. Так, Бущан не є безгрішним. Однак, проти БАТЕ відстояв упевнено. Він парирував удар Віллюмсона в дебюті, потім ліквідував "буліт" Нехайчика, а під завісу поєдинку витягнув із дев'ятки постріл Мукама зі штрафного. Подібна впевненість на останньому рубежі буде дуже доречною для Динамо в битві за місце в зоні Ліги чемпіонів у другій половині сезону 2019/20. А ось Бойко такими темпами може залишитися без поїздки на Євро-2020, хай і в статусі резервного кіпера...

Динамо проти Йовічевіча: потужна атака, хорватський Роналду і надія на Цітаішвілі